Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey
Kişisel bilgiler
Doğum ?
Ölüm 1543
Budin, Osmanlı İmparatorluğu

Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey ya da kısaca Malkoçoğlu (? - 1543, Budin), Türk akıncı. Malkoçoğlu ailesine mensuptur. I. Süleyman döneminde yaşamıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyıl başlarında yaşamış, Kanuni Sultan Süleyman'la Macaristan'daki savaşlara katılmış bir akıncıdır. Belgrad'ın Fethi'nden sonra kale muhafızı olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman 1526'da Macaristan seferine çıktıktan sonra Yahyapaşazade Bali Bey 5 bin kadar süvari birliğiyle öncü vazifesiyle gönderilmişti. Mohaç Muharebesi sırasında Macar ordusunu arkadan çevirerek hezimete uğratmakta önemli katkı sundu. Muharebeden sonra Semendire Sancağı'na tayin edildi. Daha sonra Bosna ve Belgrad sancak beyliklerinde bulunmuş, 1543 yılında Budin beylerbeyliğine getirilmiştir. Aynı yıl vefat eden Malkoçoğlu, akıncı beyi olarak bulunduğu şehirlerde cami ve medrese gibi birçok hayır eseri yaptırmıştır.[1]

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kanunî Sultan Süleyman Han'ın Semendire Sancakbeyi Gâzî Bâlî Bey'e Mektubu". Evladı Osmanlı. 12 Ocak 2011. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020.