XOOPS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Xoops sayfasından yönlendirildi)
XOOPS
Güncel sürüm2.5.4 / 20 Kasım 2011
İşletim sistemiBağımsız
PlatformBağımsız
Türİçerik yönetim sistemi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesixoops.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

XOOPS (eXtensible Object Oriented Portal System yani Nesne Yönelimli Genişleyebilir Portal Sistemi), hem nesnel hem de genişleyen birimleri bir arada taşıyabilen bir yazılım sistemdir. Zuups diye telaffuz edilir.

XOOPS esas itibarıyla bir CMS’dir. XOOPS, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir sistemler bütünüdür. Bu sistem içerisinde bir portalda olması gereken her şey bulunmaktadır. Forum, linkler, download, anket gibi birçok CMSde neredeyse standart olarak verilen bu bileşenler XOOPS’ta gelişmiş bir halde yer alır. Sistem içerisinde bulunan modül ve temaların kurulumu, işlevsel hale getirilmesi kolaydır.

XOOPS kurabilmek için Apache ve IIS (sistemin üzerinde çalışabileceği bir sanal sunucu), PHP ve MySQL dil ve veritabanı programlarına ihtiyaç vardır. Yerel bilgisayarda sistemin PHP, MySQL’den anlaması için PhpTriad, EasyPHP gibi programlar kullanılarak çalışılabilir.

XOOPS, temel yapı olarak modüllerden oluşur. Modül sistem üzerinde belli işler yapan ve bunu hem ziyaretçiye bildiren, ziyaretçiden tepki alan, admine bunları ulaştıran kodlar bütünüdür. Örneğin forum, haberler, bağlantılar bunların hepsi sistem üzerinde kullanılan modullerdir.

XOOPS, açık kaynak kodludur. Bu sayede XOOPS sistemi birçok modül script ve tema kazanmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]