Victor Wooten

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victor Wooten
Wooten 2006da Belly Up konserinde bas gitarı çalıyor.
Genel bilgiler
Doğum adıVictor Lemonte Wooten
Doğum11 Eylül 1964 (59 yaşında)
Mountain Home, Idaho, ABD
Tarzlarcaz, funk, caz fusion
MesleklerBasçı
Çalgılarbas gitar
Etkin yıllar1980-günümüz
İlişkili hareketlerBéla Fleck and the Flecktones, Steve Bailey, Vital Tech Tones, SMV, Greg Howe, Dave Matthews Band, Chick Corea Elektric Band
Resmî sitevictorwooten.com

Victor Lemonte Wooten (d. 11 Eylül 1964) Amerikan bas gitar virtüözü.

Bas gitar ile 2 yaşında, tamamı müzisyen olan kardeşleri sayesinde tanışmış, henüz 5 yaşındayken de Wooten Brothers ile ilk konserine çıkmıştır. Enstrümanı ve konuşmayı aynı zamanda aynı şekilde öğrendiğini söyler. 5 Grammy ödülü sahibidir ve tam 3 defa Bass Player dergisince dünyada yılın en iyi bas gitaristi olarak gösterilmiştir (Dünyada bu unvanı bir kereden fazla kazanan tek kişidir).[1]

Kendine has slap-harmonic tekniğiyle beraber two hand tapping ve mute-fingering tekniklerini kusursuz uygulamaktadır. Double thumping tekniğinide çokça kullanmaktadır. Solo performanslarında genellikle looper kullanarak 4 telli tek bir bas gitar ile çok sesli bir orkestra tadında eserler üretir.

Wooten'ın ilk olarak piyasaya çıkışı Béla Fleck and the Flecktones grubuyla 1988 de olmuştur, grubun tüm albümlerinde çalmış ve halen grubun bas gitaristliğini üstlenmektedir. 1996 yılında ilk solo albümünü A Show of Hands'i çıkartmıştır.[2] Toplamda 7 solo albümü bulunmaktadır, bunlardan bas gitarist Steve Bailey ile çıkardığı Bass Extremes-Cookbook albümü bas dünyasında büyük yankı uyandırmıştır. Albümlerinde birçok kaliteli müzisyenin şarkılarını bas gitara uyarlamış ve çalmıştır. Fodera marka bas gitarları kullanır. 2006'dan bu yana sponsoru olan 'Hartke'nin amfi ve kabinleri kullanmaktadır.

2008'de SMV olarak bilinen Stanley Clarke ve Marcus Miller ile aynı projede yer almıştır (Bas Gitarın Yaşayan 3 Efsanesi). Bu grup ile 2008'de Thunder isimli bir albüm kaydetmişlerdir. Albüm piyasaya çıktıktan sonra 1 yıl süren bir dünya turunu tamamlamıştır. Birçok kişiye göre dünyanın en teknik bas gitaristi olarak bilinir.

2011 yılı itibarı ile ilk solo albümü olan A Show of Hands'i elektronik ortamda tekrar düzenleyerek dijital olarak satışa sunmuştur. 2010'un son çeyreğini takiben 2011 yılında da yıllardır birlikte çaldığı baterist J.D Blair ile davul-bas duo projesi kapsamında (2 Minds 1 Groove) dünya turnesine çıkmıştır. Turne kapsamında İstanbul'da da konser vermiştir.

Bas gitardaki mükemmel tekniğinin yanı sıra, yaşam felsefesi, bu felsefeyi müziğine uygulayışı ve insanlara müzik ve hayata nasıl bir pencereden baktığını gösterebilmek için düzenlediği Bass&Nature kampları ile de dünyanın en saygıdeğer bas gitaristlerinden birisi sayılmaktadır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Victor Wooten resmi web sitesi/biyografi" (Official website bas.). 2010. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012. 
  2. ^ Prasad, Anil (1996). "If people we more like music" (Web document bas.). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011.