Yüzen Ejder

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yüzen Ejder, Çin mitolojisindeki ejder figürünün süzülüşünü andıran hareketleri andırmasından dolayı bu adla bilinen antik kökenli bir Çin enerji egzersizidir.

Alıştırmanın Batı dünyasında yayılmasını sağlayan kişi geleneksel Çin tıbbı ve savaş sanatları ustası Tzu Shih Kuo'dur.

Etkinliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Omurga (Kolumna Vertebralis)

Yüzen Ejder çalışması Geleneksel Çin Tıbbına göre bedenin özellikle ön ve arka meridyen kanallarındaki enerji akışını düzenleyerek Çi'yi arttırdığı ve dolaşımını sağladığı ve ayrıca insan bedenindeki yin ve yang enerjilerin taşıyıcısı ve bedendeki üç temel unsurdan biri olan Cing'in kökeni olduğu kabul edilen böbreğin çi'sini düzenleyerek tüm iç organlara yararları olduğu kabul edilmektedir.

Egzersizin özellikle sindirim, salgı, solunum ve sinir sistemine, böbreklere ve omurgaya faydalı olduğu vurgulanmaktadır. Batı'da tanınışı egzersizin özellikle diyetsiz kilo verdirme yönü sebebiyle olmuştur. Egzersizin bunu bedenin arka bölgesindeki yönetici kanalı (du meridyen)ve omurganın farklı vertebralarını çalıştırarak çin tıbbında aktif enerjiyi temsil eden yang unsurunu yükselttiği yani Batı tıbbındaki ifadesiyle bazal metabolizmayı yükselterek sağladığı belirtilmektedir.

Uygulanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzen Ejder'in bazı Çigong alıştırmalarında da olduğu gibi farklı versiyonları vardır. Ancak her iki versiyonun da önemli özelliği ana alıştırmanın yaklaşık 1-1:30 dakika gibi sürmesidir. Sonuç almak için kısa süren formun en az on kez tekrarlanması gerekmektedir. Eller birleştirilerek ve tıpkı bir su yılanı veya mitolojide çizildiği şekliyle bir ejderin yatay eksenli kıvrılmasına benzer şekilde bedenin sağa ve sola kıvrılması sağlanır. Bir uygulamada kenetlenen eller bedenin sağından ve solundan geçirilirken bir başka uygulamada ise eller düşey hatta gidip gelir ve bu sırada beden kıvrımlar yapar.

Uygulama omurganın sağ ve sol yönlü olarak açılmasını sağlamaktadır. Geleneksel Hint tıbbında (Ayurveda) olduğu gibi geleneksel Çin tıbbında da omurganın insanın sağlığı ve yaşam süresi açısından çok önemli işlevi vardır ve yüzen ejder omurgadaki yanlış oturuş ve duruş, duygusal travmalar vs. kaynaklanan problemleri giderir.

Geleneksel Çin Tıbbına Göre Aşırı Kilo[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel Çin tıbbına göre şişmanlık bir sebep değil sonuçtur. Bedendeki enerji dengesizliği, yin enerjisinin yang'dan yüksek oluşu gibi etkenler şişmanlığa yol açtığı kabul edildiğinden geleneksel Çin tıbbı uzmanlarına göre şişmanlık doğal olmayan hatta bedenin ihtiyaç duyduğu bazı maddelere ulaşmasını doğal olmayan şekillerde kısıtlayan diyetlerle giderilecek bir estetik problem değil daha başka rahatsızlıklara da yol açabilecek bir enerji dengesizliğinin doğal sonucudur. Dolayısıyla söz konusu dengesizlik yok edildiğinde metabolizma besinleri etkin şekilde kullanacak derecede çalışacak ve aynı zamanda bu enerji dengesizliğinin sonucu olan iştah dengesizlikleri de yok olacaktır. Özellikle bedendeki aktiviteden sorumlu olan yang enerjisini yükseltecek egzersizler ve yiyecekler (baharatlar, meyve ve sebzeler) bu noktada geleneksel Çin tıbbı uzmanlarınca salık verilmektedir.

Aşırı kilo alımını sağlıyan diğer bir nokta da geleneksel Çin tıbbına göre bedenin çi denilen enerji kaynaklarının çeşitli nedenlerle tükenmesidir. Fu Çi (Fu Qi) denilen çalışmalarla çi Güneş, Ay ve Doğadan çekilip beden içerisinde depolanabilmekte böylelikle bedenin yiyeceklere düşkünlüğü de azalmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tzu Shih Kuo - The Swimming Dragon: A Chinese Way to Fitness, Beautiful Skin, Weight Loss & High Energy
  • Hery C. Lu - Çin'in Besinlerle Tedavi Sistemi

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tzu Shih Kuo - The Swimming Dragon: A Chinese Way to Fitness, Beautiful Skin, Weight Loss & High Energy
  • Ray Rizzo - Hafiflik : Yoga Pilates ve Chi Kung'un Sentezi, Alfa Yayınevi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]