Yıkım'a Giden Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yıkım'a Giden Adam
The Demolished Man
YazarAlfred Bester
Kapak sanatçısı
Mark Reinsberg
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürBilimkurgu romanı
Yayım1953 (özgün)
2007 (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
Altıkırkbeş Yayıncılık (Türkçe)
Sayfa250

Yıkım'a Giden Adam, Alfred Bester tarafından yazılmış bir bilimkurgu romanıdır. 1953 yılında düzenlenmeye başlayan ilk Hugo Ödülünün de sahibi olmuştur. Hikâye akışı üç bölüm olarak yayımlanmıştır. Hikâye 1952 Ocağında Galaxy Science Fiction dergisinde yayımlandıktan sonra 1952 yılında romanlaştırılmıştır. Roman Galaxy'nin editörü, H. L. Gold'a adanmıştır. Gold yazım sırasında Bester'e yardımda bulunmuştu. Bester'ın aklındaki isim "Yıkım"dı fakat Gold böyle olmaması adına onunla konuşmuştu.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıkım'a Giden Adam gelecekte bir yerde telepat olmanın hatta bu konuda polis birlikleri oluşturulduğu bir gelecekte geçen ve bu sistemin açıklarını arayan çok güçlü bir adamın bu sistemle olan anarşik ve cezai mücadelesi üzerine kurulu bir romandır. Siberpunk patlamasından yaklaşık 30 yıl önce yazılmasıyla, bu türün bir öncüsü olarak görülür. Güçlü şirketler, yüksek silah teknikleri ve toplum arasındaki sınıflaşmalar üzerine de söyleyeceği ciddi şeyler vardır.

24. yüzyılda, telepatlar—"Esper'ler" adı verilen (Extrasensory perception'ın kısaltması - Türkçesi ekstrahassas öngörü), toplumun her sınıftan insanını gözlemekte ve sınıflarına göre seviyelendirilmektedirler. Birinci sınıf esperler bilinçaltı yerleştirmeleri, polis olaylarında sezgi ve hükûmet katında üstün ajanlar olarak çalışabilmektedirler. Esper Loncası onları yönlendirmektedir.

Ben Reich ise artık kartel haline gelmiş şirketin yöneticisi ve Reich ailesinin yani evrendeki en güçlü ailelerden birinin lideridir. Reich'ın sürekli gördüğü "Yüzü Olmayan Adam" rüyası, başına işler açacaktır. Reich'in bu yüzden tuttuğu esper, onu bir diğer büyük şirketin başında Craye D'Courtney'e yönlendirecektir. Reich onunla birleşmek isteyecek fakat gelen mesajı olumsuz olarak okuyacak ve suç eylemini zekice planlamaya başlayacaktır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıkım'a Giden Adam ilk kez verilen Hugo Ödülünü 1953 yılında almıştır ve Uluslararası Fantezi Ödüllerinde ikinci sırayı almıştır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Baş karakterler:

  • Ben Reich, etik açıdan zayıf bir tutarlılık gösteren ve isteklerini hayata geçirmek için makul riskler alan bir adamdır. Yine de etrafındakilere göre oldukça çekici bir adamdır. Özellikle hikâyenin başlarında. Mottosu "Düşmanlarını seç, kazayla edinme"dir.
  • Lincoln Powell, çift kişiliklidir. Mükemmel bir esper polisi olmasının dışında, Ahlaksız Abe adında bir alt benliği de vardır ki Abraham Lincoln'a referans olduğu kabul edilir. Ahlaksız Abe kendini eğlendirmesi veya ciddiyeti bozması gereken zamanlarda ortaya çıkar.
  • Keno Quizzard, kör bir albinodur. (bu motif Kaplan! Kaplan!) kitabında da vardır. Gangster grubunun başıdır ve Barbara D'Courtney'i bulması için Reich tarafından tutulur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıkıma Giden Adam | The Demolished Man | Alfred Bester | 24. Yüzyılda Cinayet 15 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.