Victor Frankenstein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victor Frankenstein yarattığı yaratıktan kaçarken Theodore Von Holst'u çizimi, Frankenstein,1831 baskısı
Henry Frankenstein (en solda) Frankenstein'ın gelini filminden bir sahne,1935

Victor Frankenstein Mary Shelley'in Frankenstein ya da Modern Prometheus isimli romanının baş karakteri. Edebiyatta çılgın bilim insanı tiplemesinin ilk örneklerindendir. Cenevrelidir. Cenevreli yargıç Alphonse Frankenstein ve karısı Caroline Beaufort Frankenstein'ın en büyük oğludur. Ernest ve William adlı iki kardeşi vardır. Yaratığı, tıp okumak için gittiği Ingolstadt'da yaratmıştır. Mary Shelley bu karakteri yaratırken çoğunlukla Alman Simyacı Johann Konrad Dippel ve İtalyan bilim insanı Giovanni Aldini'den esinlenmiştir. Ayrıca Faust'tan da etkilenmiştir.

Peggy Webling'in oyunu Frankenstein;a game in Macabre ve bu oyundan hareket eden, romanın uyarlaması, 1931 yapımı, Universal'ın Frankenstein"ında Victor Frankenstein ve arkadaşı Henry Clerval'ın ilk adları yer değiştirmiş, böylece baş karakterin adı Henry Frankenstein olmuştur. Bu filmde ve romana dayanan devamı Frankenstein'ın gelini'nde aktör Colin Clive tarafından canlandırılmıştır.

2004'te Dean Koontz'un, orijinal romanın devamı olarak yazdığı, Frankenstein serisinde orijinal hikâyenin romandakinden daha farklı geliştiğini anlatmaktadır. Helios soyadını seçen ve vücuduna elektrik vererek iki yüzyıl yaşamayı başaran Victor Frankenstein insan ırkını yok edip,kendi yarattığı yeni ırkını onların yerine geçirmeye çalışmaktadır ve hikâyesini öğrenip roman haline getiren Mary Shelley'e, romanında kendisini bir pişmanlık ve hayal kırıklığı örneği olarak gösterdiği için öfke duymaktadır.

2011'de Kenneth Oppel'in yazdığı Frankenstein'ın Çıraklık Dönemi serisinin ilk kitabı Karanlık İşler, karakterin çocukluk yıllarındaki ilk simya çalışmalarını anlatmaktadır. Bu ilk kitapta Victor'un,Ernest ve William'dan başka Konrad adlı bir ikiz kardeşi bulunmaktadır ve çaresi bulunamayan bir hastalığa yakalanınca Victor kuzeni Elizabeth ve dostu Henry Clerval ile onu iyileştirmek için simya çalışmalarına başlarr ve bir hayat iksirinin sırrını keşfederler.

Sİnema, televizyon,radyo ve tiyatroda defalarca James William Wallack,Augustus Philips,Henry Hallat,Luciano Albertini,Colin Clive,Cedric Hardwicke,Peter Cushing,Boris Karloff,Ralph Bates,Jim Backus,Udo Kier,Leonard Whitting,Robert Foxworth,Sting,Raul Julia,Mell Brooks,Patrick Bergin,David Netheim,Michael Bell,Kenneth Branagh,Alec Newman,Samuel West,Thomas Kretschmann,Helen McCrorry,Benedict Cumberbatch,Jonny Lee Miller,Andrew Gower,Hunter Foster,Stefan Haberkorn,Aden Young,Harry Treadaway,David Anders,James McAvoy veDanny Huston gibi oyuncularca canlandirılmış,çizgi roman, opera, bale bilgisayar oyunu ve romanlar gibi değişik sanat eserlerinde yer almıştır.