Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Viki Mezarları Buluyor 2024 başladı![kaynağı değiştir]

Viki Mezarları Buluyor 2024 başladı!

7 Ocak - 20 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkçe Vikipedi'de düzenlenecek olan ikinci fotoğraf yürüyüşü (photo-walk) formatında, ödüllü Viki Mezarları Buluyor 2024 yarışması ve etkinliğine siz de katılın!

Amacımız: Vikipedi'de maddesi bulunan veya bulunmayan, ölmüş kayda değer kişilerin mezarlarının fotoğraflarını çekerek Wikimedia Commons'ta fotoğraf arşivi oluşturmak ve bu görselleri Wikimedia projelerinde kullanmak.

Ödüller:

  • 5000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 4000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 3000 ₺ tutarında hediye çeki

Katılım: Aşağıdaki katılımcılar tablosuna adınızı eklemeyi unutmayınız. Başarılar!

Yarışmaya katıl Liste

--Adem message 12.40, 7 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Topluluktan görüş talebi[kaynağı değiştir]

Yukarıdaki başlığa pek ilgi olmadı. Türkçe Vikipedi sürümünde olduğumuz için İngilizce bilmeyenler olabilir ya da insanlar "aaa ne de güzeli üniversitelerde gönüllü projeler yapan var, ne kadar iyi bir etkinlik daha yapılıyor" ve benzeri hislerle okuyup geçmiş olabilirler. Bu bağlamda, yukarıdaki başlığı takip eder şekilde topluluğumuza konuyu ayrıntısı ile Türkçe olarak ifade edip görüşlerinizi almak istiyorum.

Bu bildirimin yapılmasının başlıca nedeni ortada bir hibe olması. Bu hibelerin verilme nedenleri gelişim sağlamak, kullanıcı çekmek, kullanıcıları bir araya getiren konferans benzeri etkinlikleri fonlamak, tanıtım yapmak vb. şekilde gidiyor. Bu grantler bireysel de alınsa WMTR üzerinden de alınsa yaşanan olaylar sonucunda Egezort'un topluluğu bilgilendirmesi istendi, kendisi WMTR değil Vikipedi'yi bilgilendirmeyi tercih etti, olabilir, bu durumda konu artık WMTR'den çıkmıştır ve başvurusunda da kullandığı ve bilgilendirmeyi tercih ettiği Vikipedi topluluğunun hakkı olan "tam teşekküllü bilgilendirme" benim vicdanımın bana zorunlu tuttuğudur.

Her ne kadar bazı projeler bir çok Wikimedia projesini etkilese ve çalışılması planlansa da asıl ve en büyük projenin Vikipedi olduğu açıktır.

Konunun anlaşılabilmesi ve şeffaflığı açısından burada Türkçe olarak da bulunmasının gerekli olduğunu düşündüğüm kısa bir bilgi ile başlayacağım, ardından konuya giriş yapacağım.

Wikimedia Vakfı, belirledikleri çerçevede Wikimedia projelerinin, ülke ya da bölgelerdeki kullanıcı gruplarının (chapter adı altında ya da WMTR'de olduğu gibi kullanıcı grubu adı altında olabilir) gelişimi, etkinlikler ve projeler düzenlenmesi için çeşitli hibeler veriyor. Bunlar tabii ki bir çıktı beklentisi ile verilen hibeler, projeyi geliştirme amacı güdüyorlar. Bunlarla ilgili Türkçe bilgi edinmek için ben, Adem, Zafer gibi WMTR ile ilgisi olan kullanıcılara ulaşabilirsiniz. WMTR oluşumu bu hibelerin birinden yararlanıyor. Bu noktada sorularınızı Zafer ve Basak'a iletebilirsiniz, kendileri bu hibe üzerinden fonlanan, WMTR'de şu an profesyonel olarak çalışan kullanıcılar konumundalar diyebiliriz. İlgili grant bağlantısı ise şu:meta:Grants:Programs/Wikimedia Community Fund/Growing the wiki spirit in Turkey, 2023.

Kısa bilgiden sonra konumuza dönecek olursak Egezort'un daha önceki hibe başvuruları ve projelerinden burada bahsetmemiş olması ancak bu sefer başvuru öncesinde KÇ'de size bu açıklamayı yapmış olma nedenine gelene kadar yolculuğumuz şöyle gelişti.

Egezort ve Gufo46 kullanıcıları (ki bu isimleri şimdilik, birbirlerini tanıdıkları ve projeleri beraber yaptıkları için beraber anıyorum.) 2022-23 mali yılı itibarıyla hibe başvurusu yapmaya başladı.

İlk sene üç adet başvuru yaptılar, bunların ikisi fonlandı 1 2, biri reddedildi 3.

Kabul edilen projelerinden ilkinde 905$ hibe aldılar, başvuru tarihi 2022 Aralık idi. Hibeye adı yazılan kullanıcılar ikisinin dışında K:Merrycrisis ve K:Useruzrian idi. Bu kullanıcıların dördünün o dönemdeki toplam değişikliği: 273+ 1 + 9 + 0 = 283. Bugün itibarıyla K:Merrycrisis'in global değişikliği 12, K:Useruzrian'in global değişikliği 5. Bu projeden Vikipedi'ye kaydolan kimse yok (raporda bu vakit olmadı diye gerekçelendirilmiş), katılımcı listesi verilmemiş yazılacak denmiş ama yapılan o kadar başvuru arasında buna da vakit bulunamamış herhalde. Bu dört kullanıcının hiçbirinin bu fotoğraf yürüyüşünden commons'a tek bir fotoğraf bile yüklemediğini görebiliyoruz. Rapora göre 15 madde (3ü seçkin içerik olmak üzere) planınından elde edilen sonuç da 0 madde. Alınan paradan kalan miktarın 434$ olduğunu ama bunu CIP projesinde harcamak istedikleri için iade etmeyeceklerini de iletmişler.

Hibe verilen ikinci projeleri Vikiveri üzerinde Lexeme adı verilen bir giriş türü için. Bu proje için 800$ alınmış. Bunun yaklaşık 3'te 1'i ( 265,82$'ı) saati $13.29'dan çalışan kullanıcılarımıza doğrudan giden para olmuş. Peki, çıktılarımıza bakalım. 100 adet atasözü vaadine karşılık 6 adet atasözü girişi yapılmış. burada listelenmiş katılımcıların katkılarına bakarsak 2 tanesi 0 katkı. Biri kelime katkısında iyi durumda kalan 3'ü de 18 ve altında girişe sahip. Bu arada hedefin "atasözü" eklemek olduğu projede eklenen atasözlerinden bir örnek vereyim:ekinler dize kadar, fener gel bize kadar, acıma yetime, döner koyar götüne, hatırlatayım toplamda 6 atasözü vardı, ilk örneğim malum atasözü değil küfür imalı slogan. Tabii bu projeden kalan miktar da sonraki projeye aktarılma düşüncesiyle bekletiliyor.

3. proje kabul edilmedi ama bütçe konusunun konuşulması gerekli, çünkü bu nokta WMTR'de insanların konuyu fark edip tepki göstermeye başladığı noktaydı. Yukarıdaki bilgilendirme de buna verilen tepki sonucunda bu hibeleri verme kararını veren yetkililerin yönlendirmesi sonucu yapıldı. Peki buradaki sorun neydi?

3. projenin içeriği hali hazırda Egezort'un supervizor'lığını zaten yaptığı bir derse Vikipedi eklemesi yapması. Bu proje için talep edilen bütçe 21200 $'dı. üniversitelerde dersler 14 hafta sürer, final ve bütünlemeyi de ekleseniz dahi 16-17 hafta elde edersiniz. Haftada bir dersin olası saati 3'tür. Bu bilgileri de vereyim sonra bu iki kullanıcımızın projede harcayacakları zaman için talep ettikleri rakamı yazayım. Egezort için 100.000 TL, Gufo46 için 60.000 TL, bunun yanı sıra her biri için telefon ve internet harcamaları için +3.000'er lira daha ve yapılacak gezi sırasında (nereye?) bilet ve konaklama (şehir dışında mı öğretilecek Vikipedi?) paraları. Bu durum WMTR içinde tepki topladı, çeşitli yerlerde dile getirildi. Bunun üzerine hibeyi kabul/red eden komisyon başvurularında bilgilendirme ve görüş sorma kısmında dikkat etmesi gerektiğini iletti.

Sonuç: yukarıdaki bilgilendirme metni. Bu bağlamda 2023-24 mali yılında yapılan ve henüz beklemede olan başvuruları da aşağıda iletiyorum. Bilgilendirme tam olduğuna göre bu başvurular hakkında gidip tartışma sayfasında olumlu/olumsuz görüş bildirmek isterseniz, İngilizcesi olmayanların yorumlarını Egezort'un kendisinin de savunduğu dil bariyerini aşarak insanların fikilerini ve davalarını ortaya koyabilmesi kapsamında İngilizce'ye çevirme sorumluluğunu üzerime alıyorum, yorum sırasında seslenmeniz yeterli.

2023-24 mali yılı için bekleme ya da değerlendirmede olan projeleri şöyle:

Topluluk olarak hibelerden çıkar elde edilmesine yabancı değiliz. Yeni olanların hatırlayamayacağı bir örneği hatırlatayım: Nazif İlbek vakası. Nazif İlbek yanında değişiklik sayısı az olan bir arkadaşıyla yurtdışındaki bir etkinliğe hibe alarak gittiği olayın ardından engellendi arkadaşlar.

Ödenen rakamların üzerine, bunun karşılığı olarak Vikipedi üzerindeki etki bellidir.

Grant başvurusu yapmak her kullanıcı için mümkün olsa dahi, başvuruda belirtilen şartların yerine getirilip getirilmediğinin, alınan paranın karşılığının ne şekilde verildiğinin, deneyim sahibi olmadan anlatılanlarla çıkan sonuçların (küfürlü lexeme girişleri), bu işin terazisinde "kazanç kapısı" mantığının insanların cebine mi yoksa hem insanların emeğine karşılık hem de vikipedi'nin ya da ilgili diğer projelerin yararına karşılık mı olduğunun değerlendirilmesi gereklidir. Bu bağlamda, bizlerin gönüllülük esasına dayalı yaptığımız işleri ve/veya gün içerisinde hali hazırda yapılan (kullanıcı projeye konu ettiği ders için zaten danışmanlık yaptığını söylemiş, buradan da danışmanlık için para oluyor ihtimalini de not edelim.) işlerimizi, Wikimedia'nın iyi niyet varsayan kurallarında bulunan açıklarla buranın ve özgür içerik kavramlarının, iş yapmadan kazanç elde etme yolu olarak kullanılmasına izin verip vermeyeceğimizi, Türkiye koşullarını bilen, işin değerini de değerlendirebilecek kullanıcılar olarak konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Topluluğumuzdan konu hakkında görüş talebim bulunmaktadır.----anerka'ya söyleyin 20.30, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Yanıt En başından beri konunun hem gözlemcisi hem takipçisi olarak, CEE bölgesinin hibe sorumlusu olan I JethroBT (WMF)'i henüz bu konu buraya gelmeden aylar önce ve daha bugün sabah tekrar bilgilendirmiş olduğumu herkese beyan ederim ve buna ek olarak; Ege'nin davranışları ve başvurduğu hibe başvurularındaki çıkar çatışmalarını (kız arkadaşı ile birlikte) düzenli olarak ihlal etmesi konusundaki endişelerimi ifade etmek istiyorum.

 Herkesin bilgisine ve dikkatine:
Ege'nin topluluk desteği almadığı ve çıkar çatışmasını sürekli olarak ihlal ettiği konusundaki endişelerimi iletmek amacıyla bu gözlemlerimi sizinle paylaşıyorum. Ege'ye topluluğuyla uyum içinde olması ve çıkarları doğrultusunda hareket etmesi için birçok hatırlatma ve öneride bulunmamıza rağmen, Ege sadece bu uyumu kurmakta başarısız olmakla kalmamış, aynı zamanda böyle bir çaba göstermeye isteksiz görünmektedir. Gözlemleyen biri olarak, Ege'nin Wikimedia Genel chat ve diğer Telegram kanallarında hipotetik hipotezlere dayalı sorular ve argümanlar ortaya koyduğunu fark ettim. Bu tartışmalar, Evrensel Davranış Kuralları'nın (UCoC) yeterliliği etrafında dönüyor ve Evrensel Davranış Kuralları'nın (U4C) nasıl uygulanması gerektiği konusundaki önerilere odaklanıyor. Gözlemlerim sırasında, Ege'nin bu hipotetik hipotezleri, WMTR ile yaşadığı sorunlara dayandırdığı ve argümanlarını bu şekilde sunduğu ortaya çıktı. WMTR'nin sadece bir isim olmadığını, bizim gibi birçok kullanıcıyı içeren bir grup olduğunu unutarak, Ege bu gruplarda üstü kapalı bir biçimde argümansal sorular aracılığı ile bize karşı varsayımsal suçlamalarda bulundu. Sonuç olarak, bu süreçte yaşanan olayların ardından yaptığım gözlemlere ve diğer yaptığım kullanıcı görüşmelerine dayanarak, Ege'nin çıkar çatışması nedeniyle WMTR topluluğuyla karşılaştığı sorunlarla yüzleştiği ve topluluktan kendini bilerek ve isteyerek dışlatmaya çalıştığı görünmektedir. Muhtemel bir engelleme veya topluluktan dışlanma durumunda, UCoC ve U4C kullanarak mağduriyetini sağlama planları yapmaktadır. Ayrıca, Ege'nin WMTR ile bağlarını koparıp diğer kullanıcılarla yeni bir kullanıcı grubu oluşturmayı amaçladığını düşünüyor ve bunu da buraya tarihsel bir not olarak düşüyorum. Ben bu durumu desteklemiyorum ve beraberinde getirdiği sonuçların farkındayım. Bu durumu sizin de dikkatinize getirmem gerektiğini hissettim.
Doǵu ( m ) 20.52, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
  • @Anerka'ya açtığı bu başlık için içten teşekkürlerimi sunuyorum. EgeZort isimli kullanıcının bu eylemlerini bir süredir takip ediyorum. WMTR Telegram grubumuzda da birtakım münakaşalar yaşadık ancak bunlar Vikipedi'yi bağlayamayacağı için konuşma dökümlerini buraya sunmuyorum, arzu edenler gruba katılmak için Basak, Zafer veya Anerka'ya yazabilirler.
Egezort isimli kullanıcı proje yapacağını belirterek vakıftan astronomik boyutta para talep etmekte, iyi İngilizce bilgisi sebebi ile de vakıf çalışanları tarafından sistemik yanlılık olarak da addedebileceğimiz şekilde güven kazanmakta. Egezort'un nitelikli İngilizce bilgisi yaptığı işlerdeki uygunsuz noktaları örtüyor, örttü. Bu bağlamda Anerka bu başlığı açmasaydı belki de konu sürüncemede kalacaktı.
Kullanıcının kız arkadaşı olduğu belirtilen Gufo ve 3-5 değişikliğe sahip hesaplar ile bir ağ kurulmuş durumda ve bu kapsamda yapılacak projelere dayanak sağlanmakta, paravan şirket gibi düşünülebilir, bir oluşum var somut olarak ancak içi boş.
Egezort isimli kullanıcının ve Gufo'nun Vikipedi bilgisi zayıf, Gufo'nun robot çeviri nedeni ile BL'den çıkartılması için talepte bulunmuştum, ardından Egezort tarafından şikayet edildim. CIP sayfasında Vikipedi ile ilgili olan başlıktaki "Vikipedia" yazısı kullanıcıların daha doğru isimden dahi bihaber olduğunu göstermektedir. İlgili kullanıcılar ve fon başvurusuna müdahil olan iştirakçiler ciddi anlamda tecrübesiz ve bu projeleri sadece para kazanmak amaçlı yapıyorlar. Proje bitiminde ortada ne bir rapor sunuluyor ne de bizler bilgilendiriliyoruz. En son çeşmeye açtığı başlıktan da iştirakçilerin sadece proje başvurusunu dolu göstermek amaçlı açılan hesaplardan ibaret olduğu da görülecektir.
İşbu itibarla, Egezort Vikipedi üzerinden para kazanma güdüsü ile sistemin açık yanlarını tespit ederek ilerlemekte ve faaliyetletlerini gizlemeye çalışmaktadır. Bu bağlamda Egezort'un ve diğer katılımcıların küresel kullanım koşullarını ihlal etmesi sebebiyle süresiz engellenmesine ve vakfa bir bildirimde bulunulmasına karar verilmesi yönünde görüşümü açıklıyorum. Bu tartışma sonlandıktan sonra da asılsız ithamlarla kullanıcı grubunun bilerek itibarını zedelemeye çalıştığı için WMTR üyeliğinden azil süreci işletilmelidir. Kadı Mesaj 21.04, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Herkese merhaba. Temel olarak yukarıda yer verilen tüm tespit ve görüşlere katılıyorum. Yapılan iş ekseninde projelerden sağlanan yarar ile ilgili tarafların elde ettiği maddi menfaat arasında büyük bir dengesizlik olduğunu, ifade edilmiş hususların da kötüye kullanım örüntüsüne dair makul ve kuvvetli bulgular içerdiğini değerlendiriyorum. Dr. Coalmesaj 21.13, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
@Anerka, @Dr. Coal, @Doǵu: CIP Süpervizörlerinin değişiklik sayılarıdır. Bilgilerinize sunarım. Kadı Mesaj 21.17, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, hepsine detaylıca cevap vereyim.
Öncelikle Wiki Takes Curious Steps ekibi hakkında açıklama yapayım. Bu proje başvurusunu yapmadan önce Cinspedia isimli bir podcast yapıyorduk Gufo46 ve ben. Merrycrisis de o podcast'in yapımında yardımı olan birisiydi, bütçe teklifini onunla birlikte yaptık. Sonrasında zaten projeye çok da dahil olmadı, herhangi bir paralı çalışma durumu olmadığı için bunun da sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Uzrian ise Vikipedi kısmından ziyade tasarım kısmında yardımcı oldu bize. Gufo46 ve ben de projeyi yürüttük. Projede bir katkı çıktısı planı vardı, sonrasında sunumların yoğunluğundan ve uzunluğundan dolayı katkılardan ziyade Vikipedi'yi tanıtma üzerine bir toplantı yaptık. Fotoğrafları çeken insanların kendileri Commons'a yükleyebilir sonrasında diye düşündüğümden de Commons'a yüklemedim, bir Google Docs belgesi üzerinde fotoğraflar mevcut ama. https://photos.google.com/share/AF1QipMvwPbq2qwlKahDAQNyH4HmGUojxbTQPgoVZfw6cDVsHoyTMm_3y0En_kySLqD_Pg?pli=1&key=elVpNlFBWkotejY5Z08xT1FIU3ZVR1M4MVd4eF9R
Katılımcı listesi vb işleri burada detaylandırmak istemediğim bir aile durumumdan dolayı yapmadım, hesap açan herkese teker teker ulaşıp imza atmalarını isteyecektim yoksa. Arada "o kadar başvuru arasında buna da vakit bulunamamış herhalde." şeklinde bir ifadenin de nezaketsizliğini not düşeyim.
Lexeme projesinde de projenin ismi ve yapısı gereği atasözlerine odaklanılacaktı evet, ama öncesinde kelimelerle başlanıp sonra atasözüne geçme planı vardı zaten. Kelimelere başlayan öğrenciler atasözlerine geçmeyi çok da istemediler, bir de bilgisayar laboratuvarındaki bazı teknik sıkıntılardan dolayı planımızda aksamalar oldu. Sonunda "6 tane atasözü çıktısı" değil "229 kelime ve 6 atasözü çıktısı" oldu, kelime beklentimiz de atasözü beklentimiz de 100'dü, kelime beklentisi aşıldı, atasözüne sıra gelemedi. Küfürlü atasözü/söz konusunda da, bize derste soruldu küfürlü şeyler girebilir miyiz diye, biz de eğer atasözüyse girebilirsiniz dedik. acıma yetime, döner koyar götüne veya "Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz" da bu kategoriye uyuyor. Ekinler dize kadar lafını kaldırmak veya kaldırmamak konusunda uluslararası topluluktan Lexeme'leri bilen biriyle konuştuk, karar veremeyince bıraktık. Silinmesi gerektiği düşünülüyorsa silinmesi için başvuru yapılabilir. Lexeme konusunda deneyimli olmadan sunum yaptığımız iddiası da doğru değil, uzunca bir süre Lexeme'lerin birçok detayını inceledik, buna göre bir sunum hazırladık (Kullanıcı sayfamın içindeki proje sayfasında görülebilir) vs. Küfürlü katkıların bizim deneyimimizle ya da sunum kalitemizle bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
Üçüncü General Support başvurusu çok hızlı bir şekilde hazırlandı, o yüzden orada belirtilen birçok şeyin net planı yoktu zaten. Konaklama gibi şeyler mesela benim o dönem CIP ofisiyle konuştuğumda aklımızdan geçen şehir dışında yapılabilecek (belki haritalandırma, müze gezisi gibi şeyleri içeren) atölyeler adınaydı. Bütçe kabul edilseydi onun planı da net bir şekilde yapılacaktı yani. Zaten değerlendirmeye bile alınmadan reddedilen bir bütçe teklifi olduğu için üzerinde çok durmuyorum.
Nöroçeşitlilik temalı proje, ilk ertelenmesinden sonra Gufo46'nın zaman ayıramayacak olduğu bir proje olduğu için beklemede duruyor şimdilik, zaman ayırabileceği zaman tekrar başvurusunu yapacak. CIP projesinin detaylarını aşağıda vereceğim.
"kendisinin de savunduğu dil bariyerini" cümlesi kesinlikle yanlış, dil bariyerinin aşılması konusunda benim de Anerka gibi desteğim olacak, yani isterseniz Türkçe feedback verin ben onu zaman ayırabildiğim ölçüde İngilizce'ye çeviririm. Benim bir dil bariyerini savunuyor olduğuma dair iddianın temelsiz olduğunun da altını çizeyim.
Açıklık getireyim, CIP'den para almıyorum. Süpervizörler ve/veya danışmanlar CIP'den para almıyor.
@Vikipolimer, öncelikle Gufo46'dan "kız arkadaşım" değil "sevgilim" olarak bahsediyor olma sebebim kendisinin non-binary olması, bu durumu daha önce belirtmemiştim ama daha sonrası için dikkatli olunursa sevinirim.
"Çıkar çatışması" iddiasına gelince, böyle bir durumun bizim proje tekliflerimizde geçerli olmadığını netleştirdi Kullanıcı:I JethroBT (WMF), kendisiyle hem ofis saatlerinde konuştunuz hem de konferansta fiziksel olarak görüştünüz. Çıkar çatışması durumunu sorduğunuzu, kendisinin de durumu size açıkladığını varsayıyorum. Buna rağmen gelip burada böyle bir iddiada bulunmanız doğru değil.
Topluluktan dışlanma/dışlanmama konusuna gelince, ben yazın yapılan tartışmada detaylı şekilde anlattım derdimi. WMTR'nin var olmayan bazı kuralları bana dikte etmesini (Çıkar çatışması konusunda yanlış yansıttığınız durum gibi) kabul etmeyeceğimi, bu durumun benim topluluktan ayrı çalışmam gerekmesi anlamına geldiği senaryoda da bunu yapmayı yanlış yansıtılan kurallara uymaya tercih edeceğimi anlattım.
UCoC ve U4C konusuna gelince, WMTR Telegram grubunda UCoC'un 2. kısmının sürekli ve ısrarlı bir şekilde ihlal edildiğini gördüm. Aynı şekilde 3.1'in "Insults" kısmında geçen "In some cases, repeated mockery, sarcasm, or aggression constitute insults collectively, even if individual statements would not." cümlesinin bana karşı tavır açısından geçerli olduğunu düşünüyorum. Bu duruma hiç kimse müdahale etmedi. U4C tarzı bir oluşum bu meselelere müdahale edecek bir özne olduğu için de gerçekleşmesini istiyorum. Bana karşı yapılan saldırılara göz yumulan, her an tekrar saldırıların mümkün olduğu bir grupla da birlikte çalışmıyor olmam anlaşılmalı diye düşünüyorum. WMTR (Telegram grubu da dahil) UCoC'u ve Friendly Space Policy'yi uygulayacak olursa bunu tekrar değerlendireceğim, mevcut durum bu değil.
Wikimedia General Chat'te bahsettiğim konular sadece WMTR'yi değil orada bahsedilen başka bazı kullanıcı grupları hakkında duyduğum şeyleri de içeriyordu. Ama evet WMTR'yi de içeriyordu, açıkça isim vermeden kendi deneyimlerimle alakalı da konuştum. Bunda da bir problem görmüyorum. Telegram grubunda UCoC dışı davranışları hoşgören bir oluşum bu durumun gizli kalmasını talep edemez diye düşünüyorum. Gerçekten de U4C'nin yeri gelince dahil olacağı bir mesele olduğunu, U4C'nin var olmayışının da benim durumumu zorlaştırdığını düşünüyorum.
"Ayrı bir kullanıcı grubu kurmak" için henüz bir planım yok ama gelecekte olabilir, olursa da zaten WMTR'nin göreviyle ve işleyişiyle çakışmayacak bir şey olması gerekiyor, bunu biliyorum.
@Kadı, İngilizce bilgimden dolayı sistemik bir yanlılık durumu olduğunu düşünüyorsanız bunun çözülmesi konusunda ben de bir gereklilik görüyorum. Bu durumda itham ettiğiniz özne ben olamam ama anlayacağınız gibi. Yaptığım işlerde "uygunsuz noktalar" olduğunu düşünmüyorum, yukarıda da açıkladım.
"3-5 değişikliği olan hesaplar"ın hepsi gerçek insanlar, CIP projesinin süpervizörleri ve öğrencileri. Süpervizörlerle haftalık toplantılar yapıyorduk bu dönem de, sonraki dönem de (bütçe kabul edilirse de edilmezse de) devam edeceğiz. Kendi aramızdaki toplantılarda da edit yapmaktan ziyade ders işleyişinin nasıl olacağını konuşuyorduk. Ki zaten bu dönem (bir grup hariç) Vikipedi temalı bütün derslere ben de girdim, sonraki dönemde bensiz de yapılabilmesi için slaytlar/videolar yapacağım arayıl tatili boyunca.
CIP projesinin çoğu projesi adına konuşuyorum, süpervizörlerin görevi zaten bir şeyde uzmanlık geliştirip de bunu başkalarına yaymak değil, daha 1. sınıfın 2. döneminden süpervizör olunabiliyor, çizilen model konuyu bilmeyen birinin bile (eğer sınıfı yönetebilme becerisi varsa, ki süpervizörlük seçimi bunu ölçüyor) ona sağlanan materyallerle tartışma/etkinlik yürütebilmesi. Ben daha önce toplumsal cinsiyet süpervizörlüğü yapmıştım, orada mesela bize sağlanan bir sürü kaynak vardı, hiçbir hazırlık olmadan bile girip oradaki bir videoyu izleyip üzerine tartışılabiliyordu mesela. Vikipedi (ve CIP'de yapılacaklar) adına böyle bir kaynak seti henüz yok, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CIP101_Wikimedia_Presentations_in_Turkish buradaki slaytların videoları, ve yeni yapacağım bazı slaytlar ve videolarıyla bir kaynak seti çıkarmayı planlıyorum. İdealde olacak şey Vikipedi hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir süpervizörün de ders yönetebilmesi olacak yani. Bu modeli mantıklı veya mantıksız bulabilirsiniz onun tartışmasına girmeye varım, ama sanki "bu süpervizörler Vikipedi'den çok iyi anlayan kişiler" demişim gibi bunun aksini göstermeye çalışmanıza gerek yok.
CIP sayfasında Vikipedi yerine Vikipedia yazıyor olması herhangi bir şeyi göstermiyor. CIP ofisi zamanında o şekilde bir yanlış yazım yaptı, ben de zaten haber verdim sonraki dönem düzeltilecek, CIP ofisinden konuştuğum kişinin not defterini mi çekip atayım nasıl kanıtlarım bunu bilmiyorum da durum bu yani. Vikipedia değil Vikipedi olduğundan Gufo46 da ben de haberdarız. Bilgimizin zayıf olduğu da sizin görüşünüz, gerçekliği yansıtmadığını düşünüyorum.
Projeler bitince rapor yayınlanıyor, şu ana kadar yayınlamadığımız bir rapor olmadı. Gruba haber verilmemesinin sebebi de Telegram grubunun bana karşı yapılan sözlü saldırıları durduracak bir mekanizmasının olmayışı. O mekanizma oluşturulursa grubu da haberlendiririm.
Gufo46'nın Beyaz Liste'den çıkarılması konusuna gelince, Telegram grubundaki tartışmada katkılarımızı aşağıladıktan hemen sonra gidip böyle bir başvuru yaptınız, başvuruda da "bot çeviri" diye bir durumdan bahsettiniz. Çeviriler bot çeviri değildi, Content Translation Tool'un çevirilerinin geliştirilmiş ve düzeltilmiş halleriydi. Arada kaçan hatalar olmuş olabilir ama (normalde bu sebeple yapılan çıkartmalarda olduğu gibi) Content Translation Tool'un çıktısını bire bir veya minimal değişiklikle yayınlama durumu değildi. Burada da Gufo46'ya yapılan ciddi bir çifte standart durumu var.
Hangi küresel kullanım koşullarını ihlal ettiğimi düşündüğünüzü de belirterek yazarsanız belki engellenmeme dair talebinize de cevap verebilirim. Egezort (mesaj) 06.24, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Herkesi taglememişim, @Anerka @Doǵu @Dr. Coal @Kadı Egezort (mesaj) 06.25, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Kısaca:
  1. Yürüyüşten google'a yüklediğiniz fotoğrafların commonsa ya da Wikimedia projelerine katkısı yok. Uzun, uzun süreli olduğu için öğle yemeği parası talep edilen bir fotoğraf yürüyüşünde çekilen ve maddelerde kullanım değeri olan 4-5 fotoğrafı commons'a yükleyemediğiniz, katılımcılara toplu mesaj atıp da kayıt olup fotoğrafları yükleyin diyemediğiniz süreçte, yeni proje başvurusu yapacak vaktiniz varmış. "Yeni proje başvurusu > eski projeden kalan yükümlüğü yerine getirmekten" sonucuna varıyor olmam ve Eylül sonu bitmiş projenin sıfır olan çıktısıyla yeni başvuru yapıldığına dikkat çekmem nezaketsizlik değil, aksine görünenin ortaya konmasıdır. (Malumun ilamı) Öte yandan ailevi sorunlarınızın çözüme kavuşmasını dilerim tabii, sizinle kişisel bir problemim yok.
  2. Wikimedia projelerinde yaptıklarınızın yapacaklarınızın teminatıdır. Benim problemim davranışlarınızda gördüğüm "iş takibinin olmayışı", "fahiş ücret talepleri", "varolmayan kalemleri sunup sonradan bakarız, planlarız" tarzı yaklaşımınız, "yapılacak işi yapacak yetkinlikte olmamanıza karşın yardım istememeniz", "herhangi bir sorgulamada, ortaya net doneler veya yapılan işi koymak yerine politika açıklarını kullanarak hatasızlık savunmasına geçmeniz", "kendinizi haklı çıkartmak için yaptığınız çarpıtmalar" (ki biri aşağıda da ilettiğim üzere benim sözümün çarpıtılması)" şeklinde devam eden davranış örgünüz, tek bir projede yapılan hata olabilir, tecrübesizlik olabilir, iyi niyet varsayarak açıklamaya çalıştığımızda aldığımız tepki ve üzerine 2. 3. ... şeklinde giden benzer başvuru ve rakamlar davranışsal bir örgüdür.
  3. Sizinle "etik kavramı" konusundaki görüş ayrılığımızın çok keskin ve kesin oluşuna hiç girmedim fark ederseniz. Düzenlediğiniz etkinliklerde, özellikle de hibe alıyorsanız artık "gönüllülük" kavramının bu açıdan dışındasınız, yukarıda WMTR ile Başak ve Zafer'in öznesi olduğu başka bir hibeyi de örnek verdim, "ödeme alma" esası üzerinden hareket edip etkinliğin tamamlanması, bu etkinliğe mümkün olduğunca çok katılım olması (ki bu hali hazırda burada katkıda bulunan kullanıcıları da içerir) ve çıktılarının ortaya konması sorumluluğunuzdadır. Önceden haberdar etmeli, yürütmeyi doğru şekilde yapmalı ve sonuçları doğru şekilde raporlamalısınız. Hibe alan ve bunu kullanıp proje/iş yapacağını beyan edenlerin beyanlarını gerçekleştirmesi, raporlaması ve en önemlisi de yaptıklarının katma değer sağlaması gerekir. Ek olarak; talep edilen miktarlarla iş yükünün, ortaya konan yetkinliğin ve alınacak sonucun paralel olması gereklidir. Miktarlar, işin yapılış şekli ve çıktılar sorgulandığında Wikimedia Vakfı'na olduğu kadar bu projenin yürütüldüğü dil sürümlerine karşı da sorumlusunuz. Sorumluluğunuzun en küçük kısmı vaat ettiğinizi yerine getirmek.
  4. Reddedilen proje başvurunuzda ikiniz adına sadece size verilmesi talep edilen toplam tutar 160.000 TL karşılığı dolar. Bu para ile o dönemde araba satın alınabiliyordu. Bu tip bir rakamı ve üzerine olası seyahat giderlerinizi Vikipedi'yi anlatmak için istemiş olmanız doğal mı? Bunun VP:Ücretli editörlük'ten, madde açmak için istenen fahiş fiyatlardan ne farkı var? (Cevap beklemiyorum, soru retorik.) Hatta ben cevabı da vereyim kimseyi yormayalım; madde için para talep edildiğinde madde açılıyor duruma göre siliniyor ya da kalıyor, burada katılımcıların da fotoğraf yürüyüşünün de etkisini Wikimedia üzerinde göremiyoruz. Hatta çıktılarda şu ibareniz var, "katılımcıları kaydetmeye vakit olmadığından"...
  5. Sözcüklerimi çarpıtmayın. O tırnak işaretleri şuraya konulmalı: "Kendisinin de savunduğu dil bariyerini aşarak insanların fikirlerini ve davalarını ortaya koyabilmesi". Bu fikrinize karşıt bir şey söylemedim, bunu destekliyor ve buradaki insanların dil bariyerini bu konu kapsamında kaldırmak için kendi bilgimi gönüllü olarak ortaya koyuyorum.
  6. Son olarak Gufo46'nın BL haklarının alınmasına sebebiyet veren ve "çifte standart suçlaması" ile karşı karşıya olduğumuz konuyu da netleştireyim. Bu ilgili maddeden doğrudan alınmış, örneklem için yeterince uzun olan bir cümle: "Açılışından bu yana, tüm dünyadan 500.000'den fazla misafir, sergilerini görmek, toplayıcı avlarını doldurmak, araştırma makaleleri için koleksiyonu keşfetmek ve hediyelik eşya dükkanından hatıra eşyaları almak için müzeye geldi."
--anerka'ya söyleyin 17.19, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Yanıt @Egezort buradan bizim cinsel kimlik ve yönelimlerimize karşı da bir duruş var mağduriyeti çıkaracaksan diye söyleyim peşin peşin, sevgiline "kız arkadaşın" dediğim için özür dilerim, nitekim tüm Vikipedi kullanıcılarının profillerini gezip kimin cinsel yönelimi ya da kimliği ne diye araştırma yapmıyoruz, sen burada sevgilim demişsin, dolayısıyla da ben kız aradaşı diye yazmışım, abartılacak bir şey yok, asıl konuya odaklanalım, gelecek sefere "sevgilin" olduğunu üstünü altını çize çize belirtirim tekrar merak etme, ayrıca yukarıda tarihsel bir not olarak düştüğüm planlarınızı burada açık açık belirtmeniz çok iyi oldu, buradan şunu anlıyoruz ki senin ve çıkar çatışmasına konu diğer kullanıcıların kendi doğruları özelinde bir kullanıcı grubu kurma girişimi olacak, o halde tüm WMTR ekibi ve Vikipedi kullanıcıları adına sana şunu belirtmem gerekir, Türkçe Vikipedi senin ve erkanının bir gelir kapısı olmayacak, planladığın kullanıcı grubu başvurunda da Türkçe Vikipedi topluluğu adına gereken geri bildirim AffCom'a sağlanacak, sen Türkçe Vikipedi'yi karşına alıyorsun sonra diyorsun ki ben farklı bir kullanıcı grubu kurup oradan projeleri devam ettirme planındayım diyorsun, pardon da Türkçe Vikipedi'nin kapıları çıkar çatışmasına ve onu normalleştirmeye çalışan her bir bireye ve o bireyler tarafından oluşturulacak kullancı gruplarına da kapalı olacaktır, en azından ben ve benim gibi düşünen diğer katılımcılar bunun yaşanmasına asla müsade etmeyecektir, burada seni beni geçtim, yılların katkısını vermiş emektar Vikipedistler var, ben olmasam dahi, o Vikipedistler burada olduğu sürece yine buna izin verilmeyecek.
Doǵu ( m ) 21.02, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
@Egezort (…) Yorum yapmakta güçlük çekiyorum. (…)Kadı Mesaj 21.12, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
  • İlgili hibe başvurularının tartışma sayfasında detaylıca açıkladığım üzere; kullanıcının hedeflediği amaçlara ulaşmaktan uzak projeler düzenleyerek haksız kazanç elde ettiğini, gelir elde etmek amacıyla Vikipedi'yi kullandığını, topluluğa karşı yeterince şeffaf ol(a)madığını, bu itibarla Wikimedia'nın Evrensel Davranış Kuralları gibi küresel politikalarını ihlal ettiğini düşünmekle, şu an mevcut olan ve ileride yapabileceği tüm projeleri için hibe başvurularına şiddetle karşı çıktığımı ve kullanıcıya karşı gerek EDK gerekse diğer yerel ve küresel politikaların öngördüğü uyuşmazlık çözüm yollarına başvurularak ivedi bir şekilde aksiyon alınması gerektiğini buraya da not olarak düşmek isterim. Teşekkürler, --justinianus | mesaj 13.57, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Bütün yazılanları ağzı açık şekilde okudum resmen. Bu durumdan topluluğumuzu haberdar ettiği için Anerka'ya teşekkür ederim. Egezort ve Gufo46 isimli kullanıcıların WMTR üyeliklerinin alınmasını ve Vikipedi'den engellenmelerini desteklediğimi eklemek isterim. Wooze 17.16, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

justinanus'a katılıyorum. vikipedi'nin etik duruşunu zedeleyen bu tür durumların olabildiğinçe çabuk önüne geçilmesi gerekiyor. keşke bu hibe başvuruları daha etkin ve zamanında incelenebilse. anerka'ya ve ilgilenen diğer kullanıcılara teşekkürler. --kibele 19.30, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── I JethroBT (WMF) tarafından tarafıma sorulan sorulara verdiğim cevap:
Merhaba I JethroBT (WMF), Gufo46 ve Egezort'un Gufo46 ve Egezort projeleri için profesyonel bir işbirliği yapmadıklarını belirtmekte fayda var. Aslında, romantik bir ilişki içerisindedirler ve bu bilgiyi kamuoyuyla açıkça paylaşmışlardır. İlginç bir şekilde, hibe başvurusu söz konusu olduğunda, bu projelere yalnızca yakın dostlarını dahil etmeyi tercih ediyorlar. Ancak, proje işbirliklerinde bu seçici yaklaşım, potansiyel çıkar çatışmalarına ilişkin soruları gündeme getirdiğinden, toplumumuzda bazı endişelere neden olmaktadır. Yakın kişisel ilişkiler nedeniyle projelerin tarafsız bir şekilde değerlendirilemeyeceği algısı oluşuyor. Ayrıca, Gufo46'nın katkı profilinin bu alanda çok deneyimli olmayabileceklerini düşündürmesi de dikkat çekicidir. Proje listelerine dahil edilmeleri, Egezort ile olan romantik ilişkilerinden etkilenmiş gibi görünmektedir ve potansiyel olarak listedeki sayısal temsili arttırmak içindir. Bu gözlem, topluluk içinde projelerde yer alan kişilerin yeterliliği ve uzmanlığı konusunda endişelere yol açmaktadır. Proje değerlendirmelerinin kişisel ilişkilerden ziyade nitelik ve becerilere dayandığından emin olmak için bu endişeleri gidermek çok önemlidir. Projelere tahsis edilen fonları ve elde edilen çıktıları incelediğimizde, özellikle Türkiye'deki asgari ücretle kıyaslandığında, bu projelerin çıktılarının tahsis edilen mali kaynaklarla uyumlu olmadığını görüyoruz. Bu durumun WMTR tarafından bir çıkar çatışması olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda Vakfın tutumunu resmi olarak ele alması ve bildirmesi gerektiğini samimiyetle ifade edebilirim. Bu duyuru ve bildirim Türkçe Vikipedi'nin Köy Çeşmesinde yapılabilir. Ek olarak, WMTR'nin bunu bir çıkar çatışması olarak algıladığını vurgulamalıyım. Böyle bir kararın ardından, WMTR'nin üzerinde olası yansımalarla başa çıkma konusunda önemli bir yük olacaktır. Lütfen burada dile getirilen endişelerin sadece bana ait olmadığını, aynı zamanda parçası olduğum bir topluluğun endişelerini de temsil ettiğini unutmayın. Bizi ilgilendiren çıkar çatışması konusunda Vakıf ile bir uzlaşmaya varma ihtimali olmasa da, bu konuyu o konudan ayırmak ve sadece projelerin çıktılarındaki tutarsızlık üzerinden değerlendirmek mümkündür. Bu hibe için başvuran kullanıcılarla ilgili olarak topluluk içinde ortaya çıkan durum ve sorunlar göz önüne alındığında, Vakfın bu başvuruları değerlendirmek için acele etmemesini rica ediyoruz. İdeal olan, Vakfın topluluğumuz içinde varılan fikir birliğine saygı duymasıdır. Eğer sonuç tam tersi olursa, Vakıf sadece bir proje yüzünden önemli bir topluluk motivasyonunu kaybetme olasılığını dikkatle değerlendirmelidir.
Doǵu ( m ) 22.32, 23 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Görüş belirten tüm kullanıcılara teşekkürler.

Vakıf personelinin görüşlerini okuduğumuzda, bu konuya bir anlaşmazlık olarak yaklaşıldığı ve buradaki bazı görüşlerin tonunun “korkutma maksatlı” olarak nitelenerek Vakıf personelince eleştirildiğini görüyorum. Buna dair Vikipedi tarihinde bir paralel hatırlamıyorum. Elbette vakıf görevlisinin gönüllü katılımcılara dair bu şekilde bir yorum yapması ve tr.wiki üzerindeki süreci dolaylı olarak yönlendirici bir yorumda bulunması, Vakıf-topluluk ilişkilerinin geldiği nokta açısından dikkate değer bir mevzudur ve ilgili personelin profesyonelliği açısından da ayrıca değerlendirmeye değerdir, ancak bunun değerlendirmesini başka bir zamana bırakacağım.

Bu noktada, anlaşmazlık çözümü prensiplerini uygulamak üzere konuya müdahil olma ihtiyacı duyuyorum. Bilindiği üzere, mevcut olarak WMTR üyesi olmayan ve Telegram grubunda da bulunmayan tek hizmetli pozisyonundayım. Egezort ile de daha önce bir etkileşimde bulunmadım. Dolayısıyla konuyla ilgili tarafıma herhangi bir taraflılık iması yapılamayacağını düşünüyorum.

Bu noktada WMTR ile Türkçe Vikipedi farkını vurgulamak gerekiyor. Evet topluluğumuzun büyük kısmı WMTR üyesi ancak özellikle WMTR gruplarına dair UCoC ihlali iddiası bulunan bir durumda ikisinin farkını vurgulamalıyım. Ben burada yalnızca konunun Türkçe Vikipedi ve topluluğu üzerindeki etkisiyle ilgileneceğim. WMTR içerisinde bir tartışma ve karar ayrıca gerçekleşebilir ancak orada belirtilen görüşlerin ihtiyaç duyulması hâlinde burada tekrar belirtilmesi gerekiyor.

Yazılanları incelediğimde, bir Kullanım Koşulları veya Evrensel Davranış Kuralları ihlali mevzubahis olmasından ziyade, Egezort’un hibe başvuruları ve bunlar çerçevesinde Türkçe Vikipedi’yi kullanım şekli üzerinden doğan etik endişeler nedeniyle azımsanamayacak sayıda topluluk üyesiyle ters düştüğünü görüyorum.

Buradaki önceliğim, anlaşmazlık çözümü prensipleri dahilinde, öncelikli olarak toplulukta olabildiğince fazla sayıda kullanıcıdan görüş alarak bu etik endişelerin toplulukta genelgeçer olarak paylaşılıp paylaşılmadığını tahlil etmek. Bu nedenle vakit ayırabilen tüm kullanıcıların burada yorum yapmasını, bunu da Evrensel Davranış Kurallarını tekrar okuyarak karşılıklı saygı ve nezaket çerçevesinde yapmalarını rica ediyorum. Bunun ihlali durumunda şu ana kadar olduğu gibi ben veya diğer hizmetli arkadaşlar yaptırım uygulayacaktır.

Buna paralel olarak, K:Egezort’un da burada anlaşmazlık çözümüne dair bir irade göstermesi gerekiyor. İdeal çözüm, kendisinin topluluğa entegre olarak katkı sunmaya devam edebileceği bir durumu tesis etmek, ancak burada onun da topluluk endişelerini nasıl dikkate aldığı ve ne gibi değişimlere gideceği noktasında tatmin edici açıklamalarda yapması gerekecek.

Bu ideal çözümü tesis edemeyeceğim ve toplulukta geniş bir infialin olduğu bir durum söz konusu iseyse de, VP:EP#10 üzerinden bir engellemeyi değerlendirmem gerekecek.

Bu noktalara azami dikkat göstererek tüm paydaşların tartışmaya katılımını rica ediyorum.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 12.56, 24 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Aslında ben ilk baştan beri takip ediyorum fakat bir görüş belirtmekte kararsız kalmıştım. Ama daha önce ve şimdi de seksen iki yüz kırk beş herkesi görüş belirtmeye çağırınca ben de bu durum yüzünden utandığımı ve rahatsız olduğumu belirtmem gerektiğini hissettim. Konu ve durum sadece Ege ve Gufo'nun değil Kadı'nın engellemesi bile dahil birçok kullanıcının etkilenmesine sebep oldu. Bu durumda bana laf düşmeyeceğini düşünüyordum ama herkes bilse de ben yine söyleyeceğim; Vikipedi'nin bir gelir kapısına dönüşmesi kabul edilemez, utanç verici.. başka bir şey söylemeye gerek duymuyorum. --kızıl mesaj 01.27, 25 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Yukarıda Nazif İlbek'ten bahsedilince bıyık altı güldüğümü itiraf etmeliyim. Memlekette bu tip olaylar gördükçe hiç şaşırmıyorum. 3 göbekten zengin değilse geliri az olsun çok olsun, kültür seviyesi az olsun fazla olsun işin içine para girince hepimizin kanına işlemiş bir fırsatçılık var. Benzine 2 TL zam gelecek diye gece yarısından önce benzin istasyonunda kuyruk mu olmuyoruz, indirimleri takip marketteki ilgili ürünlerin raflarını mı boşaltmıyoruz, borsaya kripto paraya boşa mı tamah ediyoruz, fabrika kurup iş imkanı açmak yerine faiz geliri elde etmiyor muyuz, yeni mağaza açılışında indirim var diye sabahtan kuyruğa mı girmiyoruz, zenginimiz bile Seçil Erzan olayındaki gibi dolandırılmıyor mu, yıllar önceki Mega Holdings gibi ponzilere tamah eden binlerce kişinin anısı halen taze. Avrupa'da bizim gurbetçilerin zaman zaman vergi kaçırmak, Türkiye'deki mal varlığını saklayarak sosyal yardım almak vb. amaçlı vukuatlarını gördükçe şaşırıyoruz bu kadar olur mu diye ama oluyor. Vakti zamanında çekilen filmde Kemal Sunal köyden çocukları Almanya'ya getirip kendi üzerine kaydedip çocuk parası almadı mı... Demem o ki, Batılıların anlayamayacağı şekilde biz insanımızı tanıyoruz ve bu hususta birbirimiz üzerindeki sezgilerimiz kuvvetli. Şu başlığı Vikipedi'yi bilmeyen rastgele 10 kişiye okutun, 9'u bu işte bir bit yeniği var, ilgili kişiyi 1 sene gözlemleyip tüm başvurularını askıya alalım der. Eğer bu kadar insan tüm delilleri görüp vakıf personelinin yukarıdaki "şüphelenmiş ancak para olsa yine para vereceklerini ifade eden dair tavrı"na şaşırıyorsa hiç şaşırmasın zira mevcut durumda yanlış anlamadıysam bir alternatifleri yok. Burada iki ihtimal göze çarpıyor. Ya Batılılar bizim düşündüğümüz kadar komplike ve kurnazca düşünemediği için suistimali fark edemiyorlar ya da çok açığa çıkmadıkça görmezden gelmeyi tercih ediyorlar zira mümkün olduğu kadar farklı ülkelere hibeleri verip kaynağı tek bir ülke ya da bölgeye yoğunlaştırmak istemiyorlar. Yani Türkiye'den 3-4 farklı proje daha çıksa belki direkt onlardan birini tercih edecekler. Rekabet her zaman her yerde gereklidir.--Śαвяí¢αи76ileti 07.51, 25 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
    Kadı ve Sabri abinin yazdığı her şeyin (gülümseten sosyolojik tespitleri dahil) altıma imzamı atıyorum. Çok açık bir sistem suistimali var. Göstermelik işler ve açıkça yapılmadığı (veya topluluk dışı küçük çevrede yapılan işler) belli olan etkinliklerden dolayı Türkçe Vikipedi topluluğu zarar görmüştür. Zarardan örnek diyelim gelecekte kurmayı düşündüğümüz İstanbul Üniversitesi Vikipedi Kulübü etkinlikleri için vakıftan hibe isteyeceğiz, onlar ise bize mevcut durumdaki örneği gösterip kuşkuyla yaklaşacak, belki de talep edilen miktarı vermekten imtina edecek. Bu ve benzeri olaylar olabileceği ihtimali üzerine acilen aksiyon alınması gereken ciddi durumlar. Uzun zamandır herkesin görmesine rağmen müdahil olmadığı bu durumu gündeme getirdiği için Anerka'ya ve bu konuda engel uğruna hakikatleri söyleyen Kadı'ya özellikle teşekkür edeyim. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 17.39, 25 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Projeye kim dahil olmuş, kime haber verilmiş, kim kimin nesiymiş, kimin parasıymış kısımlarını atlıyorum. Yüksek meblağlı (yapılacak iş ve ederi karşılaştırması oranına göre) bir hibe alınmış Vikipedi projesi adı altında, hem de 2 kere, üstüne başvuruya devam edilmiş, sonuçlarında ise ortaya çıkan tabloda elde işe yarar bir şey olmadığı. İşe yarar birşey olmamasını geçtim, şuraya yazılan yazıya bile daha az zaman içinde daha çok çaba sarfedilmiş görünüyor. Zira şu an kahve içerken bile insanlar daha çok resim çekiyor, daha çok etiketleme/paylaşım/takip yapıyor ve daha çok fikir/ürün ortaya çıkarıyor 5 dakika içinde plansız bir şekilde. Projeyi yürütenlerden sadece biri fotoğraf çekse kullanılabilir resim sayısı daha çok olurdu.
Amatör proje dense değil, zira amatörler daha gönülden iş yaptıkları ve spontane olduğu için güzel şeyler ortaya çıkar işin sonunda çünkü idealizm ağır basar. Profesyonel dense 2 projede de sonuçlar birbirinden zayıf. Hepsini geçtim, yapılması beklenen şeyin "nasıl yapılamadığının" anlatımından ermm sizin dilde nasıl derler "how to serve bs without serving b and s" (lexemelere katkı sayılır mı bilemedim, amatör denemesi) eyleminin de gayet yetersiz olduğu ortada.
Hani olur ya proje bu, istendiği gibi gitmeyebilir, ucunda beklenen sonuç elde edilemez. Ama insan oturur biraz yapılanları düzeltmeye çalışır, olmadı kendi bir kaç bir şey ekler yani iyiniyet veya ayıp olmasın diye veya da aldığının biraz da olsa karşılığını verme niyetine (kaz gelen yerden tavuğu esirgememek). Günleri geçtim, 5 dakika ayrılsa yeterdi halbuki.
İkincisinde biraz daha tecrübe konuşmalı mantık olarak. Çünkü elde bir tecrübe var artık. Tam aksi sonuç. Şu alınan hibe bir okula bağışlansa ve karşılığında bir kaç saat Vikipedi anlatılarak birşeyler girmeleri istense, hem eğitime destek olunur, hem daha çok katkıda bulunulmuş olunur, hem de kalıcı kullanıcı sayısı artardı. Bunu da geçtim, burada gelir-geçer trollere tatlı dil açıklaması yapılsa o süre zarfında, daha çok kullanıcı kazanılır ve katkı alınır.
Durum şunu gösteriyor: işe göre yüksek bir meblağ alındı, rastgele bir kaç fotoğraf albümlerden seçildi, bir kaç tane nasılsa kim umursayacakvari kontrol edilmeye gerek duyulmayan iş yapıldı. Meblağı veren sonucu sorgulamadı. "Kılavuzu karga olanın..." eşliğinde "acıma yetime..." yazılarak proje 2. başvuruya geçirildi, verilen vaatler yine karşılığını bulamadı. Artık nasılsa sorgulanmıyor, farkedilmiyor denerek 3. başvuru sürecine girildi.
Bu yapılan; iyi niyeti fırsata çevirmek mi, yoksa Vikipedi topluluğu veya WMTR ile dalga geçmek mi bilemedim. Sebebi veya durumu ne olursa olsun, burada gönüllülük esasıyla çabalayan topluluğa resmen saygısızlık. Birisine bir iş karşılığı ödeme yapıldıktan sonra, 2 kere el boş dönülünce oturup düşünmek lazım birazda, ödeme yaparak hata mı ediliyor diye. En azından biraz topluluktaki katılımları veya durumlarına da bakılabilirdi. Diğer konu da, hibe benzeri durumların varlığını bilenlerin kontrol etmemiş veya bilgilendirmeyi yeterince yapmamış olması gibi duruyor. Projeyi yapanların ise bu tarz işleri olduramadıklarını kabullenmeleri gerekiyor. Herkes her işi yapabilecek diye bir şart yok zaten.
Sonuç olarak; iyi şeyler yapmaya çalışan topluluğun itibarını zedeleyici davranışta bulunan kullanıcılar için gerekli aksiyonların alınmasını destekliyorum. İleride bu ve/veya benzeri şekilde iyi niyetle verilen hibelere de alaka gösterilerek gerekli bildirimlerin topluluğa ulaştığından emin olunmasının gerektiğini düşünüyorum. Mevcut projeler sorgulanmaya devam edilmeli. Yenilerine de şu şartlarda şiddetle karşı çıkıyorum. ᕓikiolog ♥෴ 18.36, 31 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı:Egezort'a anlaşmazlık çözümü çerçevesinde bir adım atması için iki haftayı aşkın bir zaman tanımama rağmen herhangi bir yorumda bulunmaması ve topluluğun bu konuda bir fikir birliğinde olduğunu gözlemlemem nedeniyle VP:EP#10'da öngörüldüğü üzere ilk raddede 24 saatlik bir engel uyguluyorum. Devamında sürece katılımı için tekrar fırsatı olacak, toplulukta oluşan rahatsızlığın kökünü ortadan kaldıracak bir sonuca ulaşamazsak süresiz olarak devamı gelecek. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.27, 11 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Selamlar, Nazif İlbek olayını hatırlayan 'eski dostlardan' biri olarak yazmak istedim naçizane. Yaşananları duydum. Maalesef suistimalin mevcut olduğu görülüyor. İlgili kullanıcıların ikna edici bir bilgi & icraat sunamamasi halinde süresiz uygulanmalari gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca bir takım sözler ve vaatler karşılığında ciddi maddi ödemeler alınmış sanırım ancak bunlar yerine getirilmemiş. Merak ettiğimden soruyorum, bu mevzuyla alakalı vakfa bilgi verildi mi acaba? Türkiye nezdinde hukuki otoritelerle irtibata geçmeleri gerekmez mi? --bermanya 16.28, 24 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Selamlar Bermanya!
Keşke keyifli, neşeli konularda buluşsaydık yeniden. Yazılanlardan yanlış anlamadıysam Doǵu'nun vakıf yetkilileriyle bu yönde bir girişimi olmuş.
Dr. Coalmesaj 16.31, 24 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Yanıt Selam @Bermanya ve @Dr. Coal, evet, Wikimedia Foundation'un ilgili makamları ve diğer bazı bölgesel topluluk yetkilileri konudan haberdar edildiler.
Doǵu ( m ) 18.07, 24 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Hello everyone, this is Chris Schilling, a Wikimedia Foundation program officer supporting funding needs for the CEE Region. I apologize for my use of English, as I am not able to communicate in Turkish, and do not feel comfortable using machine translation as I am uncertain of its quality. I wanted to inform contributors here about comments I have made recently on Meta-wiki in relation to this conflict and discussion. Part of this message includes responses to specific aspects of community feedback, as well as an invitation for community feedback on your expectations for Rapid Fund proposals to help avoid conflicts like these moving forward. Responses on Meta-wiki are welcome in either Turkish language or English as you prefer. With thanks, I JethroBT (WMF) (mesaj) 07.43, 14 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Ukraine's Cultural Diplomacy Month 2024: We are back![kaynağı değiştir]

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

Hello, dear Wikipedians!

Wikimedia Ukraine, in cooperation with the MFA of Ukraine and Ukrainian Institute, has launched the forth edition of writing challenge "Ukraine's Cultural Diplomacy Month", which lasts from 1st until 31st March 2024. The campaign is dedicated to famous Ukrainian artists of cinema, music, literature, architecture, design and cultural phenomena of Ukraine that are now part of world heritage. We accept contribution in every language! The most active contesters will receive prizes.

We invite you to take part and help us improve the coverage of Ukrainian culture on Wikipedia in your language! Also, we plan to set up a banner to notify users of the possibility to participate in such a challenge! ValentynNefedov (WMUA) (talk)


Ukrayna'nın Kültürel Diplomasi Ayı 2024: Geri döndük![kaynağı değiştir]

 Yukarıdaki metnin Türkçe'ye çevirisidir:

Sevgili Vikipedistler, merhaba!

Wikimedia Ukrayna, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Enstitüsü ile iş birliği içinde, 1-31 Mart 2024 tarihleri arasında 4. "Ukrayna'nın Kültürel Diploması Ayı" yazma yarışmasını başlatıyor. Kampanya, artık dünya mirasının bir parçası olan Ukrayna'nın sinema, müzik, edebiyat, mimari, tasarım ve kültürel fenomenlerinin ünlü Ukraynalı sanatçılarına ithaf edilmiştir. Her dildeki katkıları kabul ediyoruz! En aktif yarışmacılara ödüller verilecektir.

Sizi katılmaya ve Ukrayna kültürünün Vikipedi'de kendi dilinizde yayınlanmasını geliştirmemize yardımcı olmaya davet ediyoruz! Ayrıca, kullanıcıları böyle bir mücadeleye katılma olasılığı konusunda bilgilendirmek için bir banner oluşturmayı planlıyoruz! ValentynNefedov (WMUA) (talk)

Türkçe çeviri: Kurmanbek💬 07.59, 5 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Herkese merhaba, ilk olarak 2015 yılında düzenlenen, Orta ve Doğu Avrupa'da konuşulan dillerin Vikipedilerinin katıldığı Vikibahar adlı madde açma/geliştirme yarışmasının 2024 sürümünün sayfası hazırlandı! Buradan Türkçe Vikipedi'deki sayfaya, buradan ise Meta üzerindeki İngilizce sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu yıl yarışamaya İnsan Hakları kategoriside dahil edildi.

Vikibahar, yukarıda da belirtildiği gibi Orta ve Doğu Avrupa'da konuşulan dillerin Vikipedilerinin katıldığı uluslararası bir madde açma ve geliştirme projesidir. İsteyen her kullanıcı, proje sayfasında belirtilen kurallara uygun bir biçimde, Türkiye dışındaki herhangi bir ülke, bölge ya da toplulukla alakalı maddeler oluşturabilir yada mevcut maddeleri geliştirebilir. Projeye 21 Mart 2024 0.00 OAS ve 31 Mayıs 2024 23.59 OAS tarihleri arasında projeye katılım mümkündür.

Bu yıl, geçtiğimiz yılda olduğu gibi Basak ve Zafer'e ilaveten Adem ve Kurmanbek projeyi yürütecektir. Geçtiğimiz yıllarda katılımın hep yüksek olduğu ve bölgede en çok katkının verildiği Vikilerden olduk. Bu yıl kurallar içerisinde kaynakla ilgili kural maddesinde bir değişiklik yaparak güncellenmiştir. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda yarışmaya, görsel açıdan katkı yapmak mümkündür. Bununla birlikte geçtiğimiz yıllarda başlayan ve haksız rekabeti engellemesi için uygulanan makine çevirisiyle yapılan katkılar bu yılda kabul edilmeyecektir. Yerel organizatörler olarak yarışma boyunca hiçbir kural hatırlatması ya da uyarısı yapmayacaktır. Herhangi bir kuralı karşılamayan maddelerin de puanlandırmaya dahil edilmeyecektir. Bu nedenle kuralların net bir şekilde incelenmesi önemlidir.

Projede bu yılda da Fountain puanlama tool'u kullanılacaktır. Bu nedenle katılımcıların maddelerini ilgili fountain kategorisine maddesini eklemesi önemlidir.

Türkiye madde listesine, önemli olduğunu düşündüğünüz maddeleri ekleyebilirsiniz ya da bize mesaj atabilirsiniz.

Proje sona erdiğinde organizatör(ler) tarafından yapılan puanlama ve değerlendirmeler sonrasında ilk beş sırayı alan katılımcının yanı sıra görsel alanda birinci olan kullanıcılar, hediye çekiyle ödüllendirilecektir. Zafer (mesaj - e-posta) 23.07, 20 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Yaylalar hakkında görüş talebi[kaynağı değiştir]

Burada bir projeden bahsetmiştim. @Bjelica'nın da talebiyle konuyu buraya taşımak istiyorum.

Büyük Harman Yaylası gibi ülkemizde bulunan yaylalar ile ilgili Jandarma Genel Komutanlığı'nın yaptığı bir liste var. [1]] ve [2] kaynakları güvenilir olarak önümüzde durmakta.

Bu kaynaklar baz alınarak taslak madde kriterlerini karşılayabilecek 8523 madde mevcut. Bunlar için de 100+ kategori oluşuyor. Bu maddelerin açılması hakkında görüş birliğine varmak gerekiyor. Halihazırda açılmış birkaç yüz adet yayla maddesi mevcut. Bunların bir kısmını 2020-2021 yıllarında ben bir kısmını da başka kullanıcıların oluşturduğunu biliyorum. Kalan kısmının oluşturulması için de kayda değerlik konusunda hepsinin kayda değer olamayacağı görüşleri olduğundan dolayı bir fikir birliğine varılması gerektiğini düşünüyorum.

Diğer konuda yorumları bulunan kullanıcıları da ayrıca etiketlemek istiyorum. @ToprakM, @Bjelica, @Kolhisli, @Vikiolog, @Çavdar Tarlasındaki Çocuk İmmortalance (mesaj) 15.39, 28 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

@İmmortalance, burada konuşulup karara varılması gereken kayda değer olup olmadıkları mı? Bunun dışında ben bir sonraki adıma da bakmak istiyorum, diyelim ki topluluk KD buldu, bu kaynaktan yararlanarak oluşturacağın bir maddenin nasıl olmasını beklemeliyiz? Deneme tahtanda vb. bir alt sayfanda oluşturabilir misin örnek olması açısından? --anerka'ya söyleyin 20.04, 28 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Selamlar @Anerka,
Burada "açılmalı mı açılmamalı mı?" sorusunun cevabını öncelikle bulmamız gerekiyor. Daha sonrasında bahsettiğiniz konuya değinmek gerekli fakat ben öncesinde Büyük Harman Yaylası maddesini örnek olarak gösterdiğim için olması gereken şekle düzenledim. %90 oranında içerik bu şekilde olacaktır. İmmortalance (mesaj) 20.09, 28 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]