Warhammer 40000

Vikipedi, özgür ansiklopedi
'Warhammer 40,000'
ÜreticiGames Workshop, Citadel Miniatures, Forge World
Aktif yılları1987-günümüze
Oyuncular2+
Yükleme süresi5 - 30 dakika
Oyun süresi30-180+ dakika
Rastgele değişiklikOrta zar yuvarlama
Gerekli yetenekStratejik düşünme, aritmetik, minyatür boyama
Websitewarhammer40000.com

Warhammer 40,000, [a] Games Workshop tarafından üretilen bir minyatür savaş oyunudur. Dünyadaki en popüler minyatür savaş oyunu olan Warhammer 40,000,[1][2][3] en çok Birleşik Krallık'ta bilinir.[4] Kural kitabının ilk basımı Eylül 1987'de yayımlandı. Onuncu ve mevcut basım ise Haziran 2023'te yayımlandı.

Diğer minyatür savaş oyunlarında olduğu gibi oyuncular minyatür savaşçı ve savaş taşıtları ile birbirlerine karşı gelir. Oyun alanı; binaların, tepelerin, ağaçların ve diğer arazi özelliklerinin modellerinden oluşan bir savaş alanının masa üstü modelidir. Her oyuncu sırayla model savaşçılarını savaş alanında hareket ettirir ve rakibinin savaşçılarıyla mücadele eder. Bu savaşlar zar ve basit aritmetik kullanılarak çözülür.

Warhammer 40,000, durgun bir insan medeniyetinin düşman uzaylılar ve doğaüstü yaratıklar tarafından kuşatıldığı uzak bir gelecekte geçmektedir. Oyundaki modeller, fütüristik silahlar ve doğaüstü güçler kullanan insanlar, uzaylılar ve doğaüstü canavarların bir karışımıdır. Oyunun kurgusal ortamı Black Library (Games Workshop'un yayıncılık bölümü) tarafından yayınlanan geniş bir roman topluluğu aracılığıyla geliştirilmiştir. Warhammer 40,000 adını yine Games Workshop tarafından üretilen bir ortaçağ fantezi savaş oyunu olan Warhammer Fantasy Battle'dan almıştır. Warhammer 40,000 başlangıçta Warhammer Fantasy'nin bilim kurgu muadili olarak tasarlandı ve ortak bir evrende birbirlerine bağlı olmasalar da, ortamları benzer temaları ve mecazları paylaşıyor.

Warhammer 40,000 büyük miktarda yan medya ortaya çıkarmıştır. Bunlar arasında terk edilmiş uzay gemilerinin dar koridorlarında savaşmayı konu alan Space Hulk ve uzay gemisi savaşını simüle eden Battlefleet Gothic gibi masa oyunları bulunmaktadır. Dawn of War' serisi gibi video oyunu yan ürünleri de piyasaya sürülmüştür.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Not: Buradaki genel bakış, kuralların Temmuz 2020'de yayınlanan 9. baskısına atıfta bulunmaktadır.

Warhammer 40.000 oynamak için gereken kural kitapları ve minyatür modellerin telif hakkı yalnızca Games Workshop ve yan kuruluşları tarafından alınır ve satılır. Bu minyatürler, diğer malzemelerle (zar, ölçüm aletleri, yapıştırıcı, boyalar, vb.) birlikte, genellikle diğer masa üstü oyunlarından daha pahalıdır. Yeni bir oyuncu "uygun" bir oyun için yeterli malzemeyi bir araya getirmek için en az 400 dolar harcamayı bekleyebilir.[5][6] Turnuvalarda görülen ordular 600 doları aşabilir.[7]

Minyatür modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Games Workshop, "Warhammer 40,000" için çok çeşitli oyun modelleri satıyor olsa da bunlar oynamaya hazır modeller değildir. Bunun yerine, oyuncuların kendilerinin monte etmesi ve boyaması beklenen model parçalarından oluşan kutular satmaktadır. Her minyatür model tek bir askeri, aracı veya canavarı temsil eder. Çoğu Warhammer 40,000 modeli polistirenden yapılır, ancak küçük hacimlerde yapılan ve satılan bazı modeller kurşunsuz kalay veya epoksi reçineden yapılır. Games Workshop ayrıca modelleri bitirmek için yapıştırıcı, aletler ve akrilik boyalar da satmaktadır. Modellerin montajı ve boyanması hobinin önemli bir yönüdür ve Games Workshop'un birçok müşterisi modelleri sadece boyamak ve sergilemek için satın alır.[kaynak belirtilmeli] Bir oyuncu, oynanabilir bir orduya sahip olmadan önce modelleri bir araya getirmek ve boyamak için haftalar harcayabilir.[8]

Warhammer 40,000 resmi bir ölçeğe sahip olmasa da modeller genellikle 1:60 oranındadır.[9] Örneğin, bir Land Raider tank modeli 17 cm uzunluğundayken kavramsal olarak 10,3 m uzunluğundadır. Bu ölçek ateşli silahların menziline karşılık gelmez: masada bir boltgun 24 inç menzile sahiptir, bu da 1:60 ölçekte sadece 120 fite (36,6 m) karşılık gelir. Tipik bir piyade modelini temsil eden bir Primaris Space Marine yaklaşık 4,5 cm yüksekliğindedir.

Oyun sahası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut resmi kural kitabı 44 inç (1,1 m) masa genişliği önerir ve masa uzunluğu kullanılan orduların boyutuna göre değişir (aşağıda tartışılmıştır).[10] Masa oyunlarının aksine, Warhammer 40,000 sabit bir oyun alanına sahip değildir. Oyuncular modüler arazi modellerini kullanarak kendi özel yapım savaş alanlarını inşa ederler. Games Workshop çeşitli tescilli arazi modelleri satar, ancak oyuncular genellikle genel veya ev yapımı olanları kullanır. BattleTech gibi diğer bazı minyatür savaş oyunlarının aksine, Warhammer 40,000 bir ızgara sistemi kullanmaz, bu nedenle oyuncular inç cinsinden ölçülen mesafeleri ölçmek için bir ölçüm bandı kullanmalıdır.

Hizipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Imperium of Man[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorluğun figür oyununda kullanılabilen 3 savaşçı grubu vardır.

Space Marines[değiştir | kaynağı değiştir]

Space Marines bizzat İmparator'un yarattığı ve genetik müdahale ile süper insana dönüştürülenlerden oluşur ve evrenin en seçkin ordusudur. İmparatorluğun trilyonları aşan nüfusunda sadece 1.000.000'a yakın Space Marine vardır. Bu Space marineler yaklaşık 1000 marineden oluşan (+ araçlar) Chapter isimli gruplar oluştururlar (Orta Çağ Hristiyan keşişlerine benzer bir organizasyondur, sayı olarak değil diğer konularda) Space Marineler en az 2,5 m boyundalardır ve imparatorun 20 oğlundan oluşan chapterlerden yayılmışlardır. 30. milenyumda savaş ustası Horus, aynı zamanda imparatorun en sevdiği oğlu, yarasını iyileştirmek için götürüldüğü tarikatta chaos etkisi altına alır ve lejyonların yarısını kendisine çekerek iç savaş başlatır. İmparator ölümcül darbeler alır oğlunun ihanetine inanamadığından ve altın taht denilen hayat destek ünitesinde 10 bin yıldır oturmaktadır. Horus ise babası imparator tarafından öldürülür.

Imperial Guard[değiştir | kaynağı değiştir]

Imperial Guard ise her gezegenden hayat boyu askerliğe alınan milyarlarca vatandaştan oluşuyordur. Günümüz ordularına çok benzerler. Imperial Guard askerleri özel zırhlar giymemektedirler ve güçsüz silahlar olan lazer tüfekleri taşırlar. Ama sayıları fazladır ve mekanize ünitelerle kolayca koordine olabilirler. Mekanize üniteler robotlar, tanklar, toplar gibi şeylerden oluşmaktadır. Guard lejyonlarında disiplini sağlamak için bir de yargısız infaz gerçekleştirebilen Komiserler vardır.

Engizisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Engizisyon yurttaşlar arasında dinsizlik ve mutasyon gibi "sorunlar"ı ve daha gerçek sorun olan iblis istilaları gibi şeyleri ortadan kaldırmakla görevli birimdir. çok gizlidir ve yaydıkları korku ile her işi gerçekleştirebilirler, buna bir gezegenin içindekilerle birlikte yok edilmesini emretmek de vardır. Engizisyon iki gruba ayrılır:

Witch Hunters/Cadı Avcıları

Witch hunters yurttaşları denetler ve suikast, infaz, yargılama, cezalandırma ve baskı yapma gibi görevleri gerçekleştiren birimdir.

Daemon Hunters/İblis Avcıları Daemon Hunters ise iblislerle savaşmak ve insanları şeytani güçlerden korumakla görevlidirler. Ana operasyon birimleri bir tür Space Marine olan kutsal Gri Şovalyelerdir.

Eldar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eldar ırkı daha insanlar gezengenlerinde taş devrindeyken, ileri teknolojileri ve devasa gemileri ile gezegenler arası seyahat yapan çok ileri bir ırktır. İleri düzeyde telekinetik güçlere sahip olan bu ırk gezegende yaptıkları bir ayin sırasında, ayinin etkisiyle bir chaos tanrısı hayat buldu gelmesiyle birlikte korkunç bir çığlık atıp eldarların büyük miktarının delirip ölmesine sebebiyet verdi ve daha da güçlendi, bir anda gerçekleşen bu kadar olayla birlikte warpta bir çatlak oluştu o gezegen üstünde eldar nesli neredeyse yok olmak üzere olan bir ırktır telekintik güçlerinin etkilerini fark eden eldarlar bu güçlerini kullanmaktan vazgeçmişlerdir.

Dark Eldar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dark Eldar Telekinetik enerjilerinin warp'ta chaos tanrılarını çektiğini anladıklarından beri kendilerini korumaya çalışmak için yollar aramışlardır eldar'lar telekinetik güçlerinden vazgeçmiş olsalar da dark eldar'lar bu güçlerinden vazgeçmeyip chaos tanrılarına yakaladıkları insanları kurban ederek onların etkilerinden kurtulma yolunu bulmuşlardır. Teknolojileri o kadar ileridir ki bir gezegene geldiklerini kimse bilemez ve gezegende geldiklerini anlatacak bir kişi bile kalmaz geriye. Chaos tanrıları kadar karanlık ve kötü bir görünüme bürünmüş bir ırk haline gelmişlerdir.

Tau[değiştir | kaynağı değiştir]

Tau insanlık tarafından ilk keşfedildiği sıralarda ilkel bir hayat biçimi süren bir ırktır. İnsanlık onları gereksiz bulur ve yok etme kararı alır. Fakat onları bulan gemi bir warp fırtınasına yakalanır ve yok olur. Warp fırtınasının etkisiyle sessiz sakin gelişirler. 10000 yıl gibi kısa zamanda teknoloji açısından çok ilerler. Eldarların teknolojisine yaklaşmaktadır. Tau'lar "Greater good" adlı bir felsefeye inanırlar (ki komünizme benzemektedir) ve amaçları herkesin bu çatı altında birleşmesidir. Tau'lar düşman ırklara onlara katılma ya da ölme şansı tanırlar. Normal Tau'lar yakın dövüşü ilkel olarak gördükleri için o konuda kötüdürler ama silahları korkunç etki yaratır. Uçan tanklar ve robotlar gibi araçları vardır. Ethereal denilen spiritüel liderleri vardır.

Ork[değiştir | kaynağı değiştir]

Orklar çok ilkel ve aptal yaratıklardır. Ve sadece savaşmak için vardırlar, aralarında bir ırk birliği yoktur ve birbirlerini öldürürler. Ama her nasılsa kötü bir teknoloji geliştirmeyi başarmışlardır ve sayıları o kadar fazladır ki eğer bütün orklar birleşirse her ırkı yok edebilecek potansiyele sahiptirler. Orkların hepsi erkektir ve polenlerle bitki gibi doğarlar, bu yüzden bir gezegeni Ork istilasından tamamen arındırmak çok zordur. Orklar WAAAAGH!! adı verilen istila kuvvetleri olarak toplanırlar.

Chaos[değiştir | kaynağı değiştir]

Chaos hain Space Marinelerden oluşan ve 4 kara tanrıya tapan bir ırktır. Marinelerin yanı sıra her türlü şeytani güç ve türlü iblisler mevcuttur. Warp'ta yaşarlar. Amaçları ise İmparator'un ölümünü gerçekleştirmektedir.

Necrons[değiştir | kaynağı değiştir]

Necronlar kandırılıp C'Tan isimli tanrılar tarafından metal iskeletlere dönüştürülmüş bir ırktır. Necronlar yer altındaki mezarlarından birden ortaya çıkarlar ve aynı şekilde giderler. Ölüleri bile garip bir şekilde yok olur. Necronların amacı C'Tan'ların onlara verdiği görevi tamamlamaktır: evrendeki bütün hayatı yok etmek.

Tyranid[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyranid ırkı böcekvari bir ırktır. Hive denilen büyük kovan şeklinde organik gemileri ile gezegenler arasında seyahat edebilirler warpta seyahat edemedikleri için asırlar süren seyahatlar yapabilmektedirler. Tyranidlerin en büyük özelliği öldürdükleri ırkların güçlü özelliklerini DNA'larına alabilmeleridir bu da inanılmaz kuvvetli hale gelmelerine sebebiyet vermektedir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Warhammer 40,000 2. Baskı, Best Miniatures Rules için 1993 Origins Award kazanmıştır.[11]

2004 yılında Warhammer 40,000, Origins Hall of Fame'e katılmıştır.[12]

Warhammer 40,000 8. Baskı 2017 Origins Awards'ta En İyi Minyatür Oyunu ve Hayranların En Sevdiği Minyatür Oyunu ödülünü kazanmıştır.[13]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bazen halk arasında "Warhammer 40K" veya "WH40K" olarak da anılır

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Top 5 Non-Collectible Miniature Games—Spring 2019". icv2.com. 31 Temmuz 2019. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Top 5 Non-Collectible Miniature Games—Spring 2020". icv2.com. 12 Ağustos 2020. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2020. 
  3. ^ "TOP NON-COLLECTIBLE MINIATURES LINES – FALL 2022". icv2.com. 23 Mart 2023. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  4. ^ Edison Investment Research (10 Nisan 2019). "On a Mission". www.edisongroup.com. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2019. 

    Bu pazar analizi, belirli ürün grupları arasındaki satış rakamlarını ayrıştırmıyor, ancak Warhammer 40,000'in Games Workshop satışlarının genel olarak en güçlü olduğu İngilizler arasında popüler olduğu iddiasına kısmi bir geçerlilik katıyor.
  5. ^ Ahmed, Samira (13 Mart 2012). "Why are adults still launching tabletop war?". BBC News. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. The prices for essential models, paints and books are 'eyewatering', he says. [...] 'You need at least £200 just to set up a half-decent legal army for a game, and if you want a board and scenery to go to play with friends you're looking at least £200 on top of that,' says Craig Lowdon, 25, of Crewe. 
  6. ^ "Britons are increasingly turning to tabletop games for entertainment". The Economist. 4 Ekim 2018. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. For years, Games Workshop was known primarily for two things: pricey products (a Warhammer army can cost well over £300, or $390)  Geçersiz |url-erişimi=subscription (yardım)
  7. ^ Carter et al. (2014)
  8. ^ Thuborg, Peter (10 Eylül 2018). "A beginners guide to painting your first Warhammer army". Age of Miniatures. 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  9. ^ Scale Model Kits for 40K 12 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. www.dakkadakka.com.
  10. ^ Warhammer 40,000 (ana kural kitabı, 9. baskı), s 238
  11. ^ "List of Winners". Origins Game Fair. Academy of Adventure Gaming Arts & Design. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The 2003 Origins Awards—Presented at Origins 2004". Game Manufacturers Association. 16 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ Griepp, Milton (18 Haziran 2018). "2018 Origins Award Winners". ICv2. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]