Winchester, İngiltere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Winchester
Winton veya Wintonceastre
City of Winchester
Winchester manzarasi
Winchester arması
İngiltere üzerinde Winchester
Winchester
Winchester
Winchester'in İngiltere içerisindeki konumu
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeGüney Doğu İngiltere
KontlukHampshire
Yüzölçümü
 • Toplam660.97 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam45,184
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)

Winchester Şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu'sunda bulunan Hampshire Kontluğu'na bağlı ikinci seviyede bir metropoliten-olmayan bölge statüsünde bir İngiltere yerel idare birimidir. Winchester şehri Orta Çağ'ın başında 7. yüzyılda Wessex Krallığı'nın başkenti olmuş ve sonra Sakson İngiltere Krallığı'nın başkentliğini yapmıştır. Orta Çağ'ın çok büyük bir mimari şaheseri olan Winchester Katedrali yüzyıllarca bu şehrin en önemli binası olmuştur. Bu tarihsel nedenlerle Winchester şehir unvanını da taşımaktadır.

Bir idari birim olarak "Winchester Şehri" metropoliten-olmayan bölge idaresi 1974'te yapılan yerel idare reformu sırasında eski Winchester kenti ile eskiden kırsal alan olan bazı bölgelerin birleştirilmesi ile kurulmuş ve Winchester kenti bu yeni "Winchester Şehri" nin coğrafi olarak ortasında kalmıştır. Bu karışıklık yetmezmiş gibi Hampshire Kontluğunun idare merkezi ve Kontluk Meclisi Winchester kentinde bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Winchester şehrinin şimdiki bulunduğu mevkinin batısında de Demir Çağında kurulmuş olan "Oram's Arbour" adlı bir müstakem mevki bulunmaktaydı. Romalıların Britanya'yı fethetmelerinden sonra MS 70'te Romalılar bu mevkide bulunan Belgea kabilesinin merkezi olarak "Venta Belgarum" adlı bir Roma şehri kurdular. Bu şehrin önce etrafına hendek kazılarak ve sonra toprak/tahtadan ve en son taştan surlarla savunması sağlandı. Fakat 4. yüzyıl ortalarında Romalılar Britanya'dan çekilince bu Roma şehri harap oldu ve 5. yüzyılda tümden boşaltıldı.

Avrupa'dan göç edilip gelen Angle-Saksonların 519de bu mevkii ellerine geçirince şehir yine hayata geçti ve bu yeni şehir "Wintanceastre" veya "Winton" adı ile anıldı. 686dan sonra Winchester şehri Sakson Wessex Kralığı'nın başkenti oldu. Wessex Krallarından en ünlüsü olan 871- 899 döneminde Wessex Kralı olarak hüküm süren Büyük Alfred Londra'yı yeniden kurup ve Vikinglerle yaptığı mücadelelerden sonra Anglo-Sakson Kralı unvanını aldı. Bu Kral başkenti olan Winchester'i hem tahkim etti hem de çok büyük imar hareketiyle bir Orta Çağ başkentine uygun bir duruma geçirdi. Winchester Wessex Krallığının ve Anglo-Sakson Krallığının başkenti olma konumunu 1066'da İngiltere'yi fethe başlayan Normanların hükümdarlığın ilk yıllarına başkentin Londra'ya nakline kadar devam ettirdi. Normanların İngiltere'de fethettikleri arazileri kayıtlarını öğrenmek için tertip ettikleri "Dooesday Kitabı" adlı büyük bir tarihî belge Wincehester'de hazırlanmıştır.

Winchester Katedrali içerisi

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Winchester'de 1845'te Anglikan ilkokul öğretmenleri okulu olarak kurulmuş; sonra isim değişikliği ile yükseköğretim sağlayan King Alfred's Koleji'nden ortaya çıkan ve 2005'te üniversite statüsü verilen Winchester Üniversitesi akademik yüksek okul eğitimi vermektedir. Son istatistiklere göre bu üniversitenin 1045'i diploma üstü çalışma yapan 6,300 öğrencisi bulunmaktadır.

Winchester şehrinde bir diğer yükseköğretim kurumu olarak günümüzde Southhampton Üniversitesi'nin güzel sanatlar fakültesi olarak güzel sanatlar üniversite diploması ve üniversite diploma üstü eğitim sağlayan "Winchester Güzel Sanatlar Okulu" bulunmaktadır. Bu okulun İngiltere'de güzel sanatlar yüksek eğitimi alanında 145 yıllık bir tarihi vardır.

Tarihsel olarak Winchester'de "Winchester College" bulunmaktadır. Bu tarihi bağımsız özel paralı okul 1382'de kurulmuştur ve 600 kusur yıldır çok prestijli; yüksek sınıftan kişilerin çocuklarının gittikleri bir okuldur. Öğrencileri özel giriş imtihanı ile seçilmektedir. Yüksek yıllık ücretli ve paralı yatılı bir ikinci derece okuldur. Yaklaşık 690 erkek öğrencisi bulunmaktadır. Bu okulun Orta Çağ'dan kalma çok ünlü bir şapeli bulunmaktadır.

Şehir diğer özel paralı okullara hazırlık için kurulan ilköğretim okulları da bulunmaktadır. Ayrıca St Swithin's adlı bir özel paralı yatılı ikinci derece kız okulu bulunmaktadır.

Winchester'de Kontluk yerel idaresine bağlı üç devlet ikinci derecede okulda vardır. Winchester'de bulunan Peter Symonds Koleji adlı bir "6. Sınıf Koleji" üniversitelere girişi sağlayan A-level imtihanlarına yetiştirmek için İngiltere'de bu tip kolejlerin eşlerinin en büyüğüdür.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Winchester şehrinin şu resmî kardeş şehir anlaşmaları vardır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]