Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Sabri76

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Vikipedi topluluğunca hizmetli olması için gereken görüş birliği sağlanamamıştır. --İnfoCan 14:36, 12 Ağustos 2010 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 41
 Destek: 28
 Karşı: 12
 Tarafsız: 1
 Oran: %70

Sabri76[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 10:28, 12 Ağustos 2010 (UTC)

Sabri76 (MesajKatkılarİstatistikler) – Belki biraz geç bir adaylık olacak ama, geçmişte düşünmediğim hâlde gerektiğini düşünüyorum. Özellikle şu yaz aylarında çok fazla hizmetli sıkıntısı çekiyoruz. Macarca Viki'den Teemeah'ın şurada yazdığı mesajı da dikkatimi çekmişti. Şu an baktığımda sahip oldukları 36 hizmetlinin olmasının vandalizmin azaltılmasında çok faydalı olduğun düşünüyorum. Sonuçta çok fazla hizmetli göz çıkarmaz ve bir hizmetlinin girmediği 2 saatlik bir dilimde bir hizmetli olarak aktif olmam bile Vikipedi'ye çok şey kazandıracaktır. Şu anda Vikipedi'de aktif olan birçok kullanıcıdan daha önce katkılarıma başladığımdan buranın eskilerinden sayılırım. ortalama 20 gün sonra burada 3. yaşıma gireceğim. Vikipedi politiklarını özümsediğimi düşünüyorum. Bunun dışında, Vikisözlük'te de bürokrat ve hizmetli fonksiyonlarına sahibim. Küfürlü değişiklikleri gizleme, bastırılmış yönlendirmeleri düzeltme, uygunsuz KA'ları engelleme gibi hizmetlilik fonksiyonlarında deneyimim vardır. Seçilirsem Vikipedi'nin aşırı vandalizmle savaşında ayrı bir cephe açılır, hizmetli arkadaşlarımızın üzerindeki yük hafifler ve özellikle de bu ve gelecek yaz mevsimlerinde hizmetli sıkıntısının yaşanması azalır. Seçilmesem de sorun değil, hem madde katkılarıma hem de vandalizme savaşa devam ederim. Bu arada Vikisözlük'te vandalizm az olduğundan çok fazla iş çıkmıyor hatta orada 2-3 günde bir YMD kontrolü yapıyorum. Bu nedenle, Vikisözlük, Vikipedi'ye olan katkılarımı asla engellememektedir. Olumlu, olumsuz, tarafsız oy verenlere ve görüş belirtenlere şimdiden teşekkür ederim. Herkese iyi çalışmalar...вяí¢αи76ileti 10:28, 29 Temmuz 2010 (UTC)



Lütfen olumlu / olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. İnşallah sözlüğü de aksatmadan yürütürsün ki ben yürüteceğine inanıyorum.)--Reality 14:51, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  2. Kendisi bu işi başarıyla yerine getirecektir.Şimdiden başarılar diliyorum.--Drlp ileti 20:02, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  3. Viki'ye ilk emek vermek istemeye başladığım zamanlar (gerçi aynı yoğunlukla gerçek hayattan dolayı katılım gösteremiyorum ama ki uzun süre böyle idare edeceğim ağır ağır da olsa varım hâlâ) aynı sanallıkla proje kapsamında tanıştığım --вяí¢αи76 arkadaşımızın katkılarını ve yoğunluğunu gördüğümde takdir etmiştim. Kendisini destekliyorum. İstikrarına inanıyorum.----Bican ileti 22:53, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  4. Hizmetliliğin üstesinden geleceğine inanıyorum. Başarılar dilerim...--Gökçє Yörük mesaj 23:14, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  5. Kesinlikle evet. Aslında ben sizi aday göstermek istemiştim fakat siz benden daha hızlı davranmışsınız:)-- BeşiktaşlıM 23:19, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  6. Şu maddeyi incelemek bile evet demek için yeterli olur sanırım: Iğdır-- Cgrturka 11:37, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  7. Hizmetli olmaya uygun buluyorum. Uzun süredir (Kişiye göre değişir tabii ki) Vikipedide; deneyimli, çalışkan ve kullanıcılarla iyi geçiniyor. --Berm@nyaİleti 11:45, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  8. Sabri üzerine düşeni fazlasıyla yapmış ve yapmakta olan biri. Buna istinaden Türkç. Vikipedi adına yapacak çok şeyi olacaktır. İnanıyorum... - ПE+ (ileti) 11:54, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  9. Tecrübeli, politikalara hakim, yardımsever, güvenilir ve çalışkan bir kullanıcı. Ek fonksiyonları layıkıyla kullanacağına inancım tam. Tam destek--Merube 89msj 19:03, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  10. Herşeyden önce başarılı olacağını düşünüyorum, diğer kullanıcılarla iletişiminin düzgün olduğunu gözlemliyorum. Bir hizmetlide en çok arzu ettiğim özellikler şunlardır; Dikkatle, özenle politikaların/kuralların uygulanması ve düzgünce araştırmadan herhangi bir yorumda bile bulunulmaması, okumadan/araştırmadan/bağlantılara bile tıklamadan aşırı özgüvenle kendi özel düşüncelerini ve bakış açısını herhangi bir konuya yansıtmaması, tarafsızlığı her işleminde ön planda tutması, kendi kendine kural ihdas etmemesi, kuralları kendine göre yorumlamaması, diğer kullanıcıları ve hatta diğer hizmetlileri üstten bir bakışla görmemesi, "herşeyin doğrusunu sadece ben bilirim" havalarında olmaması, yanlış bildiğinde bile gereksiz bir ego ile yanlışında ısrar etmemesi, diğer kullanıcı ve hizmetlilere sert ve saygı sınırlarını zorlayan hatta şahsına yönelik ifadelerden özenle kaçınması, vikipedinin önemli konularında karar verecek ya da bilgi sunacak durumda ise diğer hizmetlileri tereddütsüz bilgilendirmesi vs...Sabri'nin gerekli özeni göstereceğini düşünüyorum ve destekliyorum...Vikiçizer 19:35, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  11. Çalışmalarını beğenerek takip ettiğim bir kullanıcıdır. Mimar77 21:56, 30 Temmuz 2010 (UTC)
  12. Deneyimli, kullanıcılarla iletişimi başarılı ve yapıcı, vikipedi kural ve politikalarına bağlı, gerektiğinde inisiyatif kullanmasını bilen, güven veren, okul dışı zamanlarında vikipedide dinamik ve çalışkan olabilen bir arkadaşımız. Sabri'yi hizmetli seçmek, gerçekleştirmekte olduğu değerli katkılarına, yalnız yaz aylarında vandalizmle mücadelesini eklemesi için bile değer. Eminim 3 yıl sonra mezun olduğunda, çok olgun bir hizmetli olarak Türkçe vikipedinin en temel ve aktif hizmetlilerinden biri olacaktır. Gönülden destekliyorum. --iazak 02:39, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  13. Hizmetli olmaya uygun --CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 07:46, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  14. Bu yoruma katilarak. --Coriolis 11:00, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  15. Destek gerekçelerinin pek çoğuna katılarak ve Vikisözlük ile dengeli biçimde işi yürüteceğine güvenerek.--a[.]med»»ileti 13:03, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  16. Denilecek bir şey kalmamış, destek gerekçelerine katlıyorum. --82 ~145 ileti 13:06, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  17. Aşağıda sorulan sorulara verilen yanıtları dikkatlice, birer birer yorumlayarak okumadan oy kullanmam. Ama maalesef geçmişte özellikle de 13. soruya yazılan gazellerin oyununa çok geldim :) Anladım ki ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Pekçoğu maalesef göz boyamak üzere hoşa gideck şekilde cevaplanıyor. Yine de alışkanlıktan yanıtlarını okudum. O yüzden biraz geç oy kullanıyorum. Laflarını bir kenara zaten bıraktım. Sabrinin işleri deneyimini ve azmini yeterince ortaya koyuyor. Vikipedi, vikisözlük ve commons'dki katkılarını takdir ediyor, adaylığını destekliyorum. Şimdiden başarılar.--Stambouliote ileti 14:28, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  18. Önce Bermanya, sonra Rapsar ve son olarak da Sabri'nin hizmetlilik adaylıklarıyla oldukça yoğun bir gündem yaşıyoruz. Bu süreçte her birisinin adaylıklarının hakkının ayrı ayrı verilmesi gerektiğini düşündüğümden, Sabri ile ilgili değerlendirmeyi yazmam biraz zaman aldı. Genelde oylamalarda gördüğüm bir şey olumlu oyların oldukça kısa gerekçelerle kullanılıp, olumsuz oyların oldukça detaylı açıklamalar eşliğinde kullanılıyor olması. Ben öyle yapmayacağım. Sabri'nin katkılarını araştırmaya başladığımda çok sayıda resim dosyası yüklediğini ve bunların arasından kamuya bağışladıklarının bulunduğunu gördüm. Vikipedideki zamana göre katkı dağılımına bakıldığında sınava hazırlandığı dönemde neredeyse hiç Vikipediye giremediği görülüyor. Bunun sonrasında okul döneminin rahatladığı zamanlarda oldukça yoğun olarak katkı yapmış. Özellikle spor, tarih, siyaset ve yerleşim yerlerinde yeni madde açmış.Yoğun emek vererek seçkin madde yaptığı maddeler mevcut.(Iğdır) Katkı dağılımı çoğunlukla madde ve son değişiklik devriyeliği ile diğer kullanıcılarla iletişim üzerine.[1] Köy çeşmesini de sık kullandığını ekleyeyim. Diğer kullanıcılar ile iyi ilişkiler içinde olsa da genel bir rahatsızlık verdiği için engellenen bu kullanıcı ile sorun yaşamış, Manco Capac'ı da şikayet etmiş. İlk başlarda telif başlığında sorun yaşasa da bunu çabuk aşmıştır. Vikipedi topluluğunu ilgilendirdiği belirtilen tartışmalardan sadece birisinde katkı yapmış ve katkısında olumlu, arabulucu ve objektif olmaya çalışmıştır. Topluluk için önemli olan bir davada yorumda bulunmamıştır.(1) İlk dönemlerinde köy çeşmesine siyasi içerikli bir mesaj eklemiştir.(2) Katkılarında özgün bir Türkçe Vikipedi arayışında bulunduğunu açıklaması benim de sonuna kadar katıldığım bir dilektir.(3) Vandalizme karşı "savaşmak" konusunda oldukça istekli ve başarılıdır. (Yeri gelmişken belirteyim, aşağıdaki sorulara verdiği cevaplarda kullandığı "savaş" kelimesi yerine engellenmesi demiş olmasını tercih ederdim) Kendisiyle sınırlı yazışmalarımızdaki dobra, doğrudan ve biraz da nazik olmayan yazı tarzı; çalışkanlığı, yardımseverliği ile kolaylıkla örtülebiliyor. Kendisine bu açıdan eğer bir yapıcı eleştirim olabilirse, hizmetli olduktan sonra özellikle yeni kullanıcılarla konuşmalarında ikinci tekil şahıs yerine üçüncü tekil şahısı tercih etmesini öneririm. Sonuç olarak bakıldığında deneyimli hizmetlilerin de yardımıyla Vikipedinin, kendisini sürekli geliştiren ve çalışkan bir hizmetli kazanacağını düşünüyorum. Saygılarımla Ertly 18:48, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  19. Son kahraman ileti 08:38, 3 Ağustos 2010 (UTC)
  20. Hizmetli olmak için deneyimli ve tecrübeli. Politikalara hakim ve sakin bir kullanıcı. Şu ana kadar hiç kötü bir yanına rastlamadım. Kısacası "bu adam işi biliyor" Göz kırpmaKerem 233 12:33, 3 Ağustos 2010 (UTC)
  21. Geçen sene bu dönemlerde aktif olarak katkı sağlamaya çalışırken Sabri bana epeyce yardımcı olmuştu. Viki politikalarının yanı sıra yeni kullanıcıların adaptasyonu konusunda da oldukça başarılı. Bence aldığı sorumluluğu layıkıyla yerine getirecektir.--SkyCaptainmsj 11:56, 4 Ağustos 2010 (UTC)
  22. --Mstfdn 23:41, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  23. Kendini daha da geliştireceğini ve iyi bir hizmetli olacağını düşünüyorum. Kullanıcı düzlemini aşan, kişisel düzlemini saklamayan "Açık" tavrını da beğeniyorum ve Vikipedi'nin özüne yakışır buluyorum. Hizmetlilik fonksiyonlarını rahatça yerine getirebilecek bir kullanıcı.--temaileti 10:39, 8 Ağustos 2010 (UTC)
  24. Çalışmalarını yararlı buluyorum, başaracağına inanıyorum.--M. Yalçın Yalhı ileti 11:36, 9 Ağustos 2010 (UTC)
  25. Kendisinin bu işin altından kalkacağına inancım tam...--Rapsar 14:16, 9 Ağustos 2010 (UTC)
  26. Kesinlikle bu işin altından kalkabilecek bir kullanıcı. Nitelikli birçok işi var. Bunun yanında güvenilir de. --♪♫Berkay0652|ileti 10:47, 10 Ağustos 2010 (UTC)
  27. Tüm kullanıcılarla ilgilenen, onlara yol gösteren, son değişiklikler bölümünde maddeleri çok sıkı takip eden, madde sayısına değil niteliğine önem veren, politikalara hakim bir kullanıcı olan Sabri76'nın bu görevi başarıyla yürüteceğine inanıyorum. --Anylaiileti katkılar 13:58, 10 Ağustos 2010 (UTC)
  28. Bence 3 yılda kendini kanıtlamış, güvenilir bir kullanıcı.--Veritasileti 21:03, 10 Ağustos 2010 (UTC)
  29. Yeterli biri.--Hasan Sami 11:47, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  30. Sabri76 kendini geliştiren, politikaları uygulayan, iletişime açık bir kullanıcıdır, hizmetli olması Vikipedi'nin olumsuz imajını kesinlikle değiştirecektir. Sorumluluk sahibi birinin Vikipedi'ye artısı çok büyük olacaktır, adaylığına tam destek veriyorum. --Bahar (yine ben!) 18:51, 11 Ağustos 2010 (UTC)
    sabri'nin tek başına vikipedi'yi ne yönde ve nasıl değiştireceğini düşünüyorsun bahar? --ki bl 21:55, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  31. Tabii ki de destekliyorum. (...) hizmetlilerin içinde Sabrican gibi, vikipediyi seven, vikipedistleri sayan, alçakgönüllü, yardımsever, çalışkan, işini/sorumluluğunu/yetkisini ciddiye alan/alabilecek bir kişinin de olması adı çıkmış vikipedi için bir artı puandır diye düşünüyorum. Aşağıdaki yaklaşık 10-15 tane Sabrican çalışkan, yardımsever, iyi niyetli, ama hizmetli olmak için bla bla.... şeklinde yazılmış yüzyıllardır vikipedide klişe haline gelmiş, mevcut hizmetlilerin yeni hizmetli adayına olmusuz eleştirileri ve yorumları gayet sıkıcılaştı ve artık inandırıcı gelmiyor. Vikipedide hizmetli olmak için bunlardan daha başka ne gerekiyor? Bir tarafsızlıktır tutturulmuş gidiyor. Tarafsızlığına gölge düşürecek ne yapmış ki Sabrican? Kaldı ki hizmetli de olsa bir vikipedistin insan olabileceği ve saygı çerçevelerinde propagandaya girmeden kendi tarafını belirtmesi gayet insanidir. Diğer vikipedilerde bu tarafsızlık bilmem ne argümanları kalkalı yaklaşık bir milenyum oluyor. Biz nedense ileri gideceğimize benim buraları koyverip gidişimden beri epey geriye gitmişiz. Madde kaliteleri aynı, topluluk uzlaşma/uzlaşamama metodlarımız aynı, hizmetli seçimlerinin altındaki bla bla kısımları bile aynı. Bırakın artık bunları da vikipedi için gerçekten bir şeyler yapan ve dahi yapabilecek kapasitede insanlara üç tuş vermekten korkmayın. --maderibeyzaileti 09:24, 12 Ağustos 2010 (UTC)
    Not: Eğer Sabrican hizmetli seçilirse ona bir de şöyle bir tavsiyem var: Bir de bu vikipedi hizmetliliğini (bir görev olarak ciddiye almak ama bir yetki olarak) çok ciddiye almamak lazım, politikaların sizlere dayattığı terminoloji içinde sıkışıp kalmamak için lütfen hizmetli olmayı reisicumhur olmakla falan karıştırma:)) Abla tavsiyesi... --maderibeyzaileti 09:39, 12 Ağustos 2010 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Aşağıda, Boyalıkuş'un sorusuna verdiğiniz savunmada, başka bir vikipedi için sarfettiğiniz sözler esef verici. Azerbaycan vikisi hakkında " Azerice Vikipedi'de Azeri propagandası ve milliyetçiliği dışında bir şey yok ... " diye kesin yargıyla kestirip atmanız tarafsız hüküm veremiyeceğinizin kanıtıdır. O vikipedide Vago mahlaslı kullanıcı tek başına bütün bitki ve hayvan maddeleri ile İslam maddelerini açtı. Açtığı o maddelerde belirttiğiniz "Azeri propagandası ve milliyetçiliği" 'nin kalıntısı bile yok. Münferit olaylardan yola çıkarak bütün Azeri vikipedisini kötülüyor ve suçluyorsunuz. O vikipedide 1000'den fazla katkısı olan birisi olarak sizin yargınızı yalanlıyorum. Bu durumda Türkçe vikipedide kesinlikle tarafsız olamayacağınıza ve önyargılarla hareket edeceğinize eminim. --Kmoksy 14:43, 7 Ağustos 2010 (UTC)
    Biraz ağır ifadeler kullandığımın ve dedikoduya kaçan ifadelerimin farkına varmam sebebiyle sözlerimi geri aldım. Soru sorulunca dayanamayarak cevap vermiştim ancak, böyle bir soruyu kişisel olarak cevaplamalıydım. Dikkatin için teşekkürler, iyi vikilemeler...--вяí¢αи76ileti 10:22, 8 Ağustos 2010 (UTC)
  2. Kibele aşağıda vikisözlükte aynı zamanda hizmetlilik yapan Sabri76'ya bir soru sordu. Sabri76'nin verdiği cevabı tatmin edici bulamadığımı söylemeliyim. Olumlu oyumdaki gerekçelerimi geri almıyorum ancak aşağıdaki soru, cevap ve bağlantıları incelediğimde, vikipedinin en büyük sorunlarından biri olan açık veya gizli trol davranışlara Sabri76'nın hazır olmadığını gözlemledim. Bunu Sabri76'nın tüm olumlu niteliklerine rağmen, cevabında hizmetlilik yaparken bir trolün geçmişini/katkısını araştırmadığını belirtmesi ve bu halde hizmetli sorumluluğu üzerinde iken bir trole destek vermesi bana doğru gelmedi. Aynı zamanda haberim yoktu demesi ve Kibele'ye bilgilendirdiği için teşekkür ederek, dikkat edeceğini söylemesi bana yanlış geliyor. Ayrıca aşağıdaki Azeri vikipedisi ile ilgili -en azından yaklaşış tarzı- hoş değildi. Belki bunlar düzelmeyecek şeyler değil ama zaten Vikisözlükte hizmetli iken bu trole destek işinin olması, bu sayfada aşağıda -üzeri çizilmesine rağmen- Azeri vikipedisi ile sorunları ve bunları ortaya koyuş tarzı, beni bu değişikliğe itti. Üzülerek doğru bildiğim oyu veriyorum...Seçilirse de vikipedi için en doğrusunu bularak yola devam ederiz...Vikiçizer 18:48, 8 Ağustos 2010 (UTC)
  3. --Boyalikus 21:05, 8 Ağustos 2010 (UTC)
  4. Sorulan sorulara karşı agresif çıkışlar yapabilmesi bir hizmetli için gerekli şart olan serin kanlılık konusunda yeterli olmadığını göstermektedir. --Man•Ca 08:11, 9 Ağustos 2010 (UTC)
  5. -- Kendisinden aldığım bu mesaja istinaden oyum olumsuz. Sabri76, o anda hizmetli yetkisine sahip olsa hiçbir politikaya dayanmadan söz konusu kullanıcıları süresiz engelleme işlemi uygulayacaktı. Vikipedi topluluk tarafından yönetilir. Hizmetliler sadece yazılı politikalara dayanarak hareket ederler. İnisiyatif kullanımı sadece bürokratların sahip olduğu bir yetkidir. --Eldarion 08:21, 9 Ağustos 2010 (UTC)
  6. Ben kendisinin nitelikli bir hizmetli olamayacağını düşünüyorum. Maddeleri silebilir, vandalizm yapan kullanıcıları da engelleyebilir, tartışmalı şikâyetleri ne kadar doğru bir karara bağlayabilir mesela? Ya da hararetli bir tartışmada nasıl bir yol izler de en uygun sonuca varır? Ben bunları bilmiyorum dolayısı ile karşı oy veriyorum. Vikipedi'de hizmetli olmak madde silmek, SDD olmak, tecrübeli olmak, vandalizmle müacedele etmek, binlerce katkıya sahip olmak değildir bence, ötesidir. Eldarion'un verdiği bağlantıdaki yorumu da kesinlikle doğru bulmuyorum. Umarım kimse alınmaz, gücenmez. karşı oy verirken malûm direkt etiketlenebiliyorsunuz. Kolay gelsin. --Hedda Gabler 12:44, 9 Ağustos 2010 (UTC)
  7. sabri'nin vikipedideki gelişiminin tanığıyım. destek oylarında sözü edilen çalışkanlık, yardımseverlik, iyi iletişim konularında bir problem görmüyorum. ancak hizmetliliğin (ne yazık ki olumlu oylarda pek az değinilen) olmazsa olmazları var. tarafsızlık, politikaları adil biçimde yorumlayabilmek ve soğukkanlılık.. bu sayfada verilen bağlantılardan, bu konulardaki problemlerin sürdüğünü üzülerek gözlemliyorum. aşağıdaki soruda verdiğim bağlantıdaki üslubu, hizmetli olmaya yaklaşımına ilişkin de ipuçları veriyor. bu sayfadaki eleştirilere sakin, ama önemsemeyen yaklaşımı da cabası.. 'politikalara aykırı ama engelleyelim' mesajı ve öncesinde malum sözlük kullanıcılarıyla girdiği diyaloglar aktif bir kullanıcı için bile kabul edilebilir değil. her durumda, bunları basit sorunlar olarak görmemesini ve dikkate almasını öneririm. --ki bl 21:26, 10 Ağustos 2010 (UTC)
  8. Sabri'yi genel olarak beğeniyorum ancak, olumsuz görüşlerdeki endişeler göz ardı edilebilecek gibi değil. Bu yüzden ne yazık ki oyum olumsuz. --Gökhan 07:39, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  9. Sabri'nin yardımsever,iyi iletişim kurabilen,çalışkan bir kullanıcı olduğuna ben de katılıyorum.Ancak olumsuz görüşlerdeki endişeler de göz ardı edilebilecek türden değil.--Âkhilleus mesaj 12:05, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  10. Maalesef pek de adetim olmayan bir şeyi yapmak zorunda kalarak oyumu karşı oya çeviriyorum. Azeri Vikipedi'de yaşananlara ilişkin durum ve buna ait yorumlara verilen karşılıklar maalesef pek içime sinmedi. Hizmetli adayı kullanıcının kesin ve net üslubu hoşuma gitmesine rağmen netlik ile basite indirgemek arasındaki sınır tam çizilemiyor kanısındayım.--[ahzaryamed]»»ileti 21:21, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  11. Kullanıcının hizmetliliğe tam olarak hazır olmadığı kanısındayım. Başvuru sürecinin sancılı geçtiği, adaylık başvurusunu oylamanın sonuçlanmasını beklemeden geri almak isteyen vikipedistler özelinde görülmüştü. Bu göreve bundan sonra talip olacak olan kullanıcıların bu noktayı göz önünde bulundurmaları hem daha az incinmeleri hem de olası yanlış anlaşılmaların önüne geçmelerini sağlayacaktır. --Superyetkinileti 23:34, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  12. Sabri'nin Vikipediye bağlılığı ve hevesi bir yana, troll beslemek, geçerli sebep yokken kullanıcı engellemekten yana olmak, arşivler, geçmiş tartışmalar elimizin altındayken eski bir trolle olumlu yaklaşmak gibi tutumları Vikipedi politikalarını yeterince özümseyemediğini gösteriyor. Olumsuz oy gerekçelerini önemsemesini, kendisini geliştirmesini dilerim. Ayrıca saldırıların geçici, Vikipedinin kalıcı olmasından hareketle, hiçbir saldırının ya da saldırı tehlikesinin kuralları çiğnemeye gerekçe olamayacağının altını bir kere daha çizeyim. --yabancım 10:20, 12 Ağustos 2010 (UTC)
Bir sorum olabilir mi size? "Eski" bir trole olumlu yaklaşmanın nesi yanlıştır? Sonuçta üstünden kaç yıl geçmiş, kullanıcı Vikipedi'de engellenmiş; fakat diğer projelerde hatırı sayılır katkılar yapmıştır...--Rapsar 10:26, 12 Ağustos 2010 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Oyumu kullandıktan sonraki olumsuz oylardaki yorumlara kısmen katıldığımdan, yukarıdaki olumlu oyumu çekimsere çekme gereği gördüm. Ama Sabri'nin yukarıda sayılan olumlu özelliklerini çok önemsiyorum ve diyelim Haziran 2012'de daha da olgun bir vikipedist olarak gelip aday olmasını diliyorum. (Süreyi uzun tutmamın nedeni, gelecek yazı da şimdiden doldurmuş olması.) --iazak 10:02, 11 Ağustos 2010 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

--Ahmet 996 20:42, 4 Ağustos 2010 (UTC)Kullanıcı hem katkı sayısı hem de kayıt süresi açısından VP:OY kriterlerini sağlamamakta

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

  • 10. sorunun nedenini açıklar mısınız?--Drlp ileti 12:12, 29 Temmuz 2010 (UTC)
    • Var mı sorusuna yok dedim, yani açıklamaya gerek olmadığını düşünmüştüm ama yazayım. Kesinlikle karşı olduğum yok, ancak politikalarda yazanların tekrar gözden geçirilmesi taraftarıyım. Uzun bir süre önce direkt çevrildiler ve zaman içerisinde bazı değişiklikler yapılabilir. Sonuçta hiçbir Vikipedi'de aynı kurallar harfi harfine uygulanmaz. Politikalar genel olarak ortaktır ama ayrıntılara gelince her Vikipedi'nin kendine özgü bir karakteri vardır ve bu karakteri yansıtması oldukça doğaldır...--вяí¢αи76ileti 17:54, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Hizmetli olunca vandalizme karşı savaşım elbetteana kısmını oluşturacak. Gerektiğinde politikalar doğrultusunda engelleyeceğim, sayfayı sileceğim, uyarı da atacağım. Maddelerle ilgili katkılarıma da devam edeceğim...
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Gazne Devleti. Kütüphanelerde dolaşıp birçok kaynaktan araştırıp yazmıştım ve bu yüzden konu hakkında bilgi edinmek isteyen birçok kişinin faydalanmasını sağlayacaktır...
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Vandalizmle savaşım biraz daha ağır basacak %60-70 gibi bir ağırlık planlıyorum. Klaan zamanımda ise maddelerle ilgileneceğim...
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Herhangi bir kullanıcıya değişiklik nedeniyle problem yaşamadım. Zaten tartışılması muhtemel bir değişikliği geri almak yerine o kullanıcıyla konuyu tartışmayı yeğlerim...
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Bilgilendirilen bir kullanıcı politika engellerine hâlâ karşı gelmekte direniyorsa gereken engel verilmelidir.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Vikipedide her kullanıcı eşittir. Ayrıca, Jimmy Wales bu konu hakkında şöyle demiştir:Tüm diğer Vikipedistler gibi eşit söz yetkileri vardır; kuralları koymazlar. Tartışmalarda her kullanıcının yorumunu önemserim.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Herhangi bir huyumun Vikipedi'ye olumsuz geldiğini düşünmüyorum. Sadece gerçek hayat katkı sayımı biraz azaltabilir ama bu da normaldir.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Gerektiğinde tabii ki korumaya alınacaktır. Tam korumaya almak biraz daha çaba gerektirse de kısa sürede birçok anonim vandalizmin yaşandığı maddeler, rahatlıkla yarı-korumaya alınabilir...
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Öncelikle hatalar düzeltilir. Sonra nezaket çerçevesinde mesajla durumu bildirilir. VP:TBA konusunda ise hassas olunmalıdır.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Hayır.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Neredeyse %80'inden fazlasının vandalizm yaptığı anonimleri değişiklik yapmaları için kullanıcı hesabı açmaya teşvik ederdim. Böylece hem sitenin işleyişini öğrenebilirler hem de birçok konuda daha etkin olarak faaliyet gösterebilirler...
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll siteye zarar vermekten başka yol düşünmeyen kişidir. Müdahele edemiyorsam, onu yararlı olması için uygun bir dille ikna etmeye çalışırım. Trollüğe devam ederse, bir hizmetliden gerekli işlemin yapılmasını rica ederim.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Vikipedi, Ağustos 2007'den beri üye olana kadar da 1 ay boyunca gezdiğim ve kendi ilgi alanıma uygun olduğunu gördüğüm bir sitedir. Okumayı ve araştırmayı çok seven biri olarak bu site için tam da bana göre demiştim. Bana yardımı olan birçok kullanıcı sayesinde siteyi öğrenip politikaları özümsedikten sonra katkılarımı etkili bir şekilde sürdürdüm. İnsanlığa fayda sağlayan bu gönüllü site internet hayatımın en temel sitelerinden biridir. Vikipedide katkı yapmayı çok seviyorum ve beni bundan alıkoymak gerçekten zor...


ek soru[kaynağı değiştir]

  • Şimdi inceleme fırsatım olmadı, ancak yanılmıyorsam Azeri vikipedia'da bir sorununuz olmuş muydu, hizmetlilik ve vikipedi işleyişi üzerine ? Birde bu kullanıcı siz misiniz ? --Boyalikus 22:59, 31 Temmuz 2010 (UTC)
    • Evet gerçekten orada çok büyük sorunlar yaşadım ancak, bunlar Türkçe Vikipedi'deki hareketlerimi bağlamaz. Azerice Vikipedi'de Azeri propagandası ve milliyetçiliği dışında bir şey yok. Zaman zaman ortamlarına uyum sağlamaya çalışsam da, yatıştırmaya çalışsam da laftan anlamadılar. Ne kadar uğraşılsa da zamanında Vikipedi'mizin dedikodusunu bile gayet iğrenç bir şekilde köy çeşmesinde yapıp Türkçe Viki'de Azeri propagandasını önleyen yegâne kullanıcılardan olan Takabeg'i suçlu olarak gösterenlerden tarafsızlık beklenemez. Ben de bunu görüp o hesabı tarih çöplüğünün derinlerine gömüp artık o Vikipedi'nin herhangi bir katkıyı hak etmediğini düşünüp kendi hesabımla pek de fazla olmayan küçük katkılar yaptım. Zaten orada katkı yapan Bahar ve Uannis de katkılarını bırakmıştı. Bir süre sonra Türkçe Vikipedi kullanıcı oranın propaganda yaptığını anlayıp katkıda bulunmaktan vazgeçtiler. Azerice vikideki katkılarım hâlen geçmişte pişman olduğum katkılardandır. Keşke o kadar kayıp zamanı Türkçe Vikipedi'ye harcasaydım. Azerice Vikipedi'nin yanlış işleyişi hakkında daha fazla konuşmaya gerek duymuyorum...--вяí¢αи76ileti 10:49, 1 Ağustos 2010 (UTC)

Adlandırmalar ile ilgili olarak şunu sormak istiyorum. Aslında Vikipedide yaygın kullanım (Common use) arıyoruz. TDK önemli refaranslardan biridir. Bilindiği gibi TDK'nın da öztürkçecilik girişimi söz konusudur. İkisi de üçü de dördü de aynı derecede yaygın ise tabi TDK'daki kullanımlar tercih edilmesi gerekiyor bence. Fakat bazen TDK'ya rağmen yaygın olmayan hele Vikipedi:Güvenilir kaynaklarda yaygın olmayan kullanımları da görüyoruz. X Camii yerine X Camisi. Kuva-yi Milliye yerine Kuvayımilliye. Kaptan-ı Derya yerine Kaptanıderya. Birde Tekli - Single meselesi, Kampüs - Yerleşke meselesi de vardı. Hizmetli olursan TDK'ya göre böyledir diyerek değiştirecek misin ? Yoksa sırf yaygın kullanım (Common Use) arayacak mısın ? Senin öztürkçecilik anlayışının sınırını öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 08:19, 5 Ağustos 2010 (UTC)

Sadece TDK'yi dikkate almam. Sonuçta bu tip konularda hizmetli olsun olmasın kimse kafasına göre hareket etmemeli... TDK zaten çoğu zaman içerdiği tutarsızlıklarla tek başına dikkate alınan kaynak özelliğini zamanla kaybetmiştir. Yaygın kullanıma bakılır ancak makul, mantıklı ve kullanılan bir Türkçe karşılığı varsa (yerleşke gibi) kullanılmasını savunurum. Elbette karar fikrim doğrultusunda çıkmasa bile değişiklik savaşına girmem ki zaten vandalist anonim IP'ler dışında şu ana kadar bir değişiklik savaşına girmedim. Girme durumlarında tartışma sayfasında tartışırım... Sonuç olarak hem yaygın kullanım hem de TDK tartışmalarda dikkate alınmalıdır...--вяí¢αи76ileti 15:43, 5 Ağustos 2010 (UTC)

bir soru daha[kaynağı değiştir]

  • yukarda "troll siteye zarar vermekten başka yol düşünmeyen kişidir." demişsin. peki, vikipedi'de ve diğer viki projelerindeki trol faaliyetlerinin ucu bucağı görünmeyen bir kullanıcıyı faaliyetlerini sürdürmeye davetini nasıl değerlendirmeliyiz? --ki bl 20:27, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Öyle dedim ancak o kullanıcının geçmişi hakkında bir bilgim yok. Kendisinin zamanında Vikisözlük'e Sürmenelileri teşvik ederek düzenlediği projeden dolayı Vikisözlük için faydalı bir kullanıcı olduğunu düşündüğümden öyle bir çağrı yaptım. Bunun dışında, bir Vikiprojede trollük yapanı diğer bir Vikiprojede direkt olarak yargılayamayız. Aynı şey farklı dildeki Vikipediler için de geçerlidir. Eğer orada troll faaliyeti gösterdiğini görseydim neden çağırayım ki--вяí¢αи76ileti 09:19, 8 Ağustos 2010 (UTC)
faaliyetlerinden haberin varsa 'orada' yaptıklarının da trollük olduğunu görmeliydin. bahsettiğimiz herhangi bir kullanıcı, sıradan bir trol değil. deyim yerindeyse vikipedinin ve de bıraksan internetin padişahı olmayı hedefleyen, biz sıradan kullara her fırsatta hakareti iş edinmiş, bu yüzden internet sitesi açmış, vikipediye ve bütün kardeş projelere kendi ismini ve teorilerini ısrarla ve ısrarla eklemiş biridir. sözünü ettiğin proje de bu yöndedir. daha önce kimse için bu kelimeyi bu rahatlıkla kullandığımı sanmam, kısaca 'zararlıdır'. ek olarak, bir kullanıcıyı kazanmaya çalışırken, başkalarının yaptıklarını bu şekilde yargılamanı da pek hoş bulmadığımı söylemeliyim. --ki bl 09:34, 8 Ağustos 2010 (UTC)
Aralık 2009'dan beri sürekli olarak Vikisözlük'teyim ve bu süreçte herhangi bir kötü faaliyetini görmedim. Zaman içerisinde Sürmene Projesi'ni görüp takdir etmiştim. Eğer Vikisözlük'te trollük hareketlerini görürsem, gereğini oranın 2 aktif hizmetlisinden biri olarak yaparım. Zaralı işler yapanın Vikiprojelerde kesinlikle yeri yoktur. Ben iyi işlerde bulunmuş herkesi kazanmaya çalışırım. Tabii trollük faaliyetlerinden haberim yoktu. Sadece arasının sizlerle biraz gergin olduğunu görmüştüm. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Vikisözlük'teki faaliyetlerini daha da dikkatle takip ederim. Ek olarak, senin ya da başkasının oradaki faaliyetlerini yargılamıyorum. Art niyet gözükmeyen bu konunun burada açılmasına bile gerek yoktu ancak sorun değil, ben her soruya açığım...--вяí¢αи76ileti 09:53, 8 Ağustos 2010 (UTC)
trollük faaliyetlerini anlamak ve müdahale edebilmek bence hizmetliliğin olmazsa olmazıdır. bu yüzden de konunun burada açılması elbette gerekli, mesele hizmetli adaylığı olduğuna göre.. 'sizler' derken, vikipedi kurallarına göre kullanıcıyı uyaran, teorileri için kendisine başka bir mecra bulmasını öneren, maddelerden yormlarını bıkmadan çıkartanları kastediyorsun sanırım.. bunları kişisel gerginlikler olarak değerlendirmek mümkün olmadığına göre.. tekrar ederek bitiriyorum: "trollük faaliyetlerini anlamak ve müdahale edebilmek bence hizmetliliğin tarafsızlıkla birlikte olmazsa olmazıdır."--ki bl 10:13, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Azerbaycan meselesine açıklık getirin[kaynağı değiştir]

Siz "Zaten orada katkı yapan Bahar ve Uannis de katkılarını bırakmıştı. Bir süre sonra Türkçe Vikipedi kullanıcı oranın propaganda yaptığını anlayıp katkıda bulunmaktan vazgeçtiler" diyorsunuz. Fakat, Azeri kullanıcılardan başka türlü ses ("Sabrinin özü də daxil olmaqla heç bir türk istifadəçi buranı hansısa problərdən ötrü protest məqsədi ilə tərk eləməyib. Adlarını çəkdiyi istifadəçilərdən Uannis başqasının hesabından vikipediyada sanki o imiş kimi girib işlədiyi üçün kukla olaraq müddətsiz bloklanıb. Yəni öz razılığı ilə hansısa problemi protest edib getməyib. Eləcə də Bahar, dərsləi ilə əlaqədar çox işləyə bilmədiyini deyib. Heç bir yerdə burdakı hansısa problemlə bağlı fəaliyyət göstərmədiyini deməyib. Belə olan təqdirdə Sabri nəyə görə bu istifadəçilərin adından çıxış edir...--TimBitsتِمبِتس " geliyor. Tam okumak isterseniz Azerice Vikipedideki mesaj sayfama ([2]) bakabilirsiniz. --Kmoksy 00:26, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Konu açılmasaydı hiç bahsetmeyecektim bile... Bu konu hakkındaki sözlerimi de geri alıyorum ve polemiğe girmek istemiyorum. Saygılar. İyi çalışmalar...--вяí¢αи76ileti 09:19, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.