Walter Baier

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Walter Baier (d. 1954-Viyana) Avusturyalı politikacı, Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) eski genel başkanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Baier komünist bir aileden gelmektedir. Öğrencilik yıllarında Sosyalist Ortaokul Öğrencileri Birliği (Verband Sozialistischer Mittelschüler) üyesi oldu ve 1972'de KPÖ'ye katıldı.

1974 yılında Viyana Üniversitesi'nde ekonomi eğitimine başladı. Öğrenci temsilcisi seçilerek Öğrenci Derneği'nin (Österreichische Hochschülerschaft - ÖH) farklı bölümlerinde çalıştı. 1977 yılında o zamanki Komünist Öğrenciler Birliği'nin (KSV) başkanı oldu ve KPÖ'nün merkez komitesine seçildi.

Askerlik hizmetini ve üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1982 yılında Viyana KPÖ'nün siyasi çalışanı oldu. 1987'de KPÖ politbürosuna girdi. 1991'de partinin federal sekreteri, 1994'te de genel başkanı seçildi. Parti başkanlığının yanı sıra, 2003 yılına kadar partinin haftalık yayın organı Volksstimme'nin yayıncılığını üstlendi.

Partiye ait olan ve kimi sol gruplarca işgal edilmiş bulunan Ernst-Kirchweger-Haus'un bir neo-naziye satılmasını sağladığı için yoğun eleştirilere maruz kaldı ve bu süreci partinin kimi önde gelenlerinin partiden ayrılması izledi.

27 Şubat 2006'da 11 Mart'tan itibaren görevinden çekileceğini açıkladı. 2006 yılından beri 18 Avrupa ülkesinden 25 sol yayının ve düşünce kuruluşunu bünyesinde bulunduran "transform! european network for alternative thinking and political dialogue" adlı araştırma ve eğitim ağının koordinatörlüğünü gerçekleştirmektedir.