Vikipedi:Kopyala-yapıştır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:K-Y sayfasından yönlendirildi)

%99,9 ihtimalle, diğer kaynaklardan metin kopyalayarak Vikipedi'ye yapıştıramazsınız. Bunu yapmak, bir telif hakkı ihlali doğurur ve intihal de teşkil edebilir. Maddeleri her zaman kendi sözcüklerinizle yazın ve maddeniz için kaynak gösterin. Telif hakkı ihlalleri, maddenin ya hızlı silinmesine ya da temizlenmesine neden olur. Israrlı ihlallerde, kullanıcının engellenmesi de söz konusu olmaktadır.

Başka yerden aldığım metinleri kopyalayarak Vikipedi'ye yapıştırabilir miyim?[kaynağı değiştir]

Genel bir kural olarak, başka kaynaklardan metin kopyalayıp buraya yapıştırmayın. Buna hayır kurumları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, eğitim kurumları ve telif hakkı ibaresi olmayan her türlü kaynak da dâhildir. Bir eserin telif hakkı ibaresi yoksa, telif hakkı koruması altında olduğunu varsayın.[1]

Bir kuruluşun çalışan veya temsilcileri bile o kuruluşun telif hakkıyla korunan kaynaklarını kopyalayarak Vikipedi'ye yapıştıramaz. Ancak, lisans sahiplerinin Vikipedi:İçerik için izin beyanı sayfasında anlatılan yöntemi izleyerek metinleri için Vikipedi'ye izin vermesi mümkündür.

Bundan da kopyalayabilirim herhalde artık?[kaynağı değiştir]

Kamu malı kaynaklardan ya da Creative Commons BY veya BY-SA lisansıyla lisanslanmış metinlerin kopyalanarak Vikipedi'ye yapıştırılmasında sorun yoktur. Creative Commons için özgün eserin yazarına atıfta bulunulması şarttır. Diğer her türlü kaynaktan içerik kopyalayarak Vikipedi'ye yapıştırmak yasaktır.

Emin değilseniz, lütfen Vikipedi:Danışma masası'na başvurun.

Metni biraz değiştirerek kopyala-yapıştır yapabilir miyim?[kaynağı değiştir]

Hayır. Telif hakkıyla korunan metinlerde yüzeysel değişiklikler yapılması yeterli değildir. Vikipedi maddeleri, yazarın kendi sözcükleriyle yazılmalıdır. Bir kaynağın bir şeyi söyleme biçimi önemliyse, lütfen "alıntı" yapın.

Metni üzerinden çalışmak üzere kopyalayarak bir kullanıcı sayfasına yapıştırabilir miyim?[kaynağı değiştir]

Hayır. Vikipedi, hiçbir yerde telif hakkı saklı materyal barındıramaz ve buna geçici bir süre için bile olsa kullanıcı sayfaları da dâhildir.

Peki ya alıntılar?[kaynağı değiştir]

Telif hakkı saklı metinlerin kısa alıntıları, bir hususu vurgulamak, bağlam ortaya koymak ya da bir görüş veya fikre atıfta bulunmak için kullanılabilir. Telif hakkı saklı metinlerin kullanımının Vikipedi:Adil kullanım politikasına uygun olması şarttır.

Bir Vikipedi maddesinden diğerine kopyala-yapıştır işlemlerinde durum nasıl?[kaynağı değiştir]

Evet, bir Vikipedi maddesinin bölümlerini başka bir maddeye kopyalayabilirsiniz. Ancak değişiklik özetinde kaynak maddeye bağlantı vermek zorundasınız. Kullanıcıların katkıda bulunduğu özgün içerik, ancak özgün yazara düzgün biçimde atıfta bulunulması halinde kullanılabilir. Metni kopyaladıysanız ama değişiklik özeti kullanmayı unuttuysanız, bunun kolaylıkla düzeltilmesi mümkündür: Maddede satır silme gibi etkisiz bir değişiklik yaparak sorunu çözebilirsiniz. "içerik, 1 Ocak 2013 tarihinde [[kaynak madde]]den kopyalandı" gibi bir not iş görecektir.

  1. ^ Web sitelerinin (ve diğer kaynakların) çoğu, yazar eseri için bir telif hakkı başvurusu yapmamış veya esere telif hakkı ibaresi koymamış olsa bile, Berne Convention gibi kurallar uyarınca otomatik olarak telif hakkıyla korunmaktadır.