XSRF

Vikipedi, özgür ansiklopedi

XSRF ya da CSRF (İngilizcecross-site request forgery, Türkçesitelerarası istek sahtekârlığı),[1] internet sitelerini hedef alan kötü niyetli bir exploit türüdür.[2] XSRF ile internet sitesinin güvendiği bir kullanıcı üzerinden, siteye izin verilmeyen ya da kullanıcının farkında olmadığı komutlar gönderilir. Kötü niyetli bir web sitesinin bu tür komutları iletebilmesinin birçok yolu vardır; örneğin özel olarak hazırlanmış resim etiketleri, gizli formlar ve JavaScript XMLHttpRequests, kullanıcının etkileşimi ve hatta bilgisi olmadan çalışabilir. Bir kullanıcının belirli bir siteye güveninden yararlanan siteler arası komut çalıştırmanın (İngilizcecross-site scripting) aksine, CSRF bir sitenin kullanıcının tarayıcısında sahip olduğu güvenden yararlanır.

Bir CSRF saldırısında, masum bir son kullanıcı, bir saldırgan tarafından kandırılarak, istemedikleri bir web isteği gönderir. Bu, web sitesinde yanlışlıkla istemci veya sunucu veri sızıntısı, oturum durumunun değiştirilmesi veya bir son kullanıcının hesabının manipülasyonunu içerebilecek eylemlerin gerçekleştirilmesine neden olabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cross-Site Request Forgeries, by Chris Shiflett". shiflett.org. 4 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 
  2. ^ Ristic, Ivan (2005). Apache security. Library Genesis. Beijing ; Sebastopol, CA : O'Reilly Media. ISBN 978-0-596-00724-9.