Vecihi Ofluoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vecihi Ofluoğlu

Vecihi Ofluoğlu (d. 1950, Bartın), Türk Pantomim sanatçısı, oyuncu, yönetmen, öğretim üyesi.

Trakya ve İstanbul Üniversitelerinden mezun oldu. 1965 yılında “Ölümden Daha Büyük Şeyler Var” adlı oyunla sahneye adım attı. Daha sonra “Hava Parası” ve “Fare Kapanı” adlı oyunlarda oynadı. Pantomim sanatına 1966 yılında başladı. Ülke düzeyinde bu sanatın tanıtımına çalıştı. 1968 yılında  Pano Pantomim Oyuncuları adı altında Türkiye’de ilk kez çağdaş anlamda bir pantomim topluluğu kurdu. Birçok okul ve topluluklarda çalıştırıcı olarak bulunan sanatçının bugüne dek kurduğu topluluklar arasında, Tekstil Sanat Enstitüsü Pantomim Oyuncuları, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Pantomim Oyuncuları, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mim Tiyatrosu, İ.Ü. Devlet Konservatuvarı Mim Tiyatrosu sayılabilir. İ.Ü. Fen Fakültesi Tiyatro Kolunda sanat yönetmeni ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübünde eğitmenlik yaptı. Özel tiyatrolarda eğitmen ve oyuncu olarak çalıştı. Devlet Tiyatrolarında bir sezon oyuncu olarak görev aldı. Opera, bale temsillerinde görev aldı ve sinema filmlerinde oynadı. Yurt içi ve yurt dışı birçok ödüle sahip. Oyunları yerli ve yabancı televizyon kanallarında gösterildi. Dört yıl opera ve bale üzerine çeşitli yayın kuruluşlarında eleştiri yazıları yazdı. Çoğu sahnelenmiş yüzün üzerinde kendi yazdığı pantomim oyunu var.

1970 yılında “Boğaziçi Tiyatro Yarışması”nı düzenleyen organizasyon içinde bulundu. “Kel Şarkıcı” adlı oyunu yönetti. BİÇO'yu (Barış İçin Çocuk Oyuncuları) kurdu. Şehir Tiyatrolarında çalıştı. “Yol Oyuncuları” adlı topluluğun kuruluşunda bulundu. “Kural ve Kural Dışı” 'nda rol aldı. “Kurtuluş Savaşı” ve “Köylerden Şehirlerden” adlı oyunları yazdı ve yönetti. Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi’nde ve Sarıyer Halk Evi’nde eğitmenlik yaptı. Liselerarası Tiyatro Şenliğinde jüri üyesi olarak bulundu. İ.Ü. Devlet Konservatuvarı Nefesli Sazlar Orkestrasını Atatürk Kültür Merkezi'nde  “Orkestra Şefi” tiplemesiyle yönetti. Mozart’ın yaşamını konu alan oyunda besteciyi oynadı. Yirmi yıla yakın tamamı sağır ve dilsizlerden oluşan Türk Sessiz Tiyatrosu’nun yazar ve yönetmenliğini yaptı. Topluluk için yazdığı, savaş karşıtı konulu “ Halay ” ve “ Utanç Lekesi ” adlı oyunları yurt dışında ödüller aldı. “Halay” TRT, BBC ve Japon televizyonlarında yayınlandı. “Utanç Lekesi” 1994 yılında İstanbul Devlet Tiyatrolarının aylık programlarında yer alıp, yıl boyunca oynadı. Birçok ödülünün yanı sıra “sağır ve dilsizlere yardımlarından” ve “amatör tiyatroya katkılarından” ötürü birer plaketle onurlandırıldı. “Beden Dili” üzerine görsel ve eğitsel çalışmalar yaptı. “Ekonomim” adını verdiği hareketin ekonomik kullanımının örneklendiği bir gösteri sundu. Türkiye’ de ilk kez karikatür, şiir ve şarkıları sahne için biçimlendirip oynadı. Karikatür adına  “ Kare Düşünce ” adlı çalışmayı biçimlendirdi. TRT yapımı olan ''Kurtuluş'' adlı  filmde rol aldı. Oktay Akbal’ın aynı adı taşıyan kitabında yer alan, atom bombası nedeniyle ölüme giden Sadako Sasaki adlı Japon kızından yola çıkarak yazdığı ve yönettiği “Hiroşimalar Olmasın” adlı müzikli oyunu on bin kişiye sunuldu. . Ünol Büyükgönenç’in bestelerinden oluşan konserlerde “Nazım Şarkıları” na biçimsel eşlik etti.  Hareket tiyatrosu örneği olarak koşullardan kaynaklanan suskunluğu “Sese Dokunmak” adlı oyununda ilk kez gerçekleştirdi. Şiirlerini ve metnini kendi yazdığı Kurtuluş Savaşı kadınlarını konu alan “Kadınlarımız” adlı bir oyunu var. Nazım Hikmet Kültür Merkezi Akademisi'nde pantomim dersleri verdi. Birçok ilde “Mimleşi” adını verdiği söyleşilerde bulundu.Afife Jale Tiyatro Ödülleri jüri üyesi olarak 8 yıl görev aldı ve halen devam etmektedir.

“Balede düşünce ve duygunun değişik koşullara göre biçimlendirilmesi” konulu çalışmasıyla sanatta yeterlilik aldı.1980 yılından itibaren  İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Opera ve Bale Anasanat Dallarında sanatçı öğretim görevlisi olarak mimik ve hareket derslerini verdi. " Müzik ve Bale İlköğretim Okulu" nu kurdu ve ilk müdürü oldu. İlköğretim ve lise yönetmeliklerini hazırladı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan uygunluklarını aldı. Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini açtı ve yürürlüğe soktu. Konservatuvar yönetiminde 15 yıl müdür yardımcılığı görevinde bulundu. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip, İstanbul Üniversitesi bünyesinde sertifika programı olarak İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı 'nı kurdu. Pantomim Sanat Dalı’nda sahne dersini verdi ve bölümün başkanlığını yaptı. Bölümün lisans programı açılması çalışmalarını başlattı. 2016 yılında Pantomim Sanat Dalı lisans programı açılması için Yök tarafından uygun bulundu. Açıldığı günden bu yana Vecihi Ofluoğlu yönetiminde gösteriler düzenleyen bölüm, aynı zamanda ilki 2010 yılında olmak üzere her sene Nazım Hikmet Ran’ın şiirlerini oyunlaştırmaktadır. Bölüm içerisinde her sene atölye haftaları düzenlenerek pantomim sanatını geliştirmek üzere çalışmalar yapıldı. Yurtdışından gelen eğitmenlerle birlikte yapılan çalışmalarla 2006 yılında açılan bölüm uluslararası bir hale geldi.

2015 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kendisine Sanatta Hizmet Ödülü verildi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan emekli oldu.  Diğer üniversitelerin  bünyesinde eğitimler  vermeye  ve pantomim sanatının tanıtılmasına  devam etmektedir. Tüm oyunlarını toplayacağı ve pantomim sanatının eğitimi ile ilgili iki kitap hazırlamaktadır.

17 Mart 2017 tarihinde Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü'ne Yardımcı Doçent (Dr.Öğretim Üyesi) olarak atandı. Işık Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü'nde Bölüm Başkanı olarak görev aldı. Ayrıca yine Işık Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü'nde Kamera Önü Oyunculuk ve Oyuncu Yönetmenliği derslerini verdi. 2021 yılında İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünde çalışmaya başladı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]