Yedi Silahşörler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yedi Silahşörler
The Magnificent Seven
Yedi Silahşörler (The Magnificent Seven) filminin sinema afişi
YönetmenJohn Sturges
YapımcıJohn Sturges
SenaristWilliam Roberts
Walter Newman (adı geçmiyor)
Akira Kurosawa (Özgün senaryo)
OyuncularYul Brynner
Eli Wallach
Steve McQueen
Charles Bronson
Robert Vaughn
James Coburn
MüzikElmer Bernstein
Görüntü yönetmeniCharles Lang
KurguFerris Webster
StüdyoThe Mirisch Corporation
DağıtıcıUnited Artists
MGM/UA (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüWestern, macera, dram
RenkRenkli (DeLuxe)
Yapım yılı1960
Çıkış tarih(ler)i23 Ekim 1960, ABD
Mart 1964, Türkiye
Süre128 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce, İspanyolca
Önceki filmYedi Samuray (Shichinin No Samurai) (1954), y. Akira Kurosawa
Devam filmi
  • Return of the Seven (1966)
    *Guns of the Magnificent Seven (1969)
    *The Magnificent Seven Ride! (1972)
    *I Sette magnifici gladiatori (1983)
    *Dune Warriors (1990)
    *Dikiy vostok (1993)
    *The Magnificent Seven (1998) TV dizisi
Diğer adları
  • Yedi Silahşörler (Türkiye, sinemalar)
    *Muhteşem Yedili (Türkiye, TRT Televizyonu)
    *Les Sept Mercenaires (Fransa)
    *I Magnifici Sette(İtalya)
    *Los Siete Magníficos(İspanya)
    *Die Glorreichen Sieben(Almanya)
Resmî sitesi

Yedi Silahşörler[1][2][3] 1960 ABD yapımı vestern macera filmidir. Özgün adı The Magnificent Seven dır (İngilizce:Muhteşem Yedili). Sonraki yıllarda Türkiye'de TRT Televizyonunda özgün adının çevirisiyle yani Muhteşem Yedili adıyla da gösterime sunulmuştur.

Akira Kurosawa'nın 1954 tarihli ünlü epik filmi Yedi Samuray'ın (Shichinin No Samurai) vestern türüne uyarlanmış bir yeniden çevrimidir. "Yedi Silahşörler" in de 3 devam filmi ve sayısız taklitleri çevrilmiştir ancak bunların hiçbirisi ilkinin başarısına erişememiştir.

Tüm zamanların en popüler westernlerinden biri olan Yedi Silahşörler'in senaryosunu Kurosawa'nın filminden (ki o filmin senaryosu da yönetmen Kurosawa'ya aitti) William Roberts uyarlayıp yazmıştır. Filmin yönetmeni ve yapımcısı John Sturges'tir. Başlıca rollerinde Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn, Horst Buchholz ve Brad Dexter oynamışlardır. Filmin görüntüleri Charles Lang'a aittir.

Filmde Meksika'daki bir köyün ahalisinin düzenli olarak ürünlerini yağmalayan haydutlardan korunmak için Amerikalı bir grup silahşörü kiralamaları ve onlarla birlikte haydutlara karşı verdikleri mücadele anlatılmaktadır. Filmin tanıtım sloganı aynı zamanda filmin de bir özeti gibiydi; "Yedi kişiydiler ama yedi yüz kişi gibi dövüştüler".

1961 yılında filme Altın Defne ödülü verilmişti. Aynı yıl Elmer Bernstein'ın film için yaptığı unutulmaz tema müziği Oscar'a aday gösterilmişti. Bernstein'ın müziği sonraki yıllarda Marlboro sigaralarının reklamları (Western temasının işlendiği Marlboro Man kampanyası) ile de özdeşleşmişti.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Yul Brynner Chris Adams
Eli Wallach Calvera
Steve McQueen Vin
Charles Bronson Bernardo O'Reilly
Robert Vaughn Lee
Brad Dexter Harry Luck
James Coburn Britt
Horst Buchholz Chico
Jorge Martínez de Hoyos Hilario
Vladimir Sokoloff Yaşlı adam
Rosenda Monteros Petra
Rico Alaniz Sotero
Pepe Hern
Natividad Vacío Miguel
Mario Navarro
Yedi Silahşörler - Muhteşem Yedili. Soldan sağa Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, Brad Dexter ve James Coburn

Yapım notları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin Meksika'da gerçekleştirilen çekimleri sırasında Meksikalı köylülerin olumsuz gösterildiğini ileri süren Meksikalı yetkililer ve filmin yapımcıları arasında birtakım anlaşmazlıklar çıkmış ve senaryoyu ilk yazan Walter Newman'dan bazı değişikler yapması istenmişti. Newman bunu reddedince değişiklikleri William Roberts yapmış ancak Newman bu durumu protesto ederek adının filmde geçmesini reddedince senarist olarak Roberts'ın ismi tanıtım yazılarına geçirilmişti.
  • Meksika hükûmetinin denetim elemanları çekimlere izin vermek için Meksikalı köylülere her zaman temiz elbiseler giydirilmesini şart koşmuşlardı.
  • Filmin çekimleri 1961 yılının Mart ve Nisan aylarında tamamen Meksika'da Cuernavaca, Morelos, Meksiko ve Durango'da gerçekleştirilmiştir.

Diğer filmlerle ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tüm zamanların en popüler westernlerinden biri olan Yedi Silahşörler, Japon yönetmen Akira Kurosawa'nın 1954 tarihli ünlü epik filmi Yedi Samuray'ın (Shichinin No Samurai, İng:Seven Samurai) western türüne uyarlanmış bir yeniden çevrimidir. Yedi Samuray filmine verilen ilk isim de "The Magnificent Seven" dı (İngilizce:Muhteşem Yedili). Akira Kurosawa da bu filmini çekerken Amerikalı yönetmen John Ford'un westernlerinden ilham almıştı. Ancak yapılan anketlerde ortalama Amerikalı seyircinin filmin Kurosawa'nın filminin bir uyarlaması olduğundan haberleri olmadığı anlaşılmıştır.[4]
  • 1986'da John Landis'in çektiği ve Chevy Chase, Steve Martin ve Martin Short'un rol aldıkları western komedi filmi Üç Kabadayı (¡Three Amigos!) "Yedi Silahşörler"in bir parodisi idi. Bu filmin müziklerini de Elmer Bernstein bestelemiştir.
  • Cheers adlı popüler sitcom TV dizisinin 22 Ekim 1992 (ABD gösterimi) tarihinde yayınlanan 11.sezonun 4.bölümünün adı da bu filmden esinlenerek "The Magnificent Six" (Muhteşem Altılı) olarak kararlaştırılmıştı. Dizinin bu bölümünde filme atıfta bulunuluyordu. Bu da filmin popüler kültürü ne kadar derinden etkilemiş olduğuna dair bir örnektir.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin çevrildiği yıl kadrosundaki aktörlerden sadece Kral ve Ben (The King and I)'in meşhur ettiği Yul Brynner bir stardı. Diğerleri henüz sonraki yıllardaki ünlerine kavuşmamışlardı. James Coburn bile projeye eski dostu Robert Vaughn'ın ısrarı ile dahil edilmişti. Oysa sadece birkaç yıl sonra bile böylesine bir kadroyu bir araya getirmek her filmcinin harcı olamayacaktır. Zaten ileriki yıllarda her biri teker teker kendi çapında bir star haline gelen bir kadrodan oluşan Yedi Silahşörler'in popülaritesinin aradan yıllar geçtikçe artmaya devam etmesinin bir nedeni de budur.[4]
  • Filmin bu denli popüler olması ve hala tutulmasının bir nedeni de henüz ABD'nin Vietnam macerasının başlamasından önce çekilmiş olmasıdır. Bu filmde, parayla tutulmuş silahşörler ve kanun dışı insanlar bile olsalar bir grup Amerikalı ülke sınırlarının ötesine, yabancı bir ülkeye gidiyor ve oranın masum insanlarının bağımsızlığı için onlarla birlikte çarpışıyordu. Bu da ortalama Amerikalının kendisini iyi hissetmesine yetiyordu. Belki de ABD'nin modern dünyadaki "iyi adam" imajının inandırıcı olarak son kez vurgulandığı son büyük film olması da filmin popüler kalmasındaki etmenlerden biridir. Filmden hemen sonra ABD'nin bulaştığı Vietnam savaşı ve onun getirdiği politik ve sosyal yıpranmalar bu "iyi adam" imajını yok etmişti.
  • Filmin kadrosuna bugünün anlayışı ile bakıldığında bir eksiklik göze çarpar; kadroda siyahi bir silahşörün olmayışı. Ancak ırk sorununun henüz tam olarak çözülemediği o yıllarda senaryoda olsaydı bile katı liberal görüşlü bir yönetmen olan Sturges'in bile bunu o tarihte hiçbir stüdyoya kabul ettirmesi mümkün olmazdı.[4]
  • Aktör Yul Brynner filmin çekimleri sırasında evlenmiş ve düğün kutlamaları filmin fiesta sahnesinde de görülen sahne setleri kullanılarak gerçekleştirilmişti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://us.imdb.com/title/tt0054047/releaseinfo 8 Şubat 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçe isim için referans1
  2. ^ Mitos ve Kuşku (kitap) Atilla Dorsay. 1977, Görsel Yayınlar. s. 307 Türkçe isim için referans2
  3. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi 2005, Oğlak Yayınları. s.438. Türkçe isim için referans3
  4. ^ a b c "AllMovie | Movies and Films Database | Movie Search, Ratings, Photos, Recommendations, and Reviews". AllMovie. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]