Vahşi Koşu (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vahşi Koşu
Marathon Man
Vahşi Koşu (Marathon Man) romanının Altın Kitaplar'dan çıkan 1975 tarihli Türkçe baskısının kapağı
YazarWilliam Goldman
ÇevirmenAziz Üstel
ÜlkeABD Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
KonuGerilim
TürRoman
Yayım1974
YayımcıAltın Kitaplar
Medya türü3. hamur kâğıt, ciltsiz, karton kapak
Sayfa281
ISBN0-440-05327-7
Seksen2 serisi

Vahşi Koşu, Amerikalı romancı ve iki Oscar ödüllü senarist William Goldman'ın 1974 yılında yayımladığı paranoid gerilim türündeki romanıdır. Özgün adı Marathon Man olan roman ABD'de 1976 yılında yönetmen John Schlesinger tarafından aynı adla sinemaya aktarıldığında filmin senaryosunu da yine Goldman kendi romanından uyarlayıp yazmıştı. Bu filmin başrollerinde Dustin Hoffman, Laurence Olivier ve Roy Scheider oynamışlardı.

Goldman'ın romanı ABD'de çıktıktan 1 yıl sonra, 1975 tarihinde Türkiye'de de Altın Kitaplar tarafından "Vahşi Koşu" adıyla yayımlanmıştır. Yayınevi bir diğer baskısında romanın ismini Maratoncu/Vahşi Koşu şeklinde değiştirerek tekrar yayımlamıştır. Bu değişiklikte, artık 1976 yılında sinemaya aktarılmış olan romanın özgün adının (Marathon Man olan özgün adı Türkçede Maraton Koşucusu, Maratoncu anlamına gelmektedir) daha çok ön plana çıkmış olması etkili olmuş olabilir. Kitabın Türkçe çevirisi Aziz Üstel tarafından yapılmıştır.

Auschwitz kampının eski Nazi dişçisi (bir bakıma Josef Mengele'yi akıllara getirmektedir), otuz yıl önce kamptaki Yahudilerden topladığı çok miktardaki altın ve pırlantaları New York'ta bir banka kasasına saklamış ve bu servetinin idaresini kardeşine bırakmıştır. Kardeşi bir kazada ölünce saklanmakta olduğu Uruguay ormanlarından New York'a dönmek zorunda kalır. Ne kadar eşkalini değiştirse de kendisini tanıyanlar olacaktır. İşin içine Amerikan gizli servisleri ve Columbia Üniversitesi'nde tarih masterı yapan amatör bir maraton koşucusu da dahil olunca işler daha da karışacaktır.

Türkçe baskıları[değiştir | kaynağı değiştir]

William Goldman'ın 1974 yılında yayımladığı Marathon Man adlı romanı, Türkiye'de Altın Kitaplar yayınevi tarafından Türkçe olarak iki kez yayımlanmıştı. Türkçe adları biraz farklı olan baskılar şunlardır:

Yıl Adı Yayınevi Çevirmen ISBN
1975 Vahşi Koşu Altın Kitaplar Aziz Üstel
19.. Maratoncu/Vahşi Koşu Altın Kitaplar Aziz Üstel

Sinema uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

William Goldman'ın 1974 tarihli romanı "Marathon Man", 1976 yılında Amerikalı yönetmen John Schlesinger tarafından aynı adla sinemaya aktarılmıştır. Filmin senaryosunu aynı zamanda ödüllü bir senarist de olan Goldman kendi romanından uyarlayıp bizzat yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, William Devane ve Marthe Keller oynamışlardır. Paramount Pictures tarafından dağıtılan filmdeki rolüyle Laurence Olivier "en iyi yardımcı erkek oyuncu" Oscar'ına aday gösterilmiş, aynı dalda Altın Küre ödülünü almıştı. Film Eylül 1981 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterilmişti.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Marathon Man (1976)/releaseinfo" (İngilizce). IMDb. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009.