Yel değirmenleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Limburg'taki Leonardusmolen yel değirmeni

Bu yel değirmenleri listesinde yel değirmenleri ve değirmenlere bağlantılar bulunur.

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Kudüs Montefiore Değirmeni
Jaffa Kapısı Değirmeni
Kule 1857 JWindmill.jpg

Japonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Gunma (İl) Sekizgen Michinoeki green flower stock farm ogo.jpg
Kamiyūbetsu Sekizgen Tulip field Kamiyubetsu Hokkaido japan.jpg
Kita Sekizgen Ukima Park windmill.jpg
Sakura De Liefde Kule 1994 De Liefde Windmill, Sakura, Chiba, Japan - 20060417.jpg
Shodoshima Kule Shodoshima Olive Park Shodo Island Japan21bs3.jpg

Suriye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Humus Krak des Chevaliers Kule Kulelerinden birisinde yel değirmeni bulunuyordu (sağdaki resimde).[1] Krak des chevaliers - artist rendering.jpg
Quneitra Ayaklı Pompa değirmen (Fotoğraf)
Tartus Sekizgen 2007 tarihli fotoğrafı

Tayvan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Dongshi Kule Dongshih fishing port04.jpg

Tayland[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Chiangmai Standart RFE06 NL 6.jpg

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Zelanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Foxton De Molen Sekizgen 2003 De Molen De Molen windmill in Foxton.jpg

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Podersdorf am See Kule Podersdorf Windmühle 2008 a.JPG
Retz Kule Windmill in Retz.jpg
Retz (ikinci değirmen) Kule GuentherZ 08-2001 IMG0074 Retz Windmuehle rot.jpg

Beyaz Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Minsk Halk Mimarisi ve Yaşamı Devlet Müzesi Standart Damatkanavichy'dan taşınmıştır Belarus-SMFAL-Damatkanavichy-Windmill-1.jpg
Minsk Halk Mimarisi ve Yaşamı Devlet Müzesi Standart Yanushowka'dan taşınmıştır Belarus-SMFAL-Yanushowka-Windmill.jpg
Minsk Sekizgen Belarus-Windmill-1.jpg
Stroczycy Standart Stroczycy Mlyn 2008MV04.jpg

Belçika[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Nesebar Standart Windmill on causeway to old town of Nessebar.jpg
Nesebar Kule Windmill and Church of Holy Mother of God.jpg
Nesebar Kule Windmill-nesebar.JPG
Pravda Standart
Sozopol Standart Sozopol TodorBozhinov 2009 (23).JPG

Çek Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarka[değiştir | kaynağı değiştir]

Estonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Adavere 18nci yüzyıl AdavereTuulik.JPG
Angla Vilidu Değirmeni(#1)
58°31′35.3″K 22°42′2.66″D / 58.526472°K 22.7007389°D / 58.526472; 22.7007389
Standart 1913 Fotoğrafta en solda Angla's windmill 1.jpg
Angla Viite Değirmeni (#2) Standart 1910 Fotoğrafın ortasında Angla's windmill 1.jpg
Angla Tedre Değirmeni (#3) Sekizgen 1927 Angla's windmill 2.jpg
Angla Reinu Değirmeni (#4) Standart 180? Fotoğrafta öndeki Bockwindmuehle01.JPG
Angla Laose Değirmeni (#5) Standart 1880 Fotoğrafta arkaki Bockwindmuehle01.JPG
Anijala Kule 1901 Anijala küla Hollandi veski.jpg
Ervita 19ncu yüzyıl Windmill Ervita in Estonia.jpg
Esiküla Ristete yel değirmeni Standart 19ncu yüzyıl Ristete tuulik.jpg
Hagudi Tuuleveski, Hagudi küla.jpg
Jõhvi 19ncu yüzyıl Jõhvi tuuleveski, 2010, regnr 13870.jpg
Koguva Standart Windmill in Koguva(Estonia).jpg
Koguva Standart Tuuleveski Muhul2.jpg
Kukka Standart 1837 Kukka tuulik.jpg
Kuremaa Kuremaa wiatrak6.JPG
Lihula 18nci yüzyıl Lihula veski.JPG
Linnaaluste Keava malikanesi yel değirmeni Keava mõisa tuuleveski.jpg
Ohessaare Standart Ohessaare 2005.jpg
Õngu Standart 1922 Õngu tuulik, 2011, regnr 23378.jpg
Partsi 19ncu yüzyıl Partsi mõisa tuuleveski.jpg
Põlma Järvakandi yel değirmeni 19ncu yüzyılın ilk yarısında Järvakandi tuuleveski.jpg
Pootsi 1832 Vana tuulik.jpg
Puhja Koni yel değirmeni 1893 "Koni tuulik 1893" peale konserveerivat remonti 2005. a..jpg
Saarnaki Standart 1880 Saarnaki 287.jpg
Rälby Standart Vormsi-tuulimylly.jpg
Tubala Standart 1886 Tubala tuulik.jpg
Tudulinna 19/20nci yüzyıl Tudulinna tuuleveski, 2010, regnr 14052.jpg
Valtu Puraviku yel değirmeni 1815 öncesi Valtu mõisa -Puraviku- tuuleveski.jpg

Finlandiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Åland Standart Finströms prästgård1.JPG
Åland Standart Windmill in Åland.jpg
Järvenpää Standart Post mill in Jarvenpaa 1987.jpg
Konnevesi Konnevesi Müzesi Standart Konneveden museo Tuulimylly.JPG
Korpoström, Korpo Hembygdsmuseum Standart Korpo hembygdsmuseum, den 28 juni 2007, bild 7.JPG
Loviisa Sekizgen Windmill in Loviisa in 1987.jpg
Pudasjärvi Standart Pudasjarvi museo.jpg
Samppalinna, Turku Kule 1860 Samppalinna windmill.jpg
Seurasaari Seurasaari Açık Hava Müzesi Standart A wind mill at Seurasaari.jpg
Sideby Standart Kiili Kristiinankaupunki.jpg
Vaala Standart Uutelas windmill Jylhama.JPG
Östra Simskäla, Vårdö Standart Simskäla, kvarn och morgondimma.jpg
Vuonna Sekizgen Windmill in Finland in 1987.jpg

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Macaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Kengyel Kule Szelmalomdomb.JPG
Szegvár Kule Szegvar-windmill.JPG
Szentendre Kule Szentendrei szélmalom.JPG
Szentes Dónát Kule Geç 19ncu yüzyıl Szentes Dónáti szélmalom Ópuszataszer.JPG
Tés Kule Tés05v.jpg

İrlanda[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Margherita di Savoia Titt rüzgar motoru
Mozia Kule Mozia01.jpg
Orbetello Kule Orbetello hh.jpg

Letonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Cēsis Kule WindmillLatvia.jpg

Litvanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Baltoji Kule BaltosiosMal.JPG
Darbėnai Sekizgen Darbenai windmill.jpg
Obeliai Kule Obeliai windmill.jpg
Šeduva Velnio malūnas Kule Seduva001.JPG
Šiauliai Žaliūkių malūnas Sekizgen 1875-1880 Zaliukiu vejo malunas.jpg
Stačiūnai Sekizgen Malunas staciunai pakruojo raj.jpg
Stultiškiai Sekizgen Lithuania Stultiskiai wooden mill.jpg
Telšiai Sekizgen Malūnas.jpg

Malta[değiştir | kaynağı değiştir]

Hollanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Neredeyse her kasaba ve deniz seviyesinin altında ekime elverişli toprakta bir veya daha fazla yel değirmeni bulunmaktadır. Zaanstadyel değirmeni endüstriyel bir hale gelmiştir ve yel değirmeni müzesi bulunmaktadır.

Polonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Portekiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Bucharest Köy müzesi Standart Bucharest Village Museum 05.jpg
Bucharest Romanya Peasant Müzesi Standart MTR Mills 1.jpg
Sibiu Sibiu Halk Teknolojisi Müzesi Standart Moara Dobrogeana Sibiu.jpg
Konumu bilinmiyor Standart Bundesarchiv B 145 Bild-F016200-06A, Bessarabien, Windmühle auf Feld.jpg

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Istra New Jerusalem Monastery Mill Sekizgen New Jerusalem 4.JPG
Kischi Standart Kischi Windmühle.JPG
Kozmodemyansk Mari Etnografya Müzesi Standart Kozmod museum.jpg
Suzdal Ahşap Mimarlık ve Köylü Yaşam Müzesi Sekizgen Russia-Suzdal-MWAPL-Windmill-2.jpg
Suzdal Ahşap Mimarlık ve Köylü Yaşam Müzesi
(2nci değirmen)
Sekizgen Fotoğrafta arkada Suzdal wooden windmill.jpg
Tobolsk (Dört kule) Standart Gorskii 03965u.jpg
Velikiy Novgorod Sekizgen
Volgograd Standart Bundesarchiv Bild 169-0222, Russland, bei Stalingrad, Windmühle.jpg

Slovakya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Korňa Fotoğraf
Holíč Kule Holic windmill 02.jpg

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Ayvalık Kule Eve dönüştürülmüş A mill.JPG
Datça (dört kule) Kule Datça yeldeğirmeni 3.jpg

Ukrayna[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Pyrohiv Ukrayna Halk Mimarisi ve Etnografya Müzesi
(üç kule)
Sekizgen 2005-08-13 Pirogiv 234.JPG
Pyrohiv Ukrayna Halk Mimarisi ve Etnografya Müzesi
(beş değirmen)
Standart 2005-08-13 Pirogiv 226.JPG
Prelesne Standart Prelesne 0017.jpg

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Manş Adaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Man Adası[değiştir | kaynağı değiştir]

North America[değiştir | kaynağı değiştir]

Antigua[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Betty Hope Betty's Hope Değirmeni
(iki değirmen)
Kule Plantation sugar mills.jpg

Barbados[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
St Andrew Morgan Lewis Yel Değirmeni Kule Websitesi Saint Andrew, Barbados 033.jpg

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Guadeloupe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Capesterre-de-Marie-Galante Moulin Bezard Kule Moulin Bezard.jpg
Le Moule Damoiseau Damıtımevi Değirmeni Kule Moulin a vent Distrillerie Damoiseau.JPG
Marie-Galante Kule Marie-Galante moulin eoliennes.jpg

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde, geleneksel yer değirmenleri bulunmaktadır ancak bu "yel değirmenlerine" ABD'de (ing.: windpumps) Rüzgar türbini denilmektedir.

Güney Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Brezilya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Arapoti Sekizgen Molenarapoti.jpg
Carambei Sekizgen Carambei-03.jpg
Paraná Moinho Castrolando Sekizgen MoinhoCastroParana.JPG
Uberlândia Sekizgen Uberlândia-MG 002- 39.jpg

Uruguay[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür İnşa Notlar Fotoğrafı
Colonia del Sacramento El Torreón
34°28′13″G 57°51′11″B / 34.4704°G 57.853°B / -34.4704; -57.853
Kule Restorana dönüştürüldü. Yel Değirmeni Dünyası
Minas Molino Viejo
34°22′39″G 55°14′38″B / 34.3776°G 55.244°B / -34.3776; -55.244
Kule Yel Değirmeni Dünyası
Montevideo Mirador Rosario
34°51′12″G 56°08′24″B / 34.8533°G 56.140°B / -34.8533; -56.140
Kule 1977 yılındaki bir fırtınada yıkıldı.
Yel Değirmeni Dünyası
Solymar Museo del Pan
34°22′50″G 55°57′14″B / 34.3806°G 55.954°B / -34.3806; -55.954
Sekizgen Yel Değirmeni Dünyası
Unión, Montevideo Del Galgo
34°52′24″G 56°07′59″B / 34.8734°G 56.133°B / -34.8734; -56.133
Kule 1900 1900 yılında yapılan üç kuledir, birisi 2011 yılına kadar varlığını sürdürmüştür.
Yel Değirmeni Dünyası

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]