Vikipedi tartışma:Şarkı sözleri ve şiirler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Şarkı sözleri ve şiirler telif hakları saklı olan içerik olması nedeniyle Vikipedide bulundurulmaması gereken içeriklerdir. Bazı maddelere şarkı sözleri eklenmesi üzerine İngilizce Vikipedi'de varolan bir yönergeyi Türkçe'ye bir teklif olarak çevirdim. Bu teklif hakkında Vikipedi kullanıcılarının görüşlerini belirtmesinden sonra gerekli değişikliklerin yapılarak yönerge hâline dönüştürülmesini öneriyorum. --Mskyrider ileti 17:59, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Şimdiden kısayollarıma ekliyorum. Levent Abi ileti 18:39, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Kesinlikle yönerge olmalı zira yeni arkadaşları, bu hususla ilk kez karşılaşan arkadaşları güzel bir şekilde yönlendirebilecek bir içeriğe sahip. Bu arada telif kısmına ufak bir vurgu koyuyorum umarım kimse rahatsız olmaz - şarkı sözü ve şiirleri en temel barındıramama sebebimiz telif. Daha sonrasında sırasıyla kayda değerlik ve VikiKaynak'a taşınmaları gereksinimleri var. Bunu hepimizin anlaması ve uygulaması önemli bu yönerge de bu açıdan yardımcı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:54, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Mskyrider'in açıkladığı gibi telif hakları saklı bu eserleri bulundurmamız doğru değil, yönergeyi destekliyorum, sevgilerimle... e.c. 22:06, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Ne diyelim, hayırlı olsun --Karduelismsj 07:24, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Çok önemli bir konu, muhakkak yönerge haline gelmeli. Ayrıca gayet net ve anlaşılır bir dille yazılmış, bu konudaki sorunları çözeceğine inanıyorum. Teşekkürler. --Yabancımsj 13:21, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek-- Bencede yönerge haline getirilmeli. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 23:31, 10 Mayıs 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Telif hakkı saklı eserlerin ne kadarının adil kullanım içinde kullanılabileceği daha net olmalı, "tartışmalıdır" denilip bırakılınca ortada belli bir kuralda olmuyor dolayısıyla...Ayrıca şarkı ve şiirlerin telif durumlarının vikipedi kullanıcıları tarafından tespit edilmesi çok güç olacaktır. İnternet üzerinden böyle bir mekanizma yok bildiğim kadarıyla. Ama internet ortamında şarkı sözü ve şiirlerin tamamına yakını bulunuyor. Tüm şiir ve şarkı sözlerine kolayca ulaşılabiliyorken, vikipedinin de aynı hizmeti vereceği ama telifli telifsiz ayırtetmesi gerektiği gözüküyor. Yönerge bu haliyle biraz zayıf gözüküyor maalesef, çünkü daha en başında telif durumunu kullanıcıların anlayabileceği/bilebileceği bir kurum/hizmet yok...Şarkıya ya da şiire dair madde eklenecek ama telif durumu öğrenilemediğinden içinde maddeye adını veren şarkı ya da şiir olamayacak... Yönerge güzel ama biraz daha netleştirilmeli, açıklayıcı olmalı...İyi çalışmalar...Hoşcakalın...Vikipedist 00:13, 12 Mayıs 2008 (UTC)
Anlaşılmayan noktalara biraz olsun açıklık getirmek adına: "Tartışmaldır"dan daha net olamaz maalesef. Bu ne Vikipedistlerin ne Vikipedilerin karar verebileceği bir konu değil. Bu durum yani "tartışmalı" olma durumu ABD mahkemelerinin "bir eserin ne kadarının adil kullanım dahilinde kullanılabileceği" konusunda verdiği değişik kararlardan kaynaklanıyor (belki tutarsız kelimesini de kullanabiliriz). Vikipedi şiir ve şarkı sözlerinin bulunabileceği bir hizmeti vermez bunun yeri yönergede de belirtildiği üzere Vikikaynaktır. Yani bir şarkı veya şiir hakkında madde bulunsa bile ve bu sözlerin telif hakları saklı olmasa bile, bu maddenin içinde sözleri bulunmaz. Vikikaynakta bulunur ve o sayfaya bağlantı verilir. Bir şarkının veya şiirin telif haklarının saklı olup olmadığına dair internet üzerinde bir hizmet bulunmasa da aynı şeyler resimler için de geçerlidir. Ama kullanıcılar araştırıp çekim tarihini, gerçek kaynağını bulabiliyorlar ve yükleyebiliyorlar ki şarkı sözlerinde bu çok daha kolaydır. Belirlenemeyenler de Vikikaynakta tartışılır. Yönergenin amacı var olmayan yeni bir durumu ortaya koymak değil. Zaten var olan, uygulanan şeylerin nedenlerini belirtmek yazılı hale getirmek, kimi basit troll vakalarında topluluğun iradesini göstermek, yeni kullanıcılara bilgi verirken zaman kazanmak. Daha çok yeni kullanıcılara bilgi vermek amaçlı. Yani bir kişinin şarkı sözlerini eklediğini varsayalım bu içeriği çıkartıp teliftir vikikaynaktır şudur budur diye uzun uzun anlatmak yerine daha derli toplu olan bu sayfaya bağlantısını "şarkı sözü eklemeyiniz bkz: VikipediŞarkı sözleri ve şiirler" şeklinde vererek zamanda kazanmak ve daha iyi anlatmak amaçlı. Saygılar. Destek şablonu kullanmama gerek yok sanıyorum :)--Machiavelli' msj 00:50, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek-- Destek şablonunu ben kullanayım o zaman:) Zaten zaman içinde faydası görülür, daha iyi anlaşılır...İyi çalışmalar, teşekkürler...Vikipedist 01:21, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Zaten VikiKaynak'ta da benzeri kuralları uyguluyoruz. --Absarileti 10:39, 12 Mayıs 2008 (UTC)
  • Destek Destek Kullanıcıları uyarırken teliften daha çok vikipediye uygunluk kısmına yoğunlaşmamız gerek. Bu yüzden vikikaynak ile ilgili kısım da koyu harflerle yazılsa fena olmaz--Gökhan 07:27, 15 Mayıs 2008 (UTC)