Kablosuz geniş alan ağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Wireless Wide Area Network sayfasından yönlendirildi)

Türkçe kablosuz geniş alan ağı, (İngilizce: Wireless Wide Area Network, kısaca WWAN), kablosuz veri aktarımı için kullanılan geniş alanlı bir radyo ağını ifade eder. WAN'ın (Geniş Alan Ağı) kablosuz veya telsiz şeklidir. WLAN'ın (Kablosuz Yerel Alan Ağı) aksine, WWAN daha geniş aralıkları (dış mekan) kapsar. Sinyaller, anten direkleri aracılığıyla elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla açık havada iletilir. Frekanslar düşük gigahertz aralığındadır. Bu amaçla özel modülasyon yöntemleri kullanılır.

Genel olarak WWAN terimi, diğerlerinin yanı sıra WiMAX, GSM, UMTS ve LTE radyo ağı türlerini içerir. Şu anda çoğunlukla cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Dizüstü bilgisayarlarla birlikte genellikle bazen USB kablosuz modem olarak da adlandırılan USB-çubukları kullanılır.[1] Sörf çubukları genellikle, harici USB arayüz fişinin yanı sıra, içinde bir alıcı-verici ünitesi ve bir telekomünikasyon SIM kartını yerleştirmek için bir yuva olacak şekilde üretilmiştir, bunun için genellikle bu tür SIM kartları veren bir sağlayıcıya ücret ödenmesi gerekir. Arka planda, genellikle telekomünikasyon kullanıcısı ile sağlayıcı arasında bir sözleşme vardır. Sıklıkla ortaya çıkan bir kullanım amacı, telekomünikasyon bağlantısı üzerinden internette gezinmek veya iş yapmak için kablosuz olarak internete bağlanmaktır. Bu amaçla, sağlayıcı genellikle kişinin ağa erişebileceği bir veya daha fazla sunucu sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Internet-Stick: So klappts auch unterwegs mit dem Surfen - Finanztip". www.finanztip.de. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023.