Volin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Volin
Doğum23 Ağustos [ E.S. 11 Ağustos] 1882
Voronezh, Rusya
Ölüm18 Eylül 1945 (63 yaşında)
Paris, Fransa
EğitimSankt-Peterburg Devlet Üniversitesi
MeslekSiyasetçi, yazar
Siyasi partiSosyalist Devrimci Parti (1904–1911)

Vsevolod Mikhailovich Eikhenbaum (11 Ağustos 1882 – 18 Eylül 1945) ilerleyen yıllarda Volin (Волин) ismiyle tanınan, Rus anarşist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Volin Orta Rusya’nın Voronezh vilayetinde doğdu, annesi ve babası burada doktordu. Koleji bitirmesi ardından Sankt-Peterburg’a hukuk okumak üzere gitti. 1904 yılında üniversiteyi bırakarak Sosyalist-Devrimci Parti’ye katıldı ve böylece devrimci işçi hareketinin bir parçası oldu. Father Gapon ile tanışması ardından şehrin işçileri arasında kültürel ve eğitsel etkinliklere ve Gapon’un çağrısı ile gelişen, Kanlı Pazar'la sonuçlanan harekete katıldı; Kanlı Pazar (Bloody Sunday-1905) olayında Volin ve dahil olduğu grup Kışlık Saray’a ulaşmalarından önce askerler tarafından geri çevrilmişti. Art arda gelen grevler boyunca St. Petersburg Sovyetinin kurulmasında işçiler arasında yardımları organize ederek ve bilgi akışını sağlayarak öncü rol üstlendi; yılın büyük kısmında genel hareketsizliğine ve 1905 Rus Devrimi ardından, Aralık ayında bastırılmasına rağmen, Sovyet, 1917 Şubat Devrimi boyunca yeniden canlılık kazandı.

1907'de tutuklu iken kaçarak Fransa'ya geçti, burada Rus anarşistlerden etkilendi ve Apollon Karelin adında küçük bir grup olan harekete 1911 yılında katıldı. Rusya İç Savaşı'na ilkin Nabat adlı Ukraynalı anarşist örgüte, sonra (Ağustos 1919'dan itibaren) Nestor Makhno ordusuna katılarak dahil oldu. Ocak 1920 yılında Bolşeviklerce tutuklanan Volin, Ekim ayında diğer anarşistlerle birlikte hapishaneden Sovyetler Birliği ile Makhno’nun ordusu arasında yapılan anlaşma gereğince serbest bırakıldı, Fakat bir ay sonra tekrar tutuklandı ve sonunda Uluslararası Kızıl İşçi Sendikası’nın Moskova’da 1921 yazında düzenlenen Kongresi sırasında yaptığı girişimler sayesinde ülkeden sınırdışı edildi.

Gerekli belgelerin eksik olmasına rağmen ailesi ile birlikte Almanya’ya kabul edilen Volin burada The Persecution of the Anarchists in Soviet Russia adlı 80 sayfalık Almanca bir kitapçık yazdı, P. Arshinov’un История махновского движения --Makhnovist Hareketin Tarihi’ni çevirdi ve bu kitaba uzun bir biyografik giriş yazdı, ayrıca bir Rus anarşist dergisinde editörlük yaptı. İki yıl sonra Sébastion Faure’dan Anarşist Ansiklopedi (Encyclopédie Anarchiste) hazırlamak üzere bir davet aldı, böylece Volin Encyclopédie ve diğer yayınlarda yazmak üzere Paris’e geçti.

Eşinin ölümü Volin’i çok etkiledi, II. Dünya Savaşı onu bir yerden bir başkasına gizlenerek yaşamak zorunda bıraktı; savaştan sonra Paris’e döndü, fakat tedavi edilemeyen tüberküloza yakalanarak 1945 yılı Ekim ayında bir hastanede hayatını kaybetti, bunun öncesinde Volin devrimlerde ve iç savaşta yaşadıklarını anlattığı ve ölümünden sonra yayınlanacak olan La Révolution inconnue (Bilinmeyen Devrim) adlı eseri yazdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusça kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransızca kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]