Vikipedi:Vandalizmle Mücadele Timi/Vandal fighter

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vandal fighter Derek Williams ve User:Henna tarafından geliştirilen, Vikipedideki değişiklikleri gerçek zamanlı ve isteğe göre filtrelenmiş şekilde gösteren Java tabanlı bir programdır. Bu sayfa programın Türkçe Vikipedide kullanımı hakkında yardım ve genel bilgi vermek amaçlıdır. Program hakkında daha geniş bilgiyi User:Henna/VF sayfasında bulabilirsiniz.

Vandal fighter
  • Son değişiklikleri madde adı, kullanıcı, çıkarılan/eklenen karakter sayısı, özet bölümü şeklinde tablolara ayırarak sunar. Son değişiklikler sayfasındaki karmaşadan kurtarır.
  • Anonimlerin, kayıtlı kullanıcıların değişikliklerini, yeni sayfaları izleme listenizdeki sayfalarda yapılan değişiklikleri farklı renklerde gösterir. Muhtemel vandalizm yapılmış sayfaları kolaylıkla ayırt etmenizi sağlar.
  • Madde içinde büyük değişiklikler yapıldıysa kalın harflerle gösterilir.
  • Kullanıcılar için beyaz liste ve kara listeleri vardır. Beyaz listeye eklediğiniz kullanıcıların değişiklikleri gözükmez, kara listeye eklediklerinizinki farklı bir renkte gözükür.
  • Geçici kara listeleri vardır. Vandalizm oluşmuş ve sizin düzelttiğiniz sayfaları geçici olarak kara listeye alır, programı kapatıp başka bir zaman tekrar açtığınızda kara listedeki sayfaları yeni bir vandalizm oluşup oluşmadığı konusunda kontrol etmenizi sağlar.
  • Sadece yeni sayfaların gösterilmesi veya sadece IP kullanıcıların yaptığı değişikliklerin gösterilmesi gibi filtrelemeleri vardır.
  • Program üzerinde maddeye sol tıkladığınızda internet tarayıcınızda iki sürüm arasındaki fark açılır, maddeyi tekrar vikipedide aramanıza gerek yoktur.

Dikkat edilmesi gerekenler[kaynağı değiştir]

Programı kullanarak maddeye girdiğinizde son haliyle bir önceki halinin farkı gösterilir. Kimi zaman bir madde art arda 3-4 defa vandalizme uğramış olabilir ve sadece geri almanız bir önceki vandallanmış sürümüne dönülmesine sebep olabilir. Bu sebeple kimi zaman maddenin geçmişini inceleyerek düzeltmeniz yararlı olacaktır. Program üzerinden direk sayfanın geçmişine de gidilebilir.

Tarihlerine göre en son sürümü (vf35b51.jar) yukarıda belirtilen siteden indirebilirsiniz. Programı çalıştırmak için yükleme veya kurma ihtiyacı yoktur.

Vikipediye bağlantı için resimli anlatım

Bağlantı[kaynağı değiştir]

Son değişiklikler sayfası "Live RC" sayfasında gözükür. Programı ilk çalıştırdığınızda muhtemelen İngilizce Wikipedia'nın son değişikliklerini gösterecektir. Bu durumda sayfanın en altında bulunan "Disconnect" butonunu tıklamalı ve daha sonra Türkçe Vikipediye bağlanmalısınız. Sonraki çalıştırmalarınızda buna gerek duyulmayabilir.

Türkçe Vikipediye bağlanmak için sayfanın en üstünde bulunan "Connections" bağlantısını tıklamalı ve "Channel" yerine tr.wikipedia yazmalısınız. Tekrar "Live RC" butonuna tıkladığınızda Türkçe Vikipedideki değişiklikler (değişiklik yapıldıkça) akmaya başlayacaktır.

İnternet tarayıcısı seçimi[kaynağı değiştir]

Tarayıcı seçme resimli anlatım

Program üzerinden bir maddeyi tıkladığınızda internet tarayıcınızda o maddenin son yapılmış değişiklik ile bir önceki değişiklik arasındaki farklar çıkar. Kullandığınız tarayıcı ayarlamak için üstte bulunan "configuration" butonunu tıklamalı ve çıkacak sayfada solda "Browser" yazısını tıklamalısınız. "Automatically detect browser" yazısının yanındaki tik işaretini kaldırmalı ve Browse butonuna basarak kullanmak istediğiniz internet tarayıcısının bilgisayarınızdaki yerini göstermelisiniz. Son olarak sayfanın en altında bulunan "save" butonuna basarak kaydetmelisiniz.

Programda madde üzerinde sağ tıkladığınızda son değişiklikle bir önceki sürüm arasındaki farka, maddenin geçmişine veya maddenin şimdiki sürümüne gidebilirsiniz.

Beyaz/kara dizelge kullanımı[kaynağı değiştir]

Beyaz/kara dizelge görünümü

Vandal Fighter'da istediğiniz kullanıcıları beyaz veya kara dizelgeye ekleyebilirsiniz. Beyaz dizelgeye eklenen kullanıcıların değişikliği gösterilmeyecektir. Böylelikle vandalizm yapmayacağına güvendiğiniz kullanıcıların değişiklikleri fazladan yer tutmayacak, onların yaptığı değişiklikleri inceleyerek vakit kaybetmemiş olacaksınız.

Kara listeye eklediğiniz kullanıcıların değişiklikleri size dikkat çekici bir renkte gözükecek ve böylece listeye eklediğiniz kullanıcıların değişikliklerini diğerlerinden rahatlıkla ayırt ederek müdahalede bulunabileceksiniz.

Kullanıcıları beyaz/kara listeye eklemek için sayfanın en üstündeki "User list" butonunu tıklamalı daha sonra "Username or IP" yazan yere "kullanıcı adı#tr.wikipedia" yazmalısınız. Daha sonra eklemek istediğiniz listenin bölümünde bulunan "add to whitelist", "add to greylist" veya "add to blacklist" butonlarından birini tıklamalısınız. Kullanıcı eklenen listeden geri çıkarmak için listede kullanıcıyı seçip "remove from whitelist", "remove from greylist" veya "remove from blacklist" butonlarından birini tıklamalısınız.

Sayfanın en altında bulunan "import from project" bölümüne "tr wikipedia" yazıp "whitelist" bölümünün altındaki iport admin bölümünü tıklayarak Türkçe Vikipedideki tüm hizmetlileri otomatik olarak beyaz listeye ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde "Import bots" butonunu tıklayarak botların yaptığı değişikliklerin görünmesini de engelleyebilir, sayfada fazladan yer tutmasını engelleyebilirsiniz.

İzleme listelerinizin renklerini Configuration sekmesindeki Color bölümünden ayarlayabilirsiniz.

Sorunlar ve çözümleri[kaynağı değiştir]

  • Eğer programı indirmenize rağmen çalışmıyorsa Java programınızı güncelleyin veya programı tamamen kaldırıp tekrar yükleyin.
  • Eğer program üzerinden maddeyi tıklamanıza rağmen tarayıcınızda açılmıyor veya zor açılıyorsa, #İnternet tarayıcısı seçimi bölümündeki yolu izleyerek çok bilinen tarayıcılardan (IE, Firefox v.b.) birini ayarlayın.

Kullanıcı kutusu[kaynağı değiştir]

Vandal fighter kullanıyorsanız {{Kullanıcı Vandal Fighter}} kullanıcı şablonunu kullanabilirsiniz.

Vandalların dikkatine: Bu kullanıcı Vandal Fighter kullanıyor.