Viral reklam

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Viral reklam, İnternet üzerinde büyük çoğunlukla video yapımı olarak, e-posta yolu veya video paylaşım sitelerinde kullanıcıların ağızdan ağza yöntemi ile yaydıkları bu yüzden de viral yani virüse benzetilen kendi kendine yayılan yeni nesil bir reklam metodudur.

Viral reklamlar ikiye ayrılmaktadır: Gerçekten son kullanıcı tarafından çekilen reklamlar, reklamı yapılacak firmanın kendisi tarafından çektirilenler.

Son kullanıcı viral reklamları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu reklamlara genelde video paylaşım sitelerinde rastlanmaktadır. Tesadüfen bir kullanıcı herhangi bir ürünü hedef alan veya onu savunan bir video çeker ve bu video çok başarılı ise yayılır. Genelde firmalar daha sonra bu reklamı satın alma yoluna giderler.

Reklamı yapan firma tarafından yapılanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada izlenen yol ise firmanın profesyonel bir ekibe sipariş olarak bir viral reklam vermesidir. Ama buradaki en önemli nokta bunun amatör bir çekim olarak gözükmesidir. Viral reklamlarda amatörce çekimler favori olsa da bunlara film, video klip gibi içeriklerde de rastlanabilir.

Twitter ve viral reklamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahip olduğu retweet özelliği, Twitter'ı viral reklamların yayılması için önemli bir mecra haline getirmektedir. Etkili kullanıcılar belirlenip ikna edilerek hazırlanan viral reklamı paylaşması sağlanır ve yeterince retweet alarak geniş kitleye ulaşması ve mümkünse "Gündem"e girmesi sağlanır.[1]

Viral reklamların kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Viral reklamcılığın ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, çeşitli teoriler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de bu reklam yönteminin ücretsiz e-posta servisi Hotmail tarafından farkında olunmadan başlatıldığı yönündedir.

Hotmail, ilk zamanlarında mevcut üyelerinin arkadaşlarına, ailelerine hızlı bir şekilde ulaşmak amacıyla kendi servisinden atılan her e-postanın altına otomatik olarak ‘’Ücretsiz e-posta hesabı için bugün Hotmail’e üye olun’’ şeklinde bir mesaj yerleştirmiştir ve bu yöntem kısa sürede yüzbinlerce kişinin Hotmail’e üye olmasıyla sonuçlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Twitter'da Viral Reklam Kampanyası Örgütlemek". 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2014.