Vikipedi:Biçem el kitabı/Bilgi kutuları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Bilgi Kutusu sayfasından yönlendirildi)

Bilgi Kutusu: Bilgi kutularını kullanmak için programcı olmanıza gerek yoktur. Birçok bilgi kutusu sizin kullanımınız için hazırlanmıştır. Bu kutuların içeriklerini doldurarak okuyuculara bilgilere hızlıca erişimlerinde yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca şablonların yaratılmasında en önemli nokta hangi bilgilerin maddeyi daha iyi tanımladığını ve bu tanımları nasıl en açık şekliyle okuyucuya sunulacağına karar vermektir. Proje tartışmalarına katılarak şablonun yaratılmasına en büyük katkıda bulunmuş olursunuz. arar var: birçok yeni viki yazarları şablonları, değişmeyen sayfa içi yazıların birden fazla sayfaya eklenmesi için kullansalar da, gerçekte sayfa içi yazıların birden fazla sayfada tekrarlanması için aynı isim alanında açılan sayfalarla bu işlem daha hızlı ve veribankasına yük bindirmeden gerçekleştirebilirler. O zaman şablonlar nasıl kullanılmalıdır? Şablonların en çok kullanıldıkları yer bilgi kutularıdır. Maddenin içeriğine göre şablonlar stilde ve içerikte farklılıklar göstermektedirler. Bu farklılıkları bütün maddeler için merkezi bir sayfadan gerçekleştirme imkanı sunmaktadırlar. Kısaca şablonların en iyi örnekleri bilgi şekillenmesinde kullanılmaktadır.

Bilgi kutuları genellikle bir projeye bağlı yaratılmaktadır. Bilgi kutuları projelerin topladıkları bilgileri sınıflayarak okuyucuya daha başarılı bir şekilde sunulması için bir proje aracı olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bilgi kutuları ve sundukları bilgiler zaman içinde değişime tabi kalmaktadır. Bu değişimin düzenli bir şekilde izlenmesi ve şablonların kullanılmaz hale gelmemesi ancak proje sistemi (topluluk çalışması) ile gerçekleşmektedir.

Planlanması ve kullanımlar[kaynağı değiştir]

Bir bilgi kutusu şablonu hazırlamak için önerilen basitçe başlayıp, mümkün olduğunca çok bölüm eklemektir. Yeni bir şablonun temel yapısının ilk statik tablo olarak denenmesi, ve sadece istenilen sonuç elde edildikten sonra şablon biçimine getirilmesi tavsiye edilmektedir. Şablonun veya üzerindeki bilgilerin değiştirilmesi halinde, düzeltme gereksinimlerini en aza indirmek amacıyla makalelerde kullanılmadan önce kontrol edilmelidir. Şablona yeni alanlar eklenirse, şablonu kullanan makaleler de yeni şablona göre güncellenmelidir. Şablon dışı bilgilerin de bilgi kutularında kullanılabilmesi nedeniyle, alanların yeniden adlandırılması veya kaldırılması durumunda makaleler etkilenmeyecektir.

Şablonlar, makalelerin düzen ve kullanım kolaylığını arttırmak için aşağıda verilen kurallar doğrultusunda hazırlanmalıdır:

  1. Standart önerilen genişlik 300 piksel veya 25 em.
  2. Makalenin sağ üst köşesinde konumlanmalı.
  3. Üst çizgi uygun derecede kalın olmalı, ve konunun tam (resmi) adını belirtmeli. Bu kısım makalenin Vikipedi başlığıyla aynı olmak zorunda değildir. Bir bağlantı kullanılmamalı.
  4. Şablonun adını [[Şablon:Birkonu bilgi kutusu]] (Birkonu bölümü tek kelime olmalı, ve büyük harfle başlamalıdır) olarak kaydedin.

Yeni bir bilgi kutusu şablonu oluştururken, Şablon:Bilgi kutusu mantıklı bir başlama noktası olacaktır.

Bilgi kutusundaki parametreler (değişkenler) numaralandırılmamalı, isimlendirilmelidir. Böylece ileride tekrar kullanılabilirler. Değişkenler resim, resim başlığı, boyut, ya da resmin adı olabilir. Eğer kullanılabilecek bir resim yoksa, Image:No image.png gibi sahte bir resim kullanılabilir.

Eğer bir değişken mevcut değilse, ya da ne oldu belli değilse, yine de bir değer atanmalıdır; bu boş bir karakter olabilir ("bir_değer= " gibi). İlgili alan boş görünecektir, ama bazı tarayıcılar tablonun sınırlarını çizebilmek için bu boş hücreye de ihtiyaç duyarlar.

Ayrıca, değer girilmediği zaman hücreyi saklayacak, veya önceden atanan başka bir değeri yazacak yöntemler de vardır. Bunun teknik olarak nasıl yapıldığını {{Bilgi kutusu}} sayfasından öğrenebilirsiniz.

İç-içe bilgi kutuları[kaynağı değiştir]

Bilgi kutularını parçalar halinde planlamanın imkanı vardır. Bu sayede bilginin şekline göre temel bir bilgi kutusunun içine veya altında yeni alanlar ekleyerek bilginin sunumunu düzgün bir hale getirebilirsiniz. Bu sayede daha önceki yazarların emeklerini değerlendirmiş ve kendiniz çok daha az zamanda daha çok ürün verme şansına kavuşursunuz.

Mesela "Türkiye yerleşim birimleri bilgi kutusu" "Dünya şehirleri" için kullanılacak bir başka bilgi kutusuna başlangıç olarak kullanılabilir. Dünya şehirleri bilgi kutusu önce Türkiye için planlanan şablonu içine ekler. Sonra bu bilgilerin üstüne kendi bilgilerini eklediği bir ikinci tabloyu ekler. Bu halde üst üste iki tablo kullanılmış olur.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]