Wolfpack

Vikipedi, özgür ansiklopedi
U-52 Denizaltısı.

Wolfpack, II. Dünya Savaşında Atlantik Savaşı boyunca Almanya'nın düşmanlarına karşı uyguladığı taktiktir. Kurt sürüsü anlamına gelen wolfpack adını Müttefikler'den almıştır bu stratejinin asıl adı Gruppe Taktiken, Türkçede "grup taktiği" anlamına gelmektedir. Amaç olabildiğince düşman gemisi batırmaktır, burada önemli olan tonaj bakımından batırılan gemi miktarıdır.

Savaşın ilk yıllarında bu taktik sayesinde Britanya Adası neredeyse Almanya'ya teslim olacak kadar kötü bir duruma düşmüştür.

Stratejinin temelinde denizaltılar birbirlerine yakın bölgelerde devriye gezerler ve herhangi bir konvoy gördüklerinde yakın bölgelerde bulunan diğer denizaltılarına haber verirlerdi. Alman U-botları avlamak için tasarlanmışlardı. Konvoy haberini alan diğer denizaltılar süratle hedefe ilerler ve hedeflerini vururlardı. Savaşın ilerleyen dönemlerinde Wolfpackler avcı konumundan birer av konumuna düşmüşlerdir. Bu taktiğin işlemesi için denizaltıların biribiriyle senkronize bir şekilde telsiz bağlantısı kurması gerekiyordu. Bu da düşmanın telsiz sinyalini takip ederek denizaltının yerini tespit edebilmesine sebep olabiliyordu