Yeşil Göl (Tragöß)

Koordinatlar: 47°32′30″K 15°3′21″D / 47.54167°K 15.05583°D / 47.54167; 15.05583
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grüner See
Harita
Havza
KonumAvusturya Avusturya
Genel bilgiler
Yüzey rakımı776 m
Wikimedia Commons

Yeşil Göl (AlmancaGrüner See), Tragöß civarında Steiermark/Avusturya'da bir durgun sudur. Hochschwab Grubu'nun güney tarafında Adriyatik Denizi'nin 776 m. üzerinde bulunmaktadır. Dalgıçların hedefledikleri güzel göllerden biridir.

Gölün suyu, tarihöncesi çağlarda Meßnerin Dağı'nın yamacında oluşan bir heyelan set gölüdür.[1]

Göl, karın erimesiyle gelen berrak, zümrüt yeşili kar sularıyla beslenmektedir. Su renksiz olmasına rağmen ışığın suda kırılması ve tabanındaki taşların rengiyle bu görüntüye verir. Bu yüzden su genelde soğuk (5-6 °C) olup su seviyesi, mevsimlere bağlı olarak hatırı sayılır şekilde değişmektedir. En derin olduğu zaman erken yazda takrîben 10 m. kadardır. Berrak sudan dolayı görüş uzaklığı 50 m. olan Yeşil Göl, bu yüzden dalgıçlarca pek sevilmektedir.[2] Göl, sonbaharda neredeyse tamamen kurumaktadır.

Sakin su yüzeyi ve ışığın kırılmasıyla su altından cıvardaki dik ve kayalıklı dağ yamaçlarını geniş bir açıyla görümek, dalgıç gözlüğüyle sırtüstü yüzülüp göle dik olarak yukarı bakıldığında bir bakışla sağ ve solda kalan dağları görmek mümkündür. Çünkü dalgıç gözlüğünün ışığı ıraksak gözlük gibi toplaması, geniş açı etkisini denkleştirmekte, yok ekmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gerhard Abele: Bergstürze in den Alpen. Ihre Verbreitung, Morphologie und Folgeerscheinungen., Münih, 1974. der Karlsruhe Üniversitesi Bio- und Jeoloji Bilimleri Fakültesi Technoloji Enstitüsi'nde yazılmış doktorı tezi. (Bilimsel Alp derneği mecmuaları, Alman ve Avusturya Alp dernekleri ana komitelerinin toplu girişimiyle yayınlanmıştır (Alpenvereinshefte, nr. 25).
  2. ^ "Grüner See (Österreich) - Tauchseen Portal (Dalgıç gölleri portâli (Almanca)" (Almanca). Erişim tarihi: 2014-03-28.  18 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]