Vikipedi:Botlar/Başvurular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:BOTB sayfasından yönlendirildi)
Botlar

Bot başvurusunda bulunacakların botun neler yapacağını detaylıca anlatması ve mümkünse örnek birkaç sayfada test edip sonuçlarına bağlantı vermesi önemlidir. Bu sayede Vikipedistler botu tanıyıp gerekli olup olmadığına karar vererek görüşlerini belirtebilirler. Bot statüsü bir bürokrat tarafından verilir (bkz:Bot statüsüne sahip botlar). Bot başvurusunda bulunmadan önce Bot politikasına göz atarak bot statüsünün verilmesi için gerekli koşulların neler olduğuna ve başvuru sürecinin nasıl işlediğine bakmanızı öneririz.

Topluluk, bot başvuruları konusunda bürokrata destek vermek için bilgi ve bulgularını 14 gün içerisinde paylaşabilir ve bu süre sonunda bürokratın kararıyla başvuru sonuçlandırılır. Eski bot başvuruları ve tartışmalara arşivden ulaşabilirsiniz.


  1. Küresel botların Türkçe Vikipedi'de kullanımına izin verilmiştir.
  2. Aşağıdaki kutudaki BOT_ADI yerine bot hesabının kullanıcı adını yazın ve butona tıklayın.
  3. Karşınıza çıkan sayfayı düzenleyerek ([[Kullanıcı:''Bot'']] yerine botunuzun adını yazın), bot başvurunuzu yapın ve imzanızı atarak sayfayı kaydedin.
  4. Bu sayfaya, botluk başvurusu alt sayfanızı (en alta gelecek şekilde) ekleyin. (BOT_ADI kısmına kendi kullanıcı adınızı yazın):
    {{Vikipedi:Botlar/Başvurular/BOT_ADI}}

  1. Global bot use has been opted in for Turkish Wikipedia.
  2. This page allows bot owners to ask the authorization to use it on the Turkish Wikipedia. To make a request for bot status, write the account name of the bot instead of BOT_ADI.
  3. Complete the request (replace [[Kullanıcı:''Bot'']] with the name of your bot.) English translation of the form is included in the template, with HTML comments.
  4. To the bottom of this page, add your bot application subpage as follows by replacing BOT_ADI with your bot's name:
    {{Vikipedi:Botlar/Başvurular/BOT_ADI}}



Bot başvuruları / Bot requests

  • Bot'un sahibi : İmmortalance
  • Bot'un amacı :Vikiprojeleri maddelere eklemek.
    Kaynaklarda bulunan geçersiz parametreleri kaldırmak ve kaynak hatalarını düzeltmek.
    İstenen kategorilerdeki kategorileri oluşturmak.
    İstenen şablonlardaki şablonları oluşturmak.
  • Kullandığı betik :AWB
  • Bot statüsüyle çalıştığı vikiler :tr.wiki
  • Bot statüsüz çalıştığı vikiler :
  • Not :
  • Gün ve saat : 20.45, 1 Şubat 2024 (UTC)



  1. Destek Destek -Lionel Cristiano? 02.25, 3 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  2. Destek Destek Samizambak (mesaj) 21.47, 3 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  3. Destek Destek Wooze 23.47, 3 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  4. Destek Destekliyorum. Kullanıcı olarak konuyu yeterince deneyimlediğini düşünüyorum. ᕓikiolog ♥෴ 22.15, 5 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  5. Destek Destek YG1’mensaje❓ 22.31, 5 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  6. Karşılaştığım değişikliklerde sorun görünmüyor. --stultiwikia(bana yaz) 15.49, 7 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Soru "İstenen şablonlardaki şablonları oluşturmak." kısmını tam anlayamadım, botla oluşturulması gereken şablonlar nasıl şablonlar, örnek verebilir misin? Ek olarak yukarıdaki başvuruya konu olan deneme değişiklikleri mevcut mu? ----anerka'ya söyleyin 18.15, 13 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

@Anerka selamlar,
Özel:İstenenkategoriler, Özel:İstenenşablonlar gibi sayfalar var Topluluk portalında. Bahsettiğim kısımlar bunlar. Denemeler aşağıdadır.
İmmortalance (mesaj) 18.04, 14 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Botun sahibi :on11oniki
  • Botun amacı :Yeni açılan maddelerde web kaynakçaları ile verilen bilginin tutarlılığını ölçmek.
  • Kullandığı betik :pywikibot kullanarak python
  • Bot statüsüyle çalıştığı vikiler :
  • Bot statüsüz çalıştığı vikiler :trwiki
  • Not :En azından test sürecinde sıkıntı yaşamamak çok güzel olurdu.
  • Gün ve saat : 18.13, 11 Şubat 2024 (UTC)



Soru:

  • Bot, ölçtüğü tutarlılık oranını bir yerde kayıt mı edecek? Oluşturan kullanıcıya mı bildirecek? Yoksa maddede bu bilgiye yer mi verecek?
  • Kaynak içindeki bilgilerin doğruluğu nasıl tespit edilecek?
  • .pdf, .xml, .epub gibi uzantılarla verilen kaynaklar nasıl taranacak?
  • Farklı dillerde kaynak eklendiğinde bu kaynaklardaki bilgilerin doğruluğu için bir çeviri aracı mı kullanılacak?

Bu soruların cevabını rica ediyorum. Bir de beyan ettiğin bu tutarlılık oranı ölçme işini bir örnek ile gösterebilirsen değerlendirmemi ona göre yapacağım On11oniki. Teşekkürler. Wooze 23.41, 11 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Merhaba, hepsine sırasıyla yanıt vereyim
  • Belirli bir benzerlik oranının altında kaynakçaya şerh düşebilir veya hizmetlilere karar vermek üzere kaynakçadaki en benzer kısım ile yazılı ifadeyi bir arada gösterebilir.
  • Bilgilerin doğruluğu değil kaynakça ile tutarlılığı tespiti olacak, doğruluk daha kapsamlı bir çalışmanın sonucu olabilir. Tutarlılık tespiti ise verilen kaynaktaki en benzer kısım ile kelime dağılımı ve sıralamasının ne kadar uyuştuğu üzerinden puanlandırılacak (0 ile 1 arasında bir puan)
  • Başlangıç olarak belirttiğim üzere sadece web kaynakları (daha doğrusu web siteleri) için çalışacak ama geliştirme sürecinde diğer uzantılı kaynakları, hatta yeterli bir kütüphaneye erişim sağlanırsa DOI ile yazılı kaynakları da eklemek niyetim var.
  • Çeviri mevzuu tam olarak şu an üzerinde çalıştığım yer, dil farkı var ise hem kaynak dilin Türkçeye çevirisinin Türkçe metin ile olan tutarlılığı ve Türkçe metnin kaynak diline olan çevirisine olan tutarlılığının ortalamasını almayı düşünüyorum.
Örnekler için şimdilik yeni sayfaları topluyorum fakat test için bot hesabının altına kopyaladığım yeni sayfalar herhalde bir miktar sorun oluyor. Kendi yerel sistemimde depolayıp sonuçları da buradan yayınlayacağım yakın vakitte, teşekkürler sorular için gerçekten meramımı daha güzel bir şekilde anlatabildim @Wooze on11oniki (mesaj) 00.05, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Merhaba on11oniki,
Son kısımla ilgili söylüyorum, doğrudur, test amaçlı dahi olsa telif hakkıyla korunan metinlerin bulundurulması hukuki gerekçelerle uygun değil. Ne var ki eğer dilerseniz kamu malı niteliği taşıyan veya özgür lisanslı metinleri, örneğin Vikikaynak'ta bulunan metinleri, mevzuat metinlerini vb. kullanabilirsiniz test için.
İyi çalışmalar dilerim.
Dr. Coalmesaj 00.09, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Yeni açılan sayfaları (başta) otomatik kopyaladığım için aslında pek haberim olmuyor içerikten, sadece bu vandal ne yapıyor denilip engellenmesinden vs korktum:) Devriye benzeri bir görevi olduğundan Vikikaynak'taki metinler sadece kalibrasyon niyetiyle kullanılabilir fakat yeni sayfalara ihtiyaç hala var test için :/ Ondan yeni açılan sayfaların metinlerini yerelde depolayacağım, test süreci bittikten sonra böyle bir sıkıntı da olmayacaktır (umarım). on11oniki (mesaj) 00.19, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Wooze yine ben :)
Şu şekilde bir test örneğini paylaşmak istiyorum:
İddia:Ortaoba; idari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yilindaki yasa değişikliğinden sonra mahalle olmuştur.
Kaynaktaki en benzer kısım: mahalle  olarak  Kozlu  Belediyesine  katılmıştır
Benzerlik Oranı:% 13.502847506727242
Değişiklik. Meğer KHK'da bahsi geçen Edremit Van ilinin Edremit ilçesiymiş ve dokümanda 1 tane bile Ortaoba geçmiyormuş, belediye meclis kararı ile mahalle olmuş. Bu tip kritik tutarsızlıkları yakalayabilir diye düşünüyorum. Nitelik kontrolü için elimizi rahatlatabilir. on11oniki (mesaj) 17.45, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
@Ygmr01 @Khutuck@İmmortalance@Buzuldiyar @Axis09 @Vikiolog@Kadı burada aktif gördüğüm için etiketlemek istedim, görüş veya istek belirtmek üzere yazabilirsiniz, iyi vikiler dilerim on11oniki (mesaj) 22.00, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
@On11oniki selamlar, henüz inceleme fırsatım olmadı ama başvurunuzu gördüm. Müsait vaktimde inceleyip görüş bildireceğim. İyi vikiler dilerim. İmmortalance (mesaj) 22.24, 12 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Soru Tutarlılık ölçüm metodolojisi hakkında biraz daha bilgi alabilir miyiz? Daha önce ben de benzer bir konsept üzerinde çalışmıştım ancak sonuçlar pek başarılı olmamıştı. Maddede "Beyoğlu, İstanbul'un bir ilçesidir" yazarken, botun kaynakta geçmesi olası "Beyoğlu, İstanbul ilinin bir ilçesidir" ile "Beyoğlu, İstanbul ilinin bir ilçesi değildir" arasında ayrım yapıp yapamayacağı konusunda şüphelerim var; bu örnekte metinler arası basit benzerlik ölçümü iki durumda da %95 üzeri benzerlik verse de iki metin birbirine tamamen zıt anlamda. Bu tarz bir bot için ciddi seviyede doğal dil işleme becerisi gerekceğini düşünüyorum.

Ek olarak bu aracın doğru şekilde çalışması durumunda bile bot statüsünde olup olmaması gerektiğini tartışmamız iyi olur. Bot statüsü otomatik çalışan araçların izleme listesinde kalabalık yapmasını engeller, her otomatik aracın bot statüsünde olmasına gerek yoktur (örneğik Kullanıcı:Telif Bot otomatik olsa da bot statüsünde değil, çünkü yaptığı değişiklikleri diğer kullanıcıların görmesi gerekli). Maddede kaynak hatası varsa, botun bu hatayı tespit etmesi durumunda insan kullanıcıları haberdar etmesi gerekecek; bu amaçla bot statüsü artıdan ziyade eksi olacaktır. --Khutuckmsj 01.50, 13 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

  • Bilgilerin doğruluğu değil kaynakça ile tutarlılığı tespiti olacak, doğruluk daha kapsamlı bir çalışmanın sonucu olabilir. kısmını biraz daha açmışsınız güzel olmuş. Evet anlam bazında tezatları bulmak için doğal dil işleme gerekli fakat sıkça karşılaştığım kadarıyla kaynakçanın maddedeki bilgi ile hiçbir alakası olmuyor. Öncelikle bunu göstermesi bile nitelik kontrolü için el rahatlatacaktır diye düşünüyorum.
  • Metodoloji ise iki cümlenin vektörleştirilip kosinüs çarpımından elde edilen değer. Karakter bazında bir benzerlik kursa da kelime ortaklığına göre bir ağırlık ayarlaması yapıldı, kaynak kodunu açmayı düşünüyorum orada daha güzel göstermiş de olurum.
  • Belirli bir benzerlik oranının altında kaynakçaya şerh düşebilir veya hizmetlilere, karar vermek üzere, kaynakçadaki en benzer kısım ile yazılı ifadeyi bir arada gösterebilir. fonksiyonu olduğu için bot statüsü makul olabilir çünkü sürüm kontrolünde tutarsız etiketli ya da işaretlenmiş kaynakçalar zaten fark edilecektir, değerlendirme de o an hızlı bir şekilde yapılabilir.
on11oniki (mesaj) 04.45, 13 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

SoruluYorum Yorum; Merhaba on11oniki. Öncelikle Vikipedi'ye katkı sağlama düşünce ve emeklerin için teşekkür ederim. Benim bir kaç sorum ve yorumum olacak nacizane.

  • Türkçemiz sondan ek alan bir dil olmasının yanı sıra, herhangi ek bir kelime aldığında cümle yapıları dolaylı veya açık şekilde olumlu ve olumsuz anlamlara dönmeye müsait bir dil malum. Bu dil üzerindeki karşılaştırmalı kontrolde yukarıda bahsedildiği üzere dile hakimiyet gerektiriyor. Örneğin; ...Ortaoba, İstanbul ilçelerinden A ile kardeş bir ilçedir... veya ...Ortaobalılar İstanbul'a(daki toplantılara) katılım sağlamamıştır... güzel örnek olmayabilirler belki ama aklıma şu an birşey gelmiyor. Sonuçta bahsetmeye çalıştığım şey, her cümle her zaman net olmayacak ve başı sonu olacak, kimi zaman google çeviri gibi bile olabilecek durumlar söz konusu. Yabancı kaynaklar için biraz daha kolay elbette bu durum ancak bu seferde yazılan Türkçe ifadeden anlamı algılayıp, anlam kaybına uğratmadan çevirip üstüne benzer ifadeleri arama kombinasyonu bana yüksek görünüyor. İmla hataları ve devrik cümlelere girmeden bunlar tabi. (ki şahsen ben bazen bir kaç kez okumak zorunda kalıyorum algılamak için)
  • Bunların yanı sıra bir kelimenin birden fazla anlamı olduğu düşünülürse, yaygın adlandırmaların da farklı yaygın adlandırmaları olduğu göz önüne alınırsa, normal başlıklardan örnek veremeyeceğim organizmalardan vereyim 😅 Çarkıfelek meyveli bir bitkidir veya cinsidir yazan cümlenin kaynağı Passiflora has many edible species veya Passiflora türlerinin bilmem kimin araştırmalarının sonucunda yenmesi sağlık açısından veya mineraller açısından yararlı olduğu açıklandı veya da Passifloraceae familyasına bağlı bitkilerde yapılan araştırmalarda...Aşırı tüketilmemesi gerektiği... belirtildiğinde Passiflora ile arasındaki bağ kurmalar nasıl gelişecek. Örnek konusunda bugün kötü olabilirim 😊
  • Temel ve basit cümleleri eleme kısmında yardımcı olabilir belki bu da az çok rahatlama sağlayabilir bazı maddelerde. Ancak hangisinin basit ve net cümle olduğunu nasıl anlayacak merak ediyorum.
  • Khutuck'ün/un da bahsettiği gibi belki şüphede kalınan veya alakasız gördüklerini etiketleme mekanizması olabilir, böylece hızlı kontrole imkan sağlar.
  • Bunların az biraz dışında bir konu olarak da, kütüphane gibi bilgiye erişim sağlama olanağından bahsetmişsiniz. Dr. Coal'un/ın da bahsettiği üzere VikiKaynak denemelerinizde belki yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra yeterli katkı sağlamış olsanız VikiKütüphane'ye erişiminiz olurdu. Ancak katkılarınıza bakınca da botu konuşmaktan önce kullanıcınızın da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum zira yıl olarak eski olsanız da katkı bazında (sayısal ve eklemesel) biz kullanıcıların sizi, sizin de Vikipedi'ye hakimiyetinizi tanımak için bile yeterli durmuyor. Bu kısmı biraz açarsak (lütfen bu kısmı iyiniyetle algılayın); 3 yıla dağılan sürede 18. gün Bot başvurusu yapıyorsunuz, katkılarınızla ilgili yazmak yerine diğer kullanıcıların bakması daha doğru olur diye düşünüyorum.
  • Bu durumda şu soruyu sormak isterim, başka kullanıcınız var mıydı? Yani Vikipedi hakimiyetiniz nedir? Vikipedi'de Bot başvurusundan önce Beyaz Liste haklarını almanız ve en azından kendinizi tanıtmanın yoluna gitmeniz daha sağlıklı olur. Sonuçta başvurduğunuz Bot kullanıcısına eğer işlem yapma yetkisi verilecekse, farkedilene kadar gözden kaçacak hatalı işlemler olma ihtimali yüksek. Böyle bir işlem yetkisi için de öncelikle onu kullanacak kullanıcının işlem yaptığı yere aşinalığı ve güven oluşturması da gerekir diye düşünüyorum.
  • Kullanıcı hak değişikliklerinin sonrasında eğer uygun olursa, seçilecek bir kaç madde üzerinde deneme değişiklikleri gösterilmesi ile daha doğru bir karar verilebilir. İyi Vikiler :) ᕓikiolog ♥෴ 18.08, 13 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Sorulara cevap, yorumlara ise ekleme yapmaya çalışacağım sırayla:
  • Bilgilerin doğruluğu değil kaynakça ile tutarlılığı tespiti olacak, doğruluk daha kapsamlı bir çalışmanın sonucu olabilir. kısmında açıklamaya çalıştığım fonksiyonun böyle bir derdi yok aslında çünkü benzer olanlara dokunmazken benzer olmayanlara bir etiket koyabilir, ilerleyen zamanlarda kelimelerin hissiyat puanlarına göre (olumlu,olumsuz, kızgın, mutlu, nötr vs) cümlelerin hissiyat ve kelime ortaklıkları yönünden benzerliği kullanılarak belki doğal dil işlemek kadar yüksek işlem gücü gerektirmeyen bir kontrol işlevi de eklenebilir.
  • Kaynakçadaki bilginin dolaylı bir şekilde makaledeki bilgiyle bağlantılı olması, ya da testlerden örneklerle:
    • 2009 sonunda yaptığı açıklamayla tekrar pop müzik yapacağını belirten Hande Yener...->Yener, elektronik müzikte umduğunu bulamayınca önce Akalın ile barıştı ardından da pop şarkılarına geri döndü.
    • Temmuz 2012'de Akçıl, Yener'in onuncu stüdyo albümünde de birlikte çalıştıklarını belirtti.->(Soru)Hande Yener, yeni albümü için çalışmalara başlamış. Yine birlikte mi çalışacaksınız?(Cevap) Efsane geliyor. 3. kez çalışacağız beraber. Yaptığımız ilk iki albümün ısınma devri olduğunu 3. ile anladım. Çok sürprizli bir albüm olacak. Ben bile çıktığı gün, 25-30 tane almayı düşünüyorum. Hande'nin electronic döneminde, müzik iyiydi ama duygular soğuktu. Şimdi hem duygular çok sıcak hem de müzik çok iyi olacak.
gibi, insan kullanıcının da bulması için uğraşması (ah açılması 8 yıl falan süren web arşivler) gereken yerleri bulabiliyor. Burada etiketi kaldırma ya da yerinde bırakma kararını yine sürüm kontrolünü yapacak devriyeler verebilir. Açıkçası yeni girilen maddelere baktığım zaman bir makine çevirisi istilası görüyorum ve kaynakça kontrolü konusunda en azından teşvik edici ve kolaylaştırıcı bir başlangıç olacağını düşünüyorum.
  • Doğal dil işleme ile olabilir fakat yine belirteyim sadece iki cümle yakınlığını ölçecek. Mesela:Ortaoba mahalle oldu ile Ortaoba, Demre, Kutulu,...mahhalle statüsüne... cümleleri arasındaki benzerlik diğerlerinden daha fazla olacağı için en yakın cümle olarak bunu verecek. Aynı zamanda cümlelerden biri uzayınca yakınlık skorunun azalması problemi büyük oranda halledildi
  • @Khutuck değil de ben demiş olabilirim eğer bahsi geçen kısım: Belirli bir benzerlik oranının altında kaynakçaya şerh düşebilir veya hizmetlilere, karar vermek üzere, kaynakçadaki en benzer kısım ile yazılı ifadeyi bir arada gösterebilir. fonksiyonu olduğu için bot statüsü makul olabilir çünkü sürüm kontrolünde tutarsız etiketli ya da işaretlenmiş kaynakçalar zaten fark edilecektir, değerlendirme de o an hızlı bir şekilde yapılabilir. ise.
  • Bilgiye erişim sağlamak ile ilgili bir problemim yoktu aslında, test için SD'den çektiğim yeni açılmış sayfaları kendi kullanıcı sayfamın altına aynı adla kopyalıyordum fakat telif ihlalinden HS geldi sayfalara. Kendi kullanıcı adımın altındaki sayfayı silmeye çalışırken de süzgece takıldım. (bir vikipedi çizgi filmi olsa bu sahne kesinlikle girerdi ona) Her şey vikimetini başka yerde işlemek yerine hazır sitede görmek istememle başladı yani :) Şu an ise bir sıkıntım yok deneme tahtasında bakıp siliyorum hızlıca fakat geniş çaplı bir test için birkaç süzgecin botu görmezden gelmesi lazım gibi.
    • Katkılarım zamanında (herhalde hesabı açtığım zamana denk geliyor) katıldığım bir Vikimaratonda eklediğim üç dört madde, son zamanlarda çevirdiğim bir madde ve birkaç minik değişiklikten ibaret, kısacası pek katkıda bulunma fırsatı bulamadım ve katkılarım da bana göre pek iç açıcı değil. Okumak veya biraz da işleyişle alakalı konuşulan şeyleri takip etmek konusunda ise bence iyi bir izleyiciyim lakin bunun yeterince güven verebilecek bir açıklama olmayacağının da farkındayım.[1]Öncelikle burada ve [2]sonralıkla burada belirttiğim dertleri uzunca bir süredir görüyorum ve Vikipedi:CO'nun bana verdiği yetkiye dayanarak böyle bir işe girişiyorum aslında. Kodların hepsi de açık kaynak olacağı için (biraz da yalvararır halde) daha kolektif bir çalışma olmasını gönülden isterim, başka bir kullanıcının altında da çalışabilir. Kaynakça kontrolü bu mecranın yüksek oranda haklı eleştiri aldığı yerlerden biri ve buna girişmek güzel yerlere götürebilir.
  • Başka kullanıcım yok (yeni açtığım bot hesabını saymazsak tek insan hesabım budur). Benim beyaz liste olmam kendi adıma güzel bir gelişme olur fakat botun yapacağı işlemlerdeki (yüksek ihtimal algoritmadan dolayı oluşacak) hataların benim daha çok katkı sunmamla değişeceğini düşünmüyorum. Doğal olarak da botun kendisinin (kısa süre sonra yayınlayacağım) kaynak kodlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
  • Önümüzdeki iki gün içerisinde test sonuçlarını göstereceğim, seslenirim yine herkese :)
on11oniki (mesaj) 21.05, 13 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]