Viktor Rydberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viktor Rydberg
Doğum18 Aralık 1828
Jönköping, İsveç
Ölüm22 Eylül 1895
Djursholm, İsveç
AnıtlarViktor Rydbergs gravvård Östra Kyrkogården Göteborg
Milliyetİsveç
MeslekYazar
Önemli eser(ler)Singoalla
StilRomantizm

Viktor Rydberg (18 Aralık 1828, Jönköping - 22 Eylül 1895, Djursholm), İsveçli yazardır. Yazar, romantik İsveç edebiyatının 19. yüzyıldaki isimlerindendir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rydberg'in Göteborg'daki heykeli.

Viktor Rydberg, bir hapishane memuru ve bir ebenin oğlu olarak doğdu. Annesi, 1834'te koleradan öldü. Babası, daha sonraları alkol bağımlısı oldu. Viktor Rydberg, farklı üvey ebeveynlerce büyütüldü. Ortaokula başlayan Rydberg, burada bir gazeteci olarak çalışmaya başladı. Sonrasında hukuk okudu ve gazeteci olarak yaşamını sürdürdü. 1877'de İsveç'te bir akademinin üyesi oldu. Kuvvetli Hristiyan bir inancın çerçevesinde, açık görüşlü fikirleri ve iyimser inancı onu ilerlemeye sevk etti. Rydberg, dogmatik kiliseye karşı saldırgan tutum sergiledi.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Viktor Rydberg'in, romancı olarak ünlenmiştir. En ünlü romanı Singoalla ilk olarak, 1857'de yayımlandı. Roman, Çingene Singoalla'ya bir şövalye ve yasak sevgilisinin Orta Çağ'a özgü bir hikâyesidir. 1859'da romanı Siste Atenarene ("Son Atina") yayımlandı. Sanatçı, birçok şiir de yazdı. Şiirlerinde çoğunlukla felsefi soruları işledi. En ünlü şiiri, Tomten'dir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]