Viyana Kuşatması (kitap)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viyana Kuşatması
YazarJohn Stoye
TürTarih
Yayım2003
YayımcıDoğan Kitap
ISBN975-293-164-2

Viyana Kuşatması, (İngilizce: The Siege of Vienna) İngiliz tarihçi yazar John Stoye'nin Osmanlıların Viyana Kuşatması'nı anlatan tarih kitabı. Kitap; İngilizce olarak 1964 yılında Collins tarafından Londra'da, 1965 yılında Holt, Rinehart & Winston tarafından New York'ta, 2003 yılında Doğan Kitap tarafından İstanbul'da basılmıştır. Kitabın Türkçe çevirisi Derin Türkömer tarafından yapılmıştır.

Kitabın konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Viyana'nın 1683 yılında Osmanlılar tarafından kuşatılması (Bakınız:II. Viyana Kuşatması) Avrupa tarihinin dönüm noktalarından biridir. Bu olay Kızıl Ordu'nun 1945'teki işgaline kadar Batı Hristiyan alemine son ciddi tehdittir. Öyle ki Avrupa ülkeleri, aralarındaki kıskançlık ve düşmanlıkları bir tarafa bıraktılar, Osmanlı ordularını ve Orta Avrupa'yı yakıp yıkan, yağmalayan müttefikleri Tatarları püskürtmek için el ele verdiler. Türklerin Viyana surlarını aşmak üzereyken yenilgiye uğraması, o dönem ve sonrası için önemli sonuçlar doğurdu. Osmanlı İmparatorluğu etkisinden kurtulamayacağı bir darbe yedi. Öte yandan o güne kadar gücünü korumaya ve etki alanlarını genişletmeye çalışan Habsburglar gözlerini Tuna'nın güneyindeki ve doğusundaki hedeflere çevirdiler.

Hilal ve Haç arasındaki son büyük çekişmeye tanık olan o sıcak eylül günü, Avrupa tarihinde 1914 felaketine kadar sürecek yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bu kuşatmanın heyecan dolu öyküsünün olağanüstü kişileri: oynadığı büyük kumarda zaferin kıyısından dönen Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, kenti kurtarmak için büyük çaba gösteren Viyana garnizonunun komutanı Kont Starhemberg, kararsızlığı yüzünden Viyana'yı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan İmparator I. Leopold ve ordusuyla zafere koşan Lehistan Kralı III. Jan Sobieski.