Wirecard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wirecard AG
EndüstriFinansal Hizmetler
Ödeme Hizmet Sağlayıcısı
Teknoloji
TürFinansal
Genel merkezi,

Wirecard AG, merkezi Almanya'da bulunan, iflasını ilan etmiş global bir finansal hizmetler ve teknoloji firmasıdır. Şirketin önceki kıdemli yöneticilerinden bazıları dolandırma suçlamalarıyla tutuklanmıştır.[1] Şirket, Haziran 2020'de 1.9 milyar Euro değerindeki nakit paranın kayıp olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, şirketin 3.2 milyar Euro değerinde borcu bulunmaktadır. Şirketin temel birimleri Kasım 2020'de 100 milyon Euro'ya İspanya merkezli Santander Bankasına satılmıştır.[2]

Firma, hizmet verdiği dönemde dünya genelinde 7.000’den fazla kurumsal müşterisine ödeme işlemleri, kart ihracı ve risk yönetimi hizmetleri sunmuştur. İnternet üzerinden ödeme yapılan yeni hizmeti "Wirecard" ile, PayPal ve Western Union ile rekabet etmeyi amaçlamıştır. Hizmet sunduğu dönemde Almanya Bankacılık Lisansı ile faaliyet göstermiş ve Visa, MasterCard ile JCB’nin ana üyelerinden biri olmuştur.

Wirecard AG’nin hisse senetleri, hâlen Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmektedir ve Eylül 2018'den Ağustos 2020'ye kadar DAX Borsa Endeksi'nde işlem görmüştür.[3]

Şirket, uluslararası bir finansal skandalın merkezinde bulunmaktadır. Muhasebe ve finansal tablolarında yanlış beyanlarda bulunması üzerine suçlamalar 2019'da Financial Times adlı gazetenin yayınladığı makale üzerine dikkat toplamıştır. Şirket, 1.9 milyar Euro'luk nakit parasının "kayıp" olduğunu bildirdikten sonra 25 Haziran 2020'de iflas başvurusunda bulunmuştur.[4][5]

Finansal Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Wirecard AG, 2006 mali yılı konsolide yıllık gelirlerini 81,94 milyon EUR olarak bildirmiştir. Bu rakam 55,5 milyon EUR olan bir önceki yıla ait tahmini rakamla karşılaştırıldığında, yaklaşık yüzde 47’lik bir büyümeyi ifade etmektedir. Vergi ve faiz öncesi işletme gelirleri (VFÖK), 2006 yılında yaklaşık yüzde 90 artarak, 2005 mali yılındaki 9,8 milyon EUR değerinden, 2006 yılında 18,56 milyon EUR’ya yükselmiştir 29 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Wirecard Genel Merkezi, Aschheim, 2019

Wirecard AG, 18 Eylül 2006 yılından bu yana, Deutsche Börse (Almanya Borsası) TecDAX endeksine kote edilmiştir ve DAX’a bağlı en büyük 30 Alman teknoloji şirketinin arasında yer almaktadır. Wirecard 31 Aralık 2006 itibarıyla, Deutsche Börse AG, TecDAX sıralamasında, piyasa değeri büyüklüğünde 15. sıraya, ciro hacminde de 18. sıraya yerleşmiştir. Hisse senedi başına düşen adi kazanç ile değer artışı halindeki kazanç, 2005 mali yılındaki 0,13 EUR değerinden, 2006 mali yılında 0,20 EUR’ya çıkmıştır.

Ürünler ve Hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2006'da Wirecard, İnternet’ten ödeme hizmeti olan "Wirecard" ı hizmete sokmuştur. Çevrimiçi kaydolan müşteriler Wirecard Bank’ta hesap açarak, hesaplarına nakit olarak, kartla, doğrudan tahsilatla, havaleyle ve birçok diğer yerel ödeme yöntemiyle para yatırabilmektedir. Bu ürün, tüketicilerin dünyanın her yerindeki milyonlarca MasterCard kabul eden işyerinden alışveriş yapabilecekleri, ücretsiz, ön ödemeli sanal bir MasterCard’ı da içerir. Standart MasterCard ürünlerinin yanı sıra, Wirecard sistemi, uluslararası kullanıcıların birbirlerine gerçek zamanlı olarak para gönderebilmesini de sağlamaktadır. İsteğe bağlı olarak verilen fiziksel MasterCard ile kullanıcılar dünya genelindeki MasterCard kabul eden 24,7 milyon fiziksel noktada ödeme yapabilir ve 1 milyon civarı ATM’den nakit çekebilir.

[1]27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.’nin elektronik ödeme işlemleri ve risk yönetimi platformu, 85’i aşkın yerel ve uluslararası ödeme ve sahtekarlığa karşı korunma programını desteklemektedir. Wirecard AG, ADP CardClear ile IATA’ya da üyedir.

Wirecard’ın Tedarikçi ve Komisyon Ödemeleri (SCP) ürünü, tedarikçilerin ve satış acentelerinin ödemelerine ilişkin global ve otomatik takas hizmeti sağlamaktadır. Bu hizmet, Wirecard Bank AG 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.’nin otomatik olarak “sanal” kredi kartları ihraç etmesini esas alır. Yurtdışına gönderilmesi gereken tedarikçi veya komisyon ödemelerine (örn. otellerin seyahat acentelerine gönderdikleri aracılık ödemeleri), ilişkin para transferleri ve takası “sanal” kredi kart numaralarının tek kez ve kısıtlı kullanımı ile elektronik olarak gerçekleştirilmektedir.

Wirecard Bank AG, kurumsal müşterilerine Visa, MasterCard ve JCB kart kabul hizmetleri de sunmaktadır. Bireysel ve kurumsal müşteriler için çeşitli türlerde kredi ve ATM kartları ihraç edilmektedir.

Banka Statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Wirecard Bank AG 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1 Ocak 2006’dan bu yana, Wirecard Grubu’na dahildir. Tam bankacılık lisansına sahip olan Wirecard Bank, ayrıca VISA, MasterCard ve JCB’nin de Ana Üyesi'dir. Bankanın mevduatı, Alman Bankalar Birliği Mevduat Koruma Fonu’nun (Einlagensicherungsfonds deutscher Banken e.V) güvencesi altındadır.

Wirecard Bank geçtiğimiz günlerde 3 boyutlu sanal dünya olan Second Life’ta da sanal şube açmıştır 23 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Basında Yer Alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Germany: Wirecard ex-CEO back in custody, board members arrested on fraud charges". Deutsche Welle. 22 Temmuz 2020. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 
  2. ^ "Santander buys Wirecard's core European business for €100m" (İngilizce). Financial Times. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 
  3. ^ "Wirecard is finally getting booted from Germany's blue-chip DAX index after insolvency". CNBC. 13 Ağustos 2020. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 
  4. ^ "Wirecard: Scandal-hit firm files for insolvency" (İngilizce). BBC. 25 Haziran 2020. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 
  5. ^ "Germany's beleaguered Wirecard to proceed with business after insolvency" (İngilizce). Reuters. 27 Haziran 2020. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]