Viktor Nogin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viktor Pavloviç Nogin
Nogin'in 1907'de çekilmiş polis resmi

Viktor Pavloviç Nogin (Rusçası: Ви́ктор Па́влович Ноги́н) (1878–1924) önde gelen Bolşevik liderlerden. Ekim Devrimi’nin gerçekleştirildiği ayaklanma sırasında Moskova’dadır ve Moskova Askeri Devrimci Komitesi üyesidir. Sovyetler Birliği kurulduğunda da çeşitli görevlerde bulunacaktır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Viktor Nogin, dokumacı olan bir babanın oğlu olarak Moskova’da dünyaya gelir. Fabrika işçisi olmasına rağmen kendisini eğitir. 1898 yılında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi RSDİP’e katılır. Çok kez tutuklanacak ve sürgüne gönderilecektir. Rus hapishanelerinde uzun yıllar geçirmiştir.

Arabulucu Bolşevik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nogin, arabulucu bir Bolşevik olarak bilinir. 1910 yılında RSDİP’in iki ayrı kanadı olan Bolşevik – Menşevik ayrımına son vermek için uğraşmıştır. Lenin tarafından şiddetle eleştirilen bu davranış tarzı parti tarafından kabul edilse de başarısız olacaktır.

Ayaklanma[değiştir | kaynağı değiştir]

1917 yılına gelindiğinde Bolşeviklerin Moskova’daki liderlerinden birisidir. Kornilov Olayı sırasında başkent Petrograd’a yürüyen Kazak askerleri arasında propaganda faaliyeti yaparak darbe girişiminin başarısızlığa uğramasını sağlayanlar arasındadır. Bolşevik Merkez komitesinde iktidarın alınması kararının Moskova’da uygulanması için kurulan Moskova Askeri Devrimci Komite üyesidir. İktidarı kansız alınması yönündeki görüşlerine rağmen iktidar Petrograd’daki sorunsuz harekâtın aksine günlerce sürmüş ve kanlı çatışmalara sahne olmuştur.[1] İktidarın Sovyetler adına alınmasından sonra kurulan ilk hükûmet olan Sovnarkom’da Ticaret ve Sanayi Halk Komiseri olarak yer alsa da diğer sosyalist partilerin de hükûmette temsil edilmesi gerektiğini savunarak 4 Kasım 1917’de hükûmetteki görevinden çekilir ve Merkez Komitesinden ayrılır.

Devlet görevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutumunun yanlışlığını belirten özeleştirisini 29 Kasım 1917 günü yapacak ve Sovyet iktidarı için devlet görevi almaya başlayacaktır. İlk olarak ulusal tekstil sanayisinin gelişmesi için çalışır. Sonrasında dış ticaret ve sanayi alanında görev alır. Leonid Krasin ile beraber Londra’ya giderek İngiliz- Sovyet Ticaret Antlaşmasını imzalar. 1923 yılında büyük bir pamuk satınalımı için ABD’ye gider. Bu ülkedeyken henüz Sovyetler Birliğini resmen tanımayan ABD ile Sovyetler Birliği arasında ilk olumlu temasların kurulmasını sağlar.[2]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1924 yılında hayatını kaybeder. Mezarı Moskova'daki Kremlin Duvarı Mezarlığındadır.

Geleneği[değiştir | kaynağı değiştir]

Nogin'in olduğu bir pul 1934

1930 yılında Nogin anısına Bogodorosk kentinin adı Noginsk olur. Ayrıca 1934 yılında Sovyetler Birliği Posta İdaresi 15 kopeklik Viktor Nogin hatıra pulu çıkartır.[3] Moskova’da şu anda Slavyanskaya Meydanı olan meydanın adı Viktor Nogin Meydanıydı. Ayrıca Sankt Petersburg, Nizhniy Novgorod, Volgograd, Novosibirsk,Samara gibi şehirlerde Nogin isimli çok sayıda cadde bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ronald Kowalski, The Russian Revolution: 1917-1921, s.95. Nogin Moskova’da iktidarın alınamamasından dolayı Lenin tarafından suçlanacaktır. Ayrıca özellikle Temmuz Günlerinden sonra Menşeviklerle Bolşevikler arasında hala bir birlikteliği savunması Bolşevikler açısından güven vermeyen bir davranış olarak algılanır.
  2. ^ Neil Salzman, Reform and Revolution: The Life and Times of Raymond Robins, s.313
  3. ^ "Pulun resminin bulunduğu internet adresi, 05 Şubat 2010 tarihinde erişilmiştir". 21 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2010.