V. Clemens

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(V. Clement sayfasından yönlendirildi)
Papa
V. Clemens
Papa V. Clemens'in portresi
DoğumRaymond Bertrand de Goth (yazılış bazen "de Guoth" veya "de Got"),
yak. 1264
Villandraut, Gaskonya, Fransa Krallığı
Ölüm20 Nisan 1314
Roquemaure, Gard, Fransa Krallığı
Etkin yıllar5 Haziran 1305 - 20 Nisan 1314
Yerine geldiğiPapa XI. Benedictus
Yerine gelenPapa XXII. Ioannes
DinHristiyanlık (Katolik)
Papa V. Clemens'in arması

Papa V. Clemens; gerçek adı ile Bertrand de Goth[1] (yak. 1264, Villandraut, Gaskonya, Fransa Krallığı – 20 Nisan 1314, Roquemaure, Gard, Fransa Krallığı), 5 Haziran 1305) - 20 Nisan 1314 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bertrand de Goth Akitanya Fransa'da doğdu. Kardeşi de papaz olup Katolik kilisesi hiyerarşisi içinde ilerlemekte idi. Bertrand önce Bordeaux'da bulunan St. Andre Katedrali'nde papaz oldu. Sonra ağabeyi Lyon Piskoposu olunca onun yanında papaz oldu. 1294'te ağabeyi Albano Kardinal-Piskoposu olunca onun yanına geçti. Sonra St-Bertrand-de-Comminges Piskoposu yapıldı ve bu piskoposluk merkezi katedralini gayet büyütüp süsletmekle isim yaptı. Bu arada Papa VIII. Bonifacius'a şahsi papaz oldu ve bu Papa da onu 1297'de Bordeaux Piskoposu yaptı.

Papa XI. Benedictus’un ölümü ile boşalan papalık makamı, Perugia'da toplanan Kardinaller Konseyi tarafından 11 ay süren toplantılardan sonra ancak doldurulabilmiştir. Bu uzun gecikme benzer sayıda olan İtalyan asıllı kardinaller ile Fransız asıllı kardinaller arasında uzlaşma olamamasından doğmuştur. Sonunda 15 İtalyan asıllı, bir kardinal bile olmayan Fransız asıllı olan Bertrand de Goth lehine oy vermeleri sonucu 5 Haziran 1305'te papa seçilmiş ve V. Clemens papalık adını almıştır.

Papa V. Clemens, Fransa Kralı IV. Philippe'in her isteğini onaylaması ile tanınmıştır. IV. Philippe heretiklik ve ahlaksızlıkla suçladığı güçlü Tapınak Şövalyeleri'ne karşı saldırıya geçtiğinde V. Clemens ona destek verdi. 1312'de V. Clemens Tapınak Şövalyeleri tarikatını dağıtıp mallarını Malta Şövalyeleri Hospitallier tarikatına aktardı. Tapınak Şövalyeleri'nin önemli bir kısmını da idam ettirmiştir.

Papa V. Clemens'in bastırttığı sikke

Papalığı Roma'dan Avignon'a taşıyarak 1309 yılından 1377 yılına kadar sürecek olan Avignon Papalığı dönemini başlatmıştır.

Papa V. Clemens Moğol İlhanlılar ile müslümanlara karşı bir ittifak yapmak için uğraşlar vermiştir. Nisan 1305'te İlhanlı hükümdarı Olcaytu Papa V. Clemens'e, Fransa Kralı IV. Philippe'e ve İngiltere Kralı I. Edward’a Buscarello de Ghizolfi başkanlığında bir elçilik heyet göndermiştir. 1307'de Olcaytu Han bu sefer Tommaso Ugi di Siena başkanlığında bir elçilik heyetini V. Clemens ve diğer önemli Avrupa hükümdarlarına göndermiştir. İlhanlı Olcaytu Han 1313'te Avrupa'ya ve V. Clemens'e yeni bir elçilik heyeti daha göndermiştir. Fakat bu diplomatik girişimlerden Moğol ve Haçlı ordularının Müslümanlara karşı koordine edilmiş bir askeri hücumu ortaya çıkmamıştır. Bu nedenle bu diplomatik yaklaşımlar fazla bir etki yapmadan boşa gitmiştir.

Fakat V. Clemens devamlı olarak müslümanlara karşı tutum ve politikalar takip etmiştir. 4 Nisan 1312'de "Vienne Konsil"'inde Papa V. Clemens yeni bir haçlı seferi düzenlenmesi için vaiz vermiştir. 1313 yılında Avrupa hükümdarlarına Papalıktan Haçlı askeri talepleri gönderilmiş ve bu seferi hazırlamak için özel "aşar tipi" tarım vergileri konulup ve toplanması istenmiştir. Fransa Kralı IV. Philippe bu sefere gitmek için hemen "hac istavrozunu" almıştır. Fakat 1314'te IV. Philippe bir sürek avı kazasında ölünce Haçlı seferine gidememiştir ve bu Haçlı seferi planı da bir kenara bırakılmıştır.

Papa V. Clemens, Lombardiya İtalya'da Keşiş Dulcino tarafından ortaya çıkartılan "Dolcuiinen" hareketini bir dinsel dalalet sayarak çok şiddetle bastırılmasına neden olmuştur.

20 Nisan 1314'te Avignon'nun kuzeyinde bulunan "Roquemaure"de şatoda ölmüştür. Kendi isteklerine uyularak cenazesi doğum kenti olan Villandraut'ye yakın bulunan Üzeşte Manastır Kilisesi'ne gömülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yazılış bazen "de Guoth" veya "de Got"

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
XI. Benedictus

Papa

5 Haziran 1305 - 20 Nisan 1314
Sonra gelen:
XXII. İoannes