Vikipedi:Hakem kurulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Hak sayfasından yönlendirildi)
Anlaşmazlıkların giderilmesi
Müzakere
Yorum talebi
Üçüncü görüş
Hakemler Kurulu
Hakemlik politikası

Hakem Kurulu, Vikipedi'deki anlaşmazlıklara bağlayıcı çözümler üretmek için kurulmuş olan ve süresiz engelleme de dahil olmak üzere birçok yaptırım yetkisi olan bir kuruldur.

Hakem Kurulu, anlaşmazlıkların giderilmesi sürecinde, uygulanması gereken son adımdır. Kullanıcılar arasında tartışma da dahil olmak üzere, öncelikle diğer adımları uygulayın. Hakem Kurulu sadece çok ciddi anlaşmazlıklarla ve kural ihlali durumlarıyla ilgilenmektedir.

Hakem Kurulu uygulaması ilk olarak İngilizce Wikipedia projesinde başlamıştır. 2004 yılının başına kadar sadece Wikimedia Vakfı eski başkanı Jimmy Wales tarafından karara bağlanan bu tür davalar için sonradan bu tür bir oluşuma gidilmiştir. Basit vandalizmle projeye zarar vermekten daha fazlasını yapanları (vandallar hizmetliler tarafından da engellenmektedir) engelleme konusunda o tarihe kadar tek yetkili olan Wales, bu dönemde yetkisini bu kurulla paylaşmıştır. Wales bir mesajında şöyle demektedir:

"Hakem Kurulu [...], bağlayıcı olarak kabul edeceğim çözümler üretebilecek, ancak elbette ki ben yaptırım uygulanan kullanıcıları affetme ve hatta, eğer faciaya dönüşürse, tüm uygulamayı feshetme yetkisine sahip olacağım. Ancak bunun pek muhtemel olmadığını belirtmek isterim. Hatta bunun, İngiltere Kraliçesi'nin kafasına göre parlamentoyu dağıtmasıyla aynı sıklıkla olacağını söyleyebilirim. Diğer bir deyişle bunu asla uygulamayı düşünmüyorum, ancak değerlerimizin korunabilmesi açısından son önlem olarak da bunu bir kenarda tutacağım." – Ocak 2004

Hakem Kurulu uygulaması şu anda Türkçe Vikipedi'de uygulanmamaktadır.

Hakem Kurulu'nun inceleme başlatması için Vikipedi:Hakemlik talepleri sayfasına başvurunuz. İlgili kural ve prosedürler Hakemlik politikası sayfasında görülebilir.

Aktif kurul üye sayısı, karar vermek için gerekli hakem sayısını etkilemektedir. Örneğin, eğer yedi hakem aktifse, bu durumda çoğunluğu dört oy sağlayacakır. Eğer on kişi aktifse, aynı şekilde altı oy gereklidir (Açıkça belirtmek gerekirse, eğer kabul ve red oyları eşitse bu durumda teklif kabul edilmemiş olur. Bu durumda İngilizce Wikipedia'da Jimbo Wales'a başvurulup eşitliği bozucu bir oy vermesi istenebilse de, bu durum Türkçe Vikipedi için geçerli değildir.)

Kurulun bir başkanı yoktur. Tüm kullanıcıların eşit söz ve oy hakkı vardır.

Aktiflik durumu
Aktif;
Aktif değil - bilinmeyen bir süre için uzakta (HK aktivitelerine son iki hafta içerisinde katılım göstermemiş);
Vikitatil - bilinen bir süre için uzakta.

Aktif[kaynağı değiştir]

Aktif değil[kaynağı değiştir]

Vikitatil[kaynağı değiştir]

Seçim süreci[kaynağı değiştir]

Henüz belirlenmemiştir.

Eski üyeler[kaynağı değiştir]

E-posta listesi[kaynağı değiştir]

Kurul üyelerinin gizli bir şekilde kanıt toplama hakkı bulunması nedeniyle, Vikimedia Vakfı tarafından sağlanan bir e-posta listesine sahip olmaları düşünülmektedir. Seçim sürecine ve tartışmalara göre bu liste için gerekli başvuru yapılacaktır. Bu listenin üyeleri şöyledir: