Yeni Kıbrıs Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeni Kıbrıs Partisi
Κόμμα Νέα Κύπρος (Yunanca)
New Cyprus Party (İngilizce)
KısaltmaYKP
Genel sekreterMurat Kanatlı
Slogan(lar)Sözümüz var gelecek kuşaklara kararlıyız, bizi ayıran bu ve tüm duvarları yıkacağız, onlara sınırsız ve silahsız bir Kıbrıs bırakacağız...
Kuruluş tarihi30 Ekim 1989
ÖnceliYurtsever Birlik Hareketi
İdeolojiDemokratik sosyalizm
Siyasi pozisyonSol
Resmî renklerMavi, Sarı
Meclis
0 / 50
Belediyeler
0 / 28
Belediye meclis üyeleri
5 / 280
İnternet sitesi
Kuzey Kıbrıs

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) (YunancaΚόμμα Νέα Κύπρος; İngilizceNew Cyprus Party), 2004 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Yurtsever Birlik Hareketi'nin 8. Olağan Kurultayı'nda oybirliğiyle "Yeni Kıbrıs Partisi" olarak ismini değiştirmesiyle kurulan siyasi partidir. Partinin amblemi ise barış ve evrenselliği simgeleyen mavi zemin üzerinde sarı renkli Kıbrıs haritasıdır.

Partinin amacı Kıbrıs adasının birleşmesini, tüm işgalci askeri güçlerin Kıbrıs adasından çıkarılmasını (Yunan, BM ve Türk askeri) sağlamakla birlikte Kıbrıs'taki mevcut işgali sonlandırmaktır.

YKP, KKTC'de bulunan bir parti olmasına rağmen KKTC'deki genel seçimleri boykot etmektedir. KKTC nüfusunun gerçeği yansıtmadığı, işgalci güçlerin adaya nüfus aktarıp adadaki dengeleri bozduğunu savunan parti, KKTC'nin de sahte bir cumhuriyet olduğunu ve işgal güçlerinin kendi askeri etkinliklerini gizlemek için yarattığı bir yönetim olduğunu savunmaktadır.[1]

Seçim sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Meclisi
Seçim Oy Sandalye Sonuç
# % Sıra # ±
1990 Bilinmiyor 0.8 3.
0 / 50
Yeni Yok
1993-2003 arası Yurtsever Birlik Hareketi çatısı altında katıldı.
2003-2018 yılları arası seçimlere katılmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "YKP 33 yaşında: "Barış ve sosyalizm yolculuğu sürüyor"". YENİDÜZEN. 30 Ekim 2022. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]