Walter von Reichenau

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Von Reichenau sayfasından yönlendirildi)
Walter Karl Ernst August von Reichenau
Reichenau (Reichswehr dönemi, 1941)
Doğum8 Ekim 1884(1884-10-08)
Karlsruhe, Baden
Ölüm17 Ocak 1942 (57 yaşında)
Poltava, Ukrayna, SSCB
Bağlılığı
Hizmet yılları1903-1942
RütbesiGeneralfeldmarschall
KomutasıTruppenamt
10. Ordu
6. Ordu
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriŞövalye Demir Haçı Demir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf)
İmza

Walter Karl Ernst August von Reichenau (8 Ekim 1884; Karlsruhe, Baden - 17 Ocak 1942; Poltava, Ukrayna, SSCB), Alman subay ve Nazi Almanyası mareşali.

10 Mayıs 1940 tarihinde başlayan ve 25 Haziran'da biten Batı Taarruzunda (Fransa Seferinde) en büyük rolü oynayan 6. Ordu komutanıdır. Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Operasyonu sırasında, Güney Ordu Grubu'nun bir parçası olarak 6. Ordu'nun komutanlığını sürdürdü ve Ukrayna'yı ele geçirip Rusya'nın derinliklerine doğru ilerledi.

1941'de Barbarossa Harekâtı sırasında 6. Ordunun komutanıyken, Alman askerlerini Doğu Cephesinde Yahudi sivilleri öldürmeye teşvik eden kötü şöhretli Şiddet Emri'ni yayınladı. Reichenau'nun birlikleri, Babi Yar'da 33.000'den fazla Yahudi'nin katledilmesi komisyonunda Einsatzgruppen ile işbirliği yaptı ve Holokost sırasında komutası altındaki bölgelerde meydana gelen insanlığa karşı işlenen diğer suçlara yardım etti.

Rusya'da bir uçak kazasında öldürülmüş olduğu söylendiyse de 1942'de bir kalp krizi geçirerek ölmüştür[kaynak belirtilmeli].

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1903 yılında Alman Ordusu'na katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde görev yaptı. 1. Sınıf Demir Haç madalyasına layık görüldü ve 1918 yüzbaşı rütbesine terfi etti. Bir Genelkurmay subayı olarak Weimar Cumhuriyeti altında orduda kaldı. 1931 yılından başlayarak Reichswehr Bakanlığı'nda Sinyalleri Müfettiş Kurmay Başkanı oldu.

1935 yılında Tümgeneralliğe terfi etti ve Münih Komutanlığı'na atandı.

Ailesi oldukça varlıklı olan Alman asaletinin uzun bir soyundandır. 19. ve 20. yüzyıllar boyunca ailesi Almanya'nın en büyük mobilya fabrikalarından birini işletmekteydi.

Hitler Ocak 1933'te iktidara geldiğinde, Werner von Blomberg Savaş Bakanı oldu ve Bakanlar Dairesi başkanı olarak atandı. Ordu ve Nazi Partisi arasında irtibat subayı olarak görev yaptı.

Eylül 1939'da, Polonya'nın işgali sırasında Alman 10. Ordusu'na komuta etti. 1940 yılında Belçika ve Fransa işgali sırasında 6. Ordu'ya komuta etti ve de 1940 yılının Temmuz ayında Hitler tarafından Mareşalliğe terfi ettirildi.

Sovyetler Birliği'nin Haziran 1941'de işgali sırasında, 6. Ordu komutanıydı. Ele geçirilen Sovyet Tanklarını denetledi. Bir cetvel kullanarak, her tankın içine girdi ve zırh kalınlığını inceledi. T-34 tanklarını inceleyerek şimdiden savaşı kaybettiklerini söylemiştir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Reichenau alışılmış bir arazi koşucusuydu ve 14 Ocak 1942'de soğuk havada rutin bir koşudan sonra felç geçirdi.[1] Daha sonra tıbbi müdahale için Leipzig'e geri götüren uçağın Lemberg'de inişi sırasında düşerek ciddi kafa yaralanmaları yaşadı. Felçten mi yoksa kazada aldığı yaralanmalardan mı öldüğü bilinmemektedir.[2] Güney Ordu Grubunda yerini Fedor von Bock aldı ve bir devlet cenazesi töreni düzenlendi.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]