Vikipedi:Biçem el kitabı (Türkçe)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Vikipedi'nin dili Türkçedir, dolayısıyla Türkçe yazım kuralları geçerlidir.
  • Türkçe yazım kurallarına[1] göre Latin alfabesi kullanmayan dillerdeki (Rusça, Yunanca gibi) sözcükler, Türkçe okunuşları ile yazılır. Bununla birlikte belirli bir yabancı dil için farklı kurallar veya istisnai bir durum söz konusu olabilir; Çince gibi (Çince kuralları için aşağıdaki kurala bakınız).
Örneğin: Rusça "Катюша" kelimesinin İngilizce yazıçevrimi olan Katyusha yerine Türkçesi Katyuşa şeklinde yazılır. Sözcüğün kendi alfabesindeki harfler ile yazılmış şeklini de yazmanız tavsiye olunur. Örn: Katyuşa (Rusça: Катюша)
  • Herodotos gibi Yunanca kökenli sözcükler yerleşmiş biçimleriyle (Herodot) yazılırlar.
  • Yer isimleri, eğer Türkçede yerleşik kullanımları varsa Türkçe olarak kullanılırlar. Örneğin "California" yerine "Kaliforniya".
  • Eğer resmî bir Türkçe ismi varsa o isim kullanılır. Örneğin "Washington" yerine "Vaşington".
  • Çince isimler kullanılırken; öncelikle ilgili Çince ismin, temel içerik politikalarını karşılayan (yani örneğin tarafsız, doğrulanabilir, özgün çalışma olmayan) ve ek olarak kayda değer sayılabilecek bir Türkçe karşılığı var mı kontrol edilmelidir. Ancak bu konudaki aramalar ve gayretler boşa çıkarsa, Çince ismin Pinyin yazımı tercih edilmelidir. Ek olarak bu durumda, eğer isim madde adı olacaksa aksansız Pinyin formu tercih edilmeli, aksanlı Pinyin formuna ve ismin Türkçe okunuşuna madde girişinde yer verilmelidir. Eğer Türkçe okunuşunu tam olarak bilmiyorsanız Çince bilen Vikipedistlere danışarak madde girişine Türkçe okunuşunu eklemeniz önemle rica olunur.