Vikipedi:Biçem el kitabı/Başlıklar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'de başlık, bir maddede yer alan her bölümlerin adıdır.

Kelime seçimi[kaynağı değiştir]

Başlıklar, mümkün olan en özlü şekilde, belirleyici kelimeler kullanılarak oluşturulmalıdır.

Kelimeler[kaynağı değiştir]

Madde adını başlıklarda tekrarlamayınız. Örnek vermek gerekirse, madde adı "Ahmet" ise, başlığı "Ahmet'in hazırlık çalışmaları" yerine "Hazırlık çalışmaları" olarak koymanız doğru olacaktır; sunulan bilgilerin Ahmet ile ilgili olduğu okuyucu tarafından zaten bilinmektedir.

Ortak başlıklar ve sıraları[kaynağı değiştir]

Bazı üst başlıklar standart kelimelerden oluşur. Bu tür başlıklarda kelimeler ve büyük-küçük harf kullanımı değiştirilmemelidir. Aşağıda bu tür başlıklar için kabul gören seçenekler sıralanmıştır. Başvuru sistemine ve makalede verilen notlara bağlı olarak bunlardan herhangi biri tercih edilebilir.

  • Bakınız veya İlişkili maddeler
  • Notlar veya Ekler
  • Kaynakça veya Notlar ve kaynakça
  • Daha fazla bilgi veya Bibliyografi
  • Dış bağlantılar veya Vikipedi dışı bağlantılar

veya

  • Bakınız veya İlişkili maddeler
  • Kaynakça veya Notlar ve kaynakça
  • Notlar veya Notlar ve kaynakça
  • Daha fazla bilgi veya Bibliyografi
  • Dış bağlantılar veya Vikipedi dışı bağlantılar

Büyük harf kullanımı[kaynağı değiştir]

İlk kelimenin ve başlıkta yer alan özel isimlerin baş harflerini büyük, diğerlerini küçük olarak yazınız.

  • Yanlış: Kurallar ve Düzenlemeler
  • Doğru: Kurallar ve düzenlemeler

Bağlantılar[kaynağı değiştir]

Başlıklarda bağlantı kullanmaktan kaçınınız. Ayarlara bağlı olarak, bazı kullanıcılar net olarak göremeyebilir. Bağlantıyı başlık altındaki ilk cümleye yerleştirmek daha iyi sonuç verir.

Özel karakterler[kaynağı değiştir]

Başlıkta; (&),(+),({}) ve ([]) gibi özel karakterler kullanmaktan kaçınınız. (&) yerine "ve" kullanmayı tercih ediniz.

Başlıkları vurgulamak için; başlığın her iki yanında == (iki eşit işareti) kullanınız. Yan yana üç adet apostrof ''' başlıkta değil, kelimeyi kalın yazmak için kullanılır.

Başlık atarken "==" ile başlayıp, başlığı yazdıktan sonra tekrar "==" eklemek geçerli bir yöntemdir.

Neden böyle yazmanız gerekir?[kaynağı değiştir]

  • Bölümler aynı tercih setini kullanan kullanıcılar için otomatik olarak numaralandırılır.
  • Bölüm isimlerini sıralı olarak gösteren bir konu başlıkları tablosu otomatik olarak oluşturulur.
  • Bölümler ayrı ayrı düzenlenebilir.
  • Başlıkların içindeki kelimeler taramalar sırasında daha büyük öncelik alırlar.
  • Görme zorlukları yaşayan kullanıcılar için üretilen bazı yazılımlar, madde özetlerini çıkarırken başlıklardan yararlanmaktadır.

Başlık dizisi yaratma[kaynağı değiştir]

Alt başlıklar yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı doğru bir şekilde yaratılmalıdır. Herhangi bir sayfa için madde başlığı H1 (en üst seviye) olup otomatik olarak yaratılmaktadır. Makale içindeki başlıklar H2 (ikinci seviye, yani "==") seviyesinden başlamalıdır.

Aşağıda görülebileceği gibi; "==" 'in alt başlığı, "===", onun da altbaşlığı "====" olmaktadır. Aynı şekilde devam ederek alt başlıklar yaratmak mümkündür.

Örnek:

==Başlık 1== 
===Başlık 1.1=== 
====Başlık 1.1.1==== 
==Başlık 2==

veya

== Başlık 1 ==
=== Başlık 1.1 === 
==== Başlık 1.1.1 ==== 
== Başlık 2 ==

Başlıkların altında veya üstünde veya == ile başlık arasında boşluk bırakmak (==Başlık== veya == Başlık ==) yazarın seçimine bağlıdır. Mediawiki yazılımının geçerli sürümünde bu boşluklar başlık gösterimini değiştirmemektedir; her iki durumda da gösterim aynıdır. Ancak birden fazla boşluk kullanıldığında fazladan kullanılan bu boşluklar gösterime yansımaktadır.

Benzer bir durum noktadan sonra boşluk kullanımı konusunda da geçerlidir. Noktalardan sonra bir veya iki boşluk kullanılması gösterimi değiştirmemekte, fark sadece madde düzenlenirken görülebilmektedir. Kullanıcıların tercihine bırakılmış bu durumu kendi tercihinize göre değiştirmeniz -maddenin gösterimini etkilemediği halde- madde geçmişininde büyük değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tür boşlukları olduğu gibi bırakmanız yerinde olacaktır.

Tartışma sayfalarında yer alan "+" sekmesinin açtığı başlıklara dikkat edildiğinde, başlık isminden önce ve sonra ve == işaretleri ile başlık arasında otomatik olarak boşluk yaratıldığı görülür. Bazı kullanıcılar kaynak kodunu okumakta kolaylık sağladığı için bu tarzı uygun bulmaktadır.

Konu başlıkları tablosu (özet)[kaynağı değiştir]

Kullanılan başlık sayısı 3'ü geçtiğinde "Konu başlıkları" (table of contents - TOC) tablosu bölüm başlıklarını ve alt başlıkları içerecek şekilde otomatik olarak oluşturulur. Kullanıcı; "Tercihlerim" bölümünde bu fonksiyonu kapatmadığı veya maddeye "<tt><nowiki>__NOTOC__ </nowiki>" kodunu eklenmediği sürece bu uygulama geçerlidir.

Konu başlıkları tablosu "<tt><nowiki>__TOC__</nowiki>" kodu kullanılmadığı sürece ilk bölüm başlığından önce konumlanır. Bu nedenle maddenin giriş bölümü bu tablodan önce yer alır. Giriş bölümünün uzunluğu hakkındaki öneriler Wikipedia:Guide to writing better articles#Lead section sayfasında görülebilir.

Konu başlığı (table of contents - TOC) hakkında daha fazla bilgi için Wikipedia:Section#Table of contents (TOC) sayfasına bakınız.

Konumlandırılması[kaynağı değiştir]

Konu başlıkları tablosu kullanıcının isteğine bağlı olarak maddenin sağında veya solunda yer alabilir; {{TOCright}} kodu tabloyu sağa, {{TOCleft}} kodu ise sola almaktadır. Ancak bu kodları uygulamak her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Konumlandırma hakkında daha fazla bilgi için Wikipedia:Section#Floating the TOC sayfasına bakınız.