Yalımköy, Kalecik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yalımköy
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeKalecik
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam75
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06870
Resmî site
[2]

Yalımköy, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında köy büyüklerinin eski köy odası sohbetlerinde, hayvancılık yapıldığından bahisle yayılım kelimesinden geldiği bildirilmektedir.

Yalım Köyü camisinde yapılan tadilat sırasında kullanılan ağaçlardan ve bulunan kitabeden köyün kuruluşunun 1500"lü yıllara dayandığı tespit edilmiştir.

1571 yılına ait Ankara tahrir defterinde ve Sancak bölgesinde yörüklerin davalarına bakan Yörük kadısının kayıtlarında Yalım Köyü ahalisinin Uluyörükler olarak bilinen Ankara'da yerleşik en büyük Türkmen aşiretlerinden birisine mensup oldukları anlaşılmaktadır.

Köy nüfusu 1980'li yılların sonlarına doğru Ankara Kırıkkale yolu üzerinde bulunan ve Yalım Köylüler tarafından kurulmuş olan IRMAK KASABASI'na yerleşmiştir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalım Köyü Ayranı ile meşhur bir köydür. Tüm bölgede (Yalım Ayranı Gibi Ekşime) sözü çok meşhurdur. Yaprak Cacığı, Madımak, Yarma aşı meşhurdur. Köyün Kızılırmak kenarlarına düşen arazisinde meşhur Kalecik Karası Üzümü yetişmektedir. Köyün Düğün Törenlerinde tipik İç Anadolu gelenek ve görenekleri uygulanmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara iline 79 km, Kalecik ilçesine 12 km uzaklıktadır. Konum ve coğrafya olarak Kalecik İlçesinin en büyük köyüdür. Köy arazisi Kırıkkale, Elmadağ sınırlarına uzanmaktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden de yararlanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara iline 79 km, Kalecik ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 47
2000 75
1997 73
2009 15

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şahin, Muzaffer (2008). Ankara-Kalecik Yalım Köyü Tarihi ve Kültürü “Monografi” (Antropolojik ve Sosyolojik Bir Yaklaşım Denemesi), Ankara. ISBN 9944083909