Yaprak munçağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yaprak munçağı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Alt takım: Ruminantia
(Geviş getirenler)
Familya: Cervidae
(Geyikgiller)
Alt familya: Muntiacinae
Cins: Muntiacus
Tür: M. putaoensis
Muntiacus putaoensis
Amato, Egan & Rabinowitz, 1999

Yaprak munçağı (Muntiacus putaoensis) geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türüdür. Oldukça küçük bir munçak olan bu tür 1997'de biyolog Alan Rabinowitz tarafından Myanmar'da etrafında ayrılmış olan Hukawng Vadisi'nde bulunmuştur. Elde edilen örneklerle yapılan DNA analizi yeni bir munçak türü keşfedildiğini ortaya çıkarmıştır.

Yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaprak munçağı yalnızca Myanmar'ın Putao'nun kuzeydoğusunda Hukawng Vadisi'nde ve Mai Hka Nehri'nin Nam Tamai kolunun güneyinde yaşar. Tropikal ormanlarla ılıman ormanların geçiş bölgesi olan 450-600 metre yükseklikte bu türe rastlanmıştır. 2002'de Hindistan'da Arunachal Pradesh'in doğusunda Namdapha Kaplan Koruma Alanı'nda da yaşadığı bulunmuştur.[1]

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalnızca 60–80 cm boyunda olan bu geyik türü dünyanın en küçük geyik türünden biridir. Ağırlığı 11 kg. civarındadır. Yöresel olarak verilen isimler : lugi-che (doğu Arunachal Pradesh) ve phet-gyi (Myanmar), "Phrynium yaprağına sarıp taşınabilecek kadar küçük munçak" anlamına gelmektedir.

Yaprak munçakları yalnız yaşar ve hem gece hem de gündüz etkin oldukları görülmüştür.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaprak munçakları daha çok meyve ile beslenir.

Tehdit[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvanın küçük boyuna rağmen avlanması popülasyonunu önemli ölçüde azaltmıştır. Yaşam alanlarının yok olması da başka önemli bir tehdit kaynağıdır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Current Science, vol. 84, p. 454)" (PDF). 5 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007.