Volga ticaret yolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vareglerden Yunanlara uzanan ticaret yolu(mor) ve Volga ticaret yolunu(kırmızı) gösteren harita. 8-11. yüzyılın diğer ticaret yolları turuncu renkte gösterilmiştir.

Volga ticaret yolu, Kuzey Avrupa ve Kuzeybatı Rusya'yı, Volga Nehri üzerinden Hazar Denizi ve Sasani İmparatorluğu ile birleştirdi.[1] Ruslar bu yolu, Hazar Denizi'nin güney kıyılarında Müslüman ülkelerle ticaret yapmak için kullandı ve bazen Bağdat'a kadar nüfuz etti. Volga Bulgarları bir göçebe konfederasyonu oluşturdu ve Volga nehri üzerinden Ruslar, Viking halkları (İsveçliler, Danimarkalılar, Norveçliler) ve Doğu Roma İmparatorluğu ile ticaret yaptı.[2] Satranç, Pers ve Arap topraklarından Hazar-Volga ticaret yollarıyla Eski Rusya'ya tanıtıldı.[3]

Yol, Vareglerden Yunanlara uzanan ticaret yolu olarak bilinen Dinyeper ticaret rotası ile aynı anda işlev gördü ve 11. yüzyılda önemini kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "COMMERCE iii. Parthian and Sasanian periods – Encyclopaedia Iranica". www.iranicaonline.org. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ Encyclopedia Britannica. "Bulgar people" (İngilizce). 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  3. ^ www.nejca.co.uk. "History of Chess". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020.