Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Mukaddime

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.

Sonuç: Başarılı. Mukaddime'nin hizmetli olması yönünde fikir birliğine varıldığını düşünüyorum. --Mskyrider ileti 05:55, 10 Haziran 2013 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 22
 Destek: 15
 Karşı: 5
 Tarafsız: 2
 Oran: %75

Mukaddime[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 19:30, 9 Haziran 2013 (UTC)

Mukaddime (MesajKatkılarİstatistikler) – Kendisinin hizmetlilik için yeterli tecrübeye sahip olduğunu düşünüyorum. Belki yeterince bu tip işlerle uğraşmıyor (İncelemelemani kadar mesela), ancak yine de vakit buldukça hizmetlilik yetkilerini kullanacağını düşünüyorum. RapsarEfendim? 19:30, 26 Mayıs 2013 (UTC)

Rapsar'ın adaylık önerisini iyice düşündüm ve yıpratıcı olacağını düşünsem de aday olmamın doğru olacağına karar verdim. Kendisine bana duyduğu güven için teşekkür ederim. Katkımın olacağını düşündüğüm hizmetlilik görevleri ile ilgili aşağıdaki "Sorular" bölümünde açıklamalar yaptım. Özet olarak daha çok hizmetli görevlerinin VP:İBP ile ilgili alanlarında ve Ana Sayfa kısmında katkılar yapabileceğimi düşünüyorum. Bunların dışında diğerleri kadar yoğun olmasa da temizlik işlerine de dönem dönem yardım etmeyi düşünüyorum. Mukaddimeileti 20:54, 26 Mayıs 2013 (UTC)



Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek Bugüne kadar başvurusunu şahsen dört gözle beklediğim sayın Mukaddime'yi bu kararından dolayı öncelikle tebrik ediyorum. Büyük bir emek ve fedakârlıkla yürüttüğü çalışmalarını hizmetli olarak da en güzel şekilde yürüteceğine inancım sonsuzdur. Kendisini bu süreçte yürekten destekliyorum..Eğitmenmahmut msj 21:51, 26 Mayıs 2013 (UTC)
  2. Destek Destek Bazı düşüncelerine katılmasam, bazı hareketlerini doğru bulmasam da (bende kalsın) bunların hizmetlilik yetkileriyle bir alakası olmadığını düşünüyorum. Kuralları biliyor ve bunları düzgünce uygulayabileceğini düşünüyorum. Hayırlısı olsun.--RapsarEfendim? 10:20, 27 Mayıs 2013 (UTC)
  3. Destek DestekKhadkhall (mesaj) 20:28, 28 Mayıs 2013 (UTC)
  4. Destek Destek Mukaddime ile İBP vasıtasıyla tanışıyoruz. Tek amacının Vikipedi'yi iyileştirmek ve geliştirmek olduğunu düşünüyorum. Hizmetli olması ile bunu daha da sağlamlaştırmış olacaktır. Kendisinin büyük katkıları ile dirilen İBP vasıtasıyla gerçekten de müthiş işler yapıldı. Ben de zevkle iştirak ediyorum. Silme-koruma-engelleme fonksiyonlarını layıkıyla yapacağını düşünüyor ve bir vikipedist olarak kendisine güveniyorum. Hizmetli hizmet eden demek, ee Mukaddime de vikimize hizmet ediyor işte :)-DRG msj 21:11, 29 Mayıs 2013 (UTC)
  5. Destek Destek İlgilendiği konularla ilgileniş şekli bende gözlemleme fırsatı bulamadığım bazı konulardaki yaklaşımının da doğru olacağını düşündürüyor. Mukaddime'nin bilmediği/tecrübesi olmayan bir konuda doğru yaklaşıma çok kolay ulaşabileceğine inanıyorum. Ayrıca, birkaç kez yanıldığını fark ettiğine bir daha aynı tipte bir yanılgıya asla kapılmadığına şahit oldum. Bu da önemli ve herkeste olmayan bir meziyet. Kuralları kendi bakış açısına göre esnetmemesi ya da kısıtlamaması genele bakmayı bilmesi de burası için önemli bir diğer meziyeti. Seçilmesi durumunda başarılar ve sabır dilerim. -- Güzelonlu (mesaj) 08:10, 30 Mayıs 2013 (UTC)
  6. Tecrübeli olduğunu, hizmetlilik için eksiği olmadığını düşünüyorum. Sorunlara yapıcı yaklaşan, kurallara hakim bir gönüllü. --Sadrettin mesaj 19:39, 31 Mayıs 2013 (UTC)
  7. Destek DestekÜslubunu beğendiğim vikipedistlerden birisi. Tartışmalarda soğukkanlı ve dengeli bir tutum izlediğini düşünüyorum. Mimar77 (mesaj) 00:16, 1 Haziran 2013 (UTC)
  8. Destek Destek Iyi bir hizmetlilik yapabilecegine inaniyorum | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 10:44, 1 Haziran 2013 (UTC)
  9. Destek Destek - Seyit mesaj 21:59, 2 Haziran 2013 (UTC)
  10. Destek Destek Şüphesiz oldukça başarılı bir vikipedist. Bunun dışında İBP'nin tüm yükünü omuzlamış durumda ve hizmetli olması, İBP'de ki bu yükü koordine etmesi içinde ona yardımcı olacaktır. Bunun dışında hizmetli ek fonksiyonlarını herhangi bir ihlale mahal vermeden kullanacağına inancım tam. Başarılar diliyorum. --Garbino ileti 21:45, 5 Haziran 2013 (UTC)
  11. Destek Destek LuCkY ileti 13:33, 6 Haziran 2013 (UTC)
  12. Destek Destek Gözlemleyebildiğim kadarıyla hizmetli yetkilerini ve inisiyatifini politikalar çerçevesinde doğru şekilde kullanacağı izlenimini aldım. Hayırlısı olsun. — Pınar (mesaj) 07:25, 9 Haziran 2013 (UTC)
  13. Yukarda belirtilen tartışmada hedef gösterilmiş olmayı hiç hoş bulmuyorum. Mukaddime'nin tartışmalarda tarafsız olamayacağına dair kaygım var. Tartışmanın özüne inmeden kişileri bozgunculukla suçlamak Vikipedi'de az rastlanan bir şey değil.--Alperen (mesaj) 18:12, 30 Mayıs 2013 (UTC)
    Destek Destek Lubunya ve esc2003'e katılmıyorum. Kullanıcını Vikipedi kurallarına hakim olduğunu katkılarından rahatlıkla görebiliyorum. İlla ki her kullanıcı siyasi görüş sahibi olacaktır. Önemli olan bunu katkılarında ve hizmetlilikle ilgili görevlerde yansıtmaması. Ben sadece Seksen'in engellemesinde gösterdiği sorgulayıcı tavrı hizmetli olunca da değiştirmemesini ümit ediyorum.--Alperen (mesaj) 07:37, 9 Haziran 2013 (UTC)
  14. Destek Destek Başarılı, serin kanlı bir kullanıcı. Tartışmalarda aktif, yol gösterici fikirlerini de beğeniyorum. --Gökhan (mesaj) 11:56, 9 Haziran 2013 (UTC)
  15. Destek Destek mukaddime'nin sağduyulu bir kullanıcı olarak hizmetliliği de gelişerek sürdüreceğini düşünüyorum. bu arada: haketmediği bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu görüyorum. tartışmalarda da aktif bir kullanıcı olduğu halde soğukkanlılığı konusunda kuşku yaratılmasını, son derece yaygın bir katkı alanı olduğu halde, ibp kapsamında eklediği bir resim örnek gösterilerek taraflı olarak etiketlenmesini dikkat çekici buluyorum. katkılarında taraflı olduğunu gösteren bir kanıt olmadan ve oylama sırasında değiştirilerek verilen olumsuz oyları da yine sağduyulu vikipedistlerin gözlemine bırakalım. --kibele 19:28, 9 Haziran 2013 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Karşı Karşı Kullanıcıların eleştirilerini, kararlara dair almış oldukları karşı konumu Vikipedi'yi yıpratmaya yönelik hareket olarak ifade ettiklerini bazı tartışmalarda gördük. Olumsuz oyumun gerekçesi kısaca budur. Biraz uzatmak istersem mesela Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş'in süresiz engellenmesi konusunda eleştiri getirmeleri beni şaşırtmıştı. Ancak engeli veren hizmetli cevap vermek istemedi ve Mukaddime de devamını getirmedi, sessiz kalmayı tercih etti. Bunun sebebi ne idi, Vikipedi'yi yıpratmamak böyle mi sağlanıyordu? --esc2003 (mesaj) 18:51, 29 Mayıs 2013 (UTC)
  2. Destek Destek şimdiden hayırlı olsun :) --— Lubunya —-- 14:06, 5 Haziran 2013 (UTC)
    Karşı Karşı İlk başta Esc'nin bağlantı verdiği hususu önemsememiş olmama karşın, zafer nidası gibi sevinmekte verilen engele politik olarak eleştirmekte hoş değil. Lakin daha önemlisi var; kullanıcının düşünsel kimliğini Vikipedi'ye yansıtan politik katkıları var. tümüyle katkı geçmişine baktığımda sol-devrim-çaputçu-biz devrim yapıyoruz sinyorita-nazım hikmet ve daha birçok.... Katkılarının genelleme temasında; siyasi bir tutumun veya düşüncesinin vikipedi'de katkı olarak yansıdığı kanısındayım. Ha bu çok mu önemli veya ilgisi nedir sorulabilir?.. Ancak görüşüm; katkılarından özetle tarafsız bir hizmetli olamayacağı, ancak başarılı bir hizmetli ünvanı olmayam kullanıcı olduğu. --— Lubunya. —-- 23:22, 6 Haziran 2013 (UTC)
  3. Destek Destek Sadece sayın Mukaddime'ye şunları söylemek istiyorum; Bana göre hizmetli (Eski adıyla yönetici ki, sanırım hala o ada uygun anlamlandırılıyor), sükunet ve metanet içerisinde, genellikle birkaç konuya yoğunlaşıp, sade ve yavaş bir şekilde, ağırbaşlılıkla aşırı istikrarlı olarak hareket eden kişiler demek anlamına gelmediğini düşünüyorum. İşte gösterdiğim nedenler gibi hareket eden hizmetlilerimiz, maalesef kısa sürede buradan koparak uzaklaşabilmektedirler. Rapsar'a verdiğiniz yanıt ve hizmetli adaylığımda kullanmış olduğunuz, oy nedeniyle böyle bir çıkarımda bulunuyorum. Yine bana göre hizmetlilik için; çoğu zaman şevk, teknik bilgi, sürat, yardımlaşma, bağlılığa hazır bir ruh gerekli. Rapsar, kendisine yöneltilen hizmetlilik konusunda oldukça güzel bir cevap vermiş. getirdiği sorumluluklarla ve yetkileri kullanacağım alanlarla uğraşacağımı düşünmüyorum/uğraşmak istemiyorum. Muhtemelen yine hizmetli seçilemeyeceğim. Benim için hizmetliliği kaldıramaz gibi yorumlar binlerce defa yapıldı. Aslında hizmetliliği kafamdan çıkartmak istiyorum. Ancak çıkartamıyorum. Çünkü ben, sizin ve bir çok kullanıcının düzgün, güzel ve kaliteli maddeler eklediği bir Vikipedi'nin, buraya saçma sapan maddeler ekleyen, vandalizm yapmaya çalışanlar tarafından doldurularak aynı projede yer almalarını istemiyorum. Yaklaşık bir ay kadar buraya uğramadığımda, içler acısı hali gördüm. Bu nedenlerden dolayı sürekli yeni maddeler sayfası ile ve son değişikliklerle uğraşıyorum. Hizmetliliği isteme nedenim yalnızca budur. İngilizce Vikipedi'de 1.000'in üzerinde hizmetli var ve herkes farklı kulvarda çalışıyor. Ancak hizmetliliğin Türkçe Vikipedi'de yalnızca engelleme yetkisiyle bağdaştırılmasını yersiz ve anlamsız buluyorum. Günümüzde tüm yönetim/yönetici anlayışları bile yerle bir oluyor ki bu durum Türkiye için de geçerli. Neyse, lafı uzatmak istemiyorum. Ben sizin Vikipedi'de yalnızca birkaç konuyla ilgileneceğizi bildiğim halde, hizmetlilik için gerekli şartları sağladığınızı ve yeterli olduğunuzu düşünüyorum. Yalnızca engelleme veya aşırı istikrarlı bir hizmetlilik için aday olmadığınızı düşündüğümden dolayı da olumlu oy kullanıyorum. Saygılar.--i.e.msj 06:09, 27 Mayıs 2013 (UTC)
    Karşı Karşı Vikipedi'de ilk defa hizmetli seçiminde oy değiştiriyorum. Lubunya, esc ve kararsızlara katılıyorum.--i.e.msj 18:07, 7 Haziran 2013 (UTC)
  4. esc2003'e kısmen katılmam sebebiyle şimdilik tarafsız kalmayı tercih ediyorum. --Fikir Mühendisi (mesaj) 11:31, 30 Mayıs 2013 (UTC)
    Karşı Karşı Lubunya'nın açıklamalarını desteklediğimden fikrim değişmiştir. --Fikir Mühendisi (mesaj) 08:29, 9 Haziran 2013 (UTC)
    Merhaba. Hiçbirinizin oyuna bir itirazım yok. Ama "düşünsel kimliğini Vikipedi'ye yansıtan politik katkıları var" sebebiyle olumsuz oy veren vikipedistlere adaya olumlu oy veren biri olarak önemli bir soru sormak istiyorum: Vikipedi'de ansiklopedik olan her konunun maddesi olması gerektiği ve birilerinin bu maddeleri yazması gerektiği gerçeğinden yola çıkacak olursak itirazınız bu maddelere katkıda bulunmuş olmasına mı yoksa bu maddelere taraflı katkıda bulunmuş olmasına mı? Eğer taraflı katkıda bulunmuş olmasıysa bu durum Mukaddime aday olsun ya da olmasın büyük bir problemdir. Maddelerde ya da tartışma sayfalarında adayın tarafsız davranmadığı örnekleri paylaşır mısınız? Aslında böyle bir sorun gördüyseniz o maddeleri düzeltmiş olmanızı da bekliyorum. Düzelttiyseniz bu düzeltmeleri de bizimle paylaşır mısınız? Söylediğiniz konu benim adıma oyumu değiştireceğim kadar önemli. O yüzden gerekçenizle ilgili örnekleri paylaşmanızı rica ediyorum.
    Eğer itirazınız sadece belirli maddelere katkıda bulunmuş olmasıysa buradaki birçok vikipedistin bazı ilgi alanları var. Sizce vikipedistin ilgi duyduğu bir alanda tarafsız katkıda bulunması yanlış mıdır? Örneğin benim Édouard Manet ile ilgili maddelere katkıda bulunmamla ya da Msykrider'ın kuş maddelerine, Cobija'nın futbol maddelerine katkıda bulunmasıyla Mukaddime'nin katkıları arasındaki farkı söyleyebilir misiniz? Eğer taraflı bir katkısı yoksa veya düşünsel kimliğiyle ilgili taraflı tartışmalara girmediyse sizin verdiğiniz bu oyu temel kabul ederek, ileride olası adaylıklarınızda ilgi duyduğunuz maddelere yaptığınız katkıları örnek göstererek "düşünsel kimliğini, hoşlandığı konuları, yaptığı seçimleri Vikipedi'ye yansıtan sanatsal/politik/sporsal/çevresel/bilimsel/cinsel vs katkıları var" diyerek olumsuz oy verilmesini yanlış bulacak mısınız? İlginiz için çok teşekkürler. İyi günler, kolay gelsin.-- Güzelonlu (mesaj) 09:45, 9 Haziran 2013 (UTC)
  5. Destek Destek Her ne kadar doğrudan benimle ilgili olan bir tartışmayı göstermek istemesem de, Mukaddime'nin soğukkanlılığını koruyup koruyamadığını, Vikipedi'nin işleyişi hakkında tutarlı yorumlar yapıp yapamadığını gözlemlemek için Temmuz, Kasım 2012 ve Şubat 2013 tartışmalarına baktım.
    28 Kasım - 08:57 tarihli yorumunda Meta Wiki'deki tartışmaya katılmaya lüzum görmediğini belirtmiş, onun için Meta Wiki'yi inceleme ihtiyacı duymadım. Bu hararetli ve yapıcı olmayan tartışmalar hatırlayacağınız üzere 15-16 Temmuz engellerinden kaynaklanmıştı. Neticede geri dönmek isteyen ve bir takım zararlı davranışları kabul edenler (Ben) geri döndü; geri dönmek istemeyenler veya zararlı davranışlarını kabul etmeyenler ise dönmedi. Kısacası çözüm, iletişim yoluyla oldu.
    Kesinlikle bu yorumda Mukaddime'nin kimi eleştirdiğini kimi övdüğünü belirtmeyeceğim, bunun önemi yok. İncelemek istediğim tek şey soğukkanlılığı, yorumlarındaki tutarlılık.
    17 Temmuz - 09:32 tarihinde ortamı alevlendirmek yerine yumuşatmaya çalışan yapıcı bir yorum gelmiş. Henüz o kabus gibi tartışmalar başlamadan önce Her çatışma taraflardan birinin mutlak galibiyeti diğerinin mutlak hezimeti ile sonuçlanmıyor. Bu çatışmadan hizmetli ekibi de bir yara alarak çıkmıştır yorumunu acaip ileri görüşlülüğüne mi yormak gerekir bilemiyorum. Ama kesin olan şu ki, henüz ortada feci bir olay yokken durumu çatışma-hezimet boyutuna taşımak şık olmadı.
    1 Şubat - 08:53 tarihli yorumunda Takabeg-Alperen-Bilinen Bir Beyaz Kedi üçlüsüne Bu çatışmanın sürmesinden ne gibi bir çıkarınız olacak? Vikipedi'yi kötürüm edecek bir tutum aldığınızı düşünüyorum ve sizin tutumunuz bu kampanyanın sürdürülmesinde belirleyici. demesini de pek doğru bulmadım; biraz heyecanla, biraz aceleyle yazılmış gibi. Sonuçta talihsiz bir ifade oldu gözümde, ki bu cümlenin devamında Bir tek Seksen buraya yazamıyor. demesiyle akıllarda soru işareti oluşuyor. Çünkü o sırada, Köy Çeşmesine yazamayan bir tek Seksen değildi. Bermanya ve Stultiwikia da yazamıyordu. Unuttu mu, yoksa bilmiyor muydu merak ediyorum. Ama unutması daha kuvvetli bir ihtimal.
    Son olarak, 28 Kasım - 19:47 tarihli yorumunda Hedda Gabler'e karşı soğukkanlılığını üstün bir şekilde koruduğunu gözlemledim, ki bunu o zaman da görmüş ve takdir etmiştim.
    Mukaddime'nin maddelerdeki çalışkanlığını, hararetli tartışmalardaki soğukkanlılığını göz önünde bulundurursak iyi bir profil çıkıyor karşımıza. Ancak istemeden de olsa bazen akıllarda soru işaretleri oluşturabilecek yorumlar yapabiliyor, neyseki yıkıcı ve tutarsız bir nitelik yok bu yorumlarda. Aklımdaki iki üç şeyi paylaşarak destek oyu vermeyi tercih ettim. Dediklerimde herhangi bir yanlış varsa cevap gelmesinden mutluluk duyarım.
    Sevgilerimle.
    --bermanya 15:31, 27 Mayıs 2013 (UTC)
    Karşı Karşı Oylamanın son gününde oy değişikliği yaptığım için sevgili Mukaddime'den özür diliyorum. Kendisinin tartışmalarda soğukkanlı olduğunu belirtmiştim, bir iki sorunu da dile getirmiştim. Ancak sonra farkettimki, Mukaddime'nin tartışmalarda soğukkanlılığını koruyup koruyamadığını gösterecek yeterli sayıda delil yok. Kendisi tartışmalarda fazla görünmüyor, aslında bu güzel bir şey sayılır; Vikipedi'nin önceliği bilgi paylaşımıdır; Mukaddime bunu benimsemiş. Ama hizmetlilerde soğukkanlılık çok önemli, işte bundan emin olamıyorum. Birkaç gündür aklımı kurcalıyordu bu. Yahu bermanya bunun için karşı oy verilir mi diyebilirsiniz; karşı oy vermemdeki amaç, Mukaddime zaman içinde daha fazla tartışmaya katılsın ve en ateşli tartışmalardaki tutumunu birlikte görelim, daha sağlıklı bir yorum yapalım.. Bu arada, KMA'lardaki isteklere üç gün içinde cevap vereceğim diyip de buraya gelip 10 dakika vakit ayıran Bermanya'ya tekme tokat dalmak farzdır. Sevgilerimle. --bermanya 12:08, 9 Haziran 2013 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Henüz bir karar veremedim. --N KOziİleti 11:09, 30 Mayıs 2013 (UTC)
  2. Ben de çekimserim.. -- Supermæn (mesaj) 19:36, 6 Haziran 2013 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Şu anda yürüttüğüm İBP projesinden yola çıkmayı düşünüyorum. Çok sayıda maddeyi gözden geçirmem gerektiği için Ana Sayfa'ya Günün Maddesi çıkarmalarına destek vereceğim. Bu maddeleri Ana Sayfa'da oldukları sırada koruma altına almak gerekiyor ve hizmetlilik yetkisine ihtiyaç olacak. Gerçi şu anda Kullanıcı:Yabancı bu işle ilgileniyor ama bir kişinin daha ilgilenmesi yararlı olur diye düşünüyorum. Daha çok sayıda GM ve daha sık değişen bir Ana Sayfa Türkçe Vikipedi'nin prestijini artıracaktır. Bunun dışında İBP'de dönem dönem bakım projeleri yapılıyor ve dosya ve madde silmek, madde geçmişlerini birleştirmek vb. işler gerekiyor. Bunları da bir hizmetlinin yapması gerekiyor. Bu anlamda da katkıda bulunmayı düşünüyorum. Bunun dışında dönem dönem birikim olan alanlardaki hizmetli ihtiyacını gidermeye destek verebilirim.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Madde geliştirmeyi asıl alanım olarak görüyorum. Ama İBP'den dolayı yeterince yoğunlaşamadım. İlk aklıma gelenler İbn-i Haldun, henüz SM çalışmasını sürdürdüğüm Farabi, KM haline getirmeyi planladığım Felix ve Regula, bir ara İBP'de yazdığım Kötülük problemi, Euthyphron ikilemi gibi maddeler. Ayrıca ortak geliştirmeler de oldukça severek yaptığım bir iş. Örneğin İsviçre maddesi büyük ölçüde İBP'de şu ve şu haftalarda ortak geliştirilen maddeler oldu. Maddenin içeriğini küçük parçalara ayırmak ve ayrı ayrı geliştirilmesini sağlamak tek başına bir madde geliştirmekten daha çok zevk veren bir uğraş.
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Yukarda da bahsettiğim gibi hizmetlilik görevini İBP'nin bir devamı, bir yan alanı olarak kullanmayı düşünüyorum. İBP'de bakım işleri olduğunda hizmetli yetkilerini kullacağım. Bunun dışında madde geliştirme haftalarında ve yine ilgilendiğim VP:10K Vikiprojesinde gelişmiş maddeler ile içiçe oluyorum. Bunu da Ana Sayfa'ya Günün Maddesi çıkarma konusunda kullanmayı planlıyorum.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Ciddi bir sorun yaşamadım. Küçük anlaşmazlıklarda da hep bir çözüm bulduk.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Bir kullanıcının süresiz engellenmesi elbette ki başvurulacak son şey, ancak bunun gerektiği durumlar oluyor. Süresiz engel gerekiyorsa bunu uygularım. Bu politikalar uzun deneyimlerin sonunda ortaya çıkıyor.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Elbette uzun süredir tanıdığım ve fikirlerine güvendiğim bazı kullanıcıların (bunlar hizmetli olabilir de olmayabilir de) fikirleri beni daha çok etkileyecektir. Tarih konusunda A kullanıcısının, sinema konusunda B kullanıcısının fikrini önemsemek gibi. Ancak esas olan fikrin içeriğidir. Fikri kimin ileri sürdüğünden bağımsız olarak fikrin kendisine değer veririm ve anonim ya da hizmetli benim için farketmez. Kim doğru düşünüyorsa onu desteklerim.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Daldan dala atlamak herhalde. Bir işi yapıp bitirmem gerekirken, oraya buraya bakarken, kendimi, birkaç saati harcamış ve bambaşka bir konunun içinde buluveriyorum. Muhtemelen bu yüzden Farabi maddesi çok uzadı ve bitmek bilmedi. Bazen çok hevesle girdiğim işleri yarım bıraktığım oluyor. VikiProje İsviçre vikiprojesine hevesle girmiştim ama yeterince zaman ayıramadım. Bu da bazen kendimi fazlaca farklı alanlara dağıttığımı ve verimimi düşüren bir faktör olduğunu gösteriyor.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Vikipedi fesefesine ters bir durum, ancak aşırı vandalizmin olduğu, çok çatışmalı durumlara yol açan maddelerde koruma dışında bir çözüm göremiyorum. Felsefeyi yaşatmak ile Vikipedistlerin enerjisini aşırı şekilde tüketmek arasında seçimler yapmaya zorlandığımda ikincisini tercih ederim.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Bu üç politikanın nerdeyse kişiliğimin bir parçası haline geldiğini düşünüyorum. Bu politikaları ihlal edenlerle (bu politikaları ihlal ettiğini düşündüğüm kişilerle demek daha doğru) tartışırım. Bu tür ihlallerin yetki kullanımı ile giderilmesi doğru olmaz. Zaten çoğu durumda ya politikaları bilmeme, ya eksik anlamış olma gibi durumlar vardır ve tartışmalar ile çözülebileceğini düşünürüm. Vikipedi:Tarafsız bakış açısı/SSS, Vikipedi:Güvenilir kaynaklar gibi kapsamlı açıklama sayfalarına referanslar vererek sorunlar çözülebilir. Ancak bu politikaları sürekli ihlal etme şeklinde durumlar da olabilir ve zaten artık bu durumlarda olay içerik politikalarını ihlal etmenin dışına çıkıp daha kapsamlı görünümler alır.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Şu anda aklıma birşey gelmiyor.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Bu kadar fantezi benim için fazla:)
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll'ün ne olduğu zaten VP:TROLL'de çok güzel açıklanmış. Orda da belirtildiği gibi "yapma!" derim, açıklamaya çalışırım. Birçok durumda Vikipedi'nin verimini düşüren birşey olan trollük hep gri noktada olan birşeydir. Zira "amaç sorgulaması" içeren (Birine trol demek, başkasının kişisel amacını yargılamak demektir) dolayıyla subjektif olma ihtimali oldukça yüksek bir konu. Birisinin yaptıklarını kötü niyetli buluyor ve tartışmaya girmişsem sadece politikalar gereği değil etik olarak da bir yetki kullanımına girmem, başka bir hizmetlinin ilgilenmesini bekler ya da talep ederim.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Sanırım bende de biraz kaçıklık var, ondan olabilir:)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.