Batı Midlands

Koordinatlar: 52°28′58″K 1°53′37″B / 52.48278°K 1.89361°B / 52.48278; -1.89361
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(West Midlands (kontluk) sayfasından yönlendirildi)
Törensel Batı Midlands
Metropoliten Kontluğu
Ceremonial Metropolitan County
of West Midlands
Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu bayrağı
Bayrak
Batı Midlands Kontluğu'nun İngiltere'de konumu
Batı Midlands Kontluğu'nun İngiltere'de konumu
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeBatı Midlands
Yüzölçümü
 • Toplam902 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam2,916,458
 • Yoğunluk3,235/km²

Batı Midlands, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde bir "metropoliten" kontluktur.

Bu metropoliten kontluk 1974'te resmen yürürlüğe giren "1972 Yerel İdare Reformu Kanunu" ile kurulmuştur. Kurulduğu dönemde birinci seviyede seçilmiş bir konsey ve konseyin yürütülmesi için bir yerel bürokrasi idaresi vardı. Batı Midlands Metropoliten Kontluğu altında şu ikinci seviyeli yedi şehir ve metropoliten borough bulunmaktaydı: Birmingham Şehri, Coventry Şehri, Wolverhampton Şehri, Dudley Metropoliten Borough, Sandwell Metropoliten Borough, Solihull Metropoliten Borough ve Walsall Metropoliten Borough. 1989'da "Batı Midlands Metropoliten Kontluğu" konseyi ve buna bağlı bürokratik idare lağvedilip kapatıldı. Bu idarenin altında bulunan 7 şehir ve metropoliten "borough" tek seviyeli yerel idare statüsü kazandılar. Ama "Batı Midlands Metropoliten Kontluğu" hâlen bir törensel kontluk statüsü taşımakta ve ayrıca kuruluş kanunu kaldırılmadığı için hukuken hâlen yürürlükte olan bir kamu kuruluşu statüsüne haizdir. Bunun yanında coğrafyacılar ve coğrafya istatistikleri tarafından kullanılan bir tanımdır.[1][2]

Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu'nun merkezinin Birmingham olduğu kabul edilmektedir. Kontluğun yüzölçümü 902 km²; 2019 tahminine göre nüfusu 2.916.458 kişi ve nüfus yoğunluğu 3.235 kişi/km² dir.

"Batı Midlands" ismi bazen anlam karışıklığı yaratmaktadır. Bu maddede işlenen konu "Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu"'dur. Ama bu törensel kontluk resmî olarak İngiltere'nin Batı Midlands Bölgesine bağlıdır. Avrupa Birliği istatistiksel kavramlarına göre Kontluk "NUTS 2 bölge" olup daha geniş olan "NUTS 2 bölge" olan İngiltere'nin "Batı Midlands Bölgesi" içindedir. Bunlardan başka bir sıra coğrafi ve istatistiksel kavramlara da "Batı Midlands" ismi verilmektedir. "Batı Midlands şehirleşmiş bölgesi (West Midlands conurbatıon)" önceki iki kavramdan değişiktir ve değişik sınırlar içindedir. Örneğin, bu şehirleşmiş bölge, kontluk içinde bulunan Coventry şehrini ihtiva etmez.

Komşu kontluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu'nun Warwickshire, Worcestershire ve Staffordshire törensel kontlukları ile sınırları vardır. West Midlands törensel kontluğunun hiçbir deniz sahili bulunmaz.

Kuzeybatı: Kuzey:
Staffordshire
Kuzeydoğu:
Batı:
Staffordshire
Batı Midlands Kontluğu Doğu:
Warwickshire
Güneybatı: Güney:
Worcestershire
Güneydoğu:

Alt-idare birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu'na bağlı şu metropoliten yerel idare bölgeleri bulunur:

Bölgeler Harita ayrıntıları
  1. Wolverhampton Şehri
  2. Dudley Metropoliten Borough
  3. Walsall Metropoliten Borough
  4. Sandwell Metropoliten Borough
  5. Birmingham Şehri
  6. Solihull Metropoliten Borough
  7. Coventry Şehri

Batı Midlands Metropoliten Kontluğu içinde 7 tane "tek-seviyeli-yerel-idare konseyi" statülü "şehir" ve "metropoliten borough" idare birimi; idare merkezleri; içlerinde bulunan önemli yerleşkeleri listesi ve birer görüntü şöyle verilmiştir:

Kontluk Tek Seviyeli Metropoliten Şehir veya Borough İdare Merkezi Diğer yerleşkeler Görüntü
Törensel Batı Midlands Metropoliten Kontluğu Wolverhampton Şehri
Tek Seviyeli
Wolverhampton
Wolverhampton'ın şehir merkezi
Dudley Metropoliten Borough
Tek Seviyeli
Dudley Stourbridge, Halesowen, Brierley Hill, Amblecote, Sedgley, Coseley.
Dudley Metropoliten Borough İdare merkezi
Walsall Metropoliten Borough
Tek Seviyeli
Walsall Aldridge, Brownhills, Darlaston, Streetly, Willenhall
Walsall kenti panoraması
Sandwell Metropoliten Borough
Tek Seviyeli
Oldbury Blackheath, Cradley Heath, Oldbury, Rowley Regis, Smethwick, Tipton, Tividale, Wednesbury, West Bromwich
Oldbury'de Sandwell Metropoliten Borough İdare merkezi
Birmingham Şehri
Tek Seviyeli
Birmingham
Birmingham Şehri yerel idare merkez binası
Solihull Metropoliten Borough
Tek Seviyeli
Solihull Castle Bromwich, Chelmsley Wood, Fordbridge, Kingshurst, Marston Green, Smith's Wood, Shirley.
Solihull kenti High Street çarşı sokağı
Coventry Şehri
Tek Seviyeli
Coventry
Coventry şehrinde ana alışveriş merkezi

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aston Hall: Birmingham'da 1618'de yapılmış büyük bir kırsal malikane. Günümüzde sahibi Birmingham Şehri belediyesidir ve yaz ayları halka açık bir müzedir.
  • Bescot Stadyumu: Walsall FC takımının stadyumu.
  • Birmingham Botanıcal Gardens: - Edgbaston, Birmingham'da halka açık botanik bahçe
  • Birmingham Bullring: Birmingham'ın Orta Çağ'dan kalma çarşı merkezi. 1953'te ve 2003'te yapılan iki büyük kapalı alışveriş merkezi de ihtiva etmektedir. 2004 yılında 36,5 milyar ziyaretçi ile Birleşik Krallık'ın en işlek alışveriş merkezi olduğu belgelenmiştir.
  • Birmingham Museum and Art Gallery:- Birmingham şehri güzel sanatlar galerisi ve müzesi. Geçici özel sergiler hariç giriş parasızdır. Güzel sanatlar, seramik, metal işleme, takılar ve mücevherat, arkeoloji, etnografya, yerel tarih ve sanayi tarihi alanlarında uluslararası öneme haiz eserler sergilenmektedir.
  • Birmingham Hippodrome: Birmingham'da yaklaşık 1900 seyircilik bir tiyatro salonu. Birmingham Kraliyet Balesi'nin ana sahnesidir. Ayrıca Birleşik Krallık'ta gezici opera, bale, tiyatro, müzikal ve gösteriler için Batı Midlands gösterim salonudur.
  • Black Country Living Museum:Dudley'de bulunan 105.000 m² alana yayılmış bir açık hava müzesi. Bu müze alanında günlük hayatın yaşandığı eski evler, dükkanlar ve yapılar, hatta eski köy ve kasaba çarşıları ve kamu yapıları (okul, postane vb.) kurulmuştur. Eski şehirsel kamu taşım araçları (kanal dar mavnaları; atlı araba, otobüsler ve tramvaylar; elektrikli tramvay ve troleybüsler; şehir otobüsleri) sergilenmektedir. Dudley'in ortasında bulunduğu eski "Black Country (Kara Ülke)" adı verilen sanayi merkezinde üretilen sanayi eşyaları (örneğin cam, metal vb.) sergileri de vardır. Sergiler devamlı değiştirilmektedir.
  • Blakesley Hall: Yardley, Birmingham'da 1590'dan itibaren yapılan ve Tudor dönemi mimariyi iyi gösteren bir kırsal malikane.
  • Cadbury World: Bournville, Birmingham'da Cadbury çikolata şirketi tarafından kurulup işletilen ve çikolata üretimi hakkında konuları sergileyen bir turist çekici ziyaret merkezi.
  • Coventry Katedrali: II. Dünya Savaşı sırasında Alman hava bombardımanı ile yıkılmış eski katedral ve yerine 1956-1962 yıllarda yapılmış yeni bir Anglikan katedrali.
  • Coventry SkyDome Arena: Coventry'de 1999'da yapılan ve 3000-seyircilik çok-amaçlı arena kapalı salonu.
  • Coventry Transport Museum: İngiltere'nin eski otomobil üretim merkezi olan Coventry'de motorlu ulaşım araçları müzesi.
  • Dudley Castle: Dudley şehri orasında 11.yy. eski Norman döneminden kalma bir taştan şato-kale.
  • Dudley Zoo: Dudley Kalesi etrafında bulunan parkta kurulmuş olan bir hayvanat bahçesi.
  • Edgbaston kriket sahası: Edgaston, Birmingham'da "Warwickshire County Kriket Kulübü" sahası. uluslararası normal 5-gün süren ve ayrıca 1-gün süren kriket karşılaşmaları yapılmaktadır.,
  • International Convention Centre: Birmingham'da uluslararası konferans merkezi. İrili ufaklı toplantı, gösteri salonları ve Birmingham Senfoni Orkestrası Konser salonunu ihtiva eder.
  • Molineux Stadı: Wolverhampton Wanderers futbol kulübünün Wolverhampton'daki stadı.
  • National Exhibition Centre: İngiltere için büyük millî ve uluslararası sergiler için (2.54 km² alan ihtiva eden sergi ve gösteri merkezi.
  • National Indoor Arena (NİA): Birmingham'da 1991 kurulmuş 12.700 kadar seyirci alabilen bir kapalı spor salonu,
  • Sea Life Centre: Birmingham'da denizde hayatı gösterip sergileyen büyük bir akvaryum
  • Netherton Tüneli: Dar mavnalar taşımı ve ulaşımı bir kanal üzerinde 1855-1858'de yapılmış olan 2.768 m. uzunlukta bir tünel.
  • Perrott's Folly: Edğbaston, Birmingham bulunan, 1756'de tuğladan yapılmış 29m yükseklikte bir kule.
  • Ricoh Arena: Coventry City FC'in 2005'te yapılıp açılmış 32.600 kişilik futbol stadı ve yan tesisleri.
  • Sarehole Mill: 1542 yapılıp en son 1969'da restore edilen bir un yapma ve metal ve metal tel çekmek için kullanılmış olan su değirmeni. Günümüzde Birmingham Şehri belediyesinin bir sanayi müzesidir.
  • St Andrew's Stadı: 1906 yapılıp 1990'li yıllarda renove edilen 30.000 kapasiteli Birmingham City FC futbol stadı.
  • The Hawthorns:- 1900'da kurulmuş en son 2008'de yenileştirilmiş yaklaşık 26.500 kapasiteli West Bromwich Albion futbol stadı.
  • Millennium Point Kompleksi: - Birmingham'da ana maksadı eğitim olan, çok maksatlı kullanış için kapalı gösteri salonları bulunan 2002'de açılan bir kompleks. Bir İMAX sinema salonu, "ThinkTank Bilim ve Teknoloji Müzesi", çeşitli müzik-tiyatro prova ve gösteri salonları bulunur.
  • Tyseley Locomotive Fabrikası:- Birmingham'da eski bir lokomotif tamir fabrika ve atölyesinde kurulmuş ve istim ve dizel lokomotiflerinin gösterisi ve sergisi için bir turizm merkezi.
  • Birmingham Üniversitesi Kampüsü
  • Villa Park: Wittin, Birmingham'da bulunan; ilk defa 1897'de açılıp çok renovasyon gören 42.000 seyirci kapasiteli Aston Villa futbol stadı.
  • Walsall Art Gallery: Walsall'da 2000 açılan 5 bin m² sergi alanı bulunan güzel sanatlar galerisi.
  • Wightwick Manor Wolverhampton şehir merkezine yakın bulunan 19.yy sonları "Arts-and-Crafts (Sanat-ve-Zanaat)" akımının yapı ve iç dekprasyon eserlerinin en iyi örneklerini içinde bulunduran ve halka açık bir büyük konak ve bahçesi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Office of National Statistics 23 Aralık 2003 tarihinde UK Government Web Archive sitesinde arşivlendi - Gazetteer of the old and new geographies of the United Kingdom, p48. Erişim:12.03.2007.
  2. ^ Metropolitan Counties and Districts 6 Haziran 2002 tarihinde UK Government Web Archive sitesinde arşivlendi, Beginners' Guide to UK Geography, Office for National Statistics, 17 Ekim, 2004. Erişim:12.03.2007.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]