Yasemin Allen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Yasemin Allen
Doğum Yasemin Kay Allen
10 Temmuz 1989 (1989-07-10) (25 yaşında)
Londra, Birleşik Krallık
İkâmet İstanbul, Türkiye
Aktif yıllar 2008-günümüz
Meslek Oyuncu
Ebeveyn(ler) Suna Yıldızoğlu (anne)

Yasemin Kay Allen (d. 10 Temmuz 1989), İngiliz-Türk oyuncu.[1]

İlk yılları

Yasemin Kay Allen, 10 Temmuz 1989'da, İngiliz Dudley Allen ile İngiliz-Türk vatandaşı oyuncu ve şarkıcı Suna Yıldızoğlu'nun[2] kızı olarak Londra'da doğdu.[3] Kaan adında bir erkek kardeşi vardır.[3][4] Üç aylıkken ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldi.[3] İlköğrenimini burada tamamladıktan sonra on bir yaşında annesiyle birlikte Avustralya'ya yerleşti.[5] Lise yıllarında sinema televizyon, drama, resim ve Japonca dersleri aldı ve kısa filmler çekti.[3] Queensland Üniversitesi'nin sinema televizyon bölümünden burs kazandı.[5] On sekiz yaşında Türkiye'ye dönüp[3] Müjdat Gezen Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdi.[6]

Kariyeri

Allen, 2008'de L'Oréal'in yeni yüz yarışmasında finalist oldu.[5] Aynı yıl annesinin de yer aldığı Elif dizisinde başrol oynadı.[4] 2010'da Kavak Yelleri dizisinde Elena, Yerden Yüksek dizisinde ise Juliette karakterlerini canlandırdı.[5] 2011'de Hayat Devam Ediyor dizisinde Pelin Akça rolünü üstlendi.[5] 2013'te "Merhamet" dizisinde Irmak Tunalı karakterini canlandırdı.[5] Aynı yıl N11.com adlı alışveriş sitesinin reklam yüzü oldu.[5]

Allen, Özcan Deniz'in yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Su ve Ateş filminde canlandırdığı Yağmur karakteriyle sinemaya adım attı.[7] 2014'te Defne Sultan rolüyle Muhteşem Yüzyıl dizisinin kadrosuna katıldı.[8]

Özel hayatı

Allen, Hayat Devam Ediyor dizisindeki rol arkadaşı Onur Tuna ile bir süre ilişki yaşadı.[9]

Filmografi

Sinema
Yıl Başlık Rol Notlar
2013 Su ve Ateş Yağmur Efe Başrol
Televizyon
Yıl Başlık Rol Notlar
2008 Elif Elif Doğan 15 bölüm
2010 Kavak Yelleri Elena Banderenko/Karakuş 3 bölüm
2010-11 Yerden Yüksek Juliette/Jüjü 37 bölüm
2011-12 Hayat Devam Ediyor Pelin Akça 42 bölüm
2013-14 Merhamet Irmak Tunalı 44 bölüm
2014 Muhteşem Yüzyıl Defne Sultan/Louisa 11 bölüm
Elidor Miss Turkey 2014 Güzellik Yarışması Kendisi Sunucu
Reklam
Yıl Şirket/Ürün Rol Notlar
2009 Sprite Nazlı
2013 N11.com
2014 TTNET Netta
Video klip
Yıl Sanatçı Şarkı Notlar
Ilgaz Erel "Rüyamda"
Ogün Şanlısoy "Büyüdük Aniden"

Ödülleri

Yıl Ödül Kategori Çalışma Sonuç
2014 İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödülleri Yılın En İyi TV Yıldızı Kazandı[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça

  1. ^ http://gecce.com/magazin/haber/ozcan-deniz-senaryolarim-berene-uymaz
  2. ^ "Ünlü anneler ve kızları". Milliyet. http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/35257-yasam-unlu-anneler-ve-kizlari/5. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  3. ^ a b c d e Maro, Asu (28 Nisan 2013). ""Ben de sahiplenmeyi severim ama Irmak nevrotik"". Milliyet. http://www.milliyet.com.tr/-ben-de-sahiplenmeyi-severim-ama-irmak-nevrotik-/asu-maro/pazar/yazardetay/28.04.2013/1699604/default.htm. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  4. ^ a b "Ana-kız Karşılıklı Rol Kesiyor". Yeni Aktüel. http://www.yeniaktuel.com.tr/kul106,162@2100.html. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  5. ^ a b c d e f g "Yasemin Kay Allen kimdir?". Bugün. 19 Nisan 2013. http://magazin.bugun.com.tr/yasemin-kay-allen-kimdir-haberi/597275. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  6. ^ "Yasemin Allen - ICON". http://icon-talent.com/tr/profil/Yasemin_Allen/. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  7. ^ Durgun, Aydil (23 Kasım 2013). ""Sevgiliyi oynayacaksam arada samimiyet olmalı"". Milliyet. http://www.milliyet.com.tr/-sevgiliyi-oynayacaksam-arada/cumartesi/haberdetay/23.11.2013/1796239/default.htm. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  8. ^ "Yasemin Allen, Muhteşem Yüzyıl'da". Akşam. 26 Mart 2014. http://www.aksam.com.tr/televizyon/yasemin-allen-muhtesem-yuzyilda/haber-295037. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 
  9. ^ "Yasemin Allen: Hayatımda ilk defa aşık oldum". Akşam. 2 Mayıs 2013. http://www.aksam.com.tr/magazin/yasemin-allen-hayatimda-ilk-defa-asik-oldum/haber-201701. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar