Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Mayıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize[kaynağı değiştir]

  • İlgilenmek isteyen kullanıcılara taze bir tartışma. TV dizilerinin parantez içi isimlendirilmesi için lütfen görüş bildiriniz. --Hedda Gabler 16:19, 28 Nisan 2010 (UTC)

1 Mayıs İşçi Bayramı[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'mize katkıları olan, azimli ve kararlı tüm emekçi vikipedistlerin ve Türkiye'mizin "1 Mayıs İşçi Bayramı" kutlu olsun. Sağlıcakla kalın. - Nebeviye mesaj 13:44, 30 Nisan 2010 (UTC)
  • Hiç kimsenin emeği boşa gitmesin. Yaşasın 1 Mayıs! Kutlu olsun işçinin, emekçinin bayramı! --Ykargin 00:38, 1 Mayıs 2010 (UTC)

Kitap alan adı[kaynağı değiştir]

  • İngilizce Vikipedi'de kitap alan adı diye bir şey varmış. Ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilen var mı?--Reality 19:49, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Sol çubukta yer alan kitap oluşturucu (eski adı koleksiyon idi) yardımıyla oluşturulan kitapları listeledikleri bir yer. Vikiden birbiriyle alakalı sayfaları toplayıp bir kitap oluşturuyorsun, sonra ister özel, ister genel kullanıma açıyorsun. Özetle bu işe yarıyor. --joseph msj 17:03, 4 Mayıs 2010 (UTC)

VikiProje Madde düzenleme[kaynağı değiştir]

  • Değerli Vikidostlar... Vikipedi'deki en büyük sorunlardan biri olan düzensiz maddelerin düzenlenmesi vb. konular hakkında bir VikiProje başlattım: Vikipedi:VikiProje Madde düzenleme. Konuyla ilgilenen, yardımcı olmak isteyen herkesi projeye bekleriz...--Rapsar 18:46, 5 Mayıs 2010 (UTC)

Kardeş projeler[kaynağı değiştir]

  • Kardeş projelerin ilgiye ihtiyacı var. Öncelikle Vikihaber'de haber yazımına Vikikitap'da ise kitapların yazımından çok düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Özellikle yabancı dil bilen kullanıcıların Dil kitaplarına yardımcı olmasını rica ediyorum. Ayrıca Vikikitaplarda yürütülen Vikiçocuk projeside ilgi gösterildiği takdirde büyük gelişmelere gebe. Teşekkürler.--Reality 15:19, 7 Mayıs 2010 (UTC)
  • Doğru. Ayrıca Kitaplık:Dil'in de yenilenmesi gerekiyor. Mesela Almanca, İzlandaca ve İbranice karışımı bir düzenleme yapılırsa şahane olur. Aynı şekilde dil kitaplarınında iyi bir düzene ihtiyacı var. Mesela dillerin ana sayfalarına Mandarin vikikitabı tarzı bir düzenleme ve şuradaki gibi kutular eklenebilir.-- BeşiktaşlıM 06:13, 8 Mayıs 2010 (UTC)

Adnan Menderes maddesinin düzenlenmesi gerekiyor.[kaynağı değiştir]

Adnan Menderes maddesinin, konuya hakim kişiler tarafından acilen düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Yardımlarınız rica olunur. --M. Yalçın Yalhı ileti 09:12, 9 Mayıs 2010 (UTC)

Şifremi yitirdim. istedim. gönderilmiyor.[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Danışma masasına taşındı. — Pınar [m] 09:54, 12 Mayıs 2010 (UTC)

Merhaba, maddelerde referans olarak internetteki bir goruntu kaydinin bir kismini kullanmak istiyorsak (misal ted kaydi) kullanmak istiyorsak {{video belirt}} ya da {{podcast belirt}} gibi bir sablonumuz var mi? --Coriolis 22:08, 9 Mayıs 2010 (UTC)

Bir yetkilinin yardımına ihtiyacım var.[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Danışma masasına taşındı. — Pınar [m] 09:56, 12 Mayıs 2010 (UTC)

Başkent-Eyalet[kaynağı değiştir]

Pek çok şablonda ve bilgi kutusunda (Bkz. Utah ve Salt Lake City) eyaletinin başkenti gibi bir ifade kullanılmış. Aynı şey ABD'deki başkentler listesi ve şablonu için de geçerli. Eyaletlerin değil devletlerin başkenti olmaz mı? Eyaletlerin, yönetim merkezi olan kentleri vardır.--a[.]med»»ileti 17:25, 14 Mayıs 2010 (UTC)

  • Federal yapılı devletlerin her eyaleti yönetsel açıdan bir "devlet" sayıldığından ("devletçik" mi desek?) başkent kullanımı uygun. --Superyetkinileti 17:59, 14 Mayıs 2010 (UTC)
Eyalet bir orta kademe yönetim biçimidir. Eyaletin devlet örgütlenmesine benzer bir şekilde yönetsel bakımdan örgütlendiği bir gerçektir. Ancak buna devlet demek güç. Örneğin Almanya'da da Bremen kent eyaleti var. O da dikkate değer.--a[.]med»»ileti 18:24, 14 Mayıs 2010 (UTC)
  • TDK "başkent" sözcüğünü "bir devletin yönetim merkezi olan şehir, devlet merkezi, başşehir, hükûmet merkezi" olarak tanımlıyor. Fakat İngilizce'de "başkent" anlamına gelen "capital city", eyaletler için de kullanılıyor. ABD'de "state capital" derler mesela, çünkü eyalet hükûmetlerinin de parlamentolarının bulunduğu merkezi kentleri vardır. Sadece "kent" demek yeterli değil bence. Bir eyalette birçok kent (şehir) olabilir ama tek bir başkent olur. — Pınar [m] 12:24, 15 Mayıs 2010 (UTC)
  • Ayrıca eyaletlerin kendi hükümetlerinin bulunduğunu da göz önünde bulundurursak, "hükümet merkezi" tanımından dolayı TDK'ye de uygun olur. Ykargin 22:32, 16 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bence "başkent" kullanımı sorunlu değildir. Çünkü bu kentler gerçekten birer başkenttir. Ayrıca her eyaletin valisi de oylama ile seçilir, daha da önemlisi her eyaletin kendine özgü kanunları bile vardır. Her eyaletin kendi bayrağı da olduğuna göre bunlar birer devlettir. Zaten Amerika'nın bizdeki adıda Amerika Birleşik Devletleri değil midir? --Manco Capac 14:20, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Manco'nun söylediklerine ek örnek olarak, Avustralya'nın eyaletleri federasyondan önce (1901) kendi kendini yöneten kolonilerdi. Federasyondan sonra eyalet oldular ama yeni (federal) anayasayla yetki alanlarını muhafaza ettiler. Federal parlemento sadece anayasada belirlenen yetki alanı dahilinde yasama görevini yerine getirebiliyor. Geriye kalan herşey eyalet parlementolarının yetki alanına giriyor. Bu nedenle her eyalet kendi kanunlarını çıkarıyor (hatta her birinin kendi anayasası da vardır). Eyalet senatörleri ve milletvekilleri için seçimler düzenlenir, eyalet valisi ("governor") ve başkanı ("premier") atanır, kabine kurulur, muhalefet ("opposition") vardır vs. Yani her eyalet kendi coğrafi sınırları içinde hukuki açıdan birer "mini devlet" gibi düzenlenmiştir ama "devlet" değildirler çünkü devlet sayılmaları için bağımsız olmaları gerekir. İngilizce'de "state" kelimesi hem "eyalet" hem de "devlet" anlamına geldiği için (genellikle uluslararası hukukta "devlet" anlamında kullanılır) Türkçe çevirilerde bazen karıştırılıyor. — Pınar [m] 09:09, 24 Mayıs 2010 (UTC)
Örnek çok güzel, çok teşekkürler. Ancak sorunun çeviriden kaynaklandığı açık. Belirttiğiniz gibi state örneğinde nasıl çift kullanım varsa capital sözcüğünde de böyle bir durum var. İngilizce maddelerde böyle kullanılıyor diye federe devletlere ilişkin madde, şablon vs. de İngilizceye bağlı kalma zorunluluğu yoktur. Yönetsel açıdan mini devlet gibi bir durum yok aslında, çeviriden dolayı böyle bir algı oluşuyor. Yoksa bu yönetsel birimlerle uluslararası anlaşma yapalım, ihracat-ithalat yapalım, elçilik açalım... Çeviri ayrılığı noktasında örneğin eyalet hükümetinin başı governor dır. Governor (vali) kullanımında bile fark var. Türkiye'de Valilik binalarına ya da kaymakamlıklara Hükümet Konağı denilir çünkü atamayla belirlenen siyasi memurluk (vali) veya meslek memurluklarının (kaymakam) hiyerarşisine (en tepedeki hükümete), göreve atıfta bulunulur oysaki Eyaletlerin hükümet yapılanması (ya da governor'ın şahsında hükümet) devlet gibi bir hükümeti ya da hiyerarşiyi değil seçimle belirlenmiş yönetim birimleri tarafından oluşturulan bir örgütlenmeyi ifade etmektedir. Bu açıdan başkent ifadesinin de tekrar değerlendirilmesi uygun olmaz mı?--a[.]med»»ileti 10:00, 24 Mayıs 2010 (UTC)
  • "Mini devlet gibi" derken kastım eyaletlerin de yasama, yürütme ve yargı organları var ve yönetim şekilleri büyük ölçüde federal devlet yapısını yansıtır. "Mini" dedim çünkü eyalatlerin yetki alanları coğrafi sınırlarıyla kısıtlıdır ve "devlet" olmadıklarını vurgulama için de "gibi" sözcüğünü kullandım. Türkiye'de federal sistem olmadığı için kıyaslama yapmakta zorluk çekiyorum ama örneğin Avustralya'da eyalet valilerini, eyalet başkanının tavsiyesiyle Kraliçe atar (ABD'de ise seçimle göreve getirilirler). Aynı şey eyalet başkanı için de geçerlidir. Eyalet seçimlerini kazanan partinin lideri vali tarafından başkanlığa atanır. Federal hükümetin bu atamalar üzerinde hiçbir yetkisi yoktur. Dolayısıyla şu cümlenizi pek anlamadım: "Eyaletlerin hükümet yapılanması (ya da governor'ın şahsında hükümet) devlet gibi bir hükümeti ya da hiyerarşiyi değil seçimle belirlenmiş yönetim birimleri tarafından oluşturulan bir örgütlenmeyi ifade etmektedir." Seçimle başa geçen eyalet hükümetlerinde de hiyerarşi vardır. Eyalet bakanlıklarınlarda görev alan yüksek düzeydeki bürokratlar atamayla göreve getirilirler ve karar alırken hükümetin talimatlarını göz önünde bulundurarak hareket ederler. Peki, neticede "başkent" ifadesi yerine neyi kullanmamızı önerirsiniz? — Pınar [m] 10:33, 24 Mayıs 2010 (UTC)
Demek istediğinizi anlıyorum ve katıldığım noktalar da var elbette. Ben otorite değilim. O yüzden başkent ifadesinin doğruluğunu tartışalım (gerek yoksa amenna) eğer başka bir formülasyon üzerinde ortak kanı oluşursa maddeleri bu şekilde düzenleyelim önerisini sundum bir anlamda. Yani bu birimler kendileri topyekun bağımsız bir örgütlenmeye sahip değiller ama kendi karar organlarını kendi vatandaşları belirliyor gibi bir durum var. O yüzden Başkent kelimesi Türkçe'de devlet için kullanılmaktaysa (TDK) ve eyaletler yönetsel anlamıyla tam manasıyla devlet değilse, Başkent yerine örneğin; "Bismarck, Kuzey Dakota eyaletinin yönetim/yönetsel merkezidir" gibi bir ifade kullanılabilir(-mi?).--a[.]med»»ileti 15:50, 25 Mayıs 2010 (UTC)

Çeviri istekleri[kaynağı değiştir]

  • Çeviri isteklerinde aylardır bekleyen istekler var. Buna karşılık Kategori:User en sayfasına göre 2000'den fazla İngilizce bilen var. Birazcık ilgi gösterilirse çeviri istekleri sayfası temizlenmiş olur. Teşekkürler ve iyi çalışmalar.--Reality 10:41, 15 Mayıs 2010 (UTC)

Vikipedi İstanbul Buluşması[kaynağı değiştir]

Merhaba, değerli vikipedistler. Burada da görülebileceği gibi, yakın zamanda Vikipedi Buluşması için bazı çalışmalar yapıldı. Ancak türlü nedenlerle unutuldu gitti. Bence, herkes tatile gitmeden, Vikipedi topluluğu olarak İstanbul'da bir buluşma düzenleyebiliriz. Böylece Vikipedi topluluğu olarak hem daha da kaynaşacağımızı, hem Vikipedi projeleri ve çalışmaları için yararlı kararlar alabileceğimizi düşünüyorum. Görüşlerinizi lütfen belirtin. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:52, 18 Mayıs 2010 (UTC)

Buluşma konusu oldukça sürüncemede kalmış. Dikkat çektiğin için teşekkürler Bermanya.--a[.]med»»ileti 13:10, 20 Mayıs 2010 (UTC)
Yalnız, İstanbul şehrinde bir uzlaşma göremiyorum. Ankara ve İstanbul eşit oy almış. --82 ~145 ileti 13:40, 20 Mayıs 2010 (UTC)

Yorum Yorum Zaten bütün illerde de yapılabilir. İstanbul'u örnek gösterdim. --Berm@nyaİleti 22:44, 20 Mayıs 2010 (UTC)

Yazım yanlışları şablonu[kaynağı değiştir]

Selam arkadaşlar, bu şablonu yazım ve noktalama yanlışları olan sayfalara yerleştirilmesi için yarattım. Ayrı bir şablon yaratılana kadar anlatım bozukluklarını da bunun kapsamına dahil ettim. Yazımın yanlış veya anlatımın bozuk olduğunu düşündüğünüz maddelere koyarsanız, ben ya da başka arkadaşlar ilgilenebilir. --Ykargin 17:28, 19 Mayıs 2010 (UTC)

  • Teşekkürler. {{Tashih}} şablonu da benzer amaçlarla kullanılabilir. --Superyetkinileti 19:01, 19 Mayıs 2010 (UTC)

Elinize sağlık. Tashih şablonundan daha spesifik olmuş, faydalı. Ancak Topluluk portalında tashih edilmesi gereken maddeler gibi bir sayfada toplanıyor bunlar. O açıdan Tashih şablonu daha işlevsel duruyor, hazırladığınız şablon bir müddet sonra atıl duruma düşebilir. Bir link altında toplansa mı acaba bunlar da?--a[.]med»»ileti 13:17, 20 Mayıs 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Hatırlatma için teşekkürler. Ekleyecektim; unutmuşum. --Ykargin 22:53, 20 Mayıs 2010 (UTC)

X'liler kategorileri[kaynağı değiştir]

Selam Burda IP'li kullanıcı X'liler Y'liler kategorileri eklemiştir. Buna karşın burda kayıtlı kullanıcı geri almıştır. Bu X'liler Y'liler kategorilerinde bulunan maddelerine (Kategori:İstanbullular, Kategori:Ankaralılar) kategorilerinde bakıldığında doğum yerlerine göre kategorilendirildiği anlaşılıyor ve daha önce ben de doğum yerlerine göre kategori oluşturmuştum ve eklemiştirm. Zaten başta İngilizce Viki olmak üzere bazı vikilerdeki uygulamada bu yöndedir. Açıkça söylemem gerekirse maddelerden X doğumlu ünlüleri kaldırabilmesi için kategorileri oluşturmuştum. Doğum yerleri dışında A kişinin Y'li olduğun u hissedip hissetmemesini kanıtlamak da kolay iş olmadığına göre hislerine göre kategorilendirilmesine sıcak bakmıyorum. Rusça Vikide ise X'lilerin alt kategorileri olarak X doğumlular ve X'de ölenler mevcutru. Bana kalırsa en iyisi, X'liler kategorilerini bozmadan, doğumlular vs. oluşturup zaman buldukça X'liler'den X doğumlulara aktarmaktır. Böylece mevcut kategorizeleri yapıcı bir şekilde değerlendirebiliriz ve bunları geri alkamla gereksiz enerjimizi harcamak zorunda kalmayacaktır. Takabeg ileti 01:00, 21 Mayıs 2010 (UTC)

  • x doğumlular kategorisi yapmalı, x'liler diye kategori eklenmesi durdurulmalı. bunu yapan ıp'leri uyarmalı, enerjilerini başka yerlere yönlendirmeli. daha önceki konuşmalardan yararlanmalı.. --ki bl 05:47, 21 Mayıs 2010 (UTC)
Kesinlikle katılıyorum...--Rapsar 07:40, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Kesinlikle, Xliler yanlış tercih olur. Çünkü bir kişi bir yerde doğar, ama birçok yerli olabilir. Özellikle doğduğu yerle doyduğu yer farklı olan insanlarda bu durum çokça gözleniyor. --Ykargin 13:55, 21 Mayıs 2010 (UTC)

  • bir notum daha olacak konuya ilişkin. bence, bütün biyografi maddelerine eklenmemeli, çok genişleyen kategoriler (yani türk yazarlar, abd'li sporcular vb.) için bir çözüm olmalı. yani mesela bir türk hokey oyuncusunu bir de doğduğu yere göre kategorilendirmek gereksiz. ya da, disiplinlerarası bir şahsiyet söz konusu ise, yani ressam, heykeltraş, felsefeci filansa mesela kişi) bu kategorinin ille de eklenmesi gerekmemeli. --ki bl 13:26, 22 Mayıs 2010 (UTC)

Mobil Vikipedi ve Kapatılmayan şikayetler[kaynağı değiştir]

  • Mobil Vikipedi görünümünün güzelleştirilmesi için bir oylama yapılmakta. Oylamaya katılmanız rica olunur. Teşekkürler.--Reality 16:58, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Başlık kalabalığı yapmamak için buraya yazıyorum. 1 ayı geçmiş ve kapatılmamış şikayetler var. Bunların karara bağlanması gerekmekte.--Reality 18:06, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Kürtçe menü[kaynağı değiştir]

Az önce wikiyi açtım, yukarıda "oturum açın" linki, yandaki menüde "bağış yapın", "rastgele maddeler" ve birkaç link daha kürtçe yazıyordu. Bunun sebebi nedir? Neden kaynaklandı, şimdi durum düzeldi ama merak ettim.. --Boyalikus 20:39, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Yorum Yorum Evet, Nihan doğru söylüyor. Onu ben de fark ettim. --Berm@nyaİleti 23:47, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Az önce Ana sayfa tartışmaya bir anonim Kürtçe göründüğüne dair bir yorum bırakmış. Oturum kapalıyken Firefox ile girdim Türkçe oturum açınca da Türkçe göründü hiç Kürtçe görünmedi bende.--Reality 14:09, 22 Mayıs 2010 (UTC)
  • İE'de de aynı sonucu aldım.--Reality 14:10, 22 Mayıs 2010 (UTC)
  • Anonim ben değildim, şaka yapmıyorum :) Neden olduğunu merak ediyorum...Tarayıcı ie bu arada.--Boyalikus 00:26, 23 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bir daha denk gelirse bi ss alın bende merak ettim. Anonimin sen olmadığını biliyorum Nihan.)--Reality 10:48, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Mehmet Ali Birand maddesi hk.[kaynağı değiştir]

Mehmet Ali Birand maddesi çok kötü durumda. Vikipediye yakışmıyor. Konu hakkında bilgi sahibi birilerinin acilen müdahalesi gerekir diye düşünüyorum. --M. Yalçın Yalhı ileti 11:00, 22 Mayıs 2010 (UTC)

Maddede telifi saklı içerik vardı. çıkardım. Ekleme yapmak için gazete arşivlerinde bişey bulabilir miyim diye baktım da, hep kendi köşe yazıları çıkıyor. kendisiyle ilgili haber bulmak da güç:) --Szoszv 21:21, 22 Mayıs 2010 (UTC)

Dava duyurusu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Burada yeni bir dava açılmıştır. Görüşlerinizi lütfen belirtiniz. iyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 12:51, 25 Mayıs 2010 (UTC)

Oy verme yetkisi ile ilgili bir tartışma ve şikayet konusu[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba, Gündemdeki hizmetli oylamasında söz konusu olan bir oyun iptal edilmesi ile ilgili olarak bir kullanıcı beni şikayet etmiş bulunuyor. Buradaki durumla iligl kullanıcıların da genel bir yorumunu alabilirsek eğer iligli oylamadaki oyun daha iyi değerlendirilebileceğini ve bundan sonra bu tip bir durumda daha net karar verebileceğimizi düşünüyorum. Herkese şimdiden teşekkürler, --Manco Capac 07:38, 27 Mayıs 2010 (UTC)

İstanbul İlçeleri Hk[kaynağı değiştir]

Dosya tartışma:Istanbul location districts.svg sayfasına taşındı. — Pınar [m] 08:54, 3 Haziran 2010 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Mobil Vikipedi[kaynağı değiştir]

Merhaba, Türkçe Vikipedinin mobil sürümde görüntülenebilmesi için Ana sayfaya gerekli id etiketlerini ekleyebilir miyiz. Bizde haberler bölümü olmadığı için onun yerine "Tarihte Bugün" bölümü eklenebilir, ne dersiniz? --joseph msj 19:26, 11 Mart 2010 (UTC)

  • Arşivleme yapılırken silinmiş, tekrar ekliyorum. --joseph msj 15:18, 10 Nisan 2010 (UTC)
  • Uzman birisinin isteğini bekliyor bu konu... --.dsm. 20:04, 12 Nisan 2010 (UTC)
  • Merhaba, anlatılan yöntemlerden ikincisini uygulayabiliriz. Bunun için anasayfadaki Haftanın seçkin maddesi ile Vikihaber Son haberler şablonundan oluşan bir mobil portalı oluşturdum: Vikipedi:Ana Sayfa (mobil). Zaten güncellenen şablonları kullandığımız için portalı güncelleme sorunumuz olmayacak. Eğer bu portalı kullanmaya karar verirsek, tek yapmamız gereken bugzilladan istekte bulunmak kalıyor. Yorumlarınız nelerdir? --joseph msj 19:02, 13 Mayıs 2010 (UTC)
  • Destek Destek O haber şablonunu oluştururken mobilde kullanılacağı hiç aklıma gelmezdi. Ve ben kıt beynimle yanlış anlamadıysam Nokia 6500 vs. her telefonda bu görünümü görebileceğiz değil mi?--Reality 12:04, 15 Mayıs 2010 (UTC)
  • Amaç, küçük ekranlı cihazlarda görünümü kolaylaştırmak adına ana sayfadaki modülleri azaltmak. Bugzilla'dan istekte bulunursak, mobil cihazlardan girildiğinde ana sayfa yerine o sayfa görünecek. --joseph msj 16:00, 15 Mayıs 2010 (UTC)
  • Gayet uygun ve yerinde bunu en kısa zamanda Vikihaber ve diğerleri içinde uygulamalıyız.--Reality 18:07, 15 Mayıs 2010 (UTC)
  • Destek Destek Bence de bir an önce mobil vikipedi daha da geliştirilmelidir. --Berm@nyaİleti 20:19, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Eryaman Mahallesi, Etimesgut >>> Eryaman, Etimesgut'a--Reality 16:59, 25 Nisan 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı--Manco Capac 07:35, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Süslü Sokak, Ankara >>> Süslü Sokak--Reality 17:06, 25 Nisan 2010 (UTC)

Bence bu şekilde kalabilir. --Manco Capac 07:35, 21 Mayıs 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --Manco Capac 07:32, 21 Mayıs 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --Manco Capac 07:49, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği (roman) --> Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği -- Güzelonlu (mesaj) 07:06, 20 Mayıs 2010 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Gökhan engellemiş. --yabancım 09:39, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Madde silinme isteği[kaynağı değiştir]

Şu an SD'de bir hizmetli olmadığı için buraya yazıyorum.

Bu maddeyi ben açmıştım. Fakat anlam ve düzen açısından eksiklikleri var. Toyota bB maddesinin G6 kriterinden silinmesini rica ediyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... --Kerem 233 12:18, 23 Mayıs 2010 (UTC)

  • G6'ya göre, "Eğer bir sayfayı oluşturan kişi, yazdığı sayfa başka hiçbir kişi tarafından değişikliğe uğramamışsa ve kullanıcı tarafından yanlışlıkla açılmışsa, sayfanın silinmesini talep edebilir." Şuradan görülebileceği gibi, madde bu kriteri sağlamıyor. Gerekli düzeltmeleri mevcut madde üzerinde yapabilirsiniz. --yabancım 12:23, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Vandalizm Nöbetçiliği[kaynağı değiştir]

Dün uyumak üzereyken aklıma bir fikir geldi. Kalktım, bazı çalışmalar yaptım ve bu fikrimi geliştirdim; Vandalizm Nöbetçiliği... Adından da anlaşılacağı gibi, günün bazı saatlerinde Vikipedide vandalizm olaylarını hemen yok etmek için vandalizm nöbetçiliği gibi bir uygulama yapabiliriz. Vandalizm Nöbetçiliği: Her iki vikipedist kullanıcının, belirlenen 90 dakikalık bir vandalizm nöbetçiliği ile vandalizm önlenebilir. Bu nöbetçi iki vikipedist, 90 dk. dolunca nöbetleri başka iki vikipediste geçebilir. Nöbetleşme; öğlen 11.00 ile gece 01.30 arası olabilir. Başka vikipedistler de, serbestleşe olarak yardım edebilir. Eğer ki onaylıyorsanız, bunu bir proje haline getirelim. Görüşlerinizi lütfen belirtiniz... İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 18:13, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Bence güzel ve faydalı Vikipedi'ye yararlı olacağını düşündüğüm bir fikir. Bende buna ek olarak şöyle bir şey düşündüm anonim IP'lerin yaptıkları katkılar için: Yapılan katkılar kontrol edilmeden önce farklı bir renk (örneğin kırmızı) olsa, kullanıcı tarafından kontrol edildikten sonra ise normale dönse nasıl olur?--Rapsar 18:43, 23 Mayıs 2010 (UTC)
  • Benim tavsiyem biraz daha farklı. Vikipedide sadece 20 tane devriye var. Devriye sayısını artırır isek mesela 50 o zaman vandalizm kalacağını düşünmüyorum. Devriyelik yetkisi bürokratlardan alınabilmektedir. Ayrıca Vito dönsün (ki bu işlerden başka anlayan varsa onunla da konuşurum) kararlı sürüme geçmenin vakti gelmiştir. Kararlı sürümü merak edenlerin İngilizce Vikikitap'ta bu örneği gayet iyi göreceklerinden eminim. İngilizce Vikihaber'de de var onun dışında da başka yerlerde olduğunu biliyorum. Rapsar senin dediğin sistem benim dediğime oldukça yakın hatta nerdeyse aynı. Mesela sayfa üzerinde anonim kötü bir değişiklik yaptı. (Ya da iyi bir değişiklik farketmiyor herhangibir değişiklik ayrıca bu sadece anonimler için değil yeni kullanıcılar içinde geçerli) Bu değişiklik deneyimli kullanıcılar tarafından denetleniyor. Denetlenmeden sayfa vandalsız haliyle gösteriliyor.(Halbuki şu anda vandallı haliye gösteriliyor.) Denetlemeye göre kararlı sürüme dahil ediliyor ya da edilmiyor.--Reality 20:28, 23 Mayıs 2010 (UTC)
Vikipedinin özü gönüllülüğe bağlı olduğundan, mesai uygulaması pek uygun değil diye düşünüyorum. Vandalizmle mücadele için Vandal fighter tarzı programların kullanımının artmasına çalışılabilir. Elbette nöbetçiler de gönüllülerden oluşacak ancak, belli saatte vikide olunması gerekliliği pek uygun değil naçizane görüşüm. Kararlı (flagged) sürüm uygulaması daha önce de köy çeşmesinde tartışılmış, ancak sonunda vazgeçilmişti. Nedeni ise bu kontrolleri yapacak kadar aktif kullanıcı bulunmamasıydı. Şimdi de çok değişen bir durum yok ne yazık ki. Yine aktif kullanıcımız çok az. Bu durumda kontrol edilmeyi bekleyen maddelerin hızla birikmesinin kuvvetle muhtemel oluşu, varolan tek tük aktif kullanıcının da çok büyük iş yüküyle boğuşacak olması bu uygulamanın vikiye uyarlanmamasının temel nedenleriydi, ki değişen bir durum ne yazık ki yok. Zamanında bunu en çok destekleyenler biri olan ben, devriyelik uygulamasının bile aşırı birikmelerle mücadele ettiği bu günlerde, kararlı sürüm uygulamasının henüz pek mümkün olmadığı kanaatindeyim. Vandal fighter gibi programları kullanmaktan başka pek bir çare yok açıkçası. Devriyeliği (sadace madde alanında değil tüm sayfa alanlarında) arttırmayı, aşırı birikmeleri önleyebilirsek işte o zaman kararlı sürüm için de düşünmeye başlayabiliriz sanıyorum. Vito'nun vikimize kazandırdığı süzgeç uygulaması da oldukça büyük yardımcı, ayrıca yeni gelenlerin katkıları da buradan izlenebilir. Tıpkı bunun gibi IP kullanıcılar için de bir izlem sayfası oluşturulması fikrine katılıyorum, çok yararlı olabilir bu uygulama. İyi vikiler, saygılar--Merube 89msj 21:19, 23 Mayıs 2010 (UTC)
Cevap Cevap Evet, Rapsar da çok güzel bir fikrini paylaştı bizimle. Bu fikri de, bu projeye dahil ediyorum Eğer ki destekliyorsanız, belirtin, ona göre bürokratlara danışıp bunu bir Vikiproje haline getirelim. Sevgiler... --Berm@nyaİleti 22:35, 23 Mayıs 2010 (UTC)
Yorum Yorum Buranın en altında bu proje isteği için bir şablon taslağı da oluşturdum. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 10:52, 24 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bermanya Rapsar isterseniz sizde devriye olabilirsiniz bence yeterli deneyime sahipsiniz. Bir bürokrata başvurun bence.--Reality 14:05, 24 Mayıs 2010 (UTC)
Cevap Cevap Reality, bizim kastımız devriyelik falan değil. Kastımız; vikiproje vs. bir uygulama gibi, gönüllülerce oluşturulan bir nöbetçilik. Ödev gibi bir şey olacak. Sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:23, 24 Mayıs 2010 (UTC)
  • İnan bana böyle bir şey oluşturmak neredeyse imkansız.) Zaten devriyelik de gönüllü bir iş herkez boş vaktinde tarıyor mesela bu hafta sonuna tüm alan adlarından geriye dönük 30 günlük tarama yapacağım.--Reality 20:40, 24 Mayıs 2010 (UTC)

Kürşad -> Kür Şad Takabeg ileti 03:13, 26 Mayıs 2010 (UTC)

başlık değişiliği nasıl yapılıyor acaba -- Son kahraman ileti 13:45, 29 Mayıs 2010 (UTC)
  • Normalde kayıtlı kullanıcılar yapabiliyor fakat bu değişiklikte bir maddenin yönlendirme bastırılarak silinmesi gerekiyor. Silinme işin içine girince de hizmetli gerekiyor.--Reality 18:16, 29 Mayıs 2010 (UTC)

Madde birleştirme[kaynağı değiştir]

Kesinlikle birleştirilmeli...--Rapsar 09:36, 31 Mayıs 2010 (UTC)