Yasemin Çongar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yasemin Çongar
Doğum22 Aralık 1966 (57 yaşında)
MeslekGazeteci

Yasemin Çongar (d. 22 Aralık 1966), Türk gazeteci ve yazar.

1995'te vefat eden piyanist Gülay Uğurata'nın kızıdır. 2019'da vefat eden babası Jeoloji Mühendisi Behiç Çongar Jeoloji Mühendisleri Odası başkanlığı yapmıştır.

Liseyi ABD'de bitirdi. Gazeteciliğe 1984'te, ANKA Haber Ajansı'nda başladı. Gazetecilik yaparken, Mülkiye'nin İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Mülkiye'de öğrenci derneği çevresindeki siyasal etkinlikleriyle tanındı. Çongar'ın, ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden Amerikan Etüdleri alanında master derecesi vardır.

Behice Boran'ın liderliğindeki Türkiye İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Yarın ve Bilim ve Sanat dergilerinde yazdı. Yarın'ı çıkaran ekiptendi. Bu dönemde, İstanbul DGM'de "komünizm propagandası" suçlamasıyla yargılandı ve beraat etti.

ANKA'da 1985-1990 döneminde diplomasi muhabiri olarak çalıştı. Daha sonra 1990'ların başındaHasan Cemal'in yönetimindeki Cumhuriyet gazetesi'nin diplomasi muhabiri oldu.

1993'te Londra'ya giderek BBC'de, çalışmaya başladı. Londra'dan Türkiye'ye dönünce, İstanbul'da Strateji-Mori araştırma şirketinde yöneticilik yaptı. Daha sonra buradan ayrılıp Yeni Yüzyıl gazetesini hazırlayan kadroya katıldı ve Taha Kıvanç'a göre, gazetenin "siyasi editörü" iken, Ufuk Güldemir'in teklifi üzerine Milliyet'e geçti.

Ocak 1995'te Milliyet'in Washington muhabiri ve köşe yazarı oldu. Kasım 2007'ye dek Washington'da gazetecilik yaptı. Amerika'nın politikalarını yansıtan pazartesi yazılarının yanı sıra, gazetenin pazar ekinde edebiyat, sanat ve günlük hayat yazıları yer aldı. 2007'de, Orhan Pamuk, Paul Auster, Salman Rüşdi gibi romancılarla uzun röportajları yayımlandı. 2007’deki Hudson olayı haberiyle gündeme geldi. CNN Türk'ün Washington temsilciliğini de yapan Çongar, 2006’dan itibaren bu televizyonda "Burası Washington" adlı bir aylık program sundu. 2007’de Milliyet ve CNN Türk'ten ayrılarak, Taraf gazetesinin kurucu kadrosuna katılan Çongar, bu gazetede beş yıl süreyle Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve köşe yazarı olarak çalıştı. “Ya Da” adlı köşesinde politik gündeme ilişkin makaleler, “Ex Libris” köşesinde ise kitaplardan yola çıkan denemeler yazdı.

2008 yılında Ermenilerden özür diliyorum kampanyasına katıldığını açıkladı.

14 Aralık 2012'de, Ahmet Altan ile birlikte Taraf gazetesindeki görevinden istifa etti. Çongar, 2013’te Hasan Cemal, Doğan Akın, Murat Sabuncu, Hazal Özvarış, Andrew Finkel ve Yavuz Baydar’la birlikte Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nu (P24) kurdu.[1] 2013-2023 arasında P24'te yöneticilik yaptı. Bu esnada, P24 bünyesinde, Şubat 2015'te "Kitap-Kültür-Kritik" sitesi K24'ü, daha sonra Ekim 2018'de de Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'ni kurdu ve 2018-2023 arasında beş yıl süreyle Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'ni yönetti.

Evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çok Sevdiklerimiz, Yarım Bıraktıklarımız(Deneme)/ Alkım Yayınları
  • İnşaata Girmek Tehlikeli ve Mubahtır (Deneme)/ Everest Yayınları
  • İsyan ve Yerçekimi (Deneme)/ Everest Yayınları
  • Artık Sır Değil: Amerikan Gizli Telgraflarında Türkiye (İnceleme)/ Hemen Kitap

Çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kadınların Özgürlüğü(Aleksandra Kollontay) / Yarın Yayınları
  • Lennon Anlatıyor (John Lennon) / Kalem Yayınevi
  • I Will Never See the World Again (Ahmet Altan) / Granta (Britanya), Other Press (ABD)
  • Lady Life (Ahmet Altan) / Other Press (ABD), Mountain Leopard Press (Britanya)
  • Dönüş: Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket (Hisham Matar) / Siren Yayınları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Taraf Gazetesi'nde şok istifalar". haber.mynet.com. 14 Aralık 2012. 9 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]