William Francis Magie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Francis Magie
Doğum14 Aralık 1858
Elizabeth, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm6 Haziran 1943
Princeton, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimPrinceton Üniversitesi
Berlin Humboldt Üniversitesi
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarPrinceton Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Hermann von Helmholtz

William Francis Magie (14 Aralık 1858 - 6 Haziran 1943), Amerikalı fizikçi, Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucularından ve 1910'dan 1912'ye kadar başkanlığını yapan Magie, Princeton Üniversitesi'nde neredeyse yarım yüzyıl boyunca fizik dersleri vermiş ve 20 yıl boyunca bölüm başkanlığı yapmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken yaşam ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Aralık 1858'de New Jersey'nin Elizabeth kentinde doğdu. New Jersey'in eski şansölyelerinden William Jay Magie'nin oğluydu. Princeton Üniversitesi'nden 1879 sınıfının birincisi olarak mezun oldu. Magie, sınıf arkadaşları olan Woodrow Wilson ve Henry Burchard Fine gibi The Daily Princetonian'ın editörüydü. Mezun olduktan sonra Princeton Üniversitesi'nde o zamanlar Henry fizik profesörü olan Dr. Brackett'in asistan olarak kaldı. Fiziği hayatının işi haline getirmeye karar verdikten sonra, ileri düzeyde çalışmalar yapmak üzere 1884'te Almanya'ya gitti ve Berlin Üniversitesi'ne girdi. 1885 yılında Hermann von Helmholtz yönetiminde doktorasını tamamladı. Tezi, kılcallık teorisi üzerine deneysel bir çalışmaydı.[1]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

On yıl sonra, Wilhelm Conrad Röntgen'in yeni keşfettiği X-ışınlarının cerrahide olası kullanımına ilişkin ülkedeki ilk makalenin yayınlanmasında iki doktorla işbirliği yaptı. Daha sonra çözeltilerin özellikleri üzerine ara sıra makaleler yayınladı ve fiziksel teorilerin ortaya çıkışı ve içeriği üzerine oldukça saygın bir dergi olan Principles of Physics'in yazarı oldu. Princeton Üniversitesi'ne döndüğünde James McCosh'un başkanlığı sırasında fizik eğitmenliğine atandı ve 1890'da profesörlüğe yükseldi. Dr. Brackett 1889 yılında Princeton Üniversitesi'nde' elektrik mühendisliği yüksek lisans okulunu kurdu ve zamanının çoğunu buraya ayırdı. Dr. Brackett fizik bölümünün başkanlığını sürdürse de, Magie bölümün fiili yönetiminden giderek daha fazla sorumlu hale geldi. Brackett'in 1908'de emekli olması üzerine Magie onun yerine bölüm başkanı ve bir süre sonra da Henry fizik profesörü oldu.

Magie ve Brackett, başkan Woodrow Wilson'ın fakülte dekanı olarak Henry Burchard Fine'ın tüm fen bölümlerini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak güçlü bir fizik bölümünün kurulmasında Henry Burchard Fine ile yakın işbirliği içinde çalıştılar. John Grier Hibben 1912 yılında üniversitenin başkanı olduğunda Magie, Henry Burchard Fine'ın yerine fakülte dekanı olarak atanmayı kabul etti. Bu görevi 1925 yılına kadar sürdürdü. 1929 yılında emekli olana kadar fizik bölümü başkanı olarak görev yapmaya devam etti. O yıl mezuniyet töreninde John Grier Hibben kendisine fahri doktora unvanı verdi.

Bölüm başkanı ve dekan olarak Magie sakinliği, sabrı ve adilliği ile tanınıyordu. Öğrencisi, daha sonra meslektaşı olan Allen Shenstone anlaşmalar ve anlaşmazlıklar yoluyla her zaman sürdürülen samimi ilişkinin, sağlam karakterli ama nazik tavırlı bir adam olan Magie'nin kişiliğinin kalıcı etkisinden kaynaklandığını söyledi.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adams, E. P. (9 Temmuz 1943). "William Francis Magie 1858-1943". Science (İngilizce). 98 (2532): 31-32. doi:10.1126/science.98.2532.31. ISSN 0036-8075. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]