Xuan Zang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xuanzang'ın bir portresi.

Xuanzang veya Xuan Zang, (Çince: 玄奘; pinyin: Xuán Zàng, okunuşu: Şüen Zanğ) Erken Tang döneminden tanınmış bir Çinli Budist rahip, bilgin, gezgin ve çevirmen. Bu dönemde Hindistan ile Çin arasındaki etkileşime olumlu katkıları olmuştur. Birçok metinde ismine rastlanan Xuanzang ayrıca tanınmış Çin klasik romanı Batı'ya Yolculuk'ta da kurgusal bir figür olarak konu edilir ve romanın hikâyesinin başrolünü oynar.

602 yılı dolaylarında Luoyang, Henan'ın yakınlarında, Chén Huī veya Chén Yī (陳 褘) olarak doğmuş, 5 Şubat 664 tarihinde,[1] Yu Hua Gong'da (玉華宮) ölmüştür.

Xuanzang özellikle de Hindistan'a yaptığı 17 yıllık gezisiyle tanınmıştır. Bu süre zarfında birçok tanınmış Budist üstadıyla, özellikle de tanınmış Budist ilim merkezi olan Nālanda Üniversitesi'nde, çalışma olanağı bulmuştur. Geri döndüğünde yanında Çin'e 657 Sanskritçe metin getirmiştir ve imparatorun da desteğiyle, Chang'an'da (bugünkü Xi'an) büyük bir çeviri bürosu açmış, tüm Doğu Asya'dan çeşitli katılımcıları ve öğrencileri bu büroya çekmiştir. 1330 civarı fasikülü Çinceye çevirdiği rivayet edilmiştir. Budizmdeki kişisel olarak en çok ilgili olduğu alan Yogācāra (瑜伽行派) idi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sally Hovey Wriggins. Xuanzang: A Buddhist Pilgrim on the Silk Road. Westview Press, 1996. Revised and updated as The Silk Road Journey With Xuanzang. Westview Press, 2003. ISBN 0-8133-6599-6, pp. 7, 193