Vikipedi:Araçlar/Gezinti pencereleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:GP sayfasından yönlendirildi)

Gezinti pencereleri, imlecin bağlantıların üzerine getirilmesiyle ortaya çıkan açılır pencerelerde madde ön izlemeleri ve çeşitli Vikipedi fonksiyonlarına kolay erişim sağlayan, JavaScript ile yazılmış bir betiktir.

  • Hızlı kurulum: Tercihlerim sayfasında "Küçük araçlar" seçeneğine tıklayın. Gezinti Pencereleri'ni etkinleştirecek kutucuğa tıklayın ve sayfayı kaydedin. Tarayıcınızın önbelleğini boşaltmak için sayfadaki talimatları uygulayın.
  • Diğer kurulum yöntemi: aşağıdaki kodu common.js dosyanıza ekleyin. Detaylı kurulum talimatları için aşağıya bakın.
Bir madde için küçük resim ön izlemesi (Klasik görünüm ile alınan ekran görüntüsüdür, ancak Monobook ve Vector ile de sorunsuz çalışmaktadır)
Ön izlemeyi büyütmek için tıklayın
Gezinti pencereleri ile geri alma - geçmiş sayfası bağlantısının üzerine gelin ve geri getir seçeneğine tıklayın
  • Fare ile madde (ve kullanıcı sayfası) bağlantılarının üzerine gelince:
    • Madde metninin ilk bölümünün ön izlemesi
    • Maddedeki ilk resmin ön izlemesi
    • Seçilen sayfa bilgilerinin ön izlemesi: boyut, bağlantı sayısı, resim sayısı, kategori sayısı ve sayfa yaşı
    • Yönlendirme, taslak ve anlam ayrımı sayfaları ile ilgili bilgi
    • Değişiklik sayfası, sayfa geçmişi, en son değişiklik, en son katılımcının değişiklikleri,[1] benden sonraki değişiklikler,[1] sayfa adı değiştirme, sayfaya bağlantılar, ilgili değişiklikler, sayfayı izleme ya da izlemeyi durdurma, korumaya alma ya da korumayı kaldırma (hizmetliler için), tartışma sayfası, tartışma sayfası değiştirme ve tartışma sayfasında yeni bir başlık açma
  • Fare ile resim bağlantılarının üzerine gelince:
    • Resim ön izleme
    • Dosya açıklamalarını ön izleme
    • Dosya bağlantılarını ön izleme
    • Dosyanın Commons üzerinde olup olmadığını belirtme
  • Fare ile kullanıcı bağlantılarının üzerine gelince:
    • Tek tık ile kullanıcı sayfası, kullanıcı alanındaki sayfalar, kullanıcı mesaj sayfası, kullanıcı mesaj değişikliği, kullanıcıya yeni mesaj, kullanıcıya e-posta gönderme, katkılar ve katkı ağacı, kullanıcı kayıtları, (hizmetliler için) kullanıcıyı engelleme, değişiklik sayacı(Interiot'un aracı) ve engel kaydına erişim
  • Fare ile dipnotların üzerine gelince:
    • Dipnotların içeriğini ön izleme
  • Fare ile herhangi bir viki bağlantısının üzerine gelince:
    • Gezinti pencereleri önbelleğini temizleme[2]
    • Ön izlemeleri açma/kapama[2]
    • Gezinti pencerelerini açma/kapama[2]
  • İzleme listesi, sayfa geçmişi ve ilgili değişikliklerde farkları ön izleme ve her iki sürüme de erişme
  • Değişiklik yaparken belirli viki bağlantılarını ön izleme (tek bağlantı seçmek için fareyi kullanın)
  • Geçmiş sayfasından vandalizm değişikliklerini tek tık ile geriye alma (resme bakınız)
  • Vikipedi araması, küresel Vikipedi araması ve Google araması
  • Kısayol tuşları (isteğe bağlı)
  • Çifte yönlendirmeler ve anlam ayrımı sayfalarına giden bağlantıların otomatik onarımı (isteğe bağlı)
  • Tüm Wikimedia vikilerinde çalışmaktadır

Gezinti pencereleri özelliğinin kurulum ve kullanımı için bir kullanıcı hesabına ihtiyacınız vardır. Eğer bir hesabınız yoksa, oluşturmanız ve oturum açmanız gerekmektedir.

Sonrası için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. İsterseniz Tercihlerim sayfasından Küçük araçlar seçeneğini tıkladıktan sonra, ilgili kutucuğa tıklayarak sayfayı kaydedebilir ve böylelikle Gezinti Pencerelerini hesabınıza ekleyebilirsiniz.

İkinci alternatifiniz de aşağıdaki satırı common.js sayfanıza yerleştirmektir:


// Gezinti pencereleri - [[VP:GP]]
importScript('Kullanıcı:Vito_Genovese/Gezinti_pencereleri.js');


Bu sayfayı kaydettikten sonra tarayıcınızın önbelleğinizi temizlemeniz gerekmektedir (Internet Explorer için Ctrl+F5, Mozilla Firefox için Shift+Ctrl+R, Opera için F5). Tarayıcınızda Javascript'i devre dışı bırakmadıysanız, artık Vikipedi'deki herhangi bir iç bağlantının üzerine fare ile gelince bir pencerenin açıldığını göreceksiniz. Birden fazla web tarayıcısı ya da bilgisayar kullanıyorsanız, pencerelerin açılabilmesi için hepsinin önbelleklerini temizlemeniz gerekebilir.

Betiği kaldırmak için ilgili sayfadaki kodu silin ya da Tercihler -> Küçük araçlar sayfasında işaretlediğiniz kutunun seçimini kaldırın.

Kullanım kılavuzu[kaynağı değiştir]

Bu araç, fare imleci ile bağlantı ve resimlerin üzerine geldiğinizde "açılır pencereli ipuçları" çıkarmaktadır.

Önemli özelliğinin büyük çoğunluğunun izleme listesinde de kullanımı mümkündür.

  • ilgili değişikliğin yarattığı farkın bir özetini görmek için bir fark bağlantısının üzerine gelin
  • sürümün kısa bir kesitini görmek için bir madde sürümüne giden bağlantının üzerine gelin

Ayrıca tek tıkla geri alma ve sayfayı değiştirme gibi birçok fonksiyona erişen bazı "gezinti bağlantıları" da çıkacaktır. Bunlar pencerelerin içinde yer alabilir ya da tarayıcınıza ve ayarlarınıza bağlı olarak ilgili "işlem" menüsünde gizli olabilir.

Normal maddelerde:

  • fare ile bağlantıların üzerine gelinmesi, bağlantısı verilen maddenin kısa bir kesitini göstermektedir. daha fazla komuta ihtiyaç duyulması halinde işlemler menüsüne girilebilir
  • shift tuşuna basarak gezinti pencerelerini sürükleyebilirsiniz

Konfigürasyon (isteğe bağlı)[kaynağı değiştir]

Pencerelerin görünümünü değiştirme[kaynağı değiştir]

Kullanıcı CSS sayfanızda değişiklik yaparak pencerelerinizin görünümünü değiştirmeniz mümkündür. Kullanıcı CSS dosyanız, javascript dosyanız ile tamamen aynı ada sahiptir, sadece sondaki uzantısı "js" yerine "css" şeklindedir. Çoğu kişi için değişikliğin yapılacağı yer common.css sayfasıdır.

Aşağıdaki örnek, sınırı olan turuncu renkli pencereler oluşturmakta ve kullanılan yazı fontunu değiştirmektedir. Bu düzenleme pencereleri oldukça garip gösterecektir, ancak istemeniz halinde yapabileceklerinize güzel bir örnektir.

.navpopup { 
  background-color: #FFBE20  !important;
  font-family:      serif    !important;
  color:            #404     !important;
  font-size:        medium   !important;
}

Seçenekler[kaynağı değiştir]

Ayarlayabileceğiniz bazı seçenekler mevcuttur. Bunun için javascript dosyanızda değişiklik yaparak aşağıdaki şekilde bir satır ekleyin

seçenek = değer

Burada seçenek ve değer, aşağıdaki tablodan seçilmektedir. Örneğin, indirmeleri önlemek ve hizmetli bağlantılarını açmak için javascript dosyanızda şu kodların bulunmasına ihtiyaç duyacaksınız:


// [[VP:GP]]
mw.loader.load('ext.gadget.Navigation_popups');
simplePopups=true;
popupAdminLinks=true;


Gezinti pencerelerini kendi common.js dosyanızdan değil de Tercihlerim bölümündeki Küçük araçlar sekmesi aracılığıyla kullanıyorsanız, sadece parametreleri common.js dosyanıza eklemeniz yeterlidir. Örneğin;


// [[VP:GP]] için kişisel ayarlar
simplePopups=true;
popupAdminLinks=true;


Konfigürasyon seçenekleri
Seçenek Değerler[3] Açıklama
[değiştir]
popupDelay ondalık sayı, 0.5 Pencerelerin gözükmesinden önce geçecek süre. Betiğin orijinali İngilizce olduğu için ondalık sayılarda virgül yerine nokta kullanılması gerektiğini unutmayın.
popupHideDelay ondalık sayı, 0.5 Farenin gezinti penceresinin üzerinden çekilmesiyle pencerenin kaybolması arasında geçecek ortalama saniye sayısı. Betiğin orijinali İngilizce olduğu için ondalık sayılarda virgül yerine nokta kullanılması gerektiğini unutmayın.
popupModifier '' (varsayılan), 'ctrl', 'shift', 'alt', 'meta' Pencerelerin sadece bağlantıların üzerine gelinmişken bir değişiklik düğmesine basılınca açılmasını sağlar. Sayfa içeriğini gizler nitelikteki istenmeyen pencerelerin açılmasını önler.
simplePopups true, false Sadece bağlantıları istiyor ve kullanılan bant genişliği miktarını fazla buluyorsanız, bu değeri true olarak ayarlayın. Bu durumda veri indirilmeyecek ve pencereler sadece bir bağlantı listesinden oluşacaktır.
popupStructure 'original', 'fancy', 'fancy2', 'menus', 'shortmenus', 'lite', 'nostalgia' Pencere yapısını seçin - örnekleri burada bulabilirsiniz. 'original' ayarı, simplePopups değeri true olarak ayarlanmışsa (ya da tarayıcınızın menüleri desteklemediği biliniyorsa) varsayılan değerdir ve pencerede tüm gezinti bağlantılarına yer vermektedir. 'nostalgia', 'fancy' ve fancy2 ise bunun çeşitlemeleridir. simplePopups değerinin true olmaması halinde varsayılan olan 'menus' ayarı ise, gezinti bağlantılarını pencere başlığının yanındaki bağlantıların üzerine fare ile gelindiğinde gözüken pencere menülerine yerleştirmektedir. 'shortmenus', 'menus' ayarının daha az bağlantılı ve daha az karışık bir sürümüdür. Son olarak 'lite' ise çok basit bir yapıya sahiptir ve gezinti bağlantıları olmaksızın sadece ön izleme imkanı sağlamaktadır.

Bu değişkeni ayarlamak için tırnak işareti yerine kesme işareti kullanmanız gerektiğini unutmayın: Örnek popupStructure='fancy';.

popupActionsMenu true, false Menü kullanırken (bu değerin false olarak belirlenmesi halinde) penceredeki başlık bağlantısının menü oluşturmasını sağlayabilir ya da (bu değerin true olarak belirlenmesi, yani varsayılan değerde olması halinde) ayrı bir "işlemler" menüsüne sahip olabilirsiniz.
popupImages true, false Bu değerin false olarak belirtilmesi halinde, resimler asla gösterilmez.
popupSubpopups true, false Bu değerin true olarak belirtilmesi halinde, önizlemelerdeki bağlantılar için pencere oluşturulur.
popupOnEditSelection true, false Bu değerin true olarak belirtilmesi halinde, değişiklik yaparken metindeki iç bağlantılar için pencere oluşturulur.
popupAdminLinks true, false Bu değerin true olarak belirtilmesi halinde, hizmetlilerin engelleme, silme ve korumaya alma/korumayı kaldırma amaçlı olarak kullandıkları bağlantılar da pencerelerde yer alır.
popupShortcutKeys true, false Bu değişkenin true olarak belirtilmesi halinde, tuşlara basarak hızlı bir şekilde penceredeki bazı bağlantılara odaklanma imkanı bulabilirsiniz. Kısayollu bir bağlantının üzerine fare ile geldiğinizde, kısayol tuşu pencere ipucunun sonunda görülür. Örneğin, Firefox veya Opera'da bir maddeyi yeni bir sekmede hızlı bir şekilde düzenlemek için 'e Ctrl-Enter' tuşlarına basabilirsiniz. Esc tuşuna basılması da pencereyi gizleyecektir.
popupFixRedirs true, false Bu değişken true olarak belirlenmişse, "Yönlendirmeler" bağlantısına tıklayarak kolaylıkla yönlendirme sayfalarına giden bağlantıları "onarabilirsiniz". Not: muhtemelen bu tür bağlantıları her gördüğünüz an düzeltmek istemeyeceksiniz; elbette bu tür bağlantı avına çıkmak da tercih edilmeyecek bir harekettir. Zira sunucuya sanılanın tam aksine ek yük bindirmektedir.
popupWatchRedirredPages true, false, null Bu değişkenin true olarak belirlenmesi halinde, düzeltilen yönlendirme sayfaları her zaman izlemeye alınacaktır. false olması halinde ise izleme gerçekleşmeyecektir. Değerin null olarak belirlenmesi halinde ise sayfa, kullanıcı tercihlerinizdeki ayarlara göre izlenecek ya da izlenmeyecektir.
popupRedirAutoClick 'wpSave', 'wpPreview', 'wpDiff' Yönlendirmeler düzeltilirken otomatik olarak basılan düğme.
popupRedlinkRemoval true, false Bu değişkenin true olarak belirlenmesi halinde, "Bu bağlantıyı kaldır"'ı seçerek var olmayan sayfalara giden bağlantıları ("kırmızı bağlantılar") otomatik olarak kaldırabilirsiniz.
popupFixDabs true, false Bu değişkenin true olarak belirlenmesi halinde, pencerenin en altındaki bağlantılardan birine tıklayarak anlam ayrımı sayfalarına giden bağlantıları otomatik olarak "onarabilirsiniz".
popupAllDabsStubs true, false Bu değişkenin false olarak belirlenmesi halinde, sadece madde alan adında taslak ya da anlam ayrımına benzeyen sayfalara özel işlem uygulanır (true değeri ise birçok hatalı pozitif sonucu doğuracaktır).
popupWatchDisambiggedPages true, false, null Bu değişkenin true olarak belirlenmesi halinde, onarılmış anlam ayrımı sayfaları her zaman izlemeye alınacaktır. false değerinde ise izleme gerçekleşmeyecektir. null değeri ise sayfa, kullanıcı tercihlerinizdeki ayarlara göre izlemeye alınacak ya da izleme kaldırılacaktır.
popupNavLinks true, false true olması halinde gezinti bağlantıları gösterilecektir. false ise bunların kapatılmasına neden olacaktır.
popupLastEditLink true, false Pencerelerde "Son değişiklik" bağlantısının olup olmayacağını belirler.
popupHistoricalLinks true, false true olarak belirlenmesi halinde, eski sürümler ve fark bağlantılarına giden bağlantıların üzerine gelindiğinde "editOld" gibi ekstra bağlantılar oluşturulmaktadır. Aksi takdirde aynı bağlantılar normal bir bağlantının üzerine gelindiğinde olduğu gibi gösterilir.
popupPreviews true, false Bu değerin true olarak belirlenmiş ve simplePopups değişkenin ayarlanmamış olması halinde, maddenin ilk bölümünün ön izlemesi oluşturulacaktır. false değeri ise bu özelliği devre dışı bırakmaktadır.
popupSummaryData true, false Bu değerin true olması halinde, hedef sayfa için özet veriler görüntülenecektir. false değeri ise bu özelliği devre dışı bırakacaktır.
popupLastModified true, false true olması halinde, sayfanın yaşı özet veriler arasında gösterilecektir. Burada yaş ile kast edilen maddenin değişikliğe uğramasından bu yana geçen süredir.
popupDiffDates true, false true olması halinde, karşılaştırılan sürümlerin tarihleri de farkların ön izlemesi sırasında gösterilecektir.
popupImageLinks true, false true olması halinde, bir dosyaya bağlantısı olan sayfalar da ön izlemede yer alacaktır. Bu özellik halihazırda Commons dosyaları için devre dışıdır.
popupOnlyArticleLinks true, false true olması halinde, pencereler sadece maddedeki bağlantılar için oluşturulacaktır. Aksi takdirde diğer bağlantıların çoğunluğu (Değiştir, Yardım gibi) için de pencere oluşacaktır.
imagePopupsForImages true, false Görünür resimlerin üzerine gelindiğinde bile varsayılan olarak önizleme resimleri yüklenmektedir. false</false> olarak belirlenmesi halinde bu özellik devre dışı kalacaktır.
popupMaxWidth 350, bir tam sayı veya false Piksel cinsinden azami pencere genişliği. Bu değerin false olarak girilmesi pencerenin içeriğine uygun ölçüde genişlemesini sağlamaktadır.
popupInitialWidth bir tam sayı veya false Piksel cinsinden pencerenin başlangıç genişliği. Bu değişkenin false olarak belirlenmesi, pencerenin başlangıçtaki içeriği için ihtiyaç duyduğu boyutta olacağı anlamına gelmektedir.
popupEditCounterTool "kate", "interiot", "custom" Kullanılacak değişiklik sayacı. Tercihler: Kate sayacı, Interiot sayacı ve popupEditCounterUrl ile tanımlanan özel bir url.
popupEditCounterUrl "" Özel değişiklik sayacının adresi. Bu url değerinde yerine konabilir parametreler kullanabilirsiniz: $1, kullanıcı adı, $2 ise veritabanı adı (örneğin trwiki_p) ile değiştirilecektir.
popupDragHandle false, 'popupTopLinks', ... Pencerenin Shift tuşuna basmadan sürüklenebildiği bileşen adı. false olması halinde, pencere shift tuşu ile sürüklenebilir.
popupAdjustDates true, false true olması halinde, geçmiş, fark ve kullanıcı katkıları ön izlemelerindeki tarihler, kullanıcı tercihlerinizdeki ayarlara göre düzenlenecektir.
popupThumbAction "imagepage", "sizetoggle", "linkfull" Bu değişken, ön izlemedeki bir dosyaya tıkladığınızda ne olacağını kontrol etmektedir."imagepage", dosya sayfası için pencere oluşturulmadığı müddetçe sizi bu sayfaya götürecek (ve dosyanın üzerine geldiğinizde bir alt pencere oluşturacak),; "sizetoggle", dosya boyutunun tıklandığında değişmesini sağlayacak, "linkfull" ise dosya bağlantılarının direkt tam dosya boyutlu sürüme verilmesini sağlayacaktır.


Değişiklik özetleri [değiştir]
popupRevertSummary bir dizgi Sorgusuz geri dönüş özeti kullanmadan (aşağıya bakınız) yapılan geri dönüşlerde kullanılan değişiklik özeti. Bu dizgide yer alan ilk %s, geri dönülen sayfanın sürüm sayısıdır.
popupRevertSummaryPrompt true, false "true" olması halinde geri alma işleminde varsayılan geri dönüş özetini değiştirme imkanı bulacaksınız.
popupQueriedRevertSummary bir dizgi Geri dönüş ile ilgili bilgi almak için soru arabirimini kullanarak yapılan geri dönüşlerde kullanılan değişiklik özeti. $1, $2 ve $3, sırasıyla sürüm sayısı, zaman bilgisi ve geri dönülen değişikliğin sahibi olan kullanıcıdır.
popupQueriedRevertToPreviousSummary bir dizgi Kullanıcı katkıları sayfalarında bulunanlar gibi fark bağlantıları kullanılarak yapılan geri dönüşlerde, geri dönüş ile ilgili bilgi almak için sorgu arabirimi kullanılarak gerçekleştirilen değişiklik özeti. $1, $2 ve $3, sırasıyla sürüm sayısı, zaman bilgisi ve geri dönülen değişiklikten hemen sonraki değişikliğin sahibi olan kullanıcıdır.
popupFixRedirsSummary bir dizgi Yönlendirmeler onarılırken kullanılan değişiklik özeti. Bu dizgide yer alan ilk %s, yönlendirme sayfasının adı; ikinci %s ise hedef sayfanın adıdır.
popupFixDabsSummary bir dizgi Bağlantılar arasında anlam ayrımı oluşturulduğunda kullanılan değişiklik özeti. Bu dizgideki ilk %s anlam ayrısı sayfası, ikinci %s ise hedef sayfadır.
popupRedlinkSummary bir dizgi Kırmızı bağlantıları kaldırırken kullanılan değişiklik özeti. Bu dizgide yer alan ilk %s, kırmızı bağlantının adıdır.


Ön izleme seçenekleri [değiştir]
popupHistoryPreviewLimit bir tam sayı, 25 Sayfanın geçmişinin başından itibaren en fazla bu kadar sayıda değişikliğin ön izlemesini gerçekleştirir.
popupCategoryMembers true, false Kategorilerde yer alan sayfaların ön izlemesinin yapılıp yapılmayacağını belirler.
popupPreviewHistory true, false Geçmiş sayfalarına giden bağlantılar için özel ön izleme oluşturulup oluşturulmayacağını belirler.
popupContribsPreviewLimit bir tam sayı, 25 En fazla bu sayıda kullanıcı katkısının ön izlemesini gerçekleştirir.
popupPreviewKillTemplates true, false true olması halinde bir maddede kullanılan şablonlar ön izlemelerde gösterilmemekte; aksi takdirde ise ham viki metni olarak gösterilmektedir.
popupPreviewRawTemplates true, false true olması halinde şablon sayfaları (yani Şablon: isim alanında olan sayfalar) için tamamen ham viki metni halinde ön izleme uygulanmakta, aksi takdirde ön izlemede onların da sergilenmesine çalışılmaktadır.
popupPreviewFirstParOnly true, false true değerinde ön izlemeler sadece maddenin ilk paragrafı ile sınırlıdır.
popupMaxPreviewSentences bir tam sayı, 4 Ön izleme için maddenin başlangıcında gösterilecek azami cümle sayısı.
popupMaxPreviewCharacters bir tam sayı, 600 Ön izleme için maddenin başlangıcında gösterilecek azami karakter sayısı.


Teknik seçenekler [değiştir]
popupNavLinkSeparator dizgi,
' &sdot; '
Gezinti bağlantıları arasına girilen HTML. Varsayılan değer Konqueror için ' &bull; ', Microsoft tarayıcıları için ise ' &#183; ' şeklindedir (zira &sdot; karakterinin kullanımında sorunlar görülebilmektedir).
popupAppendRedirNavLinks true, false true olması halinde yönlendirme hedefleri için yeni bir gezinti bağlantıları dizisi oluşturulmaktadır. false olması halinde de yönlendirme ile ilgili kullanıcı uyarılmakta, ancak gezinti bağlantısı oluşturulmamaktadır. popupNavLinks değerinin false olması halinde etkisiz hale gelmektedir.
removeTitles true, false Bağlantıların başlıkları (varsayılan açılır pencere ipuçları), bu değerinin true olması halinde açılır pencerelerin ana bağlantısına taşınmaktadır. false olması durumunda ise taşınmamaktadır.
popupLazyDownloads true, false true değerinde açılır pencere görülmeden indirme işlemi gerçekleşmemektedir. false olması halinde ise bir bağlantının üzerine fare ile gelir gelmez indirme işlemine başlanmaktadır.
popupLazyPreviews true, false true olması halinde ön izlemeler açılır pencere gösterilmeden önce oluşturulmamaktadır. false değerinde ise gerekli verilere erişim sağlanır sağlanmaz oluşturulmaktadır.


Deneysel seçenekler [değiştir]
Aşağıdaki seçenekler, kapsamlı testlerden geçmemiş ya da henüz açıklamaları eklenmemiştir: popupCookies, popupExtraUserMenu, popupLinksNewWindow, popupHistoryLimit, popupDiffDatePrinter, popupExtendedRevertSummary, popupTimeOffset, popupPreviewCutHeadings.

Gelişmiş kişiselleştirme[kaynağı değiştir]

Filtre ekleme[kaynağı değiştir]

Maddeler için özel filtre tanımlamanız mümkündür. Bunlar, sayfa istatistikleri oluşturulduktan sonra çalıştırılan javascript fonksiyonlarıdır ve sonuçları (HTML olarak) açılır pencerenin ilgili kısmına eklenmektedir (simplePopups değerinin "true", popupSummaryData değerinin ise "false" olması halinde herhangi bir gösterim olmayacağını unutmayın).

Bunu ayarlamanın yolu, bir betiği (maddenin viki metni) girdi olarak kabul eden ve HTML'nin bir bölümünü getiren bir filtre fonksiyonu yazmaktır. İstediğiniz sayıda filtre için işlemi tekrarlayın ve sonrasında tüm fonksiyonlarını çalışmalarını istediğiniz sıra ile içeren extraPopupFilters dizisini oluşturun.

Örneğin, bir maddenin viki işaret dili içerisinde viki kodu yerine HTML etiketleri kullanılarak yazılmış bir tablo bulunduğu zaman bundan haberdar olmak istediğinizi düşünelim. Bunun yollarından biri, aşağıdaki kodu javascript dosyanıza eklemektir:

// diziyi sadece bir kez olmak üzere başlat
extraPopupFilters=[];

// fonksiyonu tanımla
function popupFilterHtmlTable (wikiText) {
  if (/<table/i.test(wikiText)) return '&lt;table&gt;';
  else return '';
};

// fonksiyonu diziye ekle (bunu birçok fonksiyon için tekrar edebilirsiniz)
extraPopupFilters.push(popupFilterHtmlTable);

Bu durumda HTML tablosu içeren bir sayfa için açılır pencere oluşturulduğunda, pencerede <table> ibaresini göreceksiniz (Bu sayfa gibi diğer sayfalarda da çıkması mümkündür. Bu kusurun düzeltilmesini okuyucu için bir alıştırma konusu olarak bırakıyoruz).

Diğer örnekler[kaynağı değiştir]

popupRedlinkRemoval, popupFixRedirs ve popupFixDabs özelliklerini özel sayfalar, sayfa geçmişleri ve ön izlemeler haricindeki tüm sayfalarda etkinleştirmek isterseniz, aşağıdaki satırları javascript dosyanıza ekleyebilirsiniz:

// Normalde özellikler etkin
var toFix = true;

// Özel sayfalar, sayfa geçmişleri ve ön izlemelerde devre dışı bırak
if (wgCanonicalNamespace == "Special" || /*
    */ location.href.indexOf('&action=history') != -1 || /*
    */ location.href.indexOf('&action=submit') != -1)
  toFix = false;

// 
popupRedlinkRemoval = toFix;
popupFixRedirs = toFix;
popupFixDabs = toFix;

Bu aracın Türkçe sürümü MedyaViki:Gadget-popups-tr.js sayfasında bulunmakta ve buradan yüklenmektedir. Orijinal sürümü kullanmak için bu sayfayı kullanımdan çıkartmanız yeterlidir.

Tarayıcı problemleri[kaynağı değiştir]

Mozilla Firefox[kaynağı değiştir]

Adblock Plus eklentisi kurulmuş Mozilla Firefox kullanıcılarının pencereleri görememesinin nedeni Adblock Plus'ın gezinti pencerelerinin çalışmasını engellemesi olabilmektedir. Bu sorun, filtreleme kurallarında bir istisna oluşturarak çözülebilmektedir. Ana Sayfa'ya gidin, durum çubuğunuzdaki simgeye sağ tuşla tıklayın ve Bu sitedeyken devre dışı kal seçeneğini işaretleyin.

Safari[kaynağı değiştir]

Safari'nin bazı eski sürümlerinde menüler olması gereken şekilde çalışmamaktadır. Yeni bir sürümün yüklenmesi sorunları çözecektir.

Opera[kaynağı değiştir]

Opera'nın eski sürümleri, menülerin düzgün çalışmasını önleyen bazı hatalara sahiptir. Yeni bir sürüm (9.0 ve üzeri) kullanarak menülerin çalışma sorununu düzeltebilirsiniz, ancak yine de pencerelerin yüklenmemesi ya da fareyi çektikten sonra pencerelerin kaybolması gibi problemlerle karşılaşmanız olasıdır.

Bu araç, tarayıcıların açılır pencere engelleme ayarlarından etkilenmemektedir.

Geribildirim[kaynağı değiştir]

Betik ile yaşanan sorunlar, Vikipedi tartışma:Araçlar/Gezinti pencereleri sayfasında bildirilmelidir.

  1. ^ a b Microsoft Internet Explorer gibi belirli tarayıcılarda
  2. ^ a b c Mozilla Firefox gibi belirli tarayıcılarda
  3. ^ Varsayılan değerler kalın olarak listelenmiştir

Emeği geçenler[kaynağı değiştir]

Bu araç Lupin tarafından yazılmış, sonradan birçok kullanıcının katkısıyla geliştirilmiştir. Proje, şu anda aktif olmayan Lupin'in yokluğunda diğer kullanıcılar tarafından yürütülmektedir.