William O. Douglas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William O. Douglas

William Orville Douglas (16 Ekim 1898, Maine, Minnesota - 19 Ocak 1980, Washington, ABD), kişi özgürlüklerinin tutarlı bir savunucusu olarak tanınan kamu görevlisi, hukuk eğitmeni ve ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı. Toplam 36 yıl boyunca Yüksek Mahkeme üyeliği yaparak, bu görevde en uzun süre kalan kişi olmuştur.[1]

Presbiteryen bir papazın oğluydu.Ailesiyle birlikte önce Kaliforniya'ya, ardından da Washington'a göç etti. Küçük yaşta babası ölünce, aile Washington'ın Yakima kentine yerleşti.[2][3] Douglas, gençlik yıllarında çocuk felcine yakalandıysa da, kalıcı felçten kurtuldu ve tedavi sırasında vücut alıştırmaları sayesinde yaşamı boyunca sürecek bir doğa sevgisi geliştiridi.

Washington eyaletinin Walla Walla kentindeki Whitman College'ı 1920'de bitirdikten sonra kısa bir süre öğretmenlik yaptı.1922'de, hukuk öğrenimi görmek için görevinden ayrıldı ve Columbia Üniversitesi Hukuk Okulu'na girdi.

Üniversiteyi 1925'te sınıf ikincisi olarak bitirdi.Ardından ticaret hukuku uygulamalarını ayrıntılı bir biçimde öğrenmek için Wall Street'teki bir hukuk müşavirlik şirketinde çalışmaya başladı. Bir yıl sonra, Columbia Üniversitesi'nde ders vermek için bu şirketten ayrıldı.Bundan bir yıl sonra da 1936'ya değin çalışacağı Yale Üniversitesi Hukuk Okulu'na geçti.

Ticaret Bakanlığı uzmanları ile birlikte şirket iflasları konusunda yaptığı çalışmalardan sonra, 1934'te Tahvil ve Borsa Komisyonu (U.S. Securities and Exchange Commission SEC) adına, iflas etmiş şirketlerin yeniden örgütlenmesi için yapılan bir araştırmayı yönetti.1936'da SEC üyeliğine atandı ve 1937'de bu komisyonun başkanı oldu. Başkanlığı sırasında, ulusal tahvil borsasını yeniden düenledi, küçük yatırımcıları korumaya yönelik çeşitli önlemleri yürürlüğe koydu ve hisse senedi satışı için gerekli yönetmelikleri çıkarttı.

SEC'deki görevi sırasında, Başkan Franklin Roosevelt'le arkadaşlık kurdu ve onun danışmanlığını yaptı.Şubat 1939'da Yargıç Louis Brandeis Yüksek Mahkeme üyeliğinden emekli olunca, Roosevelt boşalan üyelik için Douglas'ı önerdi.Üyeliği Senato tarafından onaylanan Douglas 17 Nisan 1939'da görevine başladı.O dönemde 40 yaşındaydı; böylece, ABD tarihinde Yüksek Mahkeme üyeliğine getirilen ikinci en genç kişi oldu. Birçok karmaşık ticaret davası ile ilgili gerekçeli kararı hazırlamasına karşın, ağırlıklı olarak insan hakları konusundaki düşünceleri ile ün kazandı.Yakın arkadaşı olan Yüksek Mahkeme üyesi Hugo Black gibi Douglas da, kişi özgürlüklerini güvence altına alan Haklar Bildirisi'ne mutlak bağlılığıyla tanınıyordu. Hükûmetin konuşma özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalar karşı çıkan Douglas, özgür basının da ateşli bir savunucusuydu.Sansürün her türüne karşı olması nedeniyle, sık sık siyasal ve dinsel tutucu çevrelerin eleştirilerine hedef oldu.

Aynı zamanda sanıkların anayasal haklarının güvence altına alınması için çalıştı.Yüksek Mahkeme'nin, kişilerin itirafa zorlanmalarını engelleyen ve yasal izin olmaksızın yapılan atamaları yasaklayan yasaları güçlendiren kararlarında önemli rol oynadı.

31 Aralık 1974'te geçirdiği kalp krizi sonucunda yatağa düşen Douglas, hastalığı yenmek için çok çaba harcadı ve 12 Kasım 1975'te emekliye ayrılmadan önce Yüksek Mahkeme'deki görevine geri döndü.Yargıçlık görevi süresince, özellikle doğa korumacılığı, tarih, politika ve uluslararası ilişkiler konusunda çok sayıda kitap yazdı.Başlıca yapıtları arasında Of Men and Mountains (1950; İnsanlar ve Dağlar Üzerine) ve A Wilderness Bill of Rights (1965; Doğada Haklar Bildirisi) sayılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Law: The Court's Uncompromising Libertarian". Time.com. 24 Kasım 1975. 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015. 
  2. ^ . Ernest Kerr, Imprint of the Maritimes, 1959, Boston: Christopher Publishing, s. 83.
  3. ^ "William O. Douglas: 1939–1975 : Sage Knowledge". Knowledge.sagepub.com. 22 Mayıs 2013. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]