Vénus noire

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vénus noire
YönetmenAbdellatif Kechiche
YapımcıCharles Gillibert
Nathanaël Karmitz
Marin Karmitz
SenaristAbdellatif Kechiche
Ghalya Laroix
OyuncularYahima Torres
Olivier Gourmet
TürüDrama
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2010 (2010-09-08) (Venedik)
27 Ekim 2010 (2010-10-27) (Fransa)
Süre166 dakika
Ülke Fransa  Belçika
DilFransızca, İngilizce, Afrikaans

Vénus noire, yönetmenliğini Abdellatif Kechiche'in üstlendiği 2010 yapımı bir filmdir. 19. yüzyılın başlarında alışık olmadık vücut özelliklerinden dolayı Avrupa'ya getirilerek sergilenen Afrikalı bir yerli Sarah Baartman'ın hayatını konu edinmektedir. Sarah Baartman bu dönem içerisinde Hottentot Venüsü adı altında meşhur olmuştur.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin giriş sahnesi seyirciyi 1817 yılı Paris'ine götürür. Paris Kraliyet Tıp Akademisi toplanmıştır. Anatomist Georges Cuvier bugüne dek bir maymuna böylesine benzeyen bir kafatası görmedim diyerek konuşmasını sürdürmektedir. Yanında Sarah Baartman'ın alçı heykeli bulunmaktadır.

Sarah bundan yaklaşık 7 yıl önce ülkesini terk edip Caezar ile birlikte Avrupa'ya gelmiştir. Caezar onu Londra'da birtakım gösterilerde kullanmakta ve onu vahşi bir tür şeklinde lanse etmekte, insanların ona dokunmasına izin vermekte ve hatta buna teşvik etmektedir. Esasen bir köle olmayan Sarah, başlangıçta kendisine yüklenen vahşi Afrikalı rolünü kabul eder görünse de zaman geçtikçe yorgun düşmektedir.

İngiltere'de, Sarah'yı insanlık dışı kullandığı için Caezar'a karşı açılan bir dava sonrası, ikili birlikte Paris'e gelir ve gösterilere devam ederler. Burada Sarah'nın vücudu bilimsel çevrelerin dikkatini çeker. Öte yandan Sarah gitgide çıktığı gösterilerce psikolojik olarak kötü duruma sürüklenmekte ve yüksek miktarda alkol tüketmektedir.

Paris'te sergilenen yine böyle bir şov sırasında ağlamasından dolayı, onu Caezar'dan satın almış olan yeni sahibi, Sarah ile şov yapmayı bırakır ve onu bir genelevde çalışmaya sürükler. Sarah ve bitik düşmüş bedeni burada fazla dayanamaz. Ölümü sonrası vücudu Kraliyet Tıp Akademisi'ne satılır. Beyni ve cinsiyet organı şişelenerek saklanır ve bütün vücudunu gösteren bir alçı heykel yapılır. Filmin başında Anatomist Georges Cuvier'in yanında konuştuğu heykel budur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018.