Warhammer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Warhammer Fantasy sayfasından yönlendirildi)
Warhammer

Warhammer ya da Warhammer Fantasy, Games Workshop firması tarafından 1980'li yılların başlarında üretilmiş bir fantezi setidir. Bu setlerden en çok bilinenleri Warhammer Fantasy Battles, Warhammer Fantast Roleplay ve bilimkurgu ağırlıklı olan Warhammer 40K'dır.

Bu masaüstü savaş oyunlarındaki karakterler Tolkien'in Orta Dünya'sı ile ve diğer fantastik kurgu karakterleriyle büyük benzerlikler taşımaktadır. Warhammer setlerinde Chaos baş düşmandır ve genellikle diğer ırkları yok etmeye veya ezmeye çalışmaktadır. Setlerde bahsi geçen dünyalar çok değişik türden ırklarla doludur, örneğin insan, elf, ork, ogre, kara elfler, lizardmen, cüceler vb.

Warhammer 40K evreni en iyi planlanmış evrenlerdendir.

Warhammer 40K oyunundaki ırklar ise:

Space Marines: Birçok Chapter'dan oluşan Space Marines İmparator'a bağlıdır ve birimleri İmparator'un genlerinin bir kısmından oluşturulmuştur. Bu yüzden bir insandan çok daha dayanıklı ve güçlüdürler. İnsanlığı korumak için yaratılmış bu ırk kendilerini feda etmekten hiç çekinmeyen korkusuz savaşçılardan oluşmuştur. Onlar için savaş nefes almak kadar doğaldır. İmparator'dan aldıkları kuvvetle kötülüğü ezmek için buradalar. Menzilli birimleri ağırlıktadır ancak yakın savaş araçları çok etkilidir.

Chaos Space Marines: Eye of Terror adı verilen bölge Chaos'un evrenimiz ile olan bağlantısıdır. Buraya çok yaklaşan Space Marines birlikleri ve başlarındaki Warmaster Horus, Chaos'tan etkilenerek İmparator'a saldırırlar. İmparator'un en güvendiği Primarch'lardan olan Horus, İmparator tarafından öldürülür ancak İmparator da ölümcül yara almıştır. İmparator aşmış güçleriyle ölmemeyi başarmış ancak bitkisel hayat gibi bir hâlde taht odasında durarak zihinsel güçleriyle Imperium'u koruması altına almıştır. İşte Chaos Marines'in doğuşu böyledir. Uzaktan da yakından da güçlü olan Chaos'ların eksiği birim sayısından ve teknoloji eksikliğinden gelir.

Imperial Guard: İmparator'un Çekici (Hammer of The Emperor) olarak da bilinen bu ordu bilinen insan ordusudur. Marine'ler gibi gelişmiş genleri olmamasına rağmen sayı çoğunluğu ve bir insanın azmiyle Imperium'da çok önemli bir yere sahiptirler. Onlar için savaş kendini feda etmek için hazır bekleyen insanlarla kazanılır ve bu sayı onlarda milyonlarla ölçülür. Menzilli saldırı ve tanklarına güvenen insanlar bunu kullanmaktan çekinmezler!

Eldar: Eldarlar insanların ataları denizden sürünerek çıktıklarında bile bütün galaksiye yayılmışlardı. Korkunç bir geçmişe sahip olan Eldar'lar bu konuyu çok nadir konuşurken, eskiden yıldızların ve gezegenlerin kaderlerine bile karar verebilcek zihinsel güce sahiplerdi. "Düşüş" adı verilen Eldar'ların neredeyse yok olmasına sebep olan bu olaydan sonra Craftworld adı verilmiş dev yaşayan gemilerine binip kaçmışlardır. Eldar'ların en büyük gücü "Farseer" adı verilen ve geleceği görebilen liderleridir. Şu anda en saygın Farseer olan Eldrad Ulthran tarafından yönetilen Ulthwé Craftworld'ü tarafından sürekli tarihin akışı değiştirilmekte ve alakasız saldırılar sebebiyle Eldar'lara "dengesiz" gözüyle bakılmaktadır. Hâlbuki bunun sebebi geleceği değiştirmektir. Uzaktan etkili olan savaşçıları ağırlıklı olmasına rağmen hiç de hafife alınamayacak yakın dövüş birimleri vardır ve bir de zihinsel güçler var, tabi.

Necrons: 60 milyon yıldır gömülü duran Necronlar tanrılar kadar eski varlıklardır. Amaçları basittir. Tüm canlıları yok etmek. Tanrılarının kana olan açlığını gidermek için hiç haber vermeden hedef seçmeden herkese saldıran Necronlar iskeletimsi görüntüleri ile korku salmakta ve herkesi kesip biçmektedirler. Menzilli saldırı ağırlıklı olmalarına rağmen yakın dövüşte hiç de fena değiller.

Orks: Orcs değil, evet, onların adı Orks. "Waaagh!" diye bağırıp duran bu yeşil derililer birliğinde goblinler de vardır ama kocaman orkların arasında lafları bile olmaz. Sayılarını bilmenin mümkün olmadığı orklar kavga etmeye inanılmaz heveslidirler. Savaşacak birilerini bulamazlarsa kendileri arasında savaşmaktan hiç çekinmezler. Kabileler şeklinde yaşamalarına rağmen birlik beraberlik içinde yaşamazlar. Eğer böyle olsaydı zaten evrende onlara dayanabilecek bir güç yoktur. Ancak bu pek de mümkün gözükmüyor. Yakın savaş odaklıdırlar ama silah kullanmaktan da hiç çekinmezler.

Tau: Genç ve hırslı olan Tau'lar ortak bir amaç için birleşmiş ve aydınlanma aramaktadırlar. Gittikçe güçlenen Tau "Greater Good" için her türlü direnişi ezip geçmektedir. Greater Good'u her yere yaymak isteyen Tau'lara Kroot adı verilen bir uzaylı türü de dahildir. Hızlı ve güçlü olan kroot'lar doğal savaşçılardır. Teknolojik açıdan iyi bir ilerleme kaydeden Tau'lar özellikle menzilli saldırılarda etkilidirler.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]